B1 blogcsalád



Magyarország vagy felépíti a 4. köztársaságot, vagy megreked a jelenlegi helyzetben

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. június 01. - Szelestey
  • A transzatlanti megosztottság csak Putyinnak jön jól, viszont Merkel és Macron meg akarja nyomni az EU-ban a "reset"-gombot.
  • Botkának nem rosszak az esélyei, de ha nem lesz ellenzéki összefogás, akkor Orbán ismét simán nyer.
  • Felcsút az uniós pénzekből finanszírozott korrupciót szimbolizálja.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A vezércikk szerint Európában tektonikus mozgások zajlanak és a felfordulás középpontjában az amerikai elnök áll. Merkel joggal állapította meg, hogy az Egyesült Államok már nem megbízható partner, noha attól országa és a földrész többi részének biztonsága hosszú ideje függ. Ám a transzatlanti együttműködés továbbra is létfontosságú. Csak éppen nem látni, miként és milyen hatásfokkal működik a jövőben, amikor Washington visszalép vezető szerepétől. A megosztottságnak mindenesetre egyetlen nyertese van: Putyin. Európa döbbenten figyelmet, hogy mit művelt Trump a Nato-csúcson és utána.

A feszültség nagyon rosszkor jön, mert az EU-nak van úgyis elég baja a görög pénzügyi válság, a török, magyar és lengyel tekintélyelvűség erősödése, a Brexit és a menekültek miatt. Közben az orosz elnök kiaknáz minden gyengeséget és krízist. Magyarországon pl. szélsőjobbos szövetségeseket támogat. Ugyanakkor reményt keltő, hogy Merkel a jelek szerint hajlandó átvenni a vezető szerepet, illetve a franciáknál az unióbarát Macron győzött. Utóbbi a Putyinnal lezajlott találkozón megmutatta, hogy egyetlen fontos kérdést sem lehet megoldani Moszkva nélkül, ám a nézetkülönbségeket nem kell a szőnyeg alá söpörni. Szóval egyelőre úgy néz ki, hogy a Párizs-Berlin duónak kell életben tartania a szövetséget, amíg csak Trump rá nem ébred az amerikai vezetés szükségességére, illetve ameddig egy bölcsebb elnök nem lép a helyére.

Libération

liberation_1.jpg

Az egyik legtekintélyesebb francia újságíró úgy ítéli meg, hogy Putyin terjeszkedése, valamint Theresa May és Trump hatalomra kerülése óriási kihívás Európa számára, de egyben alap a mozgósításra. Alain Duhamel szerint a földrész ugyan bizonyos válságokat kezelni tudott, de képtelen előbbre jutni. Az utóbbi 12 év mérlege negatív. A közhangulat elégedetlen, sokan ellenségesen tekintenek Brüsszelre, erősödnek a populista mozgalmak. Szerencsére nyílt egy ablak, amely váratlan reményt kínál, ez pedig az EU-barát Macron győzelme, amely az első gátat jelenti a populisták feltartóztatására.  Merkel azt reméli, hogy a frissen megválasztott francia elnökkel együtt új lendületet tudnak adni Európának. Ennek a törekvésnek hárman tudnak keresztbe tenni. Először is a brit kormányfő, mert a szigetországi diplomácia mindent megtesz majd, hogy megossza az uniót. Ez ellen csak nagyobb összefogással lehet védekezni. A másik Trump, de az ő győzelme felgyorsíthatja az EU újraindítását. Végül pedig ott van az orosz elnök. Nos, ők hárman Európa lebontását akarják, hogy az meggyengüljön és olyan legyen, mint hanyatló korszakában az Osztrák-Magyar Monarchia. Ám egyúttal ez az az esély és szükségszerűség, ami afelé tereli az öreg földrészt, hogy végre reagáljon és meginduljon előre.

Reuters

reuters.jpg

Lengyelország nem törődik a figyelmeztetéssel, hogy az unió megvonhatja tőle a támogatások egy részét, ha Varsó megsérti a közös, jogállami normákat. A miniszterelnök kifejtette, hogy ellentétes volna az EU alapszerződéseivel, ha a német elképzelés alapján visszatartanák a szerkezeti alapokból folyósított pénzeket. A berlini gazdasági tárca által kidolgozott felvetés igencsak érzékenyen érintené a lengyeleket és a magyarokat. Viszont az illetékes lengyel külügyminiszter-helyettes szerint nehéz volna kivitelezni az ötletet, mert az olyan felhatalmazást adna a Bizottságnak, amivel az nem rendelkezhet. A hírügynökség hozzáteszi, hogy a végrehajtásnak jogi akadályai is lehetnek, mert a végső jóváhagyás az Európai Tanács dolga lenne, ám ott egyhangúan hozzák a döntéseket. De ettől még lehet csökkenteni a támogatásokat, mert a tárgyalásokon a nettó befizetőknek, így a németeknek jobbak a pozícióik. Szydlo kormányfő különben valószínűtlennek tartja azt is, hogy felgyorsítanák az integrációt az euróövezeten belül.

Die Welt

die_welt_1.jpg

A konzervatív lap fenntartja, hogy főleg a magyarok és a lengyelek veszthetnek sokat, ha az EU a jövőben valóban a jogállami normák tiszteletben tartásához köti a kohéziós támogatásokat. De valamit mindenképpen tenni kell, mert a britek kilépése után, 2020-tól jelen állás szerint nagyjából 13 milliárd euró hiányzik majd a közösségi költségvetésből. Épp ezért tette le az asztalra megoldási javaslatát a német Gazdasági Minisztérium. A menekültválság csúcspontján a Merkel-kabinet még az ellen volt, hogy a szubvenciókat attól tegyék függővé, Kelet-Európa mennyire hajlandó végrehajtani a menedékkérők befogadását előirányzó uniós döntéseket. Most viszont úgy tudni, hogy a kabinet már jóváhagyta a dokumentumot, amely egyébiránt kifejezetten pártolja, hogy a tehetősebb tagok segítsék a kevésbé fejlett tagállamokat. Ám Berlin szerint a Bizottságnak a jövőben utána kellene néznie, hogy egyes országokban miért nem segítik a fejlődést a milliárdok. A németek azt is fontosnak tartják, hogy a kormányok a következő évtizedtől kötelezően hajtsák végre Brüsszel országspecifikus ajánlásait. Ez különösen a magyarok és a lengyelek számára lehet kényes, mert ők éles vitában vannak az EU-val a vitatott jogállami reformok miatt. Lásd pl. a CEU ügyét.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Az újság úgy látja, hogy Botka Lászlónak vannak esélyei a szocialisták miniszterelnök-jelöltjeként, de nem lesz könnyű dolga. Megválasztása után az Európabarát politikus azonnal Brüsszelbe utazott, mert épít az EU-n belüli szövetségekre, illetve kapcsolatokra, miután az unió az utóbbi időben keményebb hangon szólal meg Orbánnal szemben. A kormánybarát média azonnal azt állította róla, hogy biztonsági kockázatot jelent, és hogy nem véletlenül ment éppen most a belga fővárosba, miután jelenleg ott tartózkodik Soros György is. A milliárdos a magyar hatalom elsőszámú ellensége, aki a hivatalos propaganda szerint meg akarja buktatni a Fideszt. Vagyis – állítják a párt képviselői – Botka Soros embere. A politikus az MSZP-n belül is ellenszélbe került, mert felül akarja vizsgálni a kerítést, ám szocialisták tisztában vannak azzal, hogy az emberek többsége támogatja Orbán menekültpolitikáját. Botka sikeres polgármester Szegeden, jók az országos népszerűségi mutatói. Ám nem tudta elérni, hogy a baloldal közös jelölteket állítson, ezért a Fidesz érdekeinek megfelelő választási törvény miatt a miniszterelnök biztos győztesnek számít.

Die Presse

die_presse.jpg

A vendégkommentár arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország választúthoz érkezett: vagy megteremti a 4. köztársaságot, vagy lehetetlen az újrakezdés. A szerző, az 56-os szülők gyerekeként már Bécsben született történész, Rásky Béla szerint az ország demokratizálásához nélkülözhetetlen a tisztességes választási rendszer kialakítása. Orbán Viktor csaknem 8 év alatt felmorzsolta, lépésről lépésre leépítette a demokráciát. Most pedig már közel jár ahhoz, hogy megvalósítsa az orbáni illiberális, tekintélyelvű államot. Ami a hivatalos és a kormányközeli sajtóban manapság járja, azt nyugodtan össze lehet vetni az Új beszéllel Orwell utópikus művéből, az 1948-ból. Az EU csak Brüsszelként szerepel a közleményekben, az újságírók csupán mikofonállványok a hatalmat képviselő politikusok mellett és hetek óta uszító kampány folyik Soros ellen. Ilyesfajta agymosás már a Kádár-korszak végén sem volt divat, viszont igencsak veszélyes. Csak remélni lehet, hogy a társadalom megálljt parancsol ennek az agresszivitásnak.

A korrupció és a posztok elosztása már szinte teljesen áttekinthetetlen. Ugyanezek az összefonódások szilárdan kézben tartják a vidéket, hasonlóképpen ahogyan az a Horthy-érában történt. A nagybirtok és az egyház dönti el, hogy kiből lehet valaki. De elnémult a liberális értelmiség, mert látja, milyen pofátlanul kaparintja meg a Fidesz-klán az országot. Annál meglepőbb, hogy az általános apátia közepette jelentkezett egy új nemzedék és tiltakozik az ország lezüllesztése ellen. Ez egyrészt mutatja, milyen provinciális és nevetséges a Nemzeti Együttműködés Rendszere, másrészt pedig feltárja annak veszélyességét és galádságát. E a nemzedék pontosan látja, hogy öregedő urak pénzsóvár klubja módszeresen megsemmisíti a fiatalok jövőjét, és hogy a számlát nekik kell majd állniuk. Ám a mozgalom felbukkanásának pillanatától már nem a Fidesz diktálja a közbeszédet és a hatalom fokozódó agresszivitása szintén alátámasztja, hogy idegesek a hatalom gazdái. A megmozdulások bizonyították, mennyire törékeny a szisztéma, milyen mértékben szétesett a Fidesz. A kérdés azonban az, hogy kialakul-e ebből egy olyan áramlat, amely képes hatni a választásokra. Ehhez volna szükség a reprezentatív választási rendszerre. De ha sikerülne is megbuktatni Orbánt, a győztesre  gigászi feladat vár, és sehol sem látni a demokrácia visszaállításához nélkülözhetetlen átfogó társadalmi egyetértést.

France Culture

A francia állami rádiócsatorna úgy mutatja be Felcsútot, Orbán Viktor szülőfaluját, hogy a hely az uniós pénzekből táplált korrupció jelképe. A település a közösségi támogatások jóvoltából mesés beruházásokhoz jut. Miközben a Bizottság és az Európai Parlament kereszttűz alá vette a magyar kormányt és azzal fenyegeti, hogy megfigyelés alá vonja a közös értékek megsértése miatt, a miniszterelnök egyáltalán nem veti meg az EU-s pénzeket. A politikus 2010 óta rendszeresen bírálja Brüsszelt, a többi közt a migrációs válság kezelése miatt. Ugyanígy kihívta maga ellen az uniót a felsőoktatási reformmal is, mert az ellenzék szerint a törvényt a CEU-ra szabták. Orbán ki nem állhatja Sorost, a közösség viszont az ügyben annak jelét ltája az ügyben, hogy Magyarország tekintélyelvű irányban halad.

Felcsúton eközben hatcsillagos szálloda épül és pöfikél a kisvonat, amelynek 5 kilométeres vonala 2,5 millió euróba került, ennek 80 %-a európai pénz. A riport, amely a közelmúltban tartott tüntetésen készült, bemutatja a miniszterelnök házának tőszomszédságában emelkedő fényűző stadiont és ismerteti Mészáros Lőrinc üstökösszerű üzleti felemelkedését. Egy felvonuló elmondta, hogy a nagy uniós pályázatokat túlnyomórészt a gázszerelőből lett milliárdos és klánja viszi el. Úgy értékelte, hogy jelenleg Magyarország a világ legnagyobb maffiaállama. Egy helybéli viszont azt hangoztatta, hogy ezek után senki ne mondja, hogy nálunk nincs demokrácia, hiszen szabadon lehet felvonulni. Meg hogy amit a demonstrálók csinálnak, a nemzetellenes.

 

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9212556679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komodoi23 2017.06.01. 08:41:14

Jé, itt cenzúra van? Így akarnak 4. köztársaságot, cenzúrával?

Komodoi23 2017.06.01. 08:44:13

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Magyarország vagy visszaállítja történelmi államformáját a királyságot és visszatér a Szentkorona-tanhoz, vagy fokozatosan megsemmisül a kozmopolita, liberálisdemokrata, antiélet- és családpárti, homoszexuális, gender, cigánybűnözéspárti, mohamedán, hódító, népvándorló, fajkeveredés áradatában.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

rasztaszív 2017.06.01. 08:55:12

@Komodoi23: nyugi,aki gondolkodik,az már látja,kiknek is van útjában a demokrácia.

az eu vagy fellép katolikus-opus dei-es bomlasztás ellen,vagy fokozatosan megsemmisül a világi hatalomra törő vatikáni körök sunyi propagandájának,és lopakodó világi hálózatépítésének súlya alatt.

Komodoi23 2017.06.01. 08:58:39

@rasztaszív:

Hasonlítsunk össze két dolgot, ez mindennél többet mond:

Budapesten nemrég tartottak egy család- és életpárti konferenciát, sajtónyilvánosan, még a libsi 444.hu is bemehjetett és utána fikázhatott cikkben.

Nem sokkal később a sorosista CEU-n a nyílttársadalmisták (megismétlem: "nyílt" az a társadalom) tartottak egy ellenkonferenciát, de az már nem volt sajtónyilvános ("nyílt" társadalom), és arra nem mehetett be a nem egyetértő sajtó.

rasztaszív 2017.06.01. 09:01:55

@Komodoi23: a ceu teljesen áttekinthetően működik.hát az opus dei...?

Komodoi23 2017.06.01. 09:07:40

@rasztaszív:

Miért nem volt sajtónyílvános az állítólag nyílt társadalom képviselőinek ellenkonferenciája? Csak nem titkolóznivalójuk van?

rasztaszív 2017.06.01. 09:09:36

@Komodoi23: egy konferenciából lehet inkább következtetéseket levonni,vagy a mögöttük álló szervezetek működéséből?

Komodoi23 2017.06.01. 09:12:44

@rasztaszív:

Én abból vonok le következtetést, hogy a nyílt társadalom ügynökei titkolóznak, tehát rossz a lelkiismeretük.

rasztaszív 2017.06.01. 09:16:16

@Komodoi23: a "nyílt társadalom ügynökei" egy ilyen konferenciát tartottak,miközben a működésük átlátható.az opus dei-ről miért nem tudhatunk legalább ugyanennyit?rossz a lelkiismeretük?

Komodoi23 2017.06.01. 09:24:34

@rasztaszív:

Olyanról még nem hallottam, hogy a Vatikán életellenes lenne, hogy azt akarná hogy az őslakos nemzetek elfogyjanak és helyettük mohamedán bevándorlók kerüljenek többségbe. Ilyet csak a nyílttársadalmisták akarnak.

rasztaszív 2017.06.01. 09:28:02

@Komodoi23: ilyet senki nem akar,ez az állításotok csak a propagandátok aljasságát jellemzi.de ne térjünk el a témától.az opus dei miért nem vállalja az áttekinthetőséget?

Komodoi23 2017.06.01. 09:41:53

@rasztaszív:

De igen akarnak ilyet a nyílttársadalmisták, ezt ki is mondják:

www.spiegel.de/spiegel/print/d-139000005.html
26.09.2015
“In Westeuropa läuft ein Experiment, das in der Geschichte der Migration einzigartig ist: Länder, die sich als monoethnische, monokulturelle und monoreligiöse Nationen definiert haben, <b>müssen ihre Identität wandeln</b>. Wir wissen nicht, ob es funktioniert, wir wissen nur, dass es funktionieren muss.”
(“Nyugat-Európában egy egyedülálló kísérlet zajlik. Azoknak az országoknak, melyek magukat korábban etnikailag, vallásilag homogén nemzetként definiálták, <b>meg kell változtatniuk identitásukat</b>. Nem tudjuk, hogy ez fog-e működni, de egyet tudunk, ennek működnie kell.”)
Yascha Mounk zsidó Harvard-professzor

www.youtube.com/watch?v=wb_4U2UJucE
"A muszlimok és zsidók természetes szövetségesek <b>a régi európai rend lerombolásában</b>."
Pinchas Goldschmidt rabbi

www.youtube.com/watch?v=3GW7dAya5Y0
2008 december
"<b>A cél a fajok összekeverése</b>. Ez a 21. század legnagyobb kihívása. Ez nem választás kérdése, ez kényszerítő szükségszerűség."
Nicolas Sarkozy zsidó származású korábbi francia elnök

www.youtube.com/watch?v=MFE0qAiofMQ
Barbara Lerner Spectre calls for destruction of Christian European ethnic societies
(“Barbara Lerner Spectre felhív a keresztény európai etnikai társadalmak megsemmisítésére”)
“I think there's a resurgence of anti-Semitism because at this point in time, Europe has not yet learned how to be multi-cultural. And I think we're gonna be part of the <b>throes of that transformation which must take place</b>. Europe is not gonna be the monolithic societies they once were in the last century. Jews are gonna be at the center of that. It's a huge transformation for Europe to make. They are <b>now going into a multi-cultural mode and Jews will be resented because of our leading role</b>. But without that leading role and without that transformation, Europe will not survive.”
(„Azt hiszem, hogy az antiszemitizmus újjáéledt, mert jelen korunkban Európa még nem tanulta meg, hogy hogyan legyen multikulturális. És azt hiszem, hogy mi részesei leszünk ennek a <b>fájdalommal járó átváltozásnak, aminek be kell következnie</b>. Európa többé nem lesz az az egyszínű társadalmak összessége, mint amilyen egykoron, a múlt században volt. A zsidók lesznek ennek (az átváltozásnak) a középpontjában. Európa számára ez egy hatalmas átváltozás, aminek meg kell történnie. (Az európaiak) <b>most mennek át egy multikulturális módba; ránk, zsidókra pedig neheztelni fognak a vezető szerepünk miatt</b>. Azonban ez a (zsidók általi) vezető szerep, valamint az az átváltozás nélkül Európa nem fog fennmaradni.”)

rasztaszív 2017.06.01. 09:48:47

@Komodoi23: senki nem akarja,hogy "az őslakos nemzetek elfogyjanak és helyettük mohamedán bevándorlók kerüljenek többségbe".még az általad idézettek sem ezt mondják.olyat akarsz belemagyarázni,ami nincs benne.
ennyit a félrebeszélésedről,aztán folytassuk onnan,hogy az opus dei miért nem vállalja az áttekinthetőséget?

Komodoi23 2017.06.01. 10:00:21

@rasztaszív:

Dehogynem. A balliberális oldal egyfolytában azon áskálódik, hogy az egészséges családmodellt és a gyermekszülést, felnevelést gátolja, helyette homoszexualizmust, gendert és bevándorlókat engedjen rá az országra.

rasztaszív 2017.06.01. 10:03:35

@Komodoi23: ha ezerszer elmondod,ez akkor is aljas,hazug propaganda marad.de nyilván inkább elmondod még ezerszer,minthogy a kérdésemre válaszolj...:)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2017.06.01. 10:47:35

Kedves hozzászólók. Nagyon egyoldaluan láttok dolgokat. Nem lehet és nem is szabad ezt zsidó illetve migránsokra leegyszerüsíteni az összes kérdést. Ha egy országban fogy a nemzet gondolkodnia kell a nemzet vezetőinek megoldásokon hogy a nemzet fönnmaradjon. Ezt pusztán verbálisan nem lehet ehhez cselekedni kell. Vagy tudunk a nemzet lányaira hatni, hogy szüljenek vagy maradnak a migránsok. Nos azt látom sem az egyik sem a másik nem lessz jó. Mert inkább szülnek a nemzet lányai külföldön mint Magyarországon. Igy nagy az esély hogy a nemzetünk elsorvad. Ebben Orbánnak fölülmúlhattalan érdemei vannak. A másik lényeges kérdés hogy a migránsokat hogyan lehetne beintegrálni a nemzetbe. Nos ez végképp sehogy sem megy. Ide csak a letelepedési kötvény által lehet bejönni köztük köztörvényes bűnűzők is. Nos ez a legrosszabb forgató könyv.
Orbán országlása az ország számára egy tragédia. Történelmi esélyt szalasztott el igy viszont előbb vagy utóbb börtönben végzi tettestársaival együtt. Mindig lesznek olyanok akik számonfogják kérni az elmúlt időszak idióta kormányzását. Nos azt hiszem barátaim ez az ország sorsszerüen a kárhozatra van itélve.

indeksz isis al kajda mind CIA projekt 2017.06.01. 13:03:26

Magyarország vagy felépíti a negyedik köztársaságot- ezekkel:

www.youtube.com/watch?v=-LD2BGT26qI

coub.com/view/t7zgl

Vagy, szuverén, független demokrácia marad.
Lehet választani.
süti beállítások módosítása