B1 blogcsalád



Utolsó figyelmeztetést kaptak a magyarok Merkeltől

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 30. - Szelestey
  • Közép-Európa nem szeretne az út szélén maradni, de ez nem vonatkozik Orbán Viktor Magyarországára.
  • Magyarországon a közmédia terjeszti az állam által kitalált álhíreket.
  • A magyar és a lengyel kormány élen jár a jogállam felszámolásában.
  • Egy német alkotmánybíró aggasztónak minősítette, amit a magyar vezetés a joggal művel.

merko.jpg

Guardian

guardian.jpg

1. A kommentár szerint Európának új védelmi stratégiára van szüksége, miután Trump magára hagyta a kontinenst. A transzatlanti szakadás ugyan várhatóan csak 4 évig tart, de az öreg földrésznek nincs más választása. Az elnök a Nato-csúcson szándékosan nem említette a a kölcsönös védelmi kötelezettséget, és ezi az „Amerika mindenek előtt!”-elve alapján azt jelenti, hogy ha a világ netán szembe kerül a putyini Oroszországgal, akkor legutolsóként az Egyesült Államok fog majd fegyvert. Az unió tagjainak ily módon érdemes új stratégiát kidolgozniuk, mert olyan világ jön, amelyben a tengerentúli választási rendszer időről időre a bezárkózás korrupt és ámító hívét termeli ki, aki csupán egytagú szavakban tud gondolkodni.

Merkel következtetésének el kell vezetnie oda, hogy az EU a magországok és a alapvető értékek mentén szilárdul meg. Ez sárga lapot jelent a magyaroknak és a lengyeleknek, mert ők már túlságosan is szembefordultak a joggal ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül lehessen hagyni. Ha az eredmény az lesz, hogy létrejön a periféria és a mag, és utóbbi költségvetési és pénzügyi unióvá alakul át, akkor minél előbb eljutunk odáig, annál jobb. Trump beszéde után létre kell hozni az európai hadsereget, mert meg kell előzni, hogy az ukrajnaihoz, vagy a krímihez hasonló fenyegetés alakuljon ki az unió határain. És az 1939-41 közötti időszak tapasztalatai alapján, amikor is az USA kivonult Európából, a jelenlegi helyzetben Nagy-Britanniának elsősorban európai hatalomként kell működnie. A manchesteri robbantás pedig arra utal, hogy a földrészen sokkal szorosabb együttműködést kell kialakítani a biztonság érdekében.

 

2. Merkel pontosan tudja, hogy Trump közönségessége, durvasága, tudatlansága és arroganciája képes egyesíteni Európát. Merthogy az elnök múlt heti látogatása igencsak egyértelművé tette, hogy a politikus megtestesít mindent, ami ellen az uniónak küzdenie kell. Sőt, szinte kikényszeríti a közös fellépést - írja a lap. Hogy mi jön most, azt már nehezebb megmondani, mert a földrész nem képes belátható időn belül lemondani az amerikai szerepvállallásról. De azért az már látszik, hogy amikor közös kihívásokról van szó, Nagy-Britannia igyekszik megmaradni a globális ügyek középpontjában. Van épp elég veszélyforrás, lásd Putyint, Erdogant és az Iszlám Államot.

Azon kívül a megújult francia-német partnerség olyan dinamikát eredményezett, amihez a többieknek igazodniuk kell. Közép-Európa figyeli a szoros Merkel-Macron-viszonyt és nem akarja, hogy az út szélén maradjon, ha elmélyül az integráció. Ám egyre inkább tévedés azt hinni, hogy a térség egységesen csak nemet tud mondani. Nem sok minden kapcsolja össze Orbán Viktor Magyarországát a cseh és a szlovák kormánnyal. Utóbbiak meg akarják mutatni, hogy tagjai a klubnak. Továbbá remélhetőleg sikerül visszahozni a populista lengyel vezetést az unió irányvonalára. Ha Európának sikerül megerősödnie, akkor Trump útja valóban nagy sikert hozott, csak nem abban az értelemben, ahogyan ő gondolta.

ARD

ard.jpg

A német regionális közszolgálati műsorszórók szövetsége úgy látja, hogy a magyar kormány hamis híreket fabrikál és terjeszt. Az álinformációkat sok más országgal szemben nem marginális fórumok teszik közzé, hanem a kabinethez közelálló, illetve állami orgánumok – mondja Juhász Attila a Political Capitaltől. A Friedrich Ebert Alapítvány minap tartott konferenciáján emlékeztetett arra, hogy a lakosság 27 %-a hisz az összeesküvés elméletekben. Az utóbbi két évben főleg a migránsokról találtak ki valótlan információkat, a kormány is nagy kampányt folytatott a menekültek ellen. Most pedig Soros György ellen indult sajtóhadjárat, ő a gonosz, az ellenségkép. A hivatalos propaganda szerint ő felelős mindenért, ami a menedékkérőkkel összefügg. Ezt nyomatják uniszónó a közmédia műsorai, kormánybarát újságok, portálok, bulvárlapok.

Hegedűs Dániel, a berlini Szabad Egyetem vendégprofesszora úgy ítéli meg, hogy a rengeteg fake news igencsak hat a politikára, mert sem az unió, sem a tagállamok politikai nem tudtak ésszerű magyarázattal szolgálni a migráció gondjaira, hanem csupán a közhangulatra reagáltak. Juhász Attila hozzáteszi, hogy sok helyütt felszámolták a liberális demokrácia vívmányait, csak azért, hogy megfeleljenek az emberek érzéseinek. Hogy a Fidesz mit gondol az álhírekről, azt jó lett volna tudni, ám a párt nem vett részt a tanácskozáson.

NZZ

neue_zurcher.jpg

 

Kelet-Európában már korábban beindult a jobboldali populisták és nacionalisták sikerszériája, mint a földrész nyugati felén, sőt a magyarok és a lengyelek lemondanak a liberalizmusról. Ezek az erők igencsak profitáltak a rendszerváltás utáni évek hibáiból és mulasztásaiból. Így látja a helyzetet egy német elemző, aki éppen most írt könyvet a kontinens keleti felén tapasztalható nacionalizmusról, illetve arról, hogy mi köti össze Orbánt és Kaczynskit Le Pennel és Wilders-szel. Mint megállapítja, Keletről egyre csak jönnek a riasztó jelzések, Orbán pl. ellenőrzése alá akarja vonni a CEU-t, vagy ha ez nem megy, akkor az egyetem szedheti a sátorfáját. De érkeznek a hírek az ellenállásról is, Magyarországon sorra szervezik a tüntetéseket a sajtószabadság korlátozása és a képzési kiadások csökkentése ellen.
 
A magyaroknál és a lengyeleknél már jócskán előrehaladt a tekintélyelvű vonásokat felmutató központosított állam kiépítése. Módszeresen átalakítják a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. Hogy a két kormánypárt mit akar, az jól látszik azon, ahogy bánik az alkotmánnyal, a jogállammal és a fontos intézményekkel. Sikeresek nyesik le az Alkotmánybíróság, az igazságszolgáltatás, a jegybank és a közmédia jogkörét, a Parlament csupán szavazógépezet, a végrehajtó hatalom viszont egyre több joghoz jut. Orbán és Kaczynski úgy gondolja, hogy a a liberális rendszer felszámolásával történelmi küldetést hajt végre. A saját embereiket ültetik az irányító posztokra, a hozzáértés nem feltétel. A Fidesz jó ideje azon van, hogy meggazdagodjon a rokonok és párttársak klikkje, saját oligarcháit hizlalja.
 
Felfogásuk a nemzeten alapul, másoknak, legyenek azok kormányellenes tüntetők vagy muzulmán bevándorlók, nincs helyük ebben az ostoba, nacionalista világnézetet tükröző rendszerben. A kérdés az, hogy ezekben az országokban sok ember miért igényli az erős vezetőt, miből ered a félelem, ami vezérli bezárkózás vágyát. Nos, ilyen tényező a sokszor átláthatatlan korábbi privatizáció, fontos történelmi előzmények feldolgozatlansága, a szociális rendszer sok hiányossága. De hat az is, hogy a migrációs válság félelmet keltett, mármint hogy a kultúra idegen hatások alá kerül. A globalizáció pedig a gazdaságban veti fel a túlzott idegen befolyás rémképét. A jobboldali-populista, radikális elemek megerősödése az EU válságának lényeges eleme. A jelenséggel összeurópai keretekben kell szembeszállni.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Fórumot hozott létre Karlsruhe-ban a német Alkotmánybíróság egyik tagja, mert úgy ítéli meg, hogy veszélyben van a jogállamiság, egészen pontosan egy-két szomszédos országban nagyon nincs jó állapotban. Susanne Baer különösen nyugtalanítónak tartja, hogy a rendszerváltás után mind Magyarországon, mind Lengyelországban erős demokratikus kultúra alakult ki, ám most mindkét országban sorra omlanak le a demokratikus intézmények. A világ döbbenten figyeli a rombolást, ami a jog nevében zajlik. Mint mondta, Németországban a bíróságok még nem kerültek a populisták célkeresztjébe, de az érvek ugyanazok, mint más populistáknál. Ti. a nép igazi akarata, a valódi többség, az elitellenes politika. Meg hogy tiszta többségi uralmat kell teremteni a demokratikus, a hatalmi ágak megosztására épülő felfogással szemben. Ám ha eljutunk odáig, az többé már nem demokrácia. Akkor nem számítanak az alapvető, illetve az emberi jogok. A kisebbségeken át lehet gázolni. Ez emlékeztet a náci időkre, csak mérsékeltebb formában.

 

Paris Match

Migránsvadászokat toboroz a magyar rendőrség és közülük több százan már szolgálatot teljesítenek a déli határon, a szögesdróttal megerősített kerítés mentén. A kormány csaknem 3 ezer új embert sorakoztat fel a térségben, összhangban Orbán Viktor nacionalista politikájával. A hivatalos indoklás szerint az illegális bevándorlás ellensúlyozására a frissen toborzott erők csatlakoznak a szerb és a horvát határ mellett járőröző sok ezer rendőrhöz és katonához. Sajtóértesülések szerint az újoncok többsége nacionalista nézeteket vall. 2015 nyara óta az ország egyre keményebb intézkedéseket hoz a migránsok ellen, nem győzi hangoztatni, hogy védekezni kell. Legutóbb pl. elrendelte, hogy őrizetbe kell venni a menedékkérőket. Az illegális határátlépés bűncselekménynek számít. A törvényt bírálta az ENSZ Menekültügyi Szervezete is, kiemelve, hogy az sérti a magyar fél által aláírt nemzetközi, illetve európai menedékjogi egyezményeket. A belügyi államtitkár szerint eddig jó 900 millió eurót költöttek a határ elbarikádozására és felügyeletére. De mint mondta, nem volt más választás, hiszen özönlenek a migránsok. Január óta naponta mindössze átlag ketten próbálkoznak meg tiltott módon belépni az országba.

 

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6812549897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

index isis al kaida mind CIA projekt 2017.05.30. 08:32:48

Most már jövő hét keddre tuti megbukik a Zorbán.

Főleg, ha addigra sikerül megtanulni helyesen írni.

"Január óta átlag ketten próbálnak meg belépni az országba":

imgur.com/a/fwUa4

Hazudsz, te CIA- csicska, terroristasimogató, ISIS- szponzor, már megint.

István Hámori 2017.05.30. 09:49:13

Értsd: a magyarok és lengyelek szembefordultak azzal a "joggal és jogállamisággal", amit ők DIKTÁLNI akarnak!

Csaba Szikora 2017.05.30. 10:02:04

Össze meg vissza szarta magát az ország lakossága.Nem látod?Paraszt.

index isis al kaida mind CIA projekt 2017.05.30. 10:28:23

Amnesty International Confirms US Gave ISIS $1 Billion of Weapons in 2016

www.thetruthseeker.co.uk/?p=152351

Hoppá- hoppá...
Ezt mikor hozza a sajtószemle?

Toportyán Zsóti 2017.05.30. 10:39:21

@index isis al kaida mind CIA projekt: Mehetel felvenni a baksisod félázsiai észkombájn.

Toportyán Zsóti 2017.05.30. 10:43:03

Gcsuti pocakmutyi rendesen megmajmolta a néppárti félnótásokat a zombikokra mutogatással,szépen beelőzte az ujnácikat jobbról ...

ebella 2017.05.30. 10:45:48

@Csaba Szikora: Azt majd akkor fogja, mikor már késő. A sok primitív fasz kormányon tartja az Orbánt, aminek az ország issza máris a levét, hát még, ha nem kapunk majd annyi EU segélyt. Viszont mikor már visszafordíthatatlan baj lesz, akkor már késő lesz. Az Orbán és haveri köre sokmilliárdosként él Svájcban (nem véletlenül hozzák létre szakmányban a svájci cégeket), mi meg szopunk, mi magyarok akik itt maradtunk. Akkor hirtelen kozmopoliták lesznek, bár az is igaz, hogy gyerekeiket is ott taníttatták, nem véletlenül.

A Gárdonyi írta az Egri Csillagokban: Sokan nem hitték el, hogy jön a török. Mindig mondják, hajtogatták, de soha nem jön. Na ezek menekültek a várba az utolsó pillanatban, mikor már nem lehetett sehova menni. (Most szerencsére még lehet. Húz is el innen mindenki akinek egy kis lehetősége van. És már messze nem csak fiatalok.)

Hát ma is ilyen a nagy ostoba parasztok tartják hatalomban a köpcöst. Amíg neki megvan a töpörtyűre való, addig jó a kormány. Hogy a magyarok nem kis részének nincs meg mert elorozza az uraság előlük (szemben a tótokkal, csehekkel, ect., akik mindig alaposan mögöttünk voltak a szovjetrendszer utolsó tíz évében és az új rendszer első tizenöt évében is, ma meg kiröhögnek, lesajnálnak minket kódisokat), azt leszarják. Aztán eljön az idő, mikor már az ő cuccuk kell, mert nem maradt más elvihető. Akkor már hiába ajvélkodnak.

Hajrá Magyarok! Hajrá Jobbik!

FCUK2 2017.05.30. 13:56:52

az a helyzet ezzel a belső maggal, hogy létrehozhatatlan. kik kerülnének bele a németeken kívül? a franciák? hahahaha a költségvetési hiányukkal, meg a szar gazdaságukkal?

morpho 2017.05.30. 14:05:29

"Magyarországon a közmédia terjeszti az állam által kitalált álhíreket."

...és ezt a blogtérben államilag közpénzből finanszírozott narancskullancs trollok próbálják terjeszteni.

index isis al kaida mind CIA projekt 2017.05.30. 14:44:26

@morpho:
:DDD
Összeesküvés- elmélet, lippsi. Paranoid vagy?
Németh Szilárddal álmodsz meg a TEK- kel, hogy, elvisznek?

Látod, látod, Főnökeid meg bezárták az OPNI- t, pedig neked nagy szükséged lenne rá. De a Főnökeid nagyon akartak LOPNI.

Sok kamion jön szembe, lippsi?
Talán, mert az igazsággal szembe meneteltek. Mind a 8 ezren a kiskörúton belüli romkocsmák összehányt- összeszart marihuana- füstös alagsorában.

morpho 2017.05.30. 15:45:07

@index isis al kaida mind CIA projekt: Nézd pubi, infantilis faszságokkal nálam semmire nem mész! Viszont az figyelemre méltó, hogy ilyen ostobán és harsányan magadra vetted! :))) Buta narancskullancs! :))

a nagy hohoohooo 2017.05.30. 19:21:35

Merkel bejelentette, hogy Európának meg kell védeni magát.
Ez a részlet mindent elárul Trump ,de/és Orbán valódi természetéről, Orbán helyezkedik, mert erre alaposan beidomították, de semminek nézi Trump. Két nagy, hatalommal rendelkező paraszt egy helyen.

twitter.com/SteveKopack/status/867759838067118080/photo/1

Tény, hogy a Mutti nem a migráncsokról beszélt és az Unió alatt annak az alapelveit és az alapértékeit (a (liberális) demokráciát) érti, amit a geci (bocsánat, nem jön az ujjamra a másik neve hehee..) évek óta látványosan tipor a csámpázó lábacskáival.
Igaza van. Lehet, hogy most a külső körülmények fogják kikényszeríteni azt, amit eddig csak halogattak. Legyen közös külpolitika, közös védelmi erő. És kezdjen meg Európa egy föderális állam felé araszolni gazdasági értelemben is. Sajnos ennek Magyarország egy Orbán kormánnyal nem lesz a része. Majd úgy húz maga után minket az Unió, mint az autóhoz kötött rozsdás bilit.
Legalább kilötyög a szar,ami a nyakukig ér már.
Merkel a válságból elsőként vezette ki az országát, majd a remek tárgyaló érzékével ( ajtó alatt bekúszok, itt sem vagyok, de azt teszed amit mondok ) egy olyan pályára állította Németország gazdaságát, ami a világ 3. legbefolyásosabb gazdasági hatalmává tette. Otthon az európai átlaghoz képest messze elégedetebbek az emberek, a szélsőjobb pártok kihalnak, és a 2015-ös elhibázott menekültpolitika után az AFD lehet h a parlamentbe sem fog bejutni. A németek alapvetően elégedettek, a szociális háló erős, elbírja a migránsokat is, a dolgozó embereknek pedig nem kella létminimum alatt tengődni, mint itthon. A német ledolgozza az életét, nyugdíjba vonulva pedig körbeturnézza a világot, mielőtt végleg elköszön. A rendszer a legkevésbé korrupt, a szövetségi kancellárnak nincsenek oligarchái, nincsenek stadionjai, disznótelepei, szállodái, kastélyai szerte a világban. Merkelen annyira nincs fogás a korrupció vádjával, azzal még az otthoni ellenfelek sem próbálkoztak a 12 év alatt soha. Mi kell még? Ha felgyűri az ingujját, és Macron lendületét meglovagolva elindítanak reformokat az Unióban, azzal csak mindenki jól jár, aki hűséges tagja a közösségnek. Sok sikert neki! Európa a világ közepe, és az is kell hogy maradjon! Ehhez pedig egy erős Németországra van szükség első sorban, egy nagy játékos, tapasztalt vezetővel. Ezt pedig csak ő tudja nyújtani!
Magyarországban nem az a fő gáz hogy csóró, mert eddig is az volt. Magyarországban az a gáz, hogy míg belépéskor a V4-es országok 1-2. helyén voltunk, most következetesen szinte mindenben sereghajtók lettünk a sajátjaink között is, de van amiben már Románia is beelőzött minket (nesze neked magyar büszkeség).
Ahhoz képest, hogy a magyar gazdaságot az uniós források tartják életben, talán mégiscsak okozna némi döccenést a kimaradás.
Közben meg persze határon belül ömlik a mese, hogy mi vagyunk Európa és a keleti tagállamok motorja és úgy teljesítünk mint senki más...
Volt kb. 10 olyan évünk amikor Európához tartozhattunk. Az mondjuk jó volt. Az külön szánalmas, hogy az a 20 éves Szlovákia is elhúzott mellettünk ahol tényleg semmi nem volt. Se ipar se nyersanyag se semmi.
Mi meg maradtunk a Balkánon ahová mindig is tartoztunk.
Orbán egy félrenevelt,elmebeteg kisebbségi komplexusokkal küzdő, a buta emberek miatt nagyon tehetséges manipulátor pont a káosz közepén növeszt fel egy "édeserdélyért akár Orbán szarát is megenni hajlandó" primitív mihígmélymagyar szektát.Ha tíz évvel előbb, vagy később él, nem lesz ennyi hatalma.
De ez lett.Ilyen manipulálható birka lett Kádár"eszes népe".Ezek a kullancsok nem az alapján lettek szelektálva, hogy gondolkodtak, hanem ész nélkül végrehajtják az utasítást.
Most az a legnagyobb ellenség, az a legalkalmatlanabb, aki gondolkozik.
Csak nehogy késő legyen. Csak nehogy a sok kis aljas, potyautas áruló aláássa az egészet. Ki kell baszni a bugrisokat a francba és a kulturált országoknak felépíteni a saját erős, szuverén, egységes birodalmát. Ja, hogy ezzel mi is pottyanunk? Sajna ez van, ha nem bírunk megszabadulna a gecitől, meg a többi gecitől, a belénk rögzült szaros frusztrációinktól, a bugris melldöngető mentalitásunktól, akkor sajnos így jártunk.
A csodás megmentők után tipikusan nagy összeomlások következnek, lásd Ferenc Jóska, Horthy, Kádár, úgyhogy van még remény. Csak nehogy aztán megint egy újabb nagy megmentő akarjon megmenteni bennünket. (Saját magunktól).
Én bizony nagyon szeretnék egy Macront vagy egy Merkelt.
Én bevallom arra mennék, amerre a németek. Egyszerű ez. Ha Orbán elmegy-bárhogy- nem lesz mögötte semmi és az ország újra fejlődésnek indulhat.

Nzoltan 2017.05.30. 20:35:13

@a nagy hohoohooo: De elōtte vásárold fel a nálunk sokkal gyengébb országok gazdaságát, vagy vedd el a belsō piacát. Mint ahogy ōk tették/teszik.

a nagy hohoohooo 2017.05.30. 21:25:38

@Nzoltan: Ilyen tudatlanság ,ostobaságot olvasván most már értem, hogy miért támadjuk Brüsszelt hehee.
Jaj, ne már, ez olyan, mint az egyszeri ember problémája, akinek térdig érő fasza volt, de senkinek nem merte megmutatni, pisálni meg baromi kényelmetlen volt vele.
Mondottam volt:"hülyéket és mihígmélymagyar takonynácikat nem tanítok ,de veled kivételt teszek mert 2 in 1-ben "
Csatlakozásunk óta az Uniótól (mai áron számolva) csaknem 7 ezer milliárd forinttal kaptunk többet, mint amennyit nekünk kellett abba a bizonyos közös kasszába befizetnünk. Csak hogy legyen egy elképzelésünk arról, hogy ez mennyi pénz, ez a 2013-as magyar bruttó nemzeti összterméknek csaknem negyede! Olyan, mintha idén hetente több mint egy napot a franciák, németek, angolok, olaszok dolgoztak volna helyettünk.
Magyarországot az EU nem gyarmatosította: a rendszerváltás utáni legfőbb, kormányokon átívelő nemzeti célok egyike volt az európai integráció; a magyar választók 2003 áprilisában 83,76 százalékban mondtak igent a csatlakozásra; majd 2004 májusában – tehát idén tíz éve, jé, még egy kerek évforduló erre az évre – az ország belépett az Európai Unióba. Magyarországnak Európában a helye, Szent István óta. Európa mai, tökéletlen, de nélkülözhetetlen közössége az Európai Unió. Ahogy az Index a napokban írta: az uniós csatlakozástól 2013 végéig körülbelül nettó 7000 milliárd forint jött Magyarországra különböző uniós támogatások formájában. Számításaik szerint az összeg felér a második világháború után Magyarországnak felajánlott Marshall-segéllyel, amit akkor szovjet nyomásra visszautasítottunk. Az Orbán-kormány pedig – a verbálszabadságharc ellenére – nagyon is komolyan vette az uniós pénzek lehívását, és – ahogy azt e sorok írójának Brüsszelben bizottsági források is megerősítették – az utolsó időszakban nagyon felpörgött és hatékonyabbá vált a rendszer. A legvégére csak jobban teljesítettünk, és ennek hamarosan látni is fogjuk az eredményeit; s itt az újabb, 2014-2020-as ciklus, remélhetőleg magas hatásfokon tudjuk majd továbbra is lehívni a támogatásokat. Szögezzük le: a 2004 óta eltelt időszak nagyobb részében hol bezuhanó, hol csak vergődő vagy stagnáló Magyarországon, ha uniós támogatások, nagyobbrészt uniós pénzekből megvalósuló beruházások nem lettek volna, szinte semmi nem történt volna.
Ennek a támogatásnak több mint 60 százalékát már 2010 óta költötték el. Ezek a támogatások kismillió módon hasznosulnak: utakat, csatornákat építünk belőlük, iskolákat, óvodákat újítunk fel, oktatásra vagy egyéb beruházásra stb. fordítódnak különböző hatékonysági fokkal.A GDP-t növelik az EU pénzből folyó improduktív építkezések (vizes vb, vár, liget, térkövezések, stb.), és termelékenység emelkedését sokszorosan meghaladó bérkiáramlás növekedés. A beruházási ráta továbbra is 17-18% ami az amortizációt sem pótolja, magánberuházások nincsenek, a külföldi tőke nem jön. Köszönjük az EU-nak, hogy a segítségével a választások előtt sikerül mesterséges módon csúcsra járatni a növekedést, amivel támogatják a maffiarezsim fennmaradását. A szabadságharc szüneteiben olykor-olykor érdemes lenne egy halk „köszönjük”-öt is elmorzsolni a fogaink között gaz gyarmatosítóink felé.
Miután tisztázzuk, hogy Magyarországra ennyi és ennyi EU-finanszírozás áramlik be, sőt az EU nélkül a működő tőkének is töredéke jönne, előkerül az adu ász: de hát Németország mindent összevetve csak nyer az üzleten, ne sajnáljuk őt. Nem is sajnáljuk. De itt valami súlyos tévedés van azzal kapcsolatban, hogy miként zajlanak a piaci tranzakciók. Hát minimum úgy, hogy mindkét fél nyer az üzleten, különben nem is nagyon jönnek létre. Ezek a kommentelők csak akkor lennének boldogok, ha a Nyugat folyamatosan veszítene a "magyar üzleten" -- mert ez "jár", vagy úgy érzik, ezek ezzel törlesztenének Mohácsért, Világosért, Trianonért, '56-ért, mindenért? Érdekes világ. Mit tesz a propaganda, ami ugyanígy fölvilágosításról is szólhatna!
Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék:
Csak a pénzetek kell, hogy a maffiadesz el tudja lopni.

a nagy hohoohooo 2017.05.30. 21:39:45

@Nzoltan: Szegény takonynáci. Milyen sötétségben élsz.
Nehéz meghatározni pontosan, hogy hol kezdődik, és hol végződik a funkcionális analfabetizmus...
Ebből is csak az látszik, hogy aki nem olvas, az meg rendkívül okos(nak hiszi magát)...hehee..
Veréb legyek, ha értem. dübörög a gazdaság, Magyarország jobban teljesit, 1.5% a kamat, és hitelért kuncsorog, azIMF 2% , a kinai/6%. nooooormális?
MIT ADTAK NEKÜNK AZ EURÓPAIAK?

2017, Február 28 - 12:16
Interjút adott Günter Öttinger német uniós biztos, amit a portfolio a szenzációhajhász "Óriási ütőkártyát kapott az Orbán-kormány az EU elleni támadásokhoz" címen hozott le:
Azt mondja a jóember, hogy:
zsiday.hu/blog/mit-adtak-nek%C3%BCnk-az-eur%C3%B3paiak

"Annak a pénznek a nagy része, amelyet az EU Lengyelországnak ad, visszaáramlik Németországba. A lengyelek úgy költik el a pénzt, hogy megrendelésekkel látják el a német ipart, német gépeket és kamionokat vesznek." Ez eddig akár még igaz is lehet.

"Így tehát a nettó befizető tagállamok, mint például Németország, érdekeltek a strukturális és kohéziós támogatásokban." Ezen azért igencsak lehet vitatkozni.

"Gazdasági perspektívából nézve Németország nem nettó befizető, hanem nettó haszonélvező" Na ez viszont tiszta hülyeség.

Tegyük fel, hogy az összes támogatást, ami a KEU országokba áramlik, arra költünk, hogy abból német gépeket, járműveket, stb. vásároljunk. Gondoljuk végig mi történik: a németek beszednek 100 eurót adó formájában a lakosságuktól. Ezt a 100 eurót nekünk (vagy éppen a lengyeleknek) adják. Mi ebből a 100 euróból német gépeket veszünk, tehát visszaadjuk nekik a 100 eurót. Mi a történet eredménye? A németek ideadtak 100 eurót, amit aztán visszakaptak, tehát "nullában" vannak. Nálunk viszont ingyen itt maradt a sok gép, jármű, mittudomén. Tehát a történetnek ugyanaz a vége: kaptunk ingyen egy csomó mindent. Ennek a felfogásához sok ész nem kell. Ráadásul eleve lehetetlen elkölteni az összes pénzt úgy, hogy abban hazai (magyar/lengyel, egyéb) munkaerő ne vegyen részt, pl. ha infrastruktúrát építünk. Nem is beszélve a közvetlen támogatásokról, amelyek egy az egyben itt maradnak.

Szóval valójában a helyzet így néz ki:

A németek(európaiak) beszednek adóban 100 eurót, amit nekünk adnak. Ebből ellopunk 20-at, az megy offshore-ba. 20-at kiosztanak közvetlen támogatásként, abból vesz a lakosság magyar államkötvényt, ingatlant, befektetési alapot. 30-ért foglalkoztatunk magyar vállalkozókat, akiknek a nyeresége mondjuk 10, a munkabérek kitesznek 10-et, az adók 10-et, ami a magyar államhoz folyik be. És 30-ért veszünk német(európai) gépeket, amiből 10 adóként visszafolyik a német költségvetésbe, 10 megy a vállalkozó profitjába, 10 meg munkabérként kifizetésre kerül Németországban. Tehát a német költségvetés elkölt 100-at, visszakap 10-et, és 20-ból támogatják a saját iparukat, nettóban legjobb esetben is 70 mínuszban vannak. Magyarországon lesz egy csomó új gép, amivel később termelni fogunk, nőnek az állami adók, nőnek a bérek, a vállalkozói profitok, és még a alkotmányos költségekre is jut egy csomó.

Szóval a sztorinak a vége az, hogy pont ott tartunk mint eddig: A Marshall-segély óta ilyen pénzosztás nem volt Európában, Magyarország történelmében meg ekkora külső, viszonzatlan tőkebeáramlásra még soha nem került sor, és az EU-s pénzek tartják életben lassan 10 éve a gazdaságot, azok nélkül mind a gazdasági növekedés, mind a megtakarítások, mind az államadósság teljesen más pályán lenne. Ez tehát nem egy óriási ütőkártya, hanem egy marhaság."

Szerintem pedig te élsz buborékban, amit a lenyelt rágógumikból fingottál magad köré. Remélem élvezed..Sebaj nertárs. Nem olvastad, ha megtetted volna sem érted, de nem is ezért fizetnek..

2017.05.31. 05:18:56

A matek jó... de ugye az kimaradt,hogy a kohéziós támogatást nem egyedül a német gazdaság folyósítja? benne van abban mások adóeurója is. Így már áenyaltabb a kép.

A másik... komolyan hiszi bárki is, hogy mindez a "pénzosztás" egy jótékonysági akció? Semmi mögöttes indok/érdek nem hűzódik a folyamat mögött? Nem lenne egyszerűbb, ha a német itt is annyit fizetne az elvégzett munkáért a melósainak, mint odahaza, főleg, hogy termelékenységben néhol jobb a magyar. Pluszban esetleg egyéb beszállítói területeken elszakadhatna a gyakorlattól, hogy évről évre lefelé alkuszik és az anyagárat is nehezen lefedő szerződéseket igyekszik erőltetni.

sinus67 2017.05.31. 08:20:04

@Dorottya Veres: Azért egy-két MAGYAR cég ennek ellentmond. Van olyan teljesen hazai (100 % magán)tulajdonban lévő cég, amelyik bőven gazdagodik (nagyon helyesen) az autógyáralnak történő alkatrészgyártáson.
Pl. a FemAlk Zrt. Saját erőből bővítette a gyárát hitel- és egyetlen eurocent igénybevétele nélkül. 5 milliárdos beruházás volt. Más hazai cégek os járnak ebben a cipőben.
Ezek a cégek - ha igaz lenne, amit írsz - saját erőből ezt nem tudnák megcsinálni.
Más a szemlélet. Nem a kormány kegyeit keresik az uniós- és közpénzek csorgatására várva, hanem termelnek. Ilyen gazdasági szereplő kellene még több az országnak, hogy valós gazdasági növekedésről lehessen beszélni.
Ugyanis a jelenlegi baj az, hogy ez az iszonyúan sok kormány kegyeitől függő milliárdos befog fuccsolni, amikor az uniós pénzek már nem érkeznek ilyen mennyiségben. A Mészárosfélék szinte kizárólag közbeszerzési munkavállalásokon gazdagodtak meg. Ha nem lesz uniós lóvé, akkor lényegesen kevesebb lesz a "térkövezés", ezáltal kevesebb munkaerőre lesz szükség. Nem véletlen vásárolnak fel olyan dolgokat, amik szolgáltatása épülnek (szállodák, kikötők, stb.). Kell majd a bevétel akkor is, ha már nem kell térkövezni. Ezért (is) akarja a kormány a Paks II. bővítést, hogy tudjon majd munkát adni a kegyeltjeinek (család, haverok, egyéb seggnyaló pártszekér-tolók).
Hogy mi jöhet utána? Belegondolni is rossz a lehetőségekbe. Ha Európa leveszi rólunk a kezét, akkor majd évtizedekre eladósodva lehetünk Putyin legvidámabb barakkja.

gmihaly621 2017.05.31. 08:44:21

Majd ha sikerül megoldaniuk az eszkalálódó "iszlámkérdést" minden tekintetben.

index isis al kaida mind CIA projekt 2017.05.31. 09:33:23

@sinus67:
Még ha igaz is lenne, amit írsz:

az amerikai típusú, iraki demokrácia- naponta öngyilkos merényletekkel, terrortámadásokkal, lövöldözésekkel- amit már sikerült Franciaországra, Németországra, Svédországra, Belgiumra is exportálni
kevésbe vonzó alternatíva, mint a "putyini barakk"...
süti beállítások módosítása