B1 blogcsalád



A németek örülnek, hogy Macron helyettük is a visegrádiak orrára koppintott

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 25. - Szelestey

17615646_47df314dd27fe29b01fe4432b9242e49_wm.jpg

• Macron könnyebb helyzetben van, mint Merkel, amikor a jogállamiságot kell számonkérni a keleti tagokon

• A lengyelek segítséget várnak Brüsszeltől az oroszokkal szemben, ugyanakkor a magyarokkal és a csehekkel együtt hallani sem akarnak a menekültekről

• Macron pacekban megmondta a V4-eknek, mi minden nem tetszik neki

 

 Le Monde

le_monde.jpg

Németország díjazza, hogy Franciaország igen határozott a keleti tagállamokkal szemben a menekültek, a jogállam és a kiküldetésben dolgozók ügyében. Egyes német kommentárok máris M&M-ről írnak, tehát, hogy Merkel és Macron szimbiózisban lép fel Európáért. A kancellár ennek megfelelően támogatta a franciák törekvését a kiküldetésben dolgozók helyzetének újraszabályozására, noha ez a kérdés Berlin számára nem annyira fontos, ugyanakkor azzal fenyeget, hogy kiváltja a magyarok és a lengyelek ellenreakcióját. Viszont a német fél annál inkább értékelte az erőteljes megnyilvánulást a kvótadöntést elvető magyarokkal, lengyelekkel csehekkel szemben. Egy uniós diplomata szerint a németek kifejezetten örülnek, hogy az elnök felemelte a hangját. A jogállam kapcsán Macron könnyebben az érintettek fejére olvassa a dolgokat, mint Merkel, akit gátolnak a bonyolult történelmi kapcsolatok Varsóval, és akit zavar, hogy a Fidesz ugyanúgy az EPP tagja, mint a CDU.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Az európai sajtó úgy értékeli, hogy a brüsszeli csúcsértekezleten megkezdődött a visszaszámlálás az új Európa megteremtéséhez, csakhogy a szolidaritás ügyében megmaradtak az ellentétek. A találkozó hosszú idő óta először optimizmust sugárzott a jövőre nézve. A Brexit és Macron sikere teljesen új helyzetet teremtett. Ám az egyik nagy kérdés az a továbbiakat illetően, hogy mennyire erős az összetartás. Hogy a védelmi politika ügyében ennyire egységesek a törekvések, az azzal függ össze, hogy egyes keleti tagok félnek Moszkvától az Ukrajna elleni agresszió után. Viszont éppen a lengyelek, valamint a magyarok és csehek nem kérnek a menekültekből. Macron épp ezért figyelmeztette őket arra, hogy az EU nem önkiszolgáló bolt, amelyből mindenki azt visz el, ami tetszik neki. De nem baj, ha vita van, arra még nem megy rá az unió.

Frankfurter Rundschau

frankfurter_1.jpg

Az egységet igyekeztek hangsúlyozni a kétnapos brüsszeli EU-csúcson, ám már a 2. nap kiderült, pl. a menekültpolitika kapcsán, mennyire megosztottak a tagállamok. Így látja ezt a kommentár, hozzátéve, hogy a részvevők éppen az összetartást igyekeztek sugallni, amikor nyomatták a közös védelmi politikát, valamint meghosszabbították az Oroszország elleni szankciókat. Csakhogy főleg a magyarok, a lengyelek és a csehek hónapok óta keresztbe fekszenek a menedékkérők elosztásának. Az ördög a részletekben rejlik a Brexit kapcsán is, mármint hogy mit is jelent Theresa May ajánlata az uniós vendégmunkások tartózkodási jogának meghosszabbítására. Ilyen ellentétek közepette senki sem akarta szétrombolni az optimista hangulatot, de az nem elegendő, ha a 27-ek hitet tesznek a célok mellett. Az állam- és kormányfőknek végre meg kellene oldaniuk egy csomó gondot.

Libération

liberation_1.jpg

Brüsszelben Macron meghirdette a francia-német páros megújulását. Egy kelet-európai diplomata úgy értékeli, hogy az elnök mindig tudja, mit akar és ezt meg is mondja világosan. Kiderült ez a Visegrádi csoporttal folytatott megbeszélésen is. Az államfő módszere az, hogy támaszkodik a Párizs-Berlin-tengelyre, de vállalja az ellentéteket is. Ez derült ki a csúcs előtt adott interjúból, amelyben arra figyelmeztette a keleti tagokat, hogy nem lehet kicsemegézni a tagság előnyeit, ugyanakkor elutasítani a szolidaritást. Utóbbi érvényes a menekültek átvételére, valamint az adott külföldi feladat elvégzésére kiküldött vendégmunkásokra is. Ezt  élőben is megerősítette a négyeknek. Azok értékelték az eljárást, így a felek a jövőben rendszeresen összeülnek, hogy tisztázzák a vitás kérdéseket. Ez fontos Macronnak, aki meg akarja mutatni, hogy védi Európát.

 

Hangos sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7312618491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bankotsu Mester 2017.06.25. 11:07:32

Geci németek...ha nincs a Marshall-csomag még most is romvárosokban élnének.
Ha ennyi sok migráncsimádó van Európában akkor miért jelent akkora gondot, átvenni azt a 4x 1300 férget, akiket a v4 nem akar befogadni?!
Nem baj, lesz még nektek Manchester, Berlin, Nizza, meg kis bumm-bumm :D

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.25. 14:15:42

Helyesen:
a német(országi) CIA- csicskamédia örvendezik :DDD

A németek meg Orbánt saját facebook oldlán éltetik.

gmihaly621 2017.06.25. 17:11:08

@Bankotsu Mester: Az amcsik hibáztak, amikor a fritzek önerőről szóló önfényezését idővel, a hidegháború enyhülésekor rájuk hagyták, úgy 1968 körül kezdték, ha nem tévedek.

a nagy hohoohooo 2017.06.25. 17:55:03

@Akhmed Há CIA terrorista: A populisták azért veszítenek teret, mert mindig nagyokat és homályosakat igérnek. (Trump: Naggyá tesszük Amerikát! Orbán: Tudok tenni értetek, ha elég nagy felhatalmazást adtok! ...stb. stb.) A lelkes tömeg elfátyolosodott szemmel és elborult aggyal annyira kiéhezetten vár a sikerre, hogy bizalmat szavaz nekik. Utána jön a hideg zuhany: naponta feleződnek a korábbi igéretek, vagy épp (, mint Orbán esetében) az ellenkezőjére válnak (Orbán önmagáért tett meg mindent). Trump nekilátott visszaforgatni az idő kerekét a globalizáció előtti állapotra és természetes módon kapja a pofonokat a valóságtól.

Egyébként már várom a magyar kormány közleményét arról, hogy Macron anyja Lenin fiú volt, ifjú korában kollaborált a megszálló fasisztákkal,németekkel, de ma már Soros György tenyeréből eszi az apróra tört maceszt...höhöö...2017 a lázadás éve!

