B1 blogcsalád



Újabb lépés az orosz függés felé: Szíjjártó szerint "biztonsági okok" indokolják a Gazprom-szerződést

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. július 06. - Szelestey
  • Magyarország földgázügyben is egy fenékkel akar megülni két lovat;
  • A lengyelek és a magyarok többsége nem bízik az amerikai elnökben, viszont beveszi a menekültellenes kormánypropagandát;
  • "Találjatok egy országot, ahol szívesen fogadnak!" -adta ki az utasítás útimarsalljainak a Fehér Ház fura ura. 

szijjarto_es_lavrov.jpg

Reuters

Magyarország megállapodott Oroszországgal, hogy 2019 végéig csatlakozik a Török Áramlat-gázvezetékhez, mégpedig egy nappal azelőtt, hogy az amerikai elnök Varsóban várhatóan bejelenti, hogy országa növeli a Közép- és Kelet-Európának szánt cseppfolyósított földgáz mennyiségét. Szíjjártó Péter arra hivatkozott, hogy biztonsági okok indokolják a Gazprommal kötött szerződést, mivel az ország ily módon évi 8 milliárd köbméter energiahordozóhoz juthat, ugyanakkor a külügyi szóvivő nem tudott válaszolni arra, hogy miként lehet összeegyeztetni a magyar energiatervekben az orosz és az amerikai törekvéseket. A Török Áramlaton keresztül ugyanis annyi gáz jöhet, amennyi megfelel a csaknem teljes évi fogyasztásnak, a washingtoni magyar nagykövet ugyanakkor a minap arról beszélt, hogy szívesen vennénk amerikai földgázt is. Az unió ugyan ellenzi, hogy az új vezeték esetében ugyanaz legyen a tulajdonos, mint aki beletölti a gáz, ám Szíjjártó szerint ez csak kommunikációs hisztéria, és Európának exponenciálisan növekvő mértékben kell az orosz energiahordozó.

 

Independent/Politico

Egy korábbi uniós vezető attól tart, hogy Trump mostani európai útja lendületet adhat az olyan szélsőjobbos vezetőknek Európában, mint Orbán Viktor vagy Kaczynski. Mint mondta, félő, hogy megismétlődik az, amit korábban, az akkori amerikai védelmi miniszter, Rumsfeld művelt, aki az iraki háború kapcsán régi és új Európára osztotta a földrészt. Csak éppen most az az ok, hogy Varsó és Budapest hasonlóképpen euroszkeptikus, mint az USA, és ők is a hazai lakosság elsőbbségét hirdetik. Ráadásul, a washingtoni Külügyminisztérium egyik munkatársa szerint előző európai, illetve közel-keleti útja során Trump úgy viselkedett, mint aki be van rúgva. Nagyhangú és faragatlan volt, lökdösődött a táncparketten. Anélkül lépett mások lábára, hogy egyáltalán érzékelte volna. Ám az ilyesmi teljesen hatástalan a cél szempontjából.

 

Wall Street Journal

Hősöknek kijáró módon fogadták az amerikai elnököt Varsóban, mert az unióban az olyasfajta nacionalista kormányok, mint amilyen a lengyel is, azt remélik, hogy az elnök értékeli az ideológiai rokonságot és támogatja törekvéseiket az EU fellazítására, illetve a németek befolyásának csökkentésére. Nyugat-európai tisztségviselők ugyanakkor attól tartanak, hogy a vendég felszítja a migráns- és unióellenes érzéseket, épp úgy, ahogy azt a Brexit előtt, a népszavazáskor tette. Egy brüsszeli illetékes szerint egyértelmű, hogy a lengyelek hátat akarnak fordítani a franciáknak és a németeknek, és biztos, hogy Trump nem segít ez ügyben Brüsszelnek. Varsóban a külügyminiszter ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a látogatás lényege nem a kelet-nyugati ellentétek kiélezése, hanem az, hogy az elnök értékeli a lengyel vezetés eredményeit, szándékait. Egyébként egy friss felmérés szerint a lengyelek és a magyarok 57 %-a nem bízik az amerikai vezetőben. Ugyanakkor 29 %-kal az EU-n belül nálunk a legmagasabb azoknak az aránya, akik kedvező fejleményeket várnak tőle.

 

NZZ

Éppen abban a Lengyelországban van ma az amerikai elnök, amely több kérdésben is összeakaszkodott az unióval, ezért tartani lehet attól, hogy a látogatás csak mélyíti az árkokat az EU-ban. A „Trump az európai porcelánboltban” című elemzés szerint némileg a lengyel vezetés is meglepődött, hogy az elnök elfogadta a varsói meghívást. Persze vannak rokonvonások a két ország politikájában: a nacionalista protekcionizmus, a bevándorlásról alkotott rossz vélemény, a kritikus média, valamint a nemszeretem bírák megvetése. Ezúttal az elnök várhatóan hatalmas ünneplő tömeg előtt beszél Varsóban, vagyis meg tudja mutatni odahaza, hogy vannak szövetségesei a kontinensen. Fordítva ugyanez igaz a lengyel vezetésre, amely a liberális állam felé tett lépéseivel lesre futott az EU-ban. Trump részéről viszont nem lehet várni, hogy a demokrácia fontosságára figyelmeztessen. Mi több, fennáll a veszély, hogy a vendég még mélyebb éket ver az unióba. Ám ha Lengyelország vissza akarja állítani a jó viszonyt a németekkel és Brüsszellel, ami a rendszerváltás óta elért sikerek kulcstényezője volt, akkor vissza kell térnie a jogállamhoz. Figyelembe véve egyen Trump kiszámíthatatlanságát.

 

 

Die Welt

Trump meg akarja osztani Európát, ezért keresi fel Varsót, és az út egy régi vitát idéz fel. Nevezetesen azt, hogy Piludski marsall, a lengyelek vezetője a két háború közt, szövetséget akart kialakítani a Fekete- és a Keleti-tenger között, hogy bebiztosítsa országát a kiszámíthatatlan keleti és nyugati szövetségesekkel szemben. A mostani lengyel kormány felújítja ezt az álmot a térség 12 államát tömörítő 3-Tenger Kezdeményezés formájában, és ehhez kap segítséget az amerikai elnöktől. A mai csúcskonferencián részvevő államok szeretnének nagyobb befolyásra szert tenni az EU-ban, keleti ellensúlyként a német-francia tengellyel szemben. Ezt Berlinben és Brüsszelben egyes politikusok úgy tekintik, hogy itt párhuzamos szerkezet alakulhat ki, keleti tömb jöhet létre. Ehhez kíván segédkezet nyújtani a vendég – vallják a bírálók. Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézettől úgy gondolja, hogy az út egyben jelzés kíván lenni Oroszországnak, hogy ne avatkozzon be Európában. Ám a szakértő szerint arról nincsen szó, hogy az elnök felértékelné a földrész középső részét, mert ahhoz stratégia kellene. Az meg egyelőre nincs. De a lengyelek számíthatnak Washingtonra az oroszokkal szemben.

 

Le Monde

Trump lengyelországi útjának semmilyen stratégiai vonatkozása nincsen, egyedüli rendeltetése, hogy megmutassa a választóknak odahaza, Iowában vagy Ohioban, hogy Európában nem csak ellenséges megnyilatkozások fogadják, hanem vannak tömegek is, amelyek készek tapsikolni neki. Beavatott források szerint a célpontot úgy választották, hogy Trump azt mondta, szükséges van egy országra, ahol szívesen látják. De hát az elnök egy sor kérdésben közelebb áll Kaczynskihoz, mint Merkelhez. Varsónak viszont olyan a látogatás, mint egy nem várt ajándék, miután egyre jobban elszigetelődik Európában. A lengyelek azt remélték, hogy a Visegrádi csoport ellenpólust képez a francia-német tandemmel szemben, de a cseheknek és a szlovákoknak nincs kedvük ahhoz, hogy a kanóc szerepét osszák rájuk, és így a szervezeten belül annak rendje s módja szerint szétporlad a szolidaritás. A lengyelek ugyanakkor abban bíznak, hogy Samu bácsi segédletével megerősödik regionális pozíciójuk. Az európai vezetés viszont pontosan érzékeli, hogy a vizit képes megosztani az EU-t.

 

Bloomberg

A lengyelek számára fontosabb, hogy a határok zárva legyenek a muzulmán menekültek előtt, mint a bőséges uniós támogatás, vagy az, hogy az ország az EU tagja maradjon. 57 % mondta azt a közvélemény kutatóknak, hogy számára lényegesebb a migránsok távoltartása, mint a brüsszeli szubvenciók, mi több, 51 % pedig az uniós tagság elé sorolta fontossági sorrendben, hogy ne jöjjenek a nemkívánatos idegenek. Azaz hatékony a hatalmon lévő Jog és Igazságosság agitációja, ideértve a kvótadöntés elutasítását. Hat a párt retorikája, mármint hogy csakis ő képes megvédeni az országot a terroristáktól, miközben a lengyel vezetés minden más államnál több fejlesztési pénzt kap az uniótól. Többet, mint amennyi a háború után az egész Nyugat-Európának jutott a Marshall-segélyből. A statisztika ugyanakkor azt is kimutatta, hogy 71 % az EU-tagság mellett van

