B1 blogcsalád



Minden ócska trükköt bevet a kormány, csakhogy ne plakátolhasson az ellenzék – bohózatba fullasztja a parlamentet a Fidesz

2017. június 23. - ashwood

parlamenti_boh_c_1381128458.jpgElőre a lényeg: valahogy módosította a parlament a plakáttörvényként elhíresült szöveget - a meccs azonban még messze nem ért véget. Orbán és az elhunyt Rubovszky György szavazata garantálta volna a fideszes győzelmet.

Apró, de annál mocskosabb trükköket vetett be a Fidesz annak érdekében, hogy mindenképp átverje a parlamenten a plakáttörvényt. Az állampárt elszántáságát nehéz mással magyarázni, minthogy a Jobbik kampánya betalált a szavazóknál.

A siker érdekében a következő 3 trükköt alkalmazta a Fidesz:

1, Bár a jogszabályalkotásról szóló törvény nem ezt következetesen tiltja, az Áder által visszaküldött eredeti törvényt lényegében teljesen átírta a Fidesz. Kivettek belőle minden, kétharmados többséget igénylő részt, még a jogszabály-tervezet címét is megváltoztatták. Erre korábban soha nem volt példa - nem véletlenül, a szabályok ezt ugyanis tiltják.

2, Pártfinanszírozási kérdést módosítanának kétharmad nélkül – a most elfogadott jogszabály a településképi törvénybe építi be a pártok plakátozási szokásait befolyásoló szabályozást - mondván: számos, feles jogszabály vonatkozik a pártokra is. Noha utóbbi állítás kétségkívül igaz - ez esetben mégis az Alaptörvény VIII. részének 4. bekezdése az irányadó, miszerint a pártok gazdálkodásáról kétharmados törvény dönt. Hogy mennyire nem a településképpel, hanem párfinanszírozással – vagyis kétharmados szabályozást igénylő kérdéssel - függ össze a módosítás, mi sem jelzi jobban, hogy a vita során minden kormánypárti megszólaló elismerte, sőt büszkén közölte: pártfinanszírozási kérdésként kezelik a plakátügyet.

3, A harmadik fideszes trükkre valóban nem volt példa az elmúlt 27 évben. Ismeretes: a szocialisták kidolgoztak a hét elején egy javaslatcsomagot a törvényhez - ám Botka László megálljt parancsolt a Fidesszel történő kollaborálásnak. A szocialista szöveg azonban - mint ötpárti egyeztetés vitairata - eljutott Gulyás Gergelyhez, a Fidesz alelnökéhez is. Ő azonban, mint a parlament törvényhozási bizottságának elnöke érezte magát megtalálva és péntek délelőtt beterjesztette a fideszes többségű testületeknek az MSZP-s szöveget, mint benyújtott módosító indítványt. Holott erről ekkor már szó sem volt - sem tartalmi, sem formai okokból erre Gulyásnak semmiféle joga nem volt. (Praktikusan: nem szabályosan nyújtották be a javaslatot a szocik - hisz nem is annak szánták -, ám a formalitásra mindig sokat adó Fidesz ezúttal nagylelkű volt.) Nem véletlenül: a szocialisták kétharmados támogatást igénylő elképzelései nagyobb részt egybe csengtek a Fideszével. Bár az MSZP szerint semmit nem nyújtottak be, nevük alatt került a Ház elé az előterjesztést. Bárándy Gergely, MSZP-s frakcióvezető szerint ez megközelítette az okirathamisítást a bizottság részéről.

Azonban még ez is kevés volt ahhoz, hogy az ismét összezáró ellenzéket leszavazza a kormányoldali többség. Égetően hiányzott a Fidesznek az elhúnyt Rubovszky György és a Brüsszelben lévő Orbán Viktor szavazata. Természetesen kommunikációs győzelmet még megpróbálhatnak nyalonc felületeiken kisajtolni a szavazásból, de ez édes kevés.

Komolyabb kérdés, hogy mi történik a most elfogadott jogszabállyal. A megszavazott törvény ugyanis tiltja a pártok számára a kampányidőszakon kívüli plakátolást, a reklámcégeket pedig arra kötelezi, hogy hozzák nyilvánosságra pártokkal kötött szerződéseiket. Csakhogy a kormánypártiak saját bevallása szerint is pártfinanszírozást érint a kérdés - vagyis egyszerű többséggel nem szabályozható.

Áder János vissza már küldheti a jogszabályt, ahhoz pedig valószínűleg túlzottan hálás Orbánnak az újabb ciklusért, hogy az Alkotmánybíróságra küldje azt. Az ellenzéki pártok - ha képesek összefogni - még megtehetik ez utóbbit, ám kérdés, hogy a Fidesz által feltöltött, immár bohócsipkás szervezet mikor lesz hajlandó tárgyalni a kérdésről és milyen ítéletet hoz. A jelenlegi gyakorlat alapján arra számítunk, hogy alig néhány hónappal a 2018-as választások után már napirendre is tűzik az ügyet, majd - Stumpf István szépségtapasz szerű ellenvéleménye mellett - teljesen törvényesnek ítélik a jogszabályt.

Már ha hagyjuk, hogy Orbán ismét nyerjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5912616141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2017.06.23. 14:56:07

Már elkéstek a gnarancstolvajok,Lajos sallerját míg élnek megemlegetik.Annak örüljenek hogy kuszaszem nem rubelesítette a jegybanki tartalékot.

Akhmed Há CIA terrorista 2017.06.23. 15:13:13

Bájos, amikor a CIA- csicskasajtó az ÁFA- csaló Rabbikért és Simlicska gazdiért aggódik :DDD
Mindenesetre nagy segítség ez a volt Jobbik- szavazóknak, hogy kire nem szabad voksolniuk legközelebb, semmiképpen sem.

Kösz, a nevükben is.

NBarbieReloaded 2017.06.23. 15:28:57

Azert tenyleg elkepeszto ez a szintu pofatlansag, meg a fidesztolvajoktol is.
Tiltott partfinanszirozaskent probaljak meg eladni a dolgot, mint valami elbaszott amneziasok, akik nem emlekeznek, hogy az az ember, aki ellen hozni akartak a torvenyt, evtizedekig az o penzemberuk volt, aki nyilvanvaloan sokmilliardos ertekben nyujott nekik kedvezmenyeket hirdetekesbol, amig ossze nem vesztek.
Biztos nem veletlenul nem hajlandoak nyilatkozni arrol, hogy 2002 ota milyen osszegben hirdettek, milyen aron, kiknel, es ezeknel mennyi kedvezmenyt kaptak.
A sunyi, pofatlan valasz ezekre a kerdesekre: nem mondjuk meg, mert ez nem tartozik a kozerdeku adatiglenylessel kiadhato informaciok koze.

Tetszik erteni? Epp torvenyt hozunk valamirol, de, amikor kiderulne, hogy a torveny altal szankcionalni probalt dolgokban mi vagyunk a legsarosabbak, akkor csak siman elzarkozunk a valaszadastol es meg hangosabban kiabaljuk egy masik part korrupciojat.
Az eszem megall.

Szinten jellemzo fidesztolvaj mentalitas, hogy innentol kvazi megtiltjak, hogy barki kedvezmenyesen hirdessen, mivel ok maguk mar hirdettek igy eleget, szinten eleget osszeloptak ahhoz, hogy a piaci aron hirdetes se okozzon gondot, mindenki mas, aki nem csatornazott ki a haverokhoz szazmilliardokat, amibol evekig futna barmilyen aru hirdetesre, az meg dogoljon meg.

Es akkor varom az "okos" fidesztolvaj banda fanjait, akik hamarosan jonnek megmagyarazni, hogy ez nem is az, aminek latszik.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.23. 15:36:02

@NBarbieReloaded: Volt valaha valami patkányság, amit Kubatov trolljai nem védtek be? Ha a csúti geci holnap élő csecsemőket reggelizik, akkor az lesz nekik a trendi.

2017.06.23. 15:39:36

szóval nem tetszik a fidesz stílusa és mentalitása, teljesen jogos, egyetértek.

de közben meg tapsolsz, amikor a németek, franciák ugyanebben a stílusban és ugyanezzel a mentalitással nyomatják a kisebb országok ellen az eu-ban.

morpho 2017.06.23. 16:08:15

@aleksz róz: A németek kisebb országok politikai plakátjait korlátozzák az EU-ban? Lemaradtam?

2017.06.23. 16:37:00

@morpho: nem maradtál le, csak nem tudsz olvasni.

sinus67 2017.06.23. 17:14:04

@aleksz róz:
Nem a kisebb országok ellen! A renitens országok ellen!
Bár nálad mi a kisebb a kijelentésedben? A terület, vagy a teljesítmény?

morpho 2017.06.23. 17:35:29

@sinus67: Bár nálad mi a kisebb a kijelentésedben? A terület, vagy a teljesítmény?

Mi van? Nem tudsz olvasni? Pedig egyértelmű nem???

morpho 2017.06.23. 17:36:37

@aleksz róz: Úgy látszik senki nem tud olvasni, mert csak te érted, hogy mit írtál le. Tényleg, nyugtass már meg, hogy te azért érted!

2017.06.23. 18:08:07

@morpho: stílusról és mentalitásról írtam.
sinus67 értette. te viszont nem bírtad felfogni.

2017.06.23. 18:16:53

@sinus67: nem csak a renitens országok ellen... mert a többiekre pont ugyanúgy ráverik az akaratukat (csak nem mindenki tiltakozik ellene), mint itthon a fidesz a többi politikai és civil szereplőre

leginkább a gazdasági súlyuk alapján

a fidesz is csak a renitens pártok és renitens civil szervezetek ellen lép fel ilyen stílusban és mentalitással.

morpho 2017.06.23. 21:18:20

@aleksz róz: Ő sem értette. Nincs tárgya a mondatnak. Nem magyarul van. Így nem jelent semmit.

2017.06.23. 22:51:20

@morpho: láthatóan gondjaid vannak a magyar nyelvvel

értette
magyarul van
tárgy nem kell bele. hova szeretnél, hova kellene szerinted? ne vicceskedjünk már :D
szóval nyelvtanilag teljesen rendben van és könnyen értelmezhető is. nincs esélyed arra, hogy a rátok jellemző szókiforgató és érvelési hibákat halmozó vitakultúrával eredményt érj el ellenem

she_wolf 2017.06.23. 23:12:08

@aleksz róz:
Khömm... és Dik(tá)torék kiket, ill. mely szervezeteket és mi alapján minősítenek "renitensnek"?
Tudod, amikor ezt olvastam tőled, azt gondoltam, te egy édes pofi lehetsz:D

2017.06.23. 23:23:55

@she_wolf: azokat, akik nem azt csinálják, amit ők szeretnének

sinus67 2017.06.23. 23:58:55

@aleksz róz:
Aki nem azt csinálja, amit a fidesz szeretne, az ellenzéki, vagy ellenálló.
A renitens az, aki a társadalmi, vagy egyéb szövetségi rendszeri, illetve bármilyen más jellegű szabályokat felrúgja, vagy nem tartja be annak ellenére, hogy ő is ahhoz a "csoporthoz" tartozik. Míg a társadalmi együttélés írott és íratlan szabályait be nem tartó renitensek oda születnek, azaz végül is akaratukon kívül kerülnek bele abba a csoportba (nemzet, lakóhely, stb.), addig Magyarország önszántából, ráadásul csatlakozási tárgyalásokat követően lett tagja egy szövetségnek, az Európai Uniónak. Ennek a szövetségnek az alapértékei, egyéb szabályrendszere, stb. pontosan ismert Orbán előtt, mivel a csatlakozási tárgyalások java részét ők bonyolították le.
Amennyiben ezekkel kapcsolatban - a megváltozott politikai, gazdasági és egyéb viszonyok esetén - változtatást szeretne, úgy lehetősége van javaslatot tenni, amit az EU megfelelő intézménye vagy elfogad (megszavazzák) vagy nem. A demokráciának pontosan ez a lényege, különösen akkor, ha ő is szavazhat mások által benyújtott javaslatokról, szabályváltozásokról, stb.
Semmiképpen sem elfogadható, hogy azért, mert az én "ötletem", véleményem, javaslatom nem tetsuik a többségnek, akkor a saját országomban hergelem a lakosságot, szavazókat a szövetség ellen kihasználva a belpolitikai haszonhúzást. Ugyanakkor a szövetséget éjjel-nappal bírálva, jórészt az általa "adott" pénzből tartom fenn a gazdaságomat.
Na ez renitens. Sőt, ez már társadalomra is veszélyes, deviancia!

she_wolf 2017.06.24. 00:16:40

@aleksz róz:
Magyarul: az nem renitens, aki abba a tányérba szarik, amelyikből eszik, csak neveletlen? Mert ebben az esetben nincs helye kutúremberek között, tárgyalóasztalnál! Lehet visszamenni az isibe, és onnan újra nekifutni annak az órának, amelyiken a demokrácia fogalmát magyarázta el a töritanár.
De most úgy látom, huppogás van, mert jönnek a taslik egymás után. Csak félek egy kicsit, mert ha megüti magát, még hülyébb lesz, és az egészségügyünk nem áll éppen a helyzet magaslatán:(

she_wolf 2017.06.24. 00:24:40

@sinus67:
Az EU -mint elgondolás- nagyon jó, és talán megfelelő ellensúly is lehetne a túlparttal szemben, annak mintájára. De a történelmi, társadalmi és nem utolsósorban a nyelvi színkavalkád nagyon megnehezíti a működését.
Önző módon remélem, hogy nem az én életemben fog széthullani.

gigabursch 2017.06.24. 05:54:29

Soká éljen az idiokrácia!
Egyébként nem megy az agyvihar a fidesznél a jelek szerint, mert ez tipródás...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.24. 06:45:41

@Akhmed Há CIA terrorista: Látom nem értetted meg az írást. A törvényalkotásról szólt, nem Simicskáról. De hát téged nem is azért fizetnek, hogy megértsd, csak hogy teljesítsd a rád kirótt feladatot.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.24. 06:48:49

@aleksz róz: Ááááá! Szóval terelsz? Hol tapsolt? És különben is miért kell az EU-ra terelni a szót?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.24. 06:51:12

@aleksz róz: De simán van esélyük. Mert te vagy aki direkt eltereled a témát és nem látod a különbséget egy közösség szabályainak be nem tartása miatti vita, meg a politikai hatalommal való visszaélés között.

Netuddki. 2017.06.24. 08:17:21

Ha lenne töke az ellenzéknek, akkor beintene a fidesznek. Előbb hűtlen kezelést elkövetve plakátolnak, utána meg lehugyozzák az ellenzéket? Vagyis az ellenzéken keresztül a magyar állampolgárokat. Ezt kéne jól az eszébe vésni a zembereknek!

Nem a simlicska védelmében, de.
Mi a piaci ár? A tolvaj fidesz kormány által közpénzből felturbózott plakáthelyár? Na ne már! Ezért minimum börtön járna!
Ha nem veszik valakinek a plakáthelyeit, akkor 0Ft a bevétele. Ha 200 forintért kiadja egy pártnak, akkor már nyert rajta. Az adót is a 200Ft után kell befizetni, úgyhogy coki az alkesz tállainak is. Lófasz a köcsög tolvaj maffia hátsójába, élén a vajdájukkal!

Netuddki. 2017.06.24. 08:19:31

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem tudna terelni a balfasz tolvaj fidesztroll, ha a többi balfasz nem állna szóba vele. Vagy, ha a blog gazdái csuklóból kivágnák az ilyen férgeket...

Patrick Bateman 2017.06.24. 08:48:25

Olvasd már át a szöveget, vazzeg, mert körülbelül a legfontosabb mondataid êrtelmetlenek.

"Bár a jogszabályalkotásról szóló törvény nem ezt következetesen tiltja"
"Áder János vissza már küldheti a jogszabályt"

stb

P. J. Fry 2017.06.24. 11:15:24

@Netuddki.: "Ha 200 forintért kiadja egy pártnak, akkor már nyert rajta. "

Te is nagy üzletember lehetsz, valami zseni. Hogyan nyerne rajta, ha a kiadásai nagyobbak mint a bevétele?

morph on deer 2017.06.24. 11:44:52

@P. J. Fry:
A dolog lényege nem is az, hogy nyer vagy nem, hanem hogy a saját cégével a saját zsebére nem teheti azt, amit akar!

Tehát ha fagyizód lenne, akkor megtiltanák, hogy meghívj egy "pártot" (liberálisokat, mind a hármat :) saját költségeden egy nyalásra..!

Magyarul a hatalom belepofázik abba, hogy ki mit csinál a pénzével!

Hacsak nem mondjuk a CÖF nevű zombikat támogatja 600 millióval, mert azt lehet...

Azonnal civil szervezeteket kell alapítani, akik már akár ingyen is plakátolhatnak, és lehet nyomatni ugyanazt a plakátot pártjelvény nélkül!

Garantált a gutaütés az "okos" törvényalkotók számára :)))

2017.06.24. 11:58:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ugyanúgy a hatalommal való visszaélés, amit az eu vezető országai a kisebbekkel/gyengébbekkel szemben folytatnak

2017.06.24. 12:01:50

@she_wolf: így is nézheted a dolgokat, akár még igazad is lehet. minden attól függ, kinek a nézőpontjából nézed.

2017.06.24. 12:13:24

@sinus67: nézőpont kérdése. ha a fidesz nem akarja betartani az eu vezető országai által az országra erőszakolt xyz baromságot, akkor renitens, ha az ellenzéki pártok nem akarják betartani a fidesz által rájuk erőszakolt zxy faszságot, akkor ők meg hős ellenállók? ha változtatást szeretnének, lehetőségük van javaslatot tenni, amit a parlament vagy megszavaz, vagy nem, az ellenzék nincs kizárva a szavazásból. ez a demokrácia lényege, nem az, hogy ha nem tetszik a parlament döntése, akkor felhergelem a népet a kormány ellen és a szövetséges országokat magyarország ellen. tessék.

illaim 2017.06.24. 12:19:28

@aleksz róz: Nem unod még ezt a cigány tempót? B+ mikor fogod fel végre, hogy egy szövetségben kötelezettség is van nem csak jog?!! Hogy te is megértsd! Igen jogod van betartani a szabályokat melyekben megállapodtál, és utólag pedig jogod van befogni a pofád, ha neked a közösen kialkudott szabályok a kötelezettségeidre figyelmeztenek!
A kötelezettségek szó értelmét megtalálod az értelmező szótárban, mert azt látom te egyébként nem ismered a vajdáddal együtt!

2017.06.24. 12:25:55

@illaim: rasszista vagy, ezzel ki is zártad a magad a kultúremberek vitájából :D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.24. 16:04:49

@aleksz róz: Az nem hatalommal való visszaélés hogy betartatnak egy szerződést. Az igen ha törvényeket hoznak a hatalmuk megtartásáért.

Netuddki. 2017.06.24. 18:45:33

@P. J. Fry: Nem csodálom, hogy nem érted...

2017.06.24. 20:05:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: igen? és hol írtuk alá azt a szerződést, amiben szerepel az, hogy migriket fogadunk be?

vagy azt, hogy nem szüntetjük meg a ceu kivételezett helyzetét (nem vágunk alá geciségből a ceu-nak, ahogy neked szimpatikusabb, nekem mindegy)

2017.06.24. 20:12:50

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: az nem hatalommal való visszaélés, hogy támogatások (jogtalan) megvonásával kétes döntéseket akarnak ráerőszakolni másokra?