a nagy hohoohooo 2017.06.25. 17:56:58

Tudta? Európa nem szupermarket!pedig van egy sunyi tolvaj a szupermarketben..
"Európa nem szupermarket. Európa közös sorsunk"Macron.
Orbán: "Macron még új fiú."
Macron: "Orbán már vén fäsz."
"A V4-ek tiszteletet kértek Macrontól"...hehee és EURO.., milliárdokat...
,de ha a tisztelet elfogyott az utóbbival is megelégednek.
Tiszteletet kiérdemelni szoktak, nem követelni...Na ez nem nagyon megy most a V4 vezetőinek, tisztelet a kivételnek.
Először röhögve bejelenti, hogy kiosztott pár kokit és sallert, majd régi mániája szerint odaszarik az asztalra, aztán tiszteletet követel...Lássuk csak miért is lehet tisztelni egy ország vezetőjét:
Egyesít nem szétszakít.
Külső támaszok nélkül, stabilan nő a gazdaság, ami nem roggyan be az első világgazdasági légyfingtól
Az oktatásnak és az egészségügynek hála, nő a várható élettartam és az életszínvonal.
Politkai/gazdasági szövetségesei, mint NATO/EU megbízhatnak benne
"Nem jó bemutatkozás belerúgni a partnerekbe"
Mondja az, aki az egész hatalmi logikáját arra alapozza, hogy a partnereit rúgdossa.
Csak a szokásos sértődött, demagóg rizsa, túlérzékeny diktátorok részéről.
Azok szokták követelni, akik egyidejűleg pénzt is kérnek...
Ez a szupermarket hasonlat nem teljesen jó. Ott azért fizetni kell.
Kivéve, ha lopni megyünk oda.....höhöö...:"Nem fogjuk tovább pénzelni a hanyatló nyugatot!" hehee..a végén még Párizst is megállítjuk, ha nem vigyáznak!
Nem szupermarket, hanem egy kifogyhatatlan ATM, ami egyből Orbán és bandája zsebébe önti a bankót.
Orbánék nem is fizetnek, csak elterelik a figyelmet a lopásról a halandzsával.
Kedvesen "egyszerű", amikor egy EU-val szemben súlyos külkereskedelmi többlettel rendelkező elhülyített ország azt fejtegeti, hogy az ő országának a megnyitott piacát tarolja le az EU.
Angela Merkelt is megkérdezték arról, hogy mit szól Macron szupermarketes hasonlatához, és a német kancellár azt mondta, hogy alapvetően egyetért a francia elnökkel, és hogy örül, hogy az Európai Bizottság nyomást gyakorol a vonakodó tagállamokra.
Nyilván Merkel is új még, de majd Orbán neki is megmutatja, hogy mi a dörgés.
Ha megvonják Magyarország szavazati jogát - aminek most elég nagy a valószínüsége - akkor a következö lépés a kohéziós támogatások megszüntetése. Viszont: a tagsági díjat továbbra is kell majd fizetni. Jó, ha mindezekre felkészülsz lelkileg...
Elképzelhető, hogy korántsem annyira egységes a V4-ek álláspontja, mint Orbán szeretné?
Abban a pillanatban fog szétesni az egység amikor ennek már konkrét anyagi következményei lesznek...
A kurvákat csak pénzzel és veréssel lehet motiválni (és az EU nem verekszik).
Ügyes volt az EU a kétsebességes európával. Ezzel sikerült a kisköcsögök szövetségét kicsit megrángatni hehee....remélem.Macronnak nem terjed odáig a fantáziája, hogy szupermarketben lopni is lehet.
Az, amit Orbán csinál, az pedig pontosan ez. Fölvesszük a fejlesztési segélyeket, és amikor fizetésre kerülne a dolog, akkor meg kilépünk...
Ráadásul még ideológiát is szerkeszt hozzá (mármint a lopásához).
Büntessék meg őket a francba, ha nem jön pénz a FideSSnek többé nem éri meg hatalmon maradni és talán kezdhetünk valamit ezzel az elfuserált országgal.
Már korábban is mondtam, ha Macron jön, akkor Orbán felkötheti a nemzetthyszarosgatyát, és elmehet a sunyiba a magyar virtussal, és a V4 - es barátaival együtt.Viszont jó úton járnak egy brutális bukás felé....

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.25. 18:48:13

Mindig elgondolkodom, ki lehet az a néhány fanatikus zorbánozó, aki egy ilyen helyzetben képes egy francia gerontofil narkós- buzi pártjára állni.

Biztos van neki magyar útlevele (is), mert jól beszél (ír) magyarul.

De lehet CIA, akarom mondani CEU- aktivista, akit külföldről pénzelnek a nagyon átlátható, nagyon demokratikus módon, a nagyon értékelvű ál- civilek.

Nzoltan 2017.06.25. 19:13:33

Macron nem viszi végig a ciklust. Ahhoz valós bázis kellene.
süti beállítások módosítása