B1 blogcsaládSzexuális visszaélésekkel vádolják a pápa pénzügyminiszterét

Mindent tagad a megvádolt bíboros

2017. június 29. - jdesi

Szexuális bűncselekményekkel vádolják a Vatikán „kincstárnokát”, pénzügyeinek legfontosabb intézőjét, George Pell bíborost

A hetvenhat éves főpap karaktergyilkosságnak nevezte az ellene felhozott vádakat, és kijelentette, hogy hajlandó alávetni magát a vizsgálatnak, szülőhazájában, Ausztráliában.

Annyi biztos, hogy a vádak nem érhették váratlanul, hiszen hosszú évek óta folyik ellene a vizsgálat.

pell.jpg

Az 1941-ben született katolikus főpap a pápa bizalmasai közé tartozik, ezért is különösen kellemetlen most ez az ügy a katolikus egyháznak.

Pellt 1996-ban nevezték ki  Melbourne püspökének. Többek között ekkor programot szervezett a papi szexuális bántalmazások áldozatainak, de már ekkor többen úgy fogalmaztak, ezt csak azért csinálta, hogy elrettentse az áldozatokat a perektől.

2001-ben ugyan Sydney érseke lett, de hamar le kellett mondania, miután egy férfi megvádolta azzal, hogy negyven évvel korábban szexuálisan zaklatta. Az érsek ugyan mindent tagadott és elég bizonyíték sem jött össze ellene, ezért visszakerült posztjára, de a gyanú megmaradt körülötte.

Ám itt nincs vége a történetnek. Sorra kerültek elő olyan értesülések, hogy papok zaklattak fiatalokat, ezért 2012-ben egy Királyi Bizottságot hoztak létre az ügyek kivizsgálására.

Pellt közben 2014-ben nevezték ki a Vatikán gazdasági miniszterévé.

2014-ben  a Királyi Bizottság meghallgatott egy bizonyos John Ellist, aki ministránsfiú volt a hetvenes években és egy pap zaklatta szexuálisan. Kiderült Pellnek komoly szerepe volt az ügy akkori eltusolásában.

Úgyhogy Pellnek bocsánatot kellett kérnie, s már ekkor elismerte, hogy súlyos hibát követtek el, morális és pasztorációs szempontból is vétkeztek, amikor nem álltak az áldozatok mellé. És nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy az egyház nem segített ezeknek a „súlyos szenvedéseken átesett” embereknek.

2016-ben interneten keresztül hallgatta ki újra az ausztráliai rendőrség, miután orvosi igazolást nyújtott be arról, hogy nem tud Ausztráliába hazarepülni egy kihallgatásra.

Nem sokkal később Victoria állam rendőrfőnöke megerősítette, hogy már Pell ellen is eljárás folyik több szexuális zaklatás ügyében.

Ekkor került elő két férfi nyilvános vallomása arról, hogy még plébánosként  a késő hetvenes években fogdosta őket Pell. Az idős főpap mindent tagadott.

S ha a hegy nem megy Mohamedhez, az ausztrál nyomozók repültek Rómába, hogy kihallgassák az érseket. Ezután 2017-ben vádat is emeltek ellene többrendbeli, korábbi szexuális zaklatásért. A megvádolt pap mindent tagad.

És kijelentette, hogy hajlandó Ausztráliába utazni, hogy megvédje magát a karaktergyilkossággal szemben.

A Szentszék szóvivője is egyrészt ezt emelte ki, hozzátéve, hogy a pápa hozzájárult, hogy Pell szüneteltesse hivatalát, hogy „megvédhesse magát.” És felidézte, hogy az ausztrál főpap maga is elítélte és elfogadhatatlannak tartotta már többször is a védtelenek, a gyermekek elleni erőszakot. És hozzátette, ezzel együtt a Vatikán pénzügyi- gazdasági reformja folytatódni fog.

Pell amúgy nem próbált elbújni, sőt, egy sajtótájékoztatón beszélt az őt ért vádakról.

Kijelentette, hogy ártatlan. A vádak hamisak, És a szexuális zaklatást elborzasztónak tartja különben is.

Mindenesetre, amíg nem tisztázódik az ügy nyilvános liturgikus eseményen nem vesz részt Pell, aki eddig a legmagasabb rangú katolikus pap, aki ellen vizsgálatot kezdtek a mostanában sokasodó, a katolikus egyházat érintő szexuális bűncselekmények ügyében.

Így már nem fog holnap együtt misézni a pápával, amikor új bíborosokat avatnak a Vatikánban.

Az ügy azért is kínos, mert a pápa „zéró toleranciát” hirdetett a szexuális zaklatások ügyében. A most gyanúba keveredett Pell pedig fontos szövetségese volt a reformokért vívott harcban, a konzervatív „olasz dominanciájú” egyházi vezetőkkel szemben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6412627889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabor Ventilla 2017.06.29. 17:19:05

Engedélyezni kéne a katolikus papok házasságát. (Had ne magyarézzam meg!)