B1 blogcsalád



Tudom, mit tetszik csinálni jövő tavasszal: a Fideszre vagy az MSZP-re tetszik majd szavazni

A 13. havi nyugdíj, az újabb rezsicsökkentés vagy valami hasonló népjóléti baromság reményében

2017. május 19. - Mr Flynn Rider

neni_szavaz.jpg

Tényleg volt egy ilyen könyv, a 444 írt róla. Trümmel Alfonz a szerző és ilyeneket írt benne, hogy


A nyugdíjasok egy része rendszeresen iszik, drogozik, dohányzik, döntő többségük pedig elidegenedett, értékvesztett, önző.


Meg:


Közös még bennük, hogy romba döntik a magyar nemzetgazdaságot, szűklátókörűségükkel és történelmi sérelmeik monomániás nyalogatásával ellehetetlenítik a közbeszédet.

Nem, semmi kedvünk nyuggerezni, illetve tiszteletlennek lenni. Nyilván, ha nyugdíjas lennék, én is azt nézném, ki ad többet. hiszen a magyar nyugdíjat összehasonlítva egy nyugat-európaival, elég kemény különbségek lehetnek.

Szóval, félre a tréfával. A magyar nyugdíjasok nagy része el fog menni jövőre szavazni és a Fidesz, vagy az MSZP között fognak választani.


Így történhetett –

nyilván, nincs összefüggés -,

hogy ma az MSZP benyújtotta a 13. havi nyugdíj bevezetését tartalmazó javaslatát, erre a Fidesz közölte: a szocik vették el a 13. havi nyugdíjat. És megindult a kampány a nyugdíjasokért is.

Az MSZP  az a párt, amelyik 2009-ben, a válság közepén kivezette a 13. havi nyugdíjat - most visszahoznák. Szerintük a 13. havi nyugdíj bevezetése 272,5 milliárd forint lenne. Korózs Lajos, aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke is, azt mondta:


„Az MSZP nem megy el szó nélkül amellett, hogy ma Magyarországon emberek százezrei élnek nyomorban. Ma több mint 71 ezer ember van, akinek az öregségi nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, 148 ezren vannak azok, akiknek a nyugellátása nem éri el az 50 ezer forintot és 331 ezernél több ember van, akinek a különböző járadéka nem éri el az 50 ezer forintot.”

Az MSZP szerint van fedezet a 13. havi nyugdíjra. Példaként hozták, hogy

  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 637 milliárd forint adótartozást engedett el,
  • az Eximbanknak a keleti nyitásra több száz milliárd forintot biztosítanak,
  • Rogán Antal minisztériuma több mint 20 milliárd forintot költhet el;
  • Tízmilliárdok jutnak kisvasútra, lőtérépítésre,a Miniszterelnökség Várba költözésére több mint 200 milliárd lesz.

A Fidesz sem maradt el a válasszal, kijelentették, hogy „Korózs, Botka és a szocialisták vették el a 13. havi nyugdíjat”.

Sőt, rá is tettek egy lapáttal:

a Fidesz szerint az MSZP „nyugdíjadót akar bevezetni”.


„Teljesen mindegy, hogy mit ígérgetnek a nyugdíjasoknak, mert mindig csak átverték és kihasználták őket.”


A kormánypárt, amelyik 25-ről 27%-ra emelte az ÁFÁ-t, így fogalmazott:


„A szocialisták nemcsak elvettek egy havi nyugdíjat, de 12 százalékról 25 százalékra emelték az élelmiszerek áfáját, duplájára emelték az áram és háromszorosára a gáz árát, vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek be. Ha az MSZP-t valóban érdekli a nyugdíjasok sorsa, akkor támogassa a 2018-as költségvetést, amely jövőre is biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését, a 3 százalékos nyugdíjemelést, az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását.”


Majd elhúzták a mézesmadzagot a nyugdíjasok orra előtt:

A jövő évi költségvetés a gazdasági növekedésnek köszönhetően nyugdíjprémium kifizetésével számol.

A nagy ígérgetés és sárdobálás közben valahogy egyik pártnak sem jutott ideje olyan apró-csepró problémákkal foglalkozni, mint

  • a nyugdíjak közti irgalmatlan különbségek, vagy
  • a nyugdíjrendszer fenntarthatósága, vagy
  • hogy felnőtt embernek nézzék a saját választóikat és megpróbáljanak racionálisan érvelni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9212526133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werecke 2017.05.20. 06:56:04

Az MSZP ne azt ígérje hogy mit fog adni , hanem hogy mit nem fog elvenni. Lehet jobban járnának.

István Tamasi 2017.05.20. 08:03:37

@werecke:
A fidesz ígérgeti, hogy mit fog elvenni az mszp.

ebella 2017.05.20. 08:10:42

Én most is a Jobbikra szavazok. Ők az egyetlenek akik még nem loptak meg, és komolyan vehető nagyságrendben számíthatnak szavazatokra.

midnight coder 2017.05.20. 11:47:34

"A kormánypárt, amelyik 25-ről 27%-ra emelte az ÁFÁ-t, így fogalmazott"

Az MSZP viszont 2006 január elsejével le vitte 20%-ra, majd két év múlva visszavitte 25%-ra. Ennek persze semmi köze nem lehetett ahhoz, hogy 2006-ban választások voltak...

