B1 blogcsalád



Panelvisszabontás: Lázár és Orbán együtt buktak fizikából  

Kampányígéret, blöff, vagy micsoda a panelok visszabontása?

2017. június 04. - Mr Flynn Rider

Napok óta kering a sajtóban és a legutóbbi kormányinfón is lehangzott, hogy Hódmezővásárhelyen, kísérleti jelleggel elkezdik visszabontani a szocializmusban emelet panelházakat.

panelhazak.jpg

Mi az, amit tudunk?

  • Vagy öt emeletet bontanának vissza, vagy egyet. De lehet, hogy még az ötnél is többet;
  • nem országos program, csak ötletelnek;
  • egyeztetnének a lakókkal (még jó) és vagy maradhatnának a felújított panelekben, vagy kertes házakba költözhetnének, hogy a „lakókörülményeiket javíthassák”;
  • nem tudni semmilyen konkrétumot, hogy pontosan hogyan képzelik el a visszabontást és nem ismertek a részletek.

Minden ötletnek van relevanciája. A HVG több példát is hoz, hogyan alakították át más országban a paneleket, vagy legalább: hogyan próbálkoztak meg vele.

Az ötlet nyilván pozitív visszhangra talál majd. De van néhány szempont, amit senki sem gondolt végig:

Fizikai törvényszerűségek:

Ha egy emeletet bontanak vissza, ha hármat, ha ötöt, a legfelső emeleten akkor is meleg lesz, nyáron a felújított panelekben is marad a forróság, függően a felújítás mértékétől. A panelek így működnek: a felsőbb emeleteken jóval melegebb van, ugyanakkor mindenhonnan szökik a fűtés, rossz a szigetelés és persze, pazaroljuk az energiát.

Tehát energetikai szempontból az ötlet addig jó, hogy nincs öt emelet, amit fűteni kell. De az ötemeletes panelház ötödik emeletén ugyanúgy meleg van télen-nyáron, mint egy tízemeletes panelház tizedik emeletén. A visszabontás ezen nem változtat. 

Városszociológiai szempontok:

A panelek szükségmegoldást jelentettek a hirtelen urbanizációra és lakáshiányra a szocializmusban. Mint szükségmegoldás, természetesen nem biztosítottak ideális lakhatási körülményeket igazán senkinek. Tehát, a panelek visszabontása és az ott lakók életkörülményeinek javítása hatalmas előrelépés a Fidesztől ahhoz képest, hogy Kövér László még panelprolizott 2002-ben. Több százezer üres ingatlan van az országban, a kormánynak mérlegelnie kell, van-e lehetőség arra, hogy támogatást adjon, hogy a panellakók el tudjanak költözni.

Amiért ez az egész terv gázos, mert megint valamelyik kampánytanácsadó, vagy egyenesen Orbán Viktor fejéből pattant ki és pontosan emiatt nem rendszerszinten kezeli a problémát.

  • Senki sem gondolta végig, hogy egy ilyen átköltöztetési programban hány ember, mennyi pénzért és hova költözhetne.
  • Hogy mi épüljön a panelek helyére.
  • Hogy a városok hogyan kezelik majd a hirtelen ide-oda vándorló embersereget.
  • Mi lesz a térrel, ahol eddig a panelek álltak?

(Ha kicsit elszalad a fantáziánk, már látjuk, ahogy Orbán papa hozza a kavicsot a bányájából és a Fidesz-közeli ingatlanspekulánsok már dörzsölik a tenyerüket az értékes ingatlanok helyére...)

A panellakások és a városok viszonyával a városszociológia foglalkozik, azt vizsgálják, többek között, hogy kik és miért költöznek be, élnek, vagy éppen költöznek ki a városok egyes részeiből. Magyar szociológusok egész könyvtárnyi irodalmat hoztak össze az utóbbi évtizedekben arról, mi történik manapság a panelekben és mi várható a továbbiakban.

Valószínűleg ebből egyetlen gondolatot sem olvastak az ötletgazdák, csak bedobták az egészet a köztudatba, hátha ráharapnak az újságok és a „panelprolik”. A Magyar Építészkamara alelnöke úgy látja, egy ilyen nagyszabású projektnél nem csak az ott élők beleegyezésére van szükség, de arra is, hogy az állam kísérje végig a folyamatot: biztosítson átmeneti, vagy akár állandó lakást a lebontott panel helyett. Ez pedig a szakértő szerint egy amúgy is kívánatos állami bérlakásprogram kezdeti eleme lehetne.

Kérdés persze, hogy az állam ebbe is belefogna-e, hiszen ez jóval több pénzt emészthet fel, mint maga a bontás

Építészeti szempontok:

Már a HVG is kiderítette, hogy „csak úgy” nem lehet nekiállni visszabontani egy lakótelep közepén, még akkor sem, ha a lakóknak már van hova költözniük és ki is költöztek. A lap által megszólaltatott szakértő a visszabontást legfeljebb elszigetelt helyeken, szabadon álló épületeknél tartja elképzelhetőnek, de nem azért, mert kockázatos lenne – Eltér István, a Magyar Építészkamara alelnöke szerint ez a munka az építésnél is biztonságosabb lehet. Az egykori NDK több városában is volt példa visszabontásra, bár a házak ritkítása jellemzőbb volt. Kelet-Berlin marzahni lakótelepén az épületeket különböző szintekig bontották vissza, majd új tetőt, homlokzatot, teraszokat kaptak, és átjárókat is építettek a házak közé.

Az biztos: Orbán és Lázár vagy sosem laktak panelben, vagy már rég elfelejtették, milyen is volt annak idején. És fizikából se nagyon figyeltek oda, amikor megtanulhatták volna, hogy a meleg levegő felfelé száll…

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8712563085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.04. 14:52:58

Na... mondtam, hogy gumicsont. Még mindig ezzel foglalkozik a fél ország, miközben olyan apróságok, mint a fogyatékkal élőkkel való újabb kibaszás vagy épp az MKB mészáros-pénztáros kézre játszása eltűnik a süllyesztőben.

Punxsutawney Mormota 2017.06.04. 15:07:28

Ez történik, amikor a hülyeség szorgalommal párosul. Őszinte kíváncsisággal várom az ötlet további kibontását.

Punxsutawney Mormota 2017.06.04. 15:11:18

@hullajelölt88: Tévedsz, mert Tekintetes Vitéz és Naccságos Péntáros Lőrincz gazda ügyei gumicsont kategóriásak. Most őszintén, meglepődsz bármin is vele kapcsolatban? Max Lőrincz gazda lepődik meg, amikor egy-egy újságírói kérdésre megtudja, hogy már megint mitt vett.
Egy afriaki diktátor is szégyenlősebb lop, mint Orbán baba meg a negyven rablója.

morpho 2017.06.04. 16:06:31

Nem a felső emeleteket kéne lebontani, hanem az alsókat. Az elsőtől a negyedikig, aztán az ötödiktől meghagyni a tizedikig...

2017.06.04. 17:06:58

@Punxsutawney Mormota: meg nem lepődök, de nem árt ha az emberekben tudatosul, hogy megint a magukért kiállni képtelenekkel csesznek ki, hogy már megint valami olyan rablást követtek el, amit nagyon nehéz lesz a megbuktatásuk esetén visszacsinálni.

2017.06.04. 17:08:02

@morpho: csak bontás előtt állítsák a földszintre a fideSS maffua taghait és haszonélvezőit! ;)

Punxsutawney Mormota 2017.06.04. 17:15:48

@morpho: Jó ötlet! A huzat alulról hűtené a panelkuckókat! :D

Punxsutawney Mormota 2017.06.04. 17:19:17

@hullajelölt88: Ez a céljuk. Hogy esetleges politikai bukásuk esetén, csak maffiamódszerekkel (lsd kéz - láb eltörése, ujj lenyisszantás, családírtással való fenyegetőzés stb) lehessen visszavenni tőlük, amit elraboltak.
Azért nagyon jót tudnék röhögni, amikor Tekintetes Vitéz és Naccságos Péntáros Lőrincz gazda a strassbourgi bíróság előtt sírna az őt ért sérelmeken.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.06.04. 21:42:17

Az ötlet jó, az ország felemelkedésével, a polgárok gazdagodásával párhuzamosan ki fognak ürülni a panelok. A menthetetleneket le kell bontani, a menthetőket átalakítani, lépcsőzetes, teraszos, a mostaninál másfélszer nagyobb lakásokkal rendelkező, energetiakialakg korszerű házakká.

Már csak meg kell állítani az elmúlt 11 év gazdasági lecsúszását, és elindítani a fejlődést. Ehhez kell jó oktatás, jó versenyképesség, és húsz-harminc év múlva látható lesz a fejlődés. Ha a panelok nem dőlnek ˝ssze maguktól addigra.

morpho 2017.06.04. 22:18:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ezt olyan jól összefoglaltad, hogy akár magam is írhattam volna. Sőt, mostantól vegyük úgy, hogy ezt én írtam! :)

King of Shadows · https://politicks.blog.hu/ 2017.06.04. 23:16:42

Ez baromság! A hármas metrót már csak az akaraterő tartja egyben, erre Lézer ilyesmire költené a pénzt?

Arról már nem is beszélve, hogy én nagyon szeretem a panelt, ezért eszemben sincs elhúzni innen. Lézer azt mondta, hogy "erőszakkal" nem dobnak ki, tehát ezt a tömböt békén kell hagyniuk. Vagy a "lakóközösség" egyben képviselné magát?

Bambano 2017.06.04. 23:56:58

@King of Shadows: nyilván erre költene lézer jani, mert bárhogy akarnokoskodott, a hármas metrót nem tudta hódmezővásárhelyig meghosszabbítani. így a szavazói nem kaphattak metrót.

a poszthoz: agyalágyult ötlet ez, a panelek gépészeti cuccaiból a drágábbak fent vannak a tetőn. tehát enyhén szólva nem annyi a műsor, hogy lekapok két emeletet.

a családi házba költöztetéssel meg az is a baj, hogy erősen csökken a népsűrűség. vagyis sokkal többet kellene utazni, ha szétpakolják a népeket. itt egy hatvan méter sugarú körben 336 lakásban él vagy ezer ember. 336 lakás családi házból az 4-5 utca. kell áramnak drót, internetnek, kábeltv-nek drót, busz, cső a földbe szennyvíznek, stb.

rosszul járnék munka (és fizetés) szempontjából, ha ebből a mostani, internettel jól ellátott lakásból költözni kellene valami netmentes övezetbe.

Béla Szuromi 2017.06.05. 10:47:01

A rácsszerkezet megbontása statikai baklövés.

Dikusz 2017.06.05. 11:53:42

@King of Shadows: Hol láttál olyan lakóközösséget, amelyik valamiben is egyetértett?:)

s.g.l. 2017.06.05. 14:08:35

mekkora cikk lenne, ha holnapmeghirdetnék az egérszar jó a fáknak mozgalmat!
sok hülye ellenzéki média nem veszi êszrre ezeket a baromságokat tematizálási céllal dobják be.
minél nagyobb baromság, annál biztosabban ráugranak, ahelyett, hogy a spermakirály gazemberségeit tudatosítanák a választókban!!

ulpius66 2017.06.05. 14:44:07

Kedves Rájder!
(... és persze Punxsutawney Mormota, King of Shadows, Fidesz tolvaj .. és egyéb hülyék..)

TIK AKKORA HÜLYÉK VAGYTOK, MINT A SEGGEM!!!!!!

Teljesen tiszta logika amikor a fideszesek szét akarják robbantani, az egy tömbben lakó ballibsiket, munkásőrözvegyeket, és egyéb aberráltakat.......

CSAK MEG KELL NÉZNI A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKET!!!!!!!!!!!!!!!!!

A ballibsik csak és kizárólag a panelprolik között nyertek!

Mi a megoldás?????????????????

Szét kell robbantani az egy tömbben szavazó ballibsiket!!!!!

A 9. és 10. emeleten lakókat vidékre, lehetőleg a tanyákra kell költöztetni, ahol a szavazatuk "felolvad" a 80%-os Fidesz-KDNP túlsúlyban.....

Úgyhogy kedves ballibsik, a pofátokat befoghatjátok, ez az eddigi legzseniálisabb húzás a Fidesztől...........

2017.06.05. 15:00:03

@ulpius66: kicsi fideSSbűnöző! Aberrációról te igen sokat tudhatsz a korcs génjeiddel. :F

she_wolf 2017.06.05. 15:09:49

Azt álmodtam iccaka, hogy megtervezték és legyártották a Szent Beretvát, ami egy légjárműre lesz erősítve, és azzal elhúznak a sokemeletes lakótelepek fölött a likvidására szánt emeleteket lenyesve. A légjárművet működtető operatív csoport feje természetesen KopterTóni lesz, hiszen van már gyakorlata a kopterezési manőverekben.

Én meg majd elmorzsolok loppal egy könnycseppet a szemem sarkában, mert nosztalgia támad bennem egy 9 lakóemeletes bérház emlékét idézve, ahol a 10. szinten volt a gépház és minden, a ház üzemeltetésével kapcsolatos kiszolgáló egység.

Valahogy egy percig nem tudom komolyan venni ezt az ezer sebből vérző agyrémet, de meg kell hagyni, terelésnek kurvajó!

she_wolf 2017.06.05. 15:11:55

@Dikusz:
Aki erre tudja a válszt, az mindent tud!;)

2017.06.05. 15:12:37

A tizedik emelet közelebb van a naphoz mint a kilencedik.

Zionnépe 2017.06.05. 15:36:38

@MikeBoy: Ha tudnád a 4. emelet is milyen közel tud lenni, ha nyáron körbe süti a nap :-) !

Párom lakása a 4-en van, de az is pokoli meleg volt nyáron, ha magára hagyta a lakást, estére 37 fok is símán volt bent (sötételő függöny ellenére is).
Ha most a 4-et lebontják (túl a szerkezeti és gépészeti elem kérdésen) a 3. vagy a 10-14 emeletesek esetén az egyel alsóbb szint nem marad ugyanolyan meleg utána???

Mi csináltattunk rá hőviszigetelést, új ablakokat és azokat ellátva hővisszaverő fóliával, így már "csak" 32-33 fok körülire melegszik fel neki, de még mindig jobb ezt visszadolgozni a a klímának 25-26-ra, mint 37-et...
Egy kültéri árnyékoló még többet segítene (nem véletlen van a mediterrán országokban még az emeletes házakon is), de ahoz azért elég mélyín zsebbe kell nyúlni.

Miért nem lehet valami járhatóbb, észerűbb ötleteket kitalálnia a kormánynak?

Olyan, mintha sportot űznének a nehzen megvalósítható, és pénzzabáló ötletekből, ami teljesen szembe megy minden épeszű megvalósítható tervvel (pl adósmentő falu, vasárnapi boltzár, netadó)!

kenyérdobáló 2017.06.05. 15:50:10

Környezetvédelmi szempontból a leggázabb a családi ház - túl sok földet használ, nagyobb az infrastruktúra-igény (sok kilométer vezeték), fajlagosan drágább a tömegközlekedés (és vonzóbb az autóval közlekedés), ráadásul a családi házak jelentős része gyenge minőségű (mert a szocpol és a CSOK épp azokat kényszeríti házépítésre, akiknek nincs erre se vagyonuk, se jövedelmük). - Igen, ahelyett, hogy béranyának nézné a (mindenkori) kormány a nőket, akitől pár milláért meg lehet vásárolni egy plusz szülést, a társasházi és szövetkezeti lakásépítést kellett volna támogatni...
És igen, a panellakás bizony kiváló alternatívája volt a társbérleteknek és az alagsori lakásoknak, és ma is alternatívája lehetne a településszerkezetek alvóprérivé szétbarmolásának, csak ahhoz 1. korszerűsíteni kellene az épületeket, és 2. a másokra terhet jelentő szomszédokat kordában tartani (erre valók a védőnők és a szociális munkások).

kolompa lole 1111 2017.06.05. 16:03:30

De naív vagy cikkíró, azt hiszed ennek is bármi köze lenne a fizikához vagy a "zemberekhez"? Faszt! Csak a szokásos lopási lehetőségeket nézik, és gyártanak hozzá valami kamu indokot. A lényeg itt is: hogy lehet minél több pénzt ellopni a haverokkal, lehetőleg úniós forrásból, de a"zemberek" pénze is megteszi.

kolompa lole 1111 2017.06.05. 16:04:06

Majd figyeld meg kik fognak panelozgatni és mennyiért. Nem a magyarok, hanem a hazaárulók sleppje.

kolompa lole 1111 2017.06.05. 16:12:17

@kenyérdobáló:

Akár jó is lehetne a panel / tégla társasház, ha jó lenne - de nem az. Ha nem spórolták volna ki belőle az anyagot, lenne hang és egyéb szigetelés, nem egymás szájába fingadoznátok a szomszéddal, akkor lehetne jó is. Na ilyen panel Hungarisztánban nincs.

A családi ház luxus? Akkor neked a japán csőlakás való, ahol van 1 ágyad, meg mosdó a folyosó végén (megjegyzem ebben már a 100 éves pesti bérlakások is megelőzték a japókat, jókat lehet közösen zuhanyozni a sittes kancigány szomszédaiddal - vagyis lehetne, ha bírnák a vizet). A családi ház a fasz szomszédoktól való függetlenséget jelenti. Nem kell osztozkodni semmilyen fasszal, nem kapcsolják le a te villanyodat, mert a szomszédok fele baszik fizetni a közöst / rezsit, csak a saját kecóját gyújtja fel az idióta ágyban dohányzó szomszéd, nem a tiedet. Nem a családi ház a luxus, hanem az a sok feleslegesen született selejt ember, akinek nem kellett volna megszületnie és létezésével terhelnie a Föld erőforrásait.

kolompa lole 1111 2017.06.05. 16:13:43

@Zionnépe:

"Miért nem lehet valami járhatóbb, észerűbb ötleteket kitalálnia a kormánynak?"

Hülye kérdés, akkor mit lopnának el, mi lenne nekik a biznisz az egészben?

karikaV43 2017.06.05. 17:09:13

@Béla Szuromi: még szerencse,hogy doboz :)

Zionnépe 2017.06.05. 17:12:04

@kolompa lole 1111: Most nehogy azt mondd, hogy a panelszigeteléseken, hővisszaverő fóliákon, nyílászárókon, és uram bocsá' külső árnyékoló rendszereken (ami vihar, eső, hó, sötét esetén visszahúzódik), és tömbház egyediesítéseken nem foghatnak elég vastagon azok a bizonyos ceruzák?! Ráadásul még állítom sokkal több helyen és több lakást lehetne így korszerűsíteni... De agyatlan bolondok, mint pl az adósmentő falu esetében is!

Ugyanígy foghatna vastagon a ceruza a kórházfelújításokon (stadionok helyett), közútfelújításokon -útépítéseken (várba költözés helyett, olimpiai próbálkozás, vizes vb-s pénzkidobások helyett, Mol-paket helyett, túlzó gáztározó-visszavásárlás helyett, szerbiai vállalkozásfejlesztés és fociklubb támogatás helyett, kisvasút-építés helyett, kormányzati negyed kialakítás helyett, stb.. ).

Alapvetően nem (de, mert agyatlan barmok) a Fidesszel és a KDNP-vel van bajom, és csinálhatnák -vagy adhatnának a látszatra, hogy valóban a nép javára dolgoznak- úgy is a lopásaikat, hogy annak legyen pozitív hozadéka!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.06.05. 17:17:32

@ulpius66: Jól van! Nyuxik a beteg! Mingyá küddöm a nővért az eksztra adag haloperidollal. Addig is tűnés a nővért pult gépétől!

élhetetlen 2017.06.05. 17:20:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nekem egyszerűbb gondolataim vannak. Nem lesz ebből országos program, valószínűbb, hogy a róka mosolyú Lázárnak van egy haverja, vagy rokona, aki jó helyen levő panelban lakik, csak kicsit zavarja a felette lakó cipőkopogása, de ezért még esze ágában sincs elmenni onnan, hát eltüntetik a felette lakót, és kap egy nagy teraszt állami pénzen, mint pilot építkezést. És, sajnos, feltételezem, hogy aki útban lesz, az „önszántából” eltakarodik, mert másra sem vágyik, csak kaphasson egy kertes házat, amire sosem vágyott.

she_wolf 2017.06.05. 17:21:44

@Zionnépe:
Mert alapvetően rosszul értelmezik az "oszd meg és uralkodj" elvet.
A populista politika ideje véges.

Janossz 2017.06.05. 17:30:20

De jó, hogy ilyen ügyeket karol fel a kormány!!
Ezek szerint az ex-devizások összes problémája megoldva, téma ad acta.
Csak azt nem tudom, miért van még mindig tizenháromezer háztartás három hónapon túli elmaradásban, Damoklész kardjával a feje fölött?

élhetetlen 2017.06.05. 18:10:59

@she_wolf: Szent Beretva ennek a méltó párja lenne. 1944. Német sínfarkas (vasúti pálya pusztító) munkában Olaszországban.
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/07/14/napi_erdekes_20_kep_528

élhetetlen 2017.06.05. 18:12:16

@Dikusz: Nem kell egyetérteni, elég a többségi szavazat a legtöbb esetben. Nálunk csak lépcsőház festés, sötétszürke márvány az előtér, és a lépcső melletti 30 cm. Mondtam, galambszürke 1 méter, felette fehér. Úgy megszavazták a libafos zöldet, de még az addig fekete vaskorlátot is átfestették olyanra, hogy ahányszor kilépek a lakásból, megszédülök a látványtól, úgy pofán csap. És azzal nem megyek semmire, hogy a barátnőm azt mondja, hogy de legalább tiszta, mert én ott tartok, hogy lehetne tiszta is, és elegáns is.

élhetetlen 2017.06.05. 18:21:08

@she_wolf: „Mindeközben pedig:” tudom, olvastam. De emellé befér még egy kis baráti szívesség is, „élhetetlen 2017.06.05. 17:20:28”, ahogy befért az is, hogy országosan kiállunk a Csíki sörért.

kolompa lole 1111 2017.06.05. 18:31:48

@Zionnépe:

Észszerű dolgokról volt szó, nem másik faszságokról. :) Olyat meg ezek nem tudnak. Lopáson kívül semmi mást. Nem hiába cigány a fővajdájuk is.

kolompa lole 1111 2017.06.05. 18:34:33

@Janossz:

Még a Megyeri hidat se fizették ki! Persze a becsődölős fővállalkozó elvtársnak igen, csak onnan nem ment tovább semmi a munkát végző magyar alvállalkozóknak.

she_wolf 2017.06.05. 19:08:02

@élhetetlen:
:(

Szent Beretva tarolna az oszkáron, olyan forgatókönyvet rittyentettem (szereposztásostul, producerestül, gyártóstul!), hogy Vajna megfeküdne tőle:D
Mert orbánosan szólva: merek nagyot álmodni:P

morph on deer 2017.06.05. 20:05:09

@Zionnépe:
"Miért nem lehet valami járhatóbb, észerűbb ötleteket kitalálnia a kormánynak?"

Mármint mivel?
Ahhoz nem parancsvégrehajtási, hanem gondolkodási képességre lenne szükség...

morph on deer 2017.06.05. 20:14:55

@MikeBoy:
"A tizedik emelet közelebb van a naphoz mint a kilencedik."

Fogadjunk, hogy te is a tizediken laksz!
Ehhez minimum az kell..;))

Burgermeister 2017.06.05. 20:46:15

mindent panelt letolni a picsába és a helyére fákat ültetni, a lakóknak meg 500ezer/nm2 áron lakótelepeket építeni ugy mint Ócsán!!! a fityesz közeli maffiózók jóljárnak meg vitya is pluszz a lakók is

2017.06.05. 21:07:27

@morph on deer:

Csak a kilencedikig jutottam.

she_wolf 2017.06.05. 21:15:40

@Burgermeister:
Te meg majd jól megveszed hitelre, csókosként, oszt egész évben lóg a gyerek taknya-nyála, mert az újépítésűekből ugyanúgy kilopják (bele sem teszik!) a cuccot, mint a régiekből.
Ócsa szép karrier volt, meg a belerokkant emberek is boldogok nagyon.
Megnézted mostanában az újonnan épült/épülő budapesti emeletes pecók kis lukait?
Az ingatlanárak a Holdban/m2. Vedd meg úgy, hogy még az összes (de legalább 3) gyereked unokái is azt fogják nyögni:(
(Kíváncsi vagyok, pár év múlva hova fog kifutni a rengeteg lakóparkos cucc.)

she_wolf 2017.06.05. 21:20:55

Hmmm... csak az otthontérképen 41(!!!) többszintes lakóházakból álló lakóparkot találtam, és ez mind Budapest, és legszűkebb vonzáskörzete:
otthonterkep.hu/lak%C3%B3parkok?gclid=CjwKEAjwgtTJBRDRmd6ZtLrGyxwSJAA7Fy-h2kK6kKB-DnQkUOltcwNUzDGfHSVodLcHT7PbjLeZ2hoCFqnw_wcB

Budapestország jobban teljesít!

Burgermeister 2017.06.05. 21:30:23

a helyzet hogy nem én vok a célcsoport...iszom a medencében a piámat..:)

Duplaxiii 2017.06.05. 21:33:48

Miért kell ostobaságokkal foglalkozni?
Ennek egyrész semmi fizikai alapja nincs!
De a lényeg: miből????
Az ingatlanok sok esetben már magántulajdonok, de ami állami, annáé meg folyamatos szerződés van, tehát egyoldalúan csak megfelelő indokkal és ellentételezéssel megváltoztatni azt.
Több mmint 1 millió munkanélüli, sok tízezer hajléktalan, felketaébérletben élő százezrek! Minen társadalmi csoport kivéreztetve.
Ki fizeti ki a panelingatalan és a drágább családi házak árkülönbségét. Mert a tulajok értelemszerűen csak az államnak, a beruhűázónak tudj aazt eladni, jellemzően nyomott és nem piaci áron.
A családi házak száma meg adott, az eladóké is, és ezek ára jóval magasabb.
Tehát az állam vállalja hogy a minuszolt vételárhoz ad kb. +50-60% ingyenpénzt, hogy családi házat lehessen venni?
Vagy hitelt adna? Azok, akik több évtized után kifizették a lakásukat, most - ha egyáltalán jogosultak rá - újabb hitellel adósodjamak el 20-30 évre? Most, amikor már idősek, szegény nyugdíjasok, munaknélküliek?????
És ha elvesznek 1000 panellakást és csak 200 családi ház vehető meg, hova megy a "maradék" 800 család?
Tisztességes országokan először állami lakóparkok és utána a bontandó lakásokból INGYEN költözhetnének át a mostani tuéajdonosok.
A fidesz most egy bankárkörbek, egy ingatlanmutyi társaságnak akar kedvezni és családok ezreit akarja utcára tenni, valójában megölni.
A csútinak ma egy magyar ember nem számít, elpusztíható, meggyilkolható.
Csak a bolsik és a nácik módszereivel szemben nem a Dunába löveti a felesleges halmazt, hanem korrupt üzlettekkel, törvényellek semmisít meg.
Sztálin közel 1 millió urrán ölt meg, amikor kisöpörte a padlást és hagyta éhenhalni őket.
Most a csúti ennek látott neki!

she_wolf 2017.06.05. 21:51:23

@Duplaxiii:
Szerintem szimplán embermozgatás történik.
Valahogy úgy képzelem el (lehet, hogy rosszul!), hogy adódott egy valag EU.-s pénz, el kén kőtni. Mire? Pecóra, nosza, építsünk! Jó. De kik veszik majd meg? Hááát.... csináltatunk gyerekeket a néppel, arra adhatunk nekik kedvezményt, ilyen-olyan kölcsönt. Hát de nem lesz annyi vásárló akkor sem. Hááát.... akkor bontsunk is! Na! Építünk, bontunk, buli! Az építésből is mi jövünk ki jól, meg a bontásból is. Hát mekkora meló az már, nem?

Szép egyenlet lenne ez, ha nem maradna ki belőle egy csomó minden, pl. az ember és az ő élete, munkája, mindennapjai. Azé az emberé, aki nyáron a panel 7-10. emeletén a ventillátor mellett ülve örül hogy luk van a seggén:(

she_wolf 2017.06.05. 21:52:18

@élhetetlen:
Meg még szép is, és mindezek mellett végtelenül szerény:DDD

1ghost 2017.06.05. 22:13:33

Hát az haláli! Látszik, hogy a fideszes tolvajok teljesen kifogytak a munícióból. Lebontani a tizdediket? Oszt mibű? Milyé? Hova mennek a lakók? Mit szólnak a kilencediken, hogy na akkor most szopórollerra kerültünk? Vagy majd, ha az is meleg, azt is lebontják?

Hát a korrupt orbán nemcsak egy ócska tolvaj, de egy eszement barom is!

Jehuda 2017.06.05. 22:20:48

Az az átkos korábbi rendszer felépített egymillió panellakást, hogy legyen hol élnie hárommillió magyarnak a Mária Valéria telep és egyéb nyomortelepek helyett. Ez a rendszer pedig csak rombolásban tud gondolkodni, elvenni azt a lakást, amiért egy élet munkájával fizetett a gazdája. Ez a jövőkép, hogy lerombolom az ország meglevő lakásállományát? Annak idején Romániában volt hasonló, ott falurombolásnak hívták. Szép falusi házakat romboltak le és költöztették össze a szerencsétleneket 3 x 3 m-es fűthetetlen szobákba.

Most is ez lesz, elveszik a tisztességes emberek lakhatását, néhány kormányhű nyalonc meg kap szép nagy tetőteraszt.

Ilyet még a világ nem hallott.

Létezik hőszigetelés, napellenző, lakások összenyitása, ablakfóliázás és még több más műszaki megoldás, amivel ezek a házak a lakásszám csökkentése nélkül élhetőbbé tehetők.

Össze lehet nyitni továbbá lakásokat, ha lakóterület növelés szükséges.

Az biztosan jobb lenne, ha a vert földpadlójú házakba küldenék vissza a népet és az udvarról kerekeskútról hoznák a vizet a konyhában levő teknőbe, ahol hetente egyszer akár meg is fürödhetnének, WC-re pedig a kert végén levő árnyékszékre járnának. Ezt az időt akarják visszahozni?

Félreértés ne essék, 1966-ban az ilyen házakból igen sok volt még Magyarországról, az pedig csak kb. 50 éve volt.

Köszönöm, ebből nem kérek, bár valószínű, hogy a véleményem senkit nem érdekel, ha egyszer a kedves vezető eldöntötte, hogy ezt kell csinálni, akkor észérvek nem számítanak, ugyanúgy, ahogy fél Bukarestet is lebontották, hogy egy széles sugárutat építsenek azért, mert Ceaușescu így gondolta.

Volocsájev nem eshet el 2017.06.05. 22:44:36

" a panelek visszabontása és az ott lakók életkörülményeinek javítása hatalmas előrelépés a Fidesztől ahhoz képest, hogy Kövér László még panelprolizott 2002-ben"

A panelproli kifejezést egy ősbolsi sajtómunkás hozta be még 2001-ben

www.ma.hu/tart/rcikk/l/0/144920/1

"Az biztos: Orbán és Lázár vagy sosem laktak panelben, vagy már rég elfelejtették, milyen is volt annak idején."

Orbán panelben lakott Székesfehérváron

Volocsájev nem eshet el 2017.06.05. 22:51:27

@Jehuda:
A Mária Valéria telep egy központi elhatározással létrehozott lakótelep volt. Éppúgy a jó szándék vezetett az építéséhez, mint a paneldzsungelek esetében, az akkor rendelkezésre álló eszközökkel, a leginkább rászorulók számára

www.ferencvaros.hu/index0.php?name=ht_046_maria_valeria

Volocsájev nem eshet el 2017.06.05. 22:56:07

Kár hogy ez a téma ilyen átpolitizáltan kerül alő ami aztán meg is akadályozza hogy értelmes vitát lehessen folytatni róla

Egy kis Orbánozás, Kövérezés apró csúsztatásokkal, a reflexszerű köpködés, aztán kifújt a hosszú hétvége, lehet menni a melóba

she_wolf 2017.06.05. 22:56:59

@Volocsájev nem eshet el:
.....panelben lakott Székesfehérváron

tehát már rég elfelejtette, milyen volt.

Jehuda 2017.06.05. 23:34:24

@Volocsájev nem eshet el: Nincs vita közöttünk, a Mária Valéria telepet jó szándékból építették, de az alkalmazott műszaki megoldások (kátránypapír tető, vizesedő falak) és az elképesztő zsúfoltság miatt nyomorteleppé vált. A mai József Attila lakótelep több ütemben, 1957-1967 és 1979-1981 között ennek a nyomortelepeknek a felszámolása után, illetve azok helyén épült fel. Azt gondolom nem vitatja senki, hogy a József Attila lakótelep házai nem nedvesek, egészségesebb lakhatást biztosítanak, mint a Mária Valéria telep házai, ahol az első ütemben ezer egyszobás, komfort nélküli lakáson nyolcezer ember osztozott. Ezt kívánjuk vissza? Vagy netán Dzsumbujt az Illatos út/Gubacsi út sarkán, ahol egy 4 x 4 méteres szobában és 3 x 3 méteres konyhában 4-8 fő lakott, minden két lakásra jutott egy WC, fürdőszoba pedig nem volt, viszont talán minden lakásban volt egy falikút. Nem vonzó perspektíva, ehhez képest egy lakótelepi lakás palotának számít.

2017.06.06. 09:27:30

@morph on deer:

Drukkolok, hogy lebontsák a tizediket, mert így én leszek a legközelebb a naphoz. ;)

Volocsájev nem eshet el 2017.06.06. 16:33:54

@Jehuda:
Az én felmenőim akkoriban egy vasúti kocsiban éltek a Rákosrendezőn, miután délvidéki menekültként nagyjából mindenüket elveszítették. És volt még az országban pár százezer hasonló szerencsétlen sorsú, plusz a hadirokkantak és árvák tömege stb. Nincs értelme összehasonlítani ezt egy teljesen más szituációval
süti beállítások módosítása