(nem pont ugyanezt csinálta a fidesz egyes városokkal, egyetemekkel, kórházakkal? és az akkor fú de milyen antidemokratikus és hatalommalvisszaélős volt)

sinus67 2017.06.24. 20:43:16

@aleksz róz:
"...ez a demokrácia lényege, nem az, hogy ha nem tetszik a parlament döntése, akkor felhergelem a népet a kormány ellen és a szövetséges országokat magyarország ellen."
Hülyeség, amit írsz!
Egyrészt a szövetséges országok (bár nem tudom pontosan kikre gondolsz?) tesznek az itteni ellenzékre.
Másszor nem az ellenzék plakátjai hergelik a népet! Leszámítva a jobbik legutóbbi plakátjait. Az azért ütött, de semmi újat nem mondott!
Tehát, ha Orbán Brüsszel ellen kampányol itthon, a V4-ekkel, és Brüsszelben is, akkor felesleges az itthoni ellenzékre, Sorosra, Simicskára, migránsokra fogni, ha kap egy kurva nagy sallert a renitenskedéseiért!

A másik hülyeséged a "hős ellenállók" titulus. Maradjunk a realitásoknál. Bénák és töketlenek. Legalább is egyenlőre. Nagy az esély rá, hogy így marad :D

P. J. Fry 2017.06.25. 13:30:50

@Netuddki.: "Nem csodálom, hogy nem érted... "

Nem öregem, te nem érted, nagyon nem. Rákérdezhetek? Nyolc általános?

2017.06.25. 18:37:08

@sinus67: ha az én írásom hülyeség, akkor a tied is pont ugyanakkora hülyeség volt.
(csak ennyit bírtál találni, amibe bele tudtál kötni? mondjuk nem csodálom, nehéz a valósággal vitatkozni)

egyrészt azt azért nem mondanám, hogy tesznek rájuk, bár nagy hatásuk valóban nincs. akkor inkább úgy fogalmazok, hogy próbálja hergelni. meg hát azért néha mégiscsak ki bírtak harcolni valamit az ország ellen a martin schulz féle elvtársaik segítségével (már a brüsszel elleni kampány előtt is)

másszor nem csak plakátokkal lehet hergelni a népet!

én nem fogtam senkire. leírtam az eseményeket más nézőpontból.
te pedig erre válaszul tökéletesen bemutattad, hogyan működik a kettős mércétek...

(az, hogy a fidesz ráfogja másokra, itt most ebben a vitában teljesen érdektelen)

a hős ellenállók nem az én hülyeségem. hanem a tietek. de kösz.
(arra céloztam fentebb, hogy szerintem hülyeség)

Tibi Atya 2017.06.27. 11:27:00

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ugyanúgy az eu parlamenti "ellenzék" ellenékezését leszarva hozzák meg brüsszelben a határozatokat mint itthon. nem a szerződések be nem tartásáról van szó. de az nyilván normális ha a demokrácia fellegvárában (eu parlament) a többség megszavaz valamit, akkor azt az ellenkezőknek is be kell tartani akármilyen fasság is, ám ha itthon van ugyanez a fajta köcsögség (azaz: leszarjuk ki mit akar, mi vagyunk többen ha tetszik ha nem ez lesz és kapjátokbepöcsök) akkor rögtön geciséget hatalommal visszaélést antidemokráciát kiáltanak ugyanazok akik az eu ugyanilyen mentalitásának tapsikolnak. én tényleg nem tudom eldönteni hogy tényleg ennyire hülyék vagytok vagy csak pénzt kaptok azért hogy annak mutassátok magatokat. ámen.

JuhAce Peter liberális bértrollképző intézet 2017.06.27. 11:30:45

@Tibi Atya: fizetett bérkommentelők, egész nap ezt csinálják mert ez a dolguk. én képeztem ki egy részüket :D úgyhogy ők sajnos ebből élnek (mert a bölcsészdiplomájukkal amúgy max árúfeltöltőnek mehetnének el a tecsóba), kérlek ne bántsd őket :)
süti beállítások módosítása