Sir Galahad 2017.05.20. 11:49:12

A magyar nyugdíjak összege nem sokkal kisebb, mint a munkával elérhető fizetések. Ilyen Nyugat-Európában messze nincs, tehát erősen relatív, hogy alacsony-e a hazai nyugdíj.

legális 2017.05.20. 12:06:34

Azért a kétféle ígérgetés között jelentős különbség van.
Van ugye az MSZP, aki ígér, majd ad, elvesz, megfelez, megdupláz, attól függően, hogy éppen milyen 100 napos program pattan ki a vezírség fejéből. Itt azért nem szabad megfeledkezni a DK-ról sem, aki arányaiban a legnagyobb nyugdíjastárborral rendelkezik, a rendezvényeiken résztvevők alapján. Na ez a csapat a svájci indexálást (505 a bérek 50% az infláció után) nagy barátja, ami ugye egy kevésbé pörgős időszakban (az infláció megy, a bérek nem annyira) nem nagy nyugdíjasbiznisz. Most amikor bérfejlesztés van nyilván az lenne a kedvezőbb, 2010-13 között a most alkalmazott volt kedvezőbb. Az meg ugye mégsem lenne szerencsés a mindenkori legjobból mazsolázni. Így is a nyugdíjak emelése volt a legbiztosabb az utóbbi 7 évben
Akkor itt jön a Fidesz. Nem ígér hawaii-dizsit, hanem értékállást. Azt meg az infláció hozza, és hozta. Fenntartja az ÁFA 27%-ot- mert az költésarányos, de mérsékli azon termékek ÁFA-ját, ami szegény és nyugdíjas kosárban nagy súlyú. Helyes ez így? Bizony,
Az évi két energia áremelés (ami mint tudjuk neemm llleeesssz) helyett kevesebbet fizetnek, mint 20010-ben, 9-ben, 8-ban, 7-ben, elég baráti, vagy nyugdíjasbarát. Ezekkel tényleg csak hitbéli alapon lehet vitatkozni, tényekkel nehezen.

nemecsekerno_007 2017.05.20. 12:20:15

Olyan szinten el vagytok tévedve a számokkal, gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban, hogy az hihetetlen.

40 évig légvárakat építettünk és sajnos utána is elég rossz struktúrát sikerült létrehozni és ezekkel párhuzamosan a szociális és egészségügyi ellátás messze a gazdasági tejlesítményünk felett volt. Aztán jött a válság és az arcunkba tolta a valóságot.

A felosztó-kiróvó rendszer rátelepszik a gazdaságra főleg úgy, hogy a külföldön dolgozók kiesnek a járulékfizetésből, azt az itthon dolgozóknak kell kifizetni, pedig ez egy kockázati közösség lenne. Az a gond vele, hogy nem társadalmi megegyezés mentén jött létre hanem csak "így alakult". Ezen kéne változtatni.

Netuddki. 2017.05.20. 12:46:01

Lehet, hogy a maszop elvette a 13. havit, de a fidesz 7 év alatt nem adta vissza. Ezek szerint ha a maszop nem veszi el, akkor a fidesz tette volna.

Nyugdíjprémium? 10 ezer forintos Bözsi utalvány? Ami dupla annyiba kerül, mint amit kiosztanak? Most komolyan?

Netuddki. 2017.05.20. 12:48:53

@legális: Hazudsz mint a vízfolyás. De ez a tolvajfidesz agitprop lényege...

nemecsekerno_007 2017.05.20. 12:49:44

@Tibi !:

Nem a pártok v. politikusok osztogatnak öcsém, hanem az adófizetők.
Azoknak is csak egy kisebbik része. Csak a 40 év szocializmusnak köszönhető, hogy sokan gondolják azt, hogy az én pénzem az közpénz lehet ha bármelyik politikus azt szeretné. A Bözsi nénikkel együtt.

Kivlov 2017.05.20. 13:10:58

Az mszp ugyanazt csinálja, mint 2009ben, amikor azt mondta hogy ő majd felemeli az SZJA alsó kulcshatárát 1,5M-ra. Mondhatta mert tudta, hogy esélye úgyse lesz megcsinálni. Ahogy most is mondhat bármit: nem lesz lehetősége kivitelezni...

laci_52 2017.05.20. 13:41:12

Persze hogy megindult a kampány a nyugdíjasokért, nincs ezen mit csodálkozni: sokan vannak, mindegyik pártnak szüksége van a szavazataikra.

Így aztán ígérnek nekik fűt-fát, a hülyébbek pedig mindezt el is hiszik.

Gyorgy Nagy 2017.05.20. 14:43:02

Osztrák magyar monarchiát és Habsburg Györgyöt miniszterelnöknek !

Brix 2017.05.20. 14:43:34

Az Mszp azt csinàlja amit egy baloldali pàrttól elvàrnak a savazói: - többkulcsos adó, a gazdagok megfingatàsa, szegények tàmogatàsa, nyugdíjemelés, