B1 blogcsalád



Csak egy utolsó mondatban merték leírni: megroppant a magyar egészségügyi ellátórendszer

2017. július 17. - Mr Flynn Rider

Hivatalosan is el merte mondani valaki, hogy megroppant a magyar egészségügy. egeszsegugy.jpg

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta: nincs arra vonatkozó statisztika, hányan jönnek vissza Magyarországra azok közül, akik egyszer már úgy döntöttek, külföldre mennek dolgozni. Hozzátette: elvándorlás mindenhol van,

a fontos az lenne, hogy mindez ne roppantsa meg annyira az ellátórendszert, mint ahogy az Magyarországon történik.

Tavaly 615 doktor kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt – írta a hétfői Magyar Nemzet az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataira hivatkozva. Ez a javuló statisztika, hiszen csökkent a szám.

Kórházi osztályok zárnak be, mert nincs megfelelő létszámú ápoló és nővér az osztályon. Emberek halnak meg az ellátás hiánya miatt. Sokkoló összesítésünket a magyar egészségügyről itt olvashatja. 

Mindennek oka pedig nagy részben az, hogy az orvosok és az ápolók külföldre mennek dolgozni. Jobbak a bérek, sokkal jobbak a körülmények is. (Vö. „Magyarország büszke és európai ország”, illetve „Jobban teljesít”.)

  • 2013-ban 705 magyar állampolgárságú orvos kérte a bizonyítványt,
  • addig ez a szám 2014-ben 701,
  • 2015-ben 717,
  • tavaly pedig 615 volt. 

A mutatók szerint a legtöbb bizonyítványt kérő 35 év alattiak körében is javultak kicsit a számok.

  • 2014-ben 579 fiatal esetében vetődött fel, hogy külföldön vállal munkát,
  • két éve 562,
  • tavaly pedig 470 volt ez a szám.

A legtöbb orvos Nyugat-Európába, Németországba, az Egyesült Királyságba, vagy Svédországba emigrál, de 13-an pl. Katart választották. Tavaly az arab államba tavaly 13-an mentek dolgozni. 

 

A kormány válasza az elvándorlásra az, hogy

  1. emelik a béreket.
  2. nyomják a hazug propagandát, hogy minden rendben van. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára jelentette be nemrég egyfajta eredményként, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2015 és 2016 között 15 százalékkal csökkent a külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő ápolók száma. Valóban történt is béremelés, de még mindig szánalmasan keveset keresnek az egészségügyben dolgozók: az ápolók középfokú végzettségük mellett 2-3 éves OKJ-s képzést végeznek el. Fizetésük ma bruttó 160-180 ezer forint körül van, ami a gyerekek számától és egyéb körülményektől függően nettóban 111-168 ezer forint között lehet - írta az Index.

Külföldön ugyanezért a munkáért nem ritka, hogy 700 ezer forintnak megfelelő fizetés kap egy ápoló. 

A Pénzcentrumnak beszélő, külföldön munkát vállaló ápolók mind ugyanazt mondták: az élet ott sem könnyű, a munka kemény, de van előrelépési lehetőség és megbecsülik a munkavállalókat. 

Soha nem merült fel bennem, hogy visszajöjjek. Már nem tudnám a nevemet adni a munkához: eszköz és lehetőségek hiányában esélytelen 100 százalékot nyújtani. Nem egy ember halálát láttam, mert az orvosnak épp nem volt "kedve" műteni, vagy olyan gyógyszert, kezelést adni, ami életet mentett volna. Láttam 35 éves nőbeteget meghalni a műtét megtagadása miatt, vagy olyan idős és súlyos betegeket, akiket kvázi "átsegítettünk a halálba", mert kellett a hely a következő páciensnek, aki lehet, nem is volt annyira rosszul, de a TB ugye "darabszámra" fizet. Nem, köszönöm, ezt soha többet

- mondta a Pénzcentrumnak egy 32 éves nő, aki 2015-ben döntött úgy, hogy külföldön próbál szerencsét, miután a férje meghalt, és rengeteg hitel szakadt a nyakába.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6012669127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki'81 2017.07.17. 15:24:18

