B1 blogcsalád



Orbán átlépte a Rubicont, amikor piedesztálra emelte Horthy, hogy a szélsőjobbról gyűjtsön híveket

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 27. - jdesi
- Több nyugati újság is azt követeli, hogy az unió álljon a sarkára és szüntesse be az egységbontó magyarok és lengyelek támogatását
- A magyarok 75 %-a egyetért a menedékkérők igazságos elosztásával
- Orbán és Matolcsy riadó! Veszélyben a beszélő szerszámokra épített gazdasági modell
penz.jpeg
    

          

Nemzetközi sajtószemle, 2017. június 27.
 
der_spiegel.jpg
Spiegel
Tabut sértett Orbán Viktor, amikor kiemelkedő államférfinak nevezte Horthy Miklóst, Hitler szövetségesét, noha az súlyos bűnök terhelik. Dehát Magyarországon már indul a választási kampány és a kormányfő a szélsőjobbon igyekszik új híveket felhajtani. A kormányzóról érdemes tudni, hogy bevallottan antiszemita volt, aki jó pár zsidótörvényt írt alá és segédkezett nyújtott csaknem 600 ezer zsidó deportálásához. És éppen őt merte nyilvánosan dicsőíteni a miniszterelnök. Orbán idáig ilyen messzire még soha nem ment el, de nem is kisiklásról van szó. A tiltakozások láttán a politikus megerősítette, hogy továbbra is kedvezően vélekedik Horthyról. Azt nem említette, hogy annak milyen szerepe volt a holokausztban. Nem mellesleg a kormányzó katonák tízezreit küldte a halálba a frontokon is.
Eddig főleg a magyar szélsőjobb méltatta nyíltan az admirálist. A Fidesz nem annyira Horthy kultuszát ápolja, inkább a két háború közti időszakot állítja úgy be, hogy az milyen dicsőséges volt a magyarok számára. Mert példásan összetartottak, hogy feldolgozzák  „Trianon tragédiáját“. Hogy Orbán most először példaképnek minősíti a kormányzót, azt Ungváry Krisztián, a történész azzal magyarázza, hogy a kormányfő ki akarja szolgálni választóit. Az üzenet az, hogy mi rendesek vagyunk, értékesek és ártatlanok. Aki ezt kétségbe vonja, az vagy zsidó, vagy a külföld, illetve a kommunisták ügynöke. Heiszler András szintén úgy látja, hogy Orbán a szélsőjobbosok közül igyekszik minél többeket elhalászni. Ám veszélyes játékot űz, amikor megpróbálja bagatellizálni a történelmet.
Az Európai Néppárt megkérdezett képviselői nem kívántak nyilatkozni az ügyben, bár a Fidesz tagsága ügyében már jó ideje vita van a konzervatívok soraiban. A kizárás azonban egyelőre nincs napirenden. Ugyanakkor több jobboldali politikus is döbbenettel beszél Orbán mind inkább jobboldali-radikális világképéről.
die_zeit.jpg
Die Zeit
Az unió értékközösség és nem önkiszolgáló bolt, ennélfogva az EU-nak törölnie kellene a Magyarország és Lengyelország számára előirányzott támogatásokat, mert a két, autokrata kormány lerombolja azokat az intézményeket, amelyek ellen tudnának állni törekvéseikkel szemben. Így látja ezt a kommentár, merthogy meg kell őrizni az emberi méltóságot, az egyéni szabadságjogokat, a jogállamot, valamint a szabad kereskedelmet. Pontosan erre emlékeztetett a minap a CEU igazgatója. A gond ott van, hogy a magyaroknál gyengék a demokrácia megtámasztására szolgáló intézményes biztosítékok. Ezzel szemben Amerikában a Kongresszus vizsgálóbizottságokat állít fel Trump ellen, az igazságügyi tárca különmegbízottat nevez ki. A bíróságok folyton megakasztják az elnök terveit, a sajtó pedig egyenesen mintaszerűen látja el ellenőrző funkcióit.
Magyarországon és Lengyelországban olyan kormányok és politikusok vannak hatalmon, amelyek úgy gondolják, hogy nekik nem kell zabla, azt tesznek, amit csak jónak látnak. Terhesnek érzik a hatalmi ágak létezését. Viszont csődöt mondott a demokrácia belső immunrendszere. Orbán jelenleg azon van, hogy becsukja kapuit a Közép-Európai Egyetem, már ha nem módosítják a törvényt. A Bizottság habzik a dühtől, csakhogy életlen a fegyvere. Megvonatná a szavazati jogok a két államtól, ám ez nem valószínű az erőviszonyok ismeretében. A brüsszeli fenyegetések nem ijesztették meg sem Budapestet, sem Varsót. A magyar kormányfő inkább az „Állítsátok meg Brüsszelt’”-kampánnyal van elfoglalva. Közben pedig minden évben negyedmilliárd eurót kasszíroz az EU-tól. Ezek után legfőbb ideje, hogy az unió világosan értésre adja: ha a két kormány továbbra is lábbal tiporja a közös elveket, akkor elzárjuk a pénzcsapot!
der_standard.jpg
Der Standard