 

FT

A lap szerint a szabad világ vezetője immár a német kancellár, mert Trump ráhagyta, hogy képviselje a liberális értékeket. Az elnök az Egyesült Államok sok szövetségesét idegenítette el, de egyik sem jár olyan súlyos következményekkel, mint a német-amerikai kapcsolatokban okozott kár. A CDU múlt héten közzétett pártprogramjában Merkel barátból partnerré fokozta le az USÁ-t. A németek egy főre számítva 160-szor annyi menekültek fogadtak be, mint az amerikaiak, akiknek országa a bevándorlókra épült, köztük volt egyébként annak idején Trump nagyapja is. De hát az elnök a migránsokat terroristáknak tartja, jóllehet az Egyesült Államokban egykori menedékkérők 16 éve nem követtek el merényletet, amúgy az ikertornyok elleni támadás tettesei sem abból a hat államból érkeztek, amelyek polgárai ellen a Fehér Ház beutazási tilalmat rendelt el. Ezáltal azonban csak nőtt az ország fenyegetettsége. Merkel ugyanakkor tudja, hogy a veszélyt úgy lehet a legjobban elhárítani, ha bizalmat épít ki azokban a közösségekben, ahonnan a robbantók jöttek.

Azt is érdemes megnézni, miért immunis viszonylag Németország a populista erőkkel szemben, amelyek másutt tönkreteszik a demokráciát. Az egyik titok, hogy a kormányfő másként viszonyul a munkásokhoz, mint az angolszász államok. A németeknél a középosztály képzett, ennek megfelelően jól fizetett és státusza rangot jelent. Az USÁ-ban ez koránt sincs így. Nagy kérdés azután, miként alakulnak Európa és Oroszország kapcsolatai. Trump tagadja, hogy az orosz titkosszolgálat beleavatkozott volna az amerikai elnökválasztásba. Az ez ügyben zajló vizsgálat lehetetlenné teszi, hogy a Fehér Ház gazdája érdemben foglalkozzon a külpolitikával. Putyin ezt pontosan felismerte, ezért nagy jelentőségű a találkozójuk. Merkel azonban már tudja, hogy nem várhat semmit egyiküktől sem. A Nyugat és az általa megjelenített értékek jövője erősen a kancellártól függ.

 

Bloomberg

A mostani migránsválság kisebb, mint amekkora két éve sújtotta Európát, csak éppen nehezebb megoldani. Akkor többségükben igazi menekültek jöttek, a mostaniak viszont főleg gazdasági okokból szeretnének bejutni a földrészre, ennek megfelelően az embercsempészek szerepe nagyobb, mint korábban volt. További lényeges különbség, hogy a németek Istenhozott-politikája annak idején segített enyhíteni a feszültséget, most viszont Olaszországban rekedtek az érkezők. A szomszédos államok igyekeznek távol tartani a menedékkérőket. Ez esetben viszont Törökország nem tud segíteni és az sem számít, hogy a balkáni út mentén lévő országok megerősítették határaikat. A helyzet az olaszoknál a középbal kormány bukásával és azzal fenyeget, hogy a populista 5 Csillag Mozgalom kerül hatalomra, miközben Líbiából legalább 400 ezren várnak arra, hogy átkeljenek a Földközi-tengeren. Az EU csak tüneti kezelést adott idáig az olaszok gondjaira, amíg Líbia nem képes feltartóztatni a hullámot. Vagyis ezúttal is humanitárius katasztrófáról van szó, és Róma nem sokat képes tenni, a líbiai zűrzavar túszul ejtette.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8812644369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2017.07.06. 11:21:32

Olvassa még valaki ezeket a CIA- sajtótermékeket valaki?
Úgy értem, az egyes országok sajtószemléző fedett CIA- ügynökeit kivéve..
Biztos el akarsz párologni egy orosz nukleáris válaszcsapásban, öcsi?
Mert afelé mentek az állandó oroszveszély- kamuzássak.

egypasas 2017.07.06. 17:20:38

jágör68 - azért nem vagy valami termékeny a saját gondolatok kifejtésében ennyi év után sem . Persze megértem, erre nem utasítottak. A rubel meg kerek és gurul...
süti beállítások módosítása