Vajon külföldön is négy órás minimálbérre bejelentett fizu után (többit zsebbe kapva) fizetik a járulékokat? Vagy ott nem a balkáni szintű befizetések mellett pofáznak a skandináv szintű eü ellátásért?
Félreértés ne essék, nem a Fidesz védelmében írom ezt, ilyen befizetések mellett az egészségügyön se a baloldal, se a Jobbik, se Orbán nem tud segíteni. Az nem normális, hogy 4 millió ember fizet csak eü járulékot, annak is csak egy része a versenyszférából, míg 10 millióan veszik igénybe.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.07.17. 15:40:04

@doki'81: "balkáni szintű befizetések mellett pofáznak a skandináv szintű eü ellátásért? "

Az, hogy ne feküdjön egy hulla órákig a kórház folyosóján, vagy hogy szívműtét közben ne kelljen a beteget egy mások kórház CT-jéhez odarángatni, az nem "skandináv szintű eü ellátás", ilyet Bulgáriában se csinálnak.

A pénz megvan, ne sírj, csakhogy a fideszmaffia dönti el, mire költik. Ők azt választották, hogy a rasszista gyűlöletkampányt finanszírozzák hatmilliárdból, nem pedig 40 darab CT-t vesznek a kórházakba. 27 milliárdért uszítottak a menekültek ellen, és vezették le a megbukott népszavazást. Stb, stb. Kiszámolták, hogy nem baj, hogy 2014-ben 18 ezer magyar meghalt egyébként gyógyítható betegségben, ha ezt a pénzt uszításra költik, akkor megtarthatják a hatalmukat. És ezeknek a magyarelleneseknek csak ez számít.

morpho 2017.07.17. 15:43:19

@doki'81: Nincs félreéertés, pontosan látszik, hogy a fidesz védelmében írod ezt a szart, de ezen nem nagyon van mit bevédeni. Fel kell emelni a járulékot, meg be kell szedni. A fidesz fújt a leghangosabban Molnár Lajosra/Horváth Ágnesre, mert mindenkinél megnézték, hogy egyáltalán jogosult-e? És akkor még a vizitdíjról, kórházi napidíjról nem beszéltünk, amit nyilvánvalóan be kellett volna vezetni és előbb utóbb be is fogják. Ez volt Orbánék legnagyobb hazugsága: Az egészség nem üzlet! Ezt Orbán mondta személyesen, nem is egyszer. Az egészség az egyik legnagyobb üzlet a világon, de a fő gond nem ez, hanem az, hogy azt is hazudták mellé, hogy ők majd vizitdíj nélkül csinálnak kurvajó egészségügyet. E helyett nem hogy nem raktak be plusz forrásokat, de még ki is vontak pénzt az egészségügyből. Az meg csak hab a tortán, hogy te a befizetések elmaradását hozod itt elő, miközben az egészségügy a kormány felelőssége. Pont annyira, mint a vizes vb 170Mrd forintért... Talán lehet, hogy nem futballstadiont kéne építeni, ahova a kutya se jár, hanem meg kéne háromszorozni az orvosok/ápolók fizetését. Annyit még hozzá, hogy a helyzet már tényleg drámai (személyes tapasztalat), a kormányzat viszont a füle botját sem mozdítja, sőt szarik az egészre és Sorosozik/migráncsozik ezerrel milliárdokért.... Lehet mégis a kormánnyal van a baj!

schlumbergerna 2017.07.17. 23:03:01

viktort kéne a győri kórházba befektetni egy hétre. Egye, amit kap, gyógyszert hozzon otthonról, a TEK nem adhat neki se enni, se inni.

ebella 2017.07.18. 03:16:33

Saját tapasztalatom szerint az utóbbi években botrányosan romlik az ellátás színvonala. Hatvan vagyok, és boldog, hogy nincs életveszélyes betegségem. Ha lenne, (a kisebbek ellátásának színvonalából következtetve), lehet, hogy vagy minden pénzem a maszek orvosokra menne (lassan most is a fele már odamegy, pedig nem kevés az összeg amit össze tudok hozni), vagy nekem annyi lenne. Csak akkor mi a faszomra fizetek kurva nagy összegű kötelező biztosítást az államnak?
süti beállítások módosítása