Paul Lendvai szerint Merkel és Macron ugyan el akarja mélyíteni az európai összefogást, ám vannak a földrészen olyan politikusok is, akik számára a közös értékek csak addig léteznek, amíg azok nem ütköznek az ő hatalmi érdekeikkel. Ilyen például a négy visegrádi állam kormányfője, akik nem hajlandók végrehajtani a menedékkérők áttelepítéséről hozott döntést. A francia elnök szóvá is tette, hogy az unió nem szupermarket, vagyis senki sem tarthatja a markát, ha közben elutasítja a szolidaritást. Orbán erre  - Szydloval az oldalán – úgy reagált, hogy Macron új fiú, akik azt hiszi, hogy belerúghat a közép-európai országokba, de téved. 3 nappal korábban a miniszterelnök már jobb bizonyítványt adott Horthynak, aki felelős Magyarország hadba lépéséért és 560 ezer zsidó haláláért. Ugyanakkor Németország is azon van, hogy a jövőben új feltételekhez kösse a támogatások kifizetését, főleg a magyarok és a lengyelek esetében. Ily módon valószínű, hogy nagyobb nyomás alá kerülnek azok, akik megtagadják az együttműködést a menekültek kapcsán.
BBC
New York állam kormányzója azt közölte, hogy jól alakulnak a tárgyalások Magyarországgal a veszélyben lévő Közép-Európai Egyetemről, amely jelkép értékű nemzetközi vita középpontjába került. A CEU úgy ítéli meg, hogy a magyar kormány megpróbálja bezáratni, és aláássa a tanszabadságot. Cuomo ehhez képest bízik a gyors megoldásban. A konfliktus úgy jelenik meg, mint csata a nyugati, liberális értékek, illetve a tekintélyelvűbb, nacionalista hozzáállás között. A magyar fél szerint viszont azt állítja, hogy félreértik, illetve hogy az intézmény kiváltságokat követel magának. Csak fokozza a bonyodalmakat, hogy az egyetemet Soros György alapította, akit a magyar vezetés élesen bírál. Az amerikai kormányzat határozottan kiállt a CEU mellett, azzal vádolta meg Magyarországot, hogy az diszkriminatív, kemény követelmények elé állít egy Amerikában akkreditált iskolát. Továbbá hogy fenyegeti a tanszabadságot.
fraknfurter.jpg
FAZ
Magyarországon az emberek jó 75 %-a támogatja a menedékérők igazságos elosztását, ez több mint a németek 69 %-a. Ez derül ki egy kutató intézet legfrissebb felméréséből, amelyet 13 tagállamban, valamint Norvégiában és Svájcban végeztek el. Kisült, hogy az európaiak többsége azt szeretné, ha arányosan osztanák el a migránsokat. Kivételt képeznek azonban a lengyelek, a csehek és a britek, de azt a többség sehol sem pártolná, hogy csak az ő országuk fogadjon be több embert. A tanulmány a szerzőjét, de az unió politikusait is meglepte, mert azt várták, hogy általános lesz az elutasítás.  Mint ismeretes, a Bizottság szerződésszegési eljárást indított a magyar, a lengyel és a cseh kormány ellen, mert azok egyáltalán nem tartják magukat a kvótadöntéshez. Ám a jelek szerint Európa nagy része számára fontos hogy tisztességesen oldják meg az áttelepítéseket.
 bloomberg.jpg
Bloomberg
A világon minden 10 emberből statisztikailag nézve nem egészen három támogatja Trump külpolitikáját, beleértve a kerítésépítést, a nagy többség azonban arrogánsnak, türelmetlennek és veszélyesnek tartja a politikust. A Pew közvéleménykutató több mint három tucat országban kérdezte meg az embereket, jó felük erőskezű vezetőnek tekinti az elnököt, csak éppen ezt lenyomják említett kedvezőtlen személyi jellemzői. Csupán két államban: Oroszországban és Izraelben vélekednek róla pozitívabban, mint Obamáról. Továbbá a magyarok, a lengyelek, az oroszok és az izraeliek többsége helyesli, hogy bizonyos muzulmán többségű országokból egyelőre ne lehessen az USÁ-ba utazni. Ugyanezt viszont határozottan elutasítja a világban a megkérdezettek 60 %-a. Összességében csupán 22 % mondta azt, hogy szerinte Trump a nemzetközi ügyekben helyesen jár el, Obama esetében ez az érték 64 % volt.
fraknfurter.jpg
Frankfurter Rundschau
A vezércikk kockázatosnak nevezi, hogy Merkel és Macron vinné előre az uniót, ám a nagy gondok megoldásához ők ketten nem elegendőek - újfajta politika, új struktúra kellene. A múlt heti brüsszeli csúcson abban állapodtak meg, hogy kis lépésekben haladnak, de ha nem sikerül a megfelelő választ megtalálni az éppen időszerű bajra, az a jobboldali populisták pozícióit erősítheti és így győzelemhez juttatja őket a legközelebbi választásokon. A kancellár és az elnök éppen azért nem beszélt a záró sajtóértekezleten a menekültek elosztásáról, nehogy elrontsa a bizakodó hangulatot, miután ebben a kérdésben nem jutottak előbbre. De egyébként is csak nagyon kevés dologban sikerült megállapodni. Az integráció ügyében azonban csak akkor képesek továbblépni, ha azzal minden kormány egyetért és hajlandó volna nemzeti jogköröket átruházni Brüsszelre. Csakhogy a korlátok jól megmutatkoztak a csúcson és nem csupán a migránsok kapcsán. A visegrádi államok nem engedtek álláspontjukból akkor sem, amikor arról volt szó, hogy a régió egyes országaiban leépül a demokrácia. A gond egészében véve az, hogy a politikai elitek nem képesek közös programot felmutatni, amely eltüntetné a különböző nézeteket.  
 
financial_times.jpg
FT
A növekedést fenyegeti Közép-Európában a munkaerő szűke. Mivel egyre jobban öregszenek a társadalmak a térségben, viszont tömegesen mennek külföldre dolgozni, már nehéz szakmunkásokat találni. Ennél fogva mind sűrűbbek a bérkövetelések, ám ez azzal jár, hogy veszélybe kerül az alacsony jövedelmekre épülő gazdasági modell, amely a régiót gyártóközponttá tette.Magyarországon a Mercedes és az Audi már tekintélyes mértékben növelte a kereseteket a decemberben tartott kétórás figyelmeztető sztrájk hatására. E hónapban hasonló okokból munkabeszüntetéssel fenyegettek a szakszervezetek a Tescónál is. A nyomás jele, hogy nálunk egy év alatt 14,6 %-kal ugrottak meg a nominálbérek.
A másik oldalon az áll, hogy kedvezően hat a nyugati fellendülés, továbbá zuhan a munkanélküliek száma, javul az állások biztonsága, ez pedig gerjeszti a lakossági fogyasztást, azon keresztül pedig a növekedés ütemét. Ez azután fokozza a munkavállalók alkuerejét, miközben a jövedelmek még mindig sokkal alacsonyabbak, mint nyugaton. A térség egyelőre nem tudja, miként reagáljon a fejleményre. Egyes országok jelentősen emelték a minimálbéreket, egyben pedig erősödhet a politikai nyomás a külföldi cégekre, hogy fizessenek többet az alkalmazottaknak. A versenyképesség szemszögéből kevésbé volna kockázatos, ha bátorítanák a bevándorlást. Csakhogy itt közbeszól a politika, hiszen a régió élesen ellenzi pl. a szír menekültek beengedését. A kiutat az jelentheti, hogy technológiai újításokkal javítsák a termelékenységet és áldozzanak a képzésre. Ez utóbbihoz azonban idő kell, ezért egy lengyel szakértő szerint a 4 országban középtávon csökken a fejlődés irama.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7312622923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2017.06.27. 07:24:14

Vagy éppen a helyén kezeli....

A téma itthon sincs kitárgyalva, majd pont a fogalmatlan külföldi sajtó lesz a mérvadó....
LOL!

Nzoltan 2017.06.27. 07:26:52

Egyébkënt ez a lajos a weyerbéla fanklub tagja?

Ferenc Szabó 2017.06.27. 17:23:50

Gondolom ..Nzoltan ..Te meg a Fidesz tagja vagy..Szivel..lelekkel..ep tiszta elmevel..Halas.. lesz erte a Nagy Vezer..egy forman gondolkodtok.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.27. 17:37:31

Horthy egy tömeggyilkos háborús bűnös. Pont. Mázlija, hogy Sztálin megmentette.

A Horthy imádó szélsőjobb orbán meg egy geci. Szélsőballiberálisból szélsőjobb rasszistába átmenni nem semmi köpönyegforgatást igényel. Az állandó pont a folytonos tolvajlás.
süti beállítások módosítása