B1 blogcsalád



Kedves Magyarország és Lengyelország! Az unió nem készpénzautomata, hanem értékközösség

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. július 04. - Szelestey
download.jpeg
  • Az osztrák kancellárnak továbbra is elege van a magyar és a lengyel kormány európai vircsaftjából
  • A migránsok még 10 évig jönnek, ezzel szembe kell nézni - mutat rá a New York Times. A Die Presse szerint a kiváltó okokat csak együttes erővel lehet felszámolni.
  • Trump cseppfolyós földgázt akar adni Kelet-Európának, hogy az kevésbé függjön az orosz szállításoktól

 die_presse.jpg
Az osztrák kancellár azt üzeni Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az unió nem pénzfelvevő automata, hanem értékközösség. Ez derül ki Kern új Európa-stratégiájából, amely most készült el, többek közt a volt kormányfő, Vranitzky vezetésével. Az elemzés olyan dinamikus, igazságos és szolidáris európai társadalom mellett teszi le a garast, amelyet meg kell védeni a külső és belső támadásoktól. Utóbbi mindenek előtt a keleti tagokra vonatkozik. Az osztrák elemzés kiemeli, hogy következetesen szembe kell szállni a bér- és szociális dömpinggel, azaz, hogy az olcsó munkaerő révén ezek az országok aláígérjenek a nyugati vetélytársaknak. Hirdeti továbbá, hogy meg kell óvni  az értékközösséget, és ez a nemzeti-populista magyar és lengyel kormánynak szól. Kern azt akarja, hogy a következő pénzügyi időszakban, azaz 2020-tól az EU-támogatások kifizetését a jogállamiság betartásától tegyék függővé. Valamint hogy senki se bújhasson ki a felelősség alól a migráció kapcsán.
 
 
 new_york_times.jpg
A vezércikk úgy látja, hogy Európa végzetesen bénult a migráció ügyében. Pedig a jó időben ismét 1    0 ezrek indulnak el Líbiából, ami sokszorosan felülmúlja a mentőegységek teherbíró képességét, illetve megterheli az olaszok kapacitását. Az első félévben nagyjából 72 ezren érkeztek és 2 ezren fulladtak a tengerbe. A hullám kiváltó okai: véres viszályok, az önkényurak, és a rendkívüli szegénység viszonyai, csak egyre rosszabbak lesznek. Líbiában emberkereskedők várakoznak, hogy rabszolgává tegyék, megkínozzák, megerőszakolják az áldozatokat. Lelketlen volna, ha az USA – Trump fenyegetésének megfelelően – csökkentené a humanitárius segélyt Afrikának.  Olaszország közben gyűjtőtábor lett, mivel a kvótadöntés 160 menedékkérőt érint, ám ebből alig 20 ezret sikerült áttelepíteni. A magyarok, a lengyelek és a csehek egyszerűen megtagadták a közreműködést. A francia-olasz határon rendőrök könnygázzal igyekeznek megakadályozni, hogy bárki átjusson, de ha valakinek mégis sikerül át keverednie, az azt tapasztalja, hogy az ország teljesen felkészületlen a fogadásukra. Európának nincs más választása, minthogy szembenézzen a migrációs válsággal. Merthogy az kísérteni fogja a következő 10 évben.
 
 
 bloomberg.jpg
Kaczynski szerint Lengyelország múltja, benne a náci megszállással, erkölcsileg alátámasztja, hogy az ország ezután is kapja a fejlesztési támogatást az uniótól, függetlenül attól, hogy milyen álláspontot képvisel a migránsok kapcsán. A kormánypárt elnöke arra is hivatkozott, hogy járnak a közösségi pénzek, mert a lengyelek az EU-csatlakozáskor megnyitották piacukat a gazdagabb nyugati államok előtt. A politikus, akit már eddig is azzal vádoltak, hogy kormánya visszalép a demokrácia területén, elutasította a többi közt a francia elnök véleményét, miszerint Varsó számára gazdasági következményekkel kell járnia, ha nem tartja tiszteletben az európai értékeket. A lengyelek erős embere erre azt válaszolta, hogy az ország még nem kapott kártérítést sem azért, hogy elsőként szállt szembe a náci Németországgal, sem pedig a sok évtizedes orosz uralomért.
 
Az élesen menekültellenes álláspontnak köszönhetően a Jog és Igazságosság rendkívül népszerű odahaza.  Az unió ugyanakkor a kvótadöntés elvetése miatt kötelezettségszegési eljárást indított a lengyelek, a magyarok és a csehek ellen. A legutóbbi washingtoni lengyel nagykövet úgy gondolja, hogy veszélyes lehet újra felvetni a háborús kártérítés kérdését, még akkor is ha az hazai célokra szolgál. Azon kívül rövidlátónak bizonyulhat a szolidaritás megkérdőjelezése is, mert ha rosszabbra fordul az ukrán válság, akkor a lengyelek Brüsszel segítségére szorulhatnak, hogy megbirkózzanak a menekülthullámmal.
 
 
 die_welt.jpg
Ausztria a magyar határ után a Brenner-hágón is vissza akarja állítani az utasok ellenőrzését, ha nem csillapodik az Olaszországba tartó menekülthullám. Az osztrák védelmi miniszter azt közölte, hogy a feladatot 750 katonával oldanák meg. A hét végén már 4 páncélozott harcjárművet vezényeltek a térségbe. A migránsáradat miatt nem egészen két éve elsőként Németország vetett véget a szabad forgalomnak a bajor-osztrák határon, majd a példát követte Ausztria, Dánia, Svédország és Norvégia. Az UNHCR különben azt jelentette, hogy az idén eddig 83 650 ember jutott át Afrikából Olaszországba, ez csaknem egyötöddel több, mint tavaly az első félévben.  
 
 
 die_presse.jpg
A vezércikk óva inti attól a Bizottságot, hogy ezúttal is átaludja a népvándorlást, hiszen most a Földközi-tengeren át özönlenek a menekültek Európába, a Balkánon jelenleg kitart a zár. Persze Brüsszel évek óta küldi a javaslatait a tagoknak, csak éppen a nemzeti kormányok semmibe se veszik azokat, noha az biztos, hogy egymaguk semmit sem tudnak tenni a migráció ellen. A kiváltó okokat csakis közösen lehet leküzdeni. Jelenleg főleg gazdasági menekültek jönnek Nyugat-Afrikából, így nagy részük hiába kér menedéket. Ennélfogva a fő feladat az az EU számára, hogy minél előbb visszaküldje őket hazájukba és lebeszélje őket arról, hogy újra próbálkozzanak. A Földközi-tengeren meg lehetne akadályozni a tragédiákat, ha a kormányok nem folyamatosan a Bizottságot tennék felelőssé saját mulasztásaikért, hanem átültetnék a gyakorlatba a maguk programjait, nyilatkozatait.
 
 
 reuters.jpg
Az Egyesült Államok fel akarja ajánlani, hogy az eddiginél jóval több cseppfolyósított földgázt szállít Közép- és Kelet-Európának, így Magyarországnak is, hogy csökkentse a térség függését Oroszországtól. A bejelentés Trump személyesen teszi meg, amikor csütörtökön Varsóban találkozik a régió 12 államának vezetőivel. Az apropót a ’3 Tenger’ csúcskonferencia adja, közvetlenül a G20-ak legfelső szintű konferenciája előtt, amelyen hosszú idő után először ott lesz Putyin is. Washington Oroszország-politikája még alakulóban van, de különös csavart ad neki, hogy hírszerzési adatok szerint az oroszok beleavatkoztak az amerikai választásokba. Azután Ukrajna és Szíria is bonyolítja a viszonyt, és konzervatív szenátorok támogatják, hogy a Fehér Ház politikai eszközként vesse be a földgázt. Egy varsói elemző intézet igazgatója szerint sok tekintetben ez utóbbi volna a leghatékonyabb eszköz az orosz féllel szemben. Csak hát túlkínálat van jelenleg az energiahordozóból, a Kreml ugyanakkor helyzeti előnyt élvez a földrajzi közelség és a meglévő vezetékek folytán. Az amerikai kormányzat különben ellenzi az Északi Áramlat 2. ágának megépítését, de ez megterheli viszonyát Németországgal.
 
 
 die_zeit.jpg
Ezrek kívánnak tiltakozni a hét végén Hamburgban a 20 legfejlettebb ország vezetőinek tanácskozása ellen, de érdekes módon ezeket a baloldali erőket összeköti a jobboldali populistákkal, hogy nem fogták fel: jobb az, ha összekapcsolódik a világ. A G20-ak pedig éppen azért jönnek össze, hogy azokat a teendőket vitassák meg, amelyek egyetlen állam sem tud egymaga elvégezni. És pontosan ez ellen kívánnak fellépni a hamburgi demonstrálók, akiknek a világképe nagyon hasonlatos a jobboldali populistákéhoz. Mert Le Pen és Orbán is azt vallja, hogy a nemzeti út az üdvözítő, hogy  népük vagy nemzetük felsőbbrendű, ugyanakkor megvetik a szabad sajtót. Egyikük sem tartja sokra a globalizációt, illetve a digitalizációt. A haladás szörnyűség a szemükben, a kultúra nemzeti tömb.
 
De miért volna jobb egy olyan világ, amelyben az emberek elszigetelten élnek, és sokkal inkább ki vannak szolgáltatva az imént említett önkényuralomnak?  A radikális populisták szét akarják verni a fennálló rendet. Azt bizonygatják táboruknak, hogy a mai gondokat rendezni lehet a tegnapi receptek alapján. Ily módon kihasználják, hogy a társadalom fél a holnaptól. Bizonyos csoportokat megtesznek bűnbaknak, lásd a bankokat vagy a muzulmánokat. Nem az emberek józan eszére apellálnak, hanem éppen ellenkezőleg: gerjesztik az aggályokat, brutális eszközökkel, a tisztesség rovására. A menekültekkel szembeni kirohanásaik meggátolják, hogy tárgyszerűen szembe lehessen nézni a bevándorlás és a beilleszkedés gondjaival. A jobb- és baloldali populisták ráerősítenek arra, hogy szélsőséges helyzetekben az emberek készek erőszakot alkalmazni. A vesztes azonban az átlagpolgár, aki hagyta, hogy eszközként használják Majd amikor már nem lesz szükség rá, elhajítják, mint egy ócska cipőt.
 
 
 resse.jpg
Az Osztrák Európa-politikai Társaság kezdeményezésére tudományos kutatás keretében igyekeznek feltárni, milyen hatással van az uniós összefogásra a közép- és kelet-európai nacionalizmus, illetve populizmus. Az év végéig feltérképezik a hangulatot a magyaroknál, cseheknél, szlovákoknál, szlovéneknél, valamint Ausztriában. A tanulmány olyan kérdésekre tér ki, hogy politikusok miért használnak Európa-ellenes retorikát, és hogy ilyen jelszavakkal lehet-e teljesíteni politikai ígéreteket. A munkában közreműködik a többi közt a CEU, az elvégzéséhez szükséges csaknem 150 ezer eurót az EU adja. Az első eredmények jövő tavasszal várhatóak. A tudósítás emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány tavaly népszavazást tartott „Állítsátok meg Brüsszelt!”-jelszóval.
 
 der_standard.jpg
„Erdogan drága barátja” című cikkében Paul Lendvai arra emlékeztet, hogy busás üzletekkel támogatják meg a jó viszonyt Orbán Viktor és a török elnök között. A német sajtó üdvözli, hogy a Merkel-kabinet nem engedi meg a nyilvános fellépést az autokrata török vezető számára G20-as csúcs előtt, hiszen az államfő odahaza hozzávetőleg 50 ezer embert börtönöztetett be. Törökország egyre jobban elszigetelődik a demokratikus világban, miután megszüntette az alapvető szabadságjogokat. Csupán egyetlen uniós kormányfő akad, aki éppen ezekben a napokban látványosan kinyilvánítja politikai egyetértését, mi több, személyes barátságát Erdogannal, és ez Orbán Viktor. A miniszterelnök a fél kabinet és 72 üzletember társaságában tett látogatást Ankarában, de már előzőleg jó párszor kifejezte csodálatát a házigazda iránt.  Ezt a kapcsolatot erősítik meg jó néhány jelentős üzleti megállapodással a két ország korrupt oligarchái. Pl. magyar sajtóhírek szerint Orbán veje zsíros ingatlanügyleteket hoz tető alá a török milliárdossal, Adnan Polattal.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3912639987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.07.04. 12:28:14

Valahol érthető az, hogy ha valaki fizet, akkor megrendelő helyzetben érzi magát. Emiatt lehet, hogy a németek, franciák, stb. úgy gondolják, ha ők "fizetnek" egy másik országnak, akkor diktálhatnak. De itt azért az mégis fura valahol, hogy a közös értékeknek nem valamiféle közösen kialakított értékeket tekintenek, hanem a sajátjaikat. Vagyis, ha ők nettó befizetői az EU-nak, akkor joggal várhatják el, hogy a befizetések direkt haszonélvezői vita nélkül elfogadják az ő diktálásukat? Persze, ez is lehetséges.

Viszont azt is érdemes nézni, hogy az EU keleti államainak felzárkóztatása, megerősítése nekik is érdekük: minél magasabb itt az életszínvonal, annál erősebb lesz a helyi piac, melynek gyümölcsét elsősorban a nagy cégek élvezhetik. Nagy cégek pedig elsősorban és főleg ott vannak, ahol nem volt szocializmus, tehát Európa nyugati felén. Ahol valaha megtörtént az eredeti tőkefelhalmozás és azt a SzU lendülete nem mosta el. Na most nyilván nem jön jól nekik, ha némelyik "keleti" országban valaki most akarja elérni - sokszor egyébként nem "csak" protekcionizmussal, de azon is túlmutató, gyakran megkérdőjelezhető módszerekkel - ezt a tőkefelhalmozást. Hiszen így itt is tőkeerős cégek alakulnak ki, melyek komoly versenyre késztethetik az övéiket. Ráadásul, az életszínvonal emelkedése fékezi a munkaerő nyugatra áramlását. Nme mintha nem lenne szükségük keleti munkaerőre, de azért az már nekik is sok, ami most történik.
Konklúzió: azért ne higgyük tehát azt, hogy az ő nettó befizetésük az Unió kasszájába egyfajta nemes altruizmus!

sinus67 2017.07.04. 18:56:04

@Fermentátor:
"...közös értékeknek nem valamiféle közösen kialakított értékeket tekintenek, hanem a sajátjaikat."

Azért azt le kell szögezni, hogy ezekhez az értékekhez csatlakoztak a posztkommunista országok (is). Menet közben ezek az értékek nem lettek felülírva! Igazítva lettek ugyan, de ezeket megszavazták. Lényegesen azonban az értékek nem változtak.
A csatlakozóknak, azonban változott az értékítélete. Nem is kis mértéekben.
Ha a saját példánkat nézzük, elég csak a fidesz évtizedekre lebontott kommunikációjára, tetteire visszatekinteni.

A keleti országok tőkeerős cégeinek létrehozása valóban érdeke a nyugatnak, még ha protekcionizmus is az alapja a létrehozásnak. Azonban ezzel a "könnyen jött" tőkeerővel az a baj, hogy kifelé nem valószínű, hogy versenyképes. Azonkívül az általuk adott fizetések még mindig a béka segge alatt vannak, így a munkaerő kiáramlást kevésbé fékezik, pedig megtehetnék, hogy normális béreket osszanak.
Ha egyszer a protekciójuk megszűnik, igen nagy eséllyel leépülnek. Így pedig a nyugat joggal izgulhat a beáramló olcsó munkaerő miatt. Ebbe most belekavar egy kicsit a migráns válság is.
Elkövetkezik majd, hogy az EU komoly szankciókat fog alkalmazni az értékrendtől jelentősen távolodó országok ellen. Ez azért baj, mert mi isszuk meg a levét!

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2017.07.05. 07:59:08

@sinus67: Valóban, az európai értékekhez csatlakoztak ezek az országok. Ebben igazad van. Talán az értékek sem lettek felülírva - alapjaiban semmiképp. Csak másképp értelmezik azokat egyes országok.Ebben az új értelmezésben Magyarországot először azért állították pengellérre, mert betartotta a közös értékek mentén hozott közös szabályokat (Dublin III). A migránsok (ezt nem szitokszóként, hanem eredeti értelmében használom) "elosztása" szerintem nem fér bele az európai értékekbe. Egy közös teherviselés bizonyára igen, de erővel elosztani őket, az nem. A belső határok átjárhatóak, mi alapján kötnénk őket röghöz, ha már bent vannak?

Ami pedig az értékrendeket illeti... Persze, az is lehet természetes, ha ebben az értékrendben vannak változások, de a közös értékrend közösen változzon! Az nem megoldás, hogy az, akinek nem változik vagy nem úgy, mint mondjuk a németeké, az emiatt büntipadba kerüljön. Ez nem egy európai elképzelés.

Ad Dio 2017.07.05. 15:31:41

@sinus67:

"A keleti országok tőkeerős cégeinek létrehozása valóban érdeke a nyugatnak"

Erről megoszthatnál pár gondolatot, mert én épp ellenkezőleg látom és remélem csak tévedek.

Ad Dio 2017.07.05. 15:37:14

@sinus67:

"Igazítva lettek ugyan, de ezeket megszavazták. Lényegesen azonban az értékek nem változtak."

Ezzel vitatkoznék.

Az unió ugyanis közös, egyeztetésen alapuló, demokratikus intézmény. Amit a migrációs krízisben/görög kérdésben/ukrán problémánál láttunk, az pedig egy diktátumokra épülő német dominancia volt.

A migránsok szétosztásával szerintem senkinek nem lenne semmi baja, ha ELŐTTE megegyeztünk volna a KÖZÖS migrációs stratégiában a jövőre nézve. Ez nem történt meg, csak a diktátum érkezett, hogy azok is KÖTELESEK befogadni, akik nem értenek egyet a német/eu migrációs politikával.

Hol itt az EU mint demokratikus építmény? Hol vannak itt a közös demokratikus értékek? Hol az értékközösség?

2017.07.05. 15:39:08

Sehol nincs olyan közös érték lefekterve, hogy a németek meghívhatnak magukhoz évi egymillió harmadik világbelit, majd aki nekik nem kell, mert nem képzett, azt mind szétterítik kvóták alapján Kelet-Európában.

Az osztrákok most fogják bevetni a hadsereget a déli határuknál, mert nem akarják az olaszoktól átözönlő migriket. Kissé képmutató ez a Kern úr.
A franciák is visszanyomják az olaszokhoz a migriket.

Elképesztő, hogy a világ egyik legfejlettebb térsége, Nyugat-Európa, ahol szinte minden ország erős hadsereggel bír, képtelen feltartóztatni a vadak beözönlését Afrika felől.
Eleve tilos lenne Európába vinni a vízből kihúzott négereket. Visszavinni Afrikába, kirakni őket a parton, aztán szevasz. Amikor kimentenek és Olaszországba visznek egy hajónyi feketét, az csak bátorítás a többieknek, hogy menjenek azok is.

2017.07.05. 15:42:07

@Ad Dio: az EU mára az európai német hegemóniatörekvés trójai falova lett. Az van, amit a németek akarnak, nekik mindegy, hogy abba Görögország vagy Kelet-Európa belerokkan. Ez is az egyik oka annak, hogy a britek kilépnek.

laci_52 2017.07.05. 15:48:20

"Az osztrák kancellár azt üzeni Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az unió nem pénzfelvevő automata, hanem értékközösség"

A gazdag nyugati tagállamok értékközössége a többi csóró állammal szemben!

"Európa végzetesen bénult a migráció ügyében"

Nem egész Európa bénult, Orbán például tesz is valamit az ügyben.

"Ausztria a magyar határ után a Brenner-hágón is vissza akarja állítani az utasok ellenőrzését, ha nem csillapodik az Olaszországba tartó menekülthullám"

Ausztria is a tettek mezejére lépett!

"túlkínálat van jelenleg az energiahordozóból"

Ezt még nem vettem észre a gázszámlámon!

"Az Egyesült Államok fel akarja ajánlani, hogy az eddiginél jóval több cseppfolyósított földgázt szállít Közép- és Kelet-Európának, így Magyarországnak is"

Kérdés, hogy ez megéri-e, hiszen a nagy távolság miatt igen magasak a szállítási költségek.

"politikusok miért használnak Európa-ellenes retorikát"

Mert az EU túl sok kérdésben avatkozik be országaik belügyeibe.

chrisred 2017.07.05. 15:48:59

@Ad Dio: Nem lehet közös migrációs stratégia, mivel az minden ország saját nemzeti hatásköre. A közös idegenrendészeti feladatellátás, így a menekültügy is az közös uniós politikák része.

chrisred 2017.07.05. 15:53:21

@Fermentátor: Nem a franciák meg a németek csatlakoztak a KGST-hez, hanem a keleti országok az EU-hoz, ezért nyilvánvaló, hogy az itteni államoknak kell közelíteniük a jogállamiság ott meghatározott mércéit. Nem pedig nekik kell átalakulni autoriter társadalommá, hogy közös nevezőre kerüljünk.

ben2 2017.07.05. 15:56:54

"Kern azt akarja, hogy a következő pénzügyi időszakban, azaz 2020-tól az EU-támogatások kifizetését a jogállamiság betartásától tegyék függővé"

Az osztrák kancellárnak először talán konkrétumokat kellene felsorolnia, hogy a kelet-európai országok szerinte miben nem tartják be a jogállamiság követelményeit.
Konkrétumok alatt pedig nem balliberális, általánosító lózungok mantrázását értem, hanem hogy mikor, kinek, miben sérültek a demokratikus jogai, mikor, ki, milyen politikai véleményét nem mondhatta el vagy mikor, kit, milyen politikai véleménye, származása, nemi identitása, stb. miatt ért hátrányos megkülönböztetés ezekben az országokban a hatóságok vagy állami intézmények részéről.
Amikor ugyanis a magyar vagy a lengyel közállapotokat ekézik, egyetlen egyszer sem említenek konkrét ügyeket. Ha vitatják egy-egy magyar vagy lengyel jogszabály demokratikus jellegét, sosem fogalmaznak meg konkrét passzusokat, hogy azok mely EU-s jogszabályt vagy nemzetközi egyezményt sértenek.
Általános hisztériakampány megy, felszólítják az EB-t, hogy járjon el Magyarországgal és Lengyelországgal szemben és olyan retorziókat alkalmazzon, amire az EB-nek nincs jogalapja, a szerencsétlen EB pedig megpróbál eleget tenni a politikai megrendeléseknek és ízekre szedni a kifogásolt jogszabályokat, majd a sok odamondogatás után némi apróbetűs pontosításokon túl semmit sem tud az ügyből kipaszírozni, mert egyszerűen nem talál fogást a vitatott jogszabályokon. Mert hogy nincs is azokban semmi szokatlan azt leszámítva, hogy egyes gazdasági és politikai szereplők érdekeit sérti.

Ha tehát az orszták kancellár a jogállamiság állapotától tenné függővé az EU-s pénzek kifizetését, akkor mindenek előtt fel kellene hagynia a szokásos agitprop szajkózásával és meg kellene fogalmaznia, hogy az adott országok esetében milyen konkrét jogszabályok mely passzusaival van gondja és azokon milyen változtatásokat javasol. Csak ügyeljen rá, nehogy véletlenül olyan jogszabályi és intézményi változtatásokat kérjen számon a magyar és a lengyel államon, amit aztán a következetesség jegyében osztrák államnak is be kellene vezetnie.

chrisred 2017.07.05. 16:02:01

@laci_52: Az oroszoknak nem is célja, hogy észrevedd a gázszámládon, mert ők nem akarnak kisebb állami bevételt.

ben2 2017.07.05. 16:05:32

@chrisred:

A kelet-európai államok hosszas és minden részletre kiterjedő tárgyalássorozat után csatlakoztak az EU-hoz, melyek eredményeként pontosan, jogszabályokban definiálták, hogy milyen elvárásoknak kell EU tagállamokként megfelelniük. Az olyan esetekre is megvannak a megfelelő eljárások és intézmények, ha egy tagállammal szemben felmerül a gyanú, hogy megszegi ezen jogszabályok valamelyikét.
Ezen túl viszont nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja egyetlen EU tagállamnak sem politikai vagy ideológiai alapon olyan általános elveket számon kérni bármely más EU tagállamtól, amely nem EU hatáskör, nincs róla hatályos EU jogszabály vagy nem része valamely nemzetközi megállapodásnak.

chrisred 2017.07.05. 16:07:51

@ben2: Az egyéni képviselői indítványokkal átvert törvények korszakában felesleges egy-egy példával előjönni. Mindegyiknek az a célja, hogy a kormány elkerülje az előzetes társadalmi egyeztetést, így köze sincs a jogállamisághoz.

-JzK- 2017.07.05. 16:14:22

Jó, felőlem legyen értékközösség, csak ne ennek a multikultis-buziházasságos kultúrmarxista értékrendnek legyen a közössége. Az igazi európai értékek nem ezek, ezek csak pár évtizede divatos hippi baromságok. Az igazi európai értékek a polgári konzervativizmus, a legalább kulturális értelemben vett kereszténység, munkaetika, meg hasonlók.

Egyébként meg ez nem a föderalizmusról szól. A libsik ágálnának a leghangosabb, hogy "állítsuk meg Brüsszelt", ha Brüsszel egy radikáljobbos agendát akarna egy ballib tagállamon átnyomni. Akkor is menne a felemelt ujjú kioktatás?

Egyébként meg van szerződés, amit 2003-ban aláírtunk, abban szépen le van írva, hogy milyen szuverenitásból eredő jogkörökről és milyen terjedelemben mondtunk le? Mert nem biankófelhatalmazást adtunk Brüsszelnek. Hol van abban a szerződésben szó az ország etnikai felhígításáról?

chrisred 2017.07.05. 16:18:35

@ben2: Ha a Szovjetunióhoz csatlakoztunk volna, akkor tényleg így történik. Megmondják, mit szabad, mit nem, és kész. De itt szabad társadalmakhoz való közelítésről volt szó, ezért olyan fogalmak szőtték át az egész folyamatot, mint a jogharmonizáció, a közösségi vívmányok fokozatos átvétele, ami inkább a szabad akaraton alapuló, és a lehetőségek figyelembevételével történő fokozatos átalakulás (lett volna). De a magyar politikus már csak olyan, ha nem kényszerül rá valamire, akkor csak azt nézi, van-e belőle haszna. (Jó, a nyugati is biztos ilyen, csak jobban kell vigyáznia a külsőségekre.)

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:20:19

"Az unió nem készpénzautomata, hanem értékközösség."

Nem lehettek ennyire naív idióták. Értékközösség??

Érdekközösség. Ha csak értékközösség lesz, akkor már nem lesz....

-JzK- 2017.07.05. 16:21:32

"Az osztrák elemzés kiemeli, hogy következetesen szembe kell szállni a bér- és szociális dömpinggel, azaz, hogy az olcsó munkaerő révén ezek az országok aláígérjenek a nyugati vetélytársaknak."

Aha, szóval miközben "értékközösségezünk", arról beszélünk, hogy a kinn dolgozó kelet-európaiakat lehet szivatni. Akkor nem értékközösség.

Csakhogy haver, az uniós alapszerződésben a munkaerő szabad áramlása benne van, mint ahogy az is, hogy tilos őket szivatni (diszkriminálni, kevesebb kedvezményt adni), addig a migri ráerőszakolás nincs benne.

Az embernek kurvára kedve támad egy ilyen "értékközösséghez" tartozni, amiből az következik, hogy mi takarodjunk el őtőlük, de azért vegyük át tőlük a kokerókat, mert ugye ők voltak olyan hülyék, hogy beengedték őket.

És mindezt ilyen argumentum ad baculum-al, mert hát ugye értékközösség vagyunk...

ben2 2017.07.05. 16:22:48

@chrisred:

Ha a demokratikusan megválasztott parlamenti többség a hatályos jogszabályoknak megfelelő eljárás során megalkot egy jogszabályt és az nem alkotmányellenes, akkor az a jogszabály a jogállam minden kritériumának megfelel.
Az, hogy egy adott parlamenti gyakorlat kinek tetszik vagy nem tetszik, az részét képezheti valaki politikai vagy ideológiai értékrendjének, de egyelőre még nem az alapján dől el, hogy mit tekintünk jogállamnak, hogy egyes politikai- vagy médiaszereplőknek mi tetszik.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:28:04

@karandash: Az a baj, hogy hülyének próbálnak nézni bennünket. Sajnos az ún. "ballib" ellenzék pártjai bármit eladnak v. privatizálnak, csak a demokratikus intézmények ne sérüljenek. Iszonyat gáz. Olyan hülyék mint az indiánok akik üveggolyóért elcserélték a földjüket. Persze nem akarom sértegetni az indiánokat.

De volt pár hete egy érdekes cikk. (ez sajna nem csak a németekre igaz)

index.hu/gazdasag/2017/06/19/nemetorszag_trump_eu_kereskedelmi_tobblet_folyo_fizetesi_merleg_tobblet_a_nemetek_nagyon_rosszak/

maxval a mélyelemző birca · http://bircahang.org 2017.07.05. 16:31:18

Igen, értékközösség, a nyugat kisíbolja értékeinket.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:34:01

"Kern azt akarja, hogy a következő pénzügyi időszakban, azaz 2020-tól az EU-támogatások kifizetését a jogállamiság betartásától tegyék függővé"

Először talán a kint dolgozó magyarok járulékaiból kellene Magyarországra csengetni, mert itt valamiből fizetni kéne a nyugdíjakat, mert ugye felosztó-kiróvó rendszer van és azt a mostani járulékokból tudjuk fizetni. Mert az azért nem járja, hogy ingyen munkaerőbázisnak használnak bennünket.

Hagyjuk a bullshit-et, a jó viszony alapja a precíz elszámolás.

Az ilyenek miatt mindig kinyílik a bicska.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:35:30

@maxval a mélyelemző birca: :)

Hofi klasszikus:

- Marx ott nyugaton megírta a Tőkét
- Mi itt olvassuk, ők meg ott számolják.

A Marx és a Tőke tetszőlegesen behelyettesíthető bármivel: liberalizmus, jogállam, demokrácia etc.....

nemecsekerno_007 2017.07.05. 16:39:35

@-JzK-: Jajj, még ha csak ez lenne amit írsz, bánná a fene.

- elszívják a jólképzett munkaerőt, ami utána ott náluk fizet járulékot.
- a mi pénzünkből képeztük ki, hosszú idő alatt (ez pénzben nehezebben kifejezhető) utána nekünk meg itt marad a nyugdíjrendszer, meg az eü. finanszírozása.

... és közben jönnek a demokratikus értékekkel, meg a jogállam intézményeivel. Nekem már elegem van, hogy hülyének próbálnak nézni, de az ún. "ballib" ellenzékkel is mert azok meg símán idióták egyszerűen nem tudok mást mondani.

ben2 2017.07.05. 17:01:38

@chrisred:

" a jogharmonizáció, a közösségi vívmányok fokozatos átvétele, ami inkább a szabad akaraton alapuló, és a lehetőségek figyelembevételével történő fokozatos átalakulás"

A jogharmonizáció ugyebár azt jelenti, hogy vannak EU ajánlások, amelyekhez a magyar jogszabályokat fokozatosan hozzáigazítják. Konkrétumok szintjén nem érkezett még olyan kritika, amely pontosan megmondta volna, hogy egy jogállamiság szempontjából kifogásolt magyar jogszabály mely EU ajánlásokkal nem fér össze, vagy ha volt is ilyen, azt a magyar parlament annak rendje és módja szerint korrigálta.
Amúgy jó lenne ha pontosítanád, hogy mit értesz "közösségi vívmányok fokozatos átvétele, ami inkább a szabad akaraton alapuló, és a lehetőségek figyelembevételével történő fokozatos átalakulás" alatt.
Ha ugyanis az alulról szerveződő társadalmi intézményeket kéred számon a kormányzaton, az ugye fából vaskarika, mert valami pont attól alulról szerveződő, hogy nem a kormányzat hozza létre.
Ha esetleg a nyugaton alulról szerveződő mozgalmak által elért eredmények jogszabályi szintű átvételét érted, az elsőre még jogosnak is tűnhet.
Sajnos azonban a vasárnapi boltbezárás kudarca bizonyítja, hogy ha egy nyugaton a munkavállalói érdekképviseletek által kiharcolt eredményt az állam felülről akar bevezetni, akkor amögött nem lesz olyan erős társadalmi támogatottság, hogy az ellenérdekelt gazdasági szereplők ne találnának olyan politikai szövetségest, aki hajlandó azt megtorpedózni. (Az mondjuk a magyar politika abszurditásának jó példája, hogy ezt a szövetségest egy magát szocialistának valló pártban találták meg.)

Összességében tehát még mindig nem világos, hogy egyesek a magyar vagy lengyel jogállamiságot és demokráciát mi alapján aggatják tele negatív jelzőkkel és ameddig a hisztériakeltést nem váltja fel a konkrétumokra alapuló részletes kritika, addig a nyugati szólamokat is csak a szokásos politikai sárdobálás szintjén érdemes kezelni.

-JzK- 2017.07.05. 17:02:01

@nemecsekerno_007:
Van ez ballib becsípődés, hogy tanuljunk meg kicsik lenni, ne emberkedjünk, ne ártsuk magunkat a nagyok dolgába. Azaz pucsítsunk be, játsszuk el a jó tanuló szerepét, és akkor majd ezek a nyugati nagyságok urak méltányosak, kegyesek lesznek velünk, dobnak nekünk jutalomfalatot. Ergo importáljuk mi is a migriket százezerszámra, meg legyen buziházasság, aztán Merkel mama meg is emeli minden magyar dolgozó bérét 2000 euróra.

Ez az öngyarmatosító szervilizmus mintapéldánya, ráadásul naiv ábránd. Károlyi Mihály óta tudjuk, hogy a mélyen meghajló jótanuló nem jutalomfalatot kap, hanem elbánnak vele, mint egy rongybábúval.

Igenis, az EU olyan az országok közt, mint bármely más szűkösségi elven működő helyzet a való életben az egyének közt. Ha kevés a parkolóhely, annak jut, aki erőszakos nyomul, furakszik. Aki mindenkit előre enged, annak végül semmi sem marad. Itt kőkemény érdekellentét van.

A baloldal szolgaerkölcsöt javasol a népének, húzzuk meg magunkat, ha kell, pucsítsunk is be, akkor majd talán a "nagyok" dobnak nekünk egy kis jutalomfalatot, és nem ütjük meg a bokánkat. Ne merészeljük magunkat a nagyok dolgába beleütni, mert csak baj lesz belőle.

Ez a szöveg megy akkor, ha Orbán az EU-val izmozik, már csoválják a fejüket, hogy hajjaj, ebből baj lesz. Azt, hogy a legtöbb EU-magország is folyton pereskedik Brüsszellel, AZ MÁS, ők nagyok, nekik szabad, mi legyünk mintatanulók.

Sok balos halálosan meg van győződve arról, hogy ha egy a nyugati elit számára szimpatikus vezető (vö. "bábkormány) ülne az ország élén, akkor a nyugat öntené ide a pénzt, merő jóindulatból, hiszen a jó cseléd borravalót kap. Ergo azért vagyunk szegények (szegényebbek, mint Nyugat-Európa), mert nem tudjuk befogni a pofánkat, és szervilisen követni a taktust.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 17:10:02

@-JzK-: Szépen leírtad :) Kíváncsi lennék, hogy ment volna a privatizáció a rendszerváltás után, ha sokkal több lett volna a magántulajdon. (például a termőföld, úgy mint a lengyeleknél)

Biztos nem így ahogy ment :)

Egyébként a rendszervátlás környéként úgy gondoltuk, hogy a Nyugat a barátunk, a Szovjetúnió az ellenségünk. Mint kiderült csak az utóbbi volt az igaz.

ben2 2017.07.05. 17:46:07

@nemecsekerno_007:

Az országok nem barákoznak, hanem alkalom adtán közösek az érdekeik. Ahogyan az oroszokkal sem barátkozunk, hanem üzletelünk velük, úgy a nyugattól sem várhatjuk el, hogy barátként viselkedjenek velünk.
Az EU minden politikai lózung ellenére valójában nem értékközösség, hanem egy zárt piac, amire ha belépünk, akkor természetesen el kell fogadnunk a feltételeiket, de mint minden piaci szereplőnek, nekünk is első sorban a saját érdekeinket kell érvényesítenünk, elvégre azért vagyunk ott.
Így a sokak által emlegetett iratlan szabályok, és homályosan megfogalmazott civilizációs normák is csak annyiban érvényesek ránk, amennyiben azt más is érvényesnek érzi magára.
Pl. amire kötelezettséget vállaltunk, azt tartsuk is be. Nem azért, mert kötelező, hanem mert úgy helyes és ezt diktálják a közösséghez tartozás iratlan szabályai.
Amire viszont határozottan nemet mondtunk, azt ne akarják mások holmi homályosan megfogalmazott értékekre hivatkozva lenyomni a torkunkon.
Az meg már konrétan agyrém kategória, hogy egyesek elvárják tőlünk, hogy nemcsak, hogy menjünk szembe a saját érdekeinkkel, de szegjük is meg a vállalt kötelezettségeinket, mert azokat ők valamiért nem képesek összeegyeztetni az értékrendjükkel, de persze úgy, hogy a kötelezettség alól nem adnak felmentést, csak lécci vigyük el helyettük a balhét.
(Hogy egyértelmű legyek: arra a német igényre célzok, hogy védjük meg a schengeni határt de a migránsokat is hagyjuk szabadon rohangászni, mert ők ugye nem hisznek a kerítések Európájában.)

nemecsekerno_007 2017.07.05. 18:16:44

@ben2: Jaja, így van. Bízzunk az Eu-ban, (meg bárkiben) de azért tartsuk szárazon a puskaport. :)

apterus 2017.07.05. 18:26:56

Néhány szám az érdeklődőknek:
Magyarország költségvetése kb 15.000 milliárd Ft,
az EU költségvetése 145 milliárd euro, ami 45.000 milliárd Ft, ami pont háromszor annyi,
mint a magyar költségvetés. Ezt lehet szétosztani 500 millió ember között. Uraim, az aprópénz, még akkor is, ha itt általában az a kommunikáció, hogy az eus pénz nélkül
éhenhalnánk.
Az igazi lóvé a tagállamoknál van, nem véletlen, hogy valójában Merkel mondja meg, hány az óra. Biztos emlékszik még mindenki, hogy amikor beütött a görög csőd, akkor a három nagyfejű (Merkel, Cameron, Sarkozy) döntötte el, hogy mi legyen, az EU meg 5 éves gazdasági előjelzéseket készített (ez egy Eus vicc, hogy az EU mennyire képtelen reagálni)
Namármost az eus értékek azok úgy vannak, hogy a dublin rendelet arról szól, hogy a mirgánst ott kell regisztálni, ahol belépett. Nézzetek a térképre, ez a szabály kinek fáj? Már megint a centrum kitolt a perifériával, és közben ájtatosan mosolyog és eu-s értékekről papol. Vagy ott van az alapjogi charta, ami a britekre nem vonatkozik, mert nekik épp fájt a fejük, és nem volt kedvük hozzá.
Mi nem dönthetünk úgy, hogy a házi pálinkafőzés adómentes, de az osztrákok igen ,mert ők jókor kérték, de bocsi nekünk ez már nem jár. Stb, stb.
Vagy bedöntötték a cukoriparunkat, mondván majd jön a kubai olcsó cukor, de az nem jött, csak a francia 400-ért.
A dolog alapvetően úgy műkködik, hogy Orbán kitalálja, hogy akkor a bankok extra adót fizetnek, amire az Erste AG összevonja a szemöldökét, és leküld valakit a parlamentbe, aki telerikotozza a világot, hogy megszűnt a demokrácia, elfogadhatalan az alaptörvény. Mert ott rúg vissza, ahol tud. Ez a nagy eu alapérték.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 18:33:06

@apterus: :)

Dehogy is. Te nagyon rosszindulatú vagy, az Eu alapértékei az emberi szabadságjogok, a szabad tőke- és munkaerő áramlás meg ilyenek. :) Ezekért az ún. "ballib" ellenzék még a vesénket is odaadná bárkinek :)

Hofi klasszikus:

- Marx ott nyugaton megírta a Tőkét. Mi itt olvassuk, azok meg számolják.

Az ideológia más lett, de a tőke az ugyanúgy tőke. :)

István Magyari 2017.07.05. 18:39:46

Milyen értékekről böfögtek wazze? Milyen érték az, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság lebombázta Libiát? Milyen érték az, hogy a brittek pénzelték a szíriai felkelőket? Milyen érték az, hogy a franciáknak, hollandoknak, britteknek még mindig vannak gyarmataik? Milyen érték az, hogy a tömegpusztító fegyverek hazugságával kökorszakba bombázták vissza Irakot, 200 ezres járulékos civil halottal?
Lófaszt a britt és francia gennyeknek és hazai seggnyalóiknak. Gyilkos gyarmattartó szarháziak. Ezek papolnak értékekről?

nemecsekerno_007 2017.07.05. 18:39:46

@-JzK-: "Van ez ballib becsípődés, hogy tanuljunk meg kicsik lenni...."

Hát nekik már sikerült! Muhahahhaa

István Magyari 2017.07.05. 18:46:46

Friss hír, a Holland Kormány is felelős a srebrenicai mészárlásért. Ez a srebrenicai mészárlás milyen érték már? A második világhábórú óta a legnagyobb európai mészárlás. Kösz, ilyen értékeket nem kérek.

nemecsekerno_007 2017.07.05. 20:08:59

@István Magyari: Jaja, az is gyönyörű, persze ezen nem rágódik fél Európa.

Ad Dio 2017.07.05. 22:31:12

@chrisred:

"Nem lehet közös migrációs stratégia, mivel az minden ország saját nemzeti hatásköre. A közös idegenrendészeti feladatellátás, így a menekültügy is az közös uniós politikák része."

Ezek a kérdések nem választhatóak szét. Amikor Merkel széttárta a karját és meghívta fél közel keletet és Afrikát, ennek a tettének a sereg más országra drámai hatása volt.

NEM Barátom: vagy közösen döntünk a stratégiáról (határvédelmen át a menekültügyig), vagy hagyjuk TÉNYLEG minden szempontból tagállami kezelésben és nem hadoválunk szolidaritásról.

Ad Dio 2017.07.05. 22:36:20

Az "európai érték" pillanatnyilag az, hogy megfizetjük Törökországot, hogy lője le a határon a szíriai menekülteket, mert kicsit olyan sokan lettek hirtelen, hogy az már kényelmetlen következményekkel járt. Brávó.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.07.06. 01:43:44

@karandash: "Ez is az egyik oka annak, hogy a britek kilépnek. "

Az angolok azért léptek ki, mert nem kérnek a kelet-európai (magyar, lengyel, stb.) migránsokból.

chrisred 2017.07.06. 07:40:18

@Ad Dio: A határvédelemről (hadügy) és a menekültügyről közösen kell dönteni, és közös megoldásokat kell találni: közös uniös hadsereg, egységes idegenrendészeti szabályok. Az egyes tagállamok migrációs politikája viszont belügy, senki nem szólhat bele. Eddig az Unión belüli migráció kivételnek számított, de a kelet-európai politikusok önző populizmusa ezen láthatóan változtatni fog.

chrisred 2017.07.06. 08:04:17

@ben2: Akkor az Endlösung is jogállami projekt volt, mert az általad leírt formai kritériumokat betartották. Gratulálok! Amit a jogállamiság mércéjének tartasz, csupán szervezetszintű belső feladatmegosztás.

Ad Dio 2017.07.06. 08:06:29

@chrisred:

Örülök hogy (ma már) egyetértünk. Németországnak nincs joga meghívót küldeni, ha a többiekkel nem egyeztet előtte. Ha viszont kiküldi, utólag ne próbálja ráerőszakolni a "vendégeit" másra. Épp elég baj, hogy a buliba vezető útvonal keresztül megy a többi országon...

"a kelet-európai politikusok önző populizmusa ezen láthatóan változtatni fog."

Az angolok is ezért léptek ki igaz? Ja nem: azért, mert az union belüli szabad mozgás elve nem minden esetben működik... EZÉRT fog változni, nem pedig azért, mert mindenható orbánviktor ráerőszakolja az akaratát az eura ;-).

chrisred 2017.07.07. 05:49:56

@Ad Dio: Nem igazán. Mondom, a bevándorlás kezelése nemzeti hatáskör. Németországnak annyi joga van harmadik országbeli munkaerőt behívni, mint Magyarországnak ukrán vendégmunkásokat. Hiszen erről (is) szólt a tavalyi népszavazás, ami szerencsére eredménytelen lett, ezért nem kapott a politikai hatalom felhatalmazást, hogy társadalmi egyeztetés nélkül tömegesen telepítsen be Magyarországra idegeneket.

Ad Dio 2017.07.07. 08:44:31

@chrisred:

"Németországnak annyi joga van harmadik országbeli munkaerőt behívni, mint Magyarországnak ukrán vendégmunkásokat."

Ühüm. Tehát azt mondod, hogy csak a házigazda joga eldönteni, hogy kit hív meg a bulijába, igaz? Ebben még egyet is értük... csak az nem világos, hogy ha a buli meghívottak útja a szomszéd telkén át vezet, ahol letapossák a virágágyást, leszarják a kocsit és megeszik a macskát útravalónak, akkor a szomszédnak mihez van joga? Illetve amikor a buli meghívottainak a száma túllép az egészségesen, vajon a jó szomszédi szolidaritásra, meg európai értékekre hivatkozva vajon van-e joga a buli szervezőjének azt követelni, hogy a szomszédok is fogadjanak be bulizókat?...

A bevándorlás kérdése egy intenzív népvándorlás idején NEM válaszható le a határőrizetről, illetve a közös stratégiáról.

Németország meg lesz szíves úgy hívni be 3. országbeli munkaerőt, hogy közben nem terheli ezzel a szomszédai költségvetését. A munkaerő érkezzen szervezetten és ne illegálisan és fizessen valaki a szolgáltatásért - tudod, kapitalizmus meg ilyenek...

chrisred 2017.07.08. 05:41:17

@Ad Dio: Ezen soha nem vitatkoztam. A néppárti uniós vezetés belebukott a schengeni légvárba. Valamiért azt hitték, hogy Európa országai közül pont a hagyományosan leginkább megbízhatatlanok, ha hatósági és szervezeti kérdésekről van szó (Olaszország, Görögország, Magyarország - ugye ismert a vicc: egy ideális világban a rendőr angol, a szakács francia, a szerelő német, a szerető olasz, és a svájci szervez mindent; rémálmainkban viszont a rendőr német, a szerelő francia, a szakács angol, a szerető svájci, és az olasz szervez mindent) képesek felállítani egy működőképes határőrizeti és azonosító rendszert az Unió délkeleti határán.

"A bevándorlás kérdése egy intenzív népvándorlás idején NEM válaszható le a határőrizetről, illetve a közös stratégiáról."

Márpedig kötelező leválasztani és külön kezelni. Pontosan azért, amiről szó volt: a bevándorlás teljesen független és önálló állami-társadalmi folyamat, nem lehet összekeverni vagy összefüggésbe hozni semmilyen humanitárius válsággal a világban.
süti beállítások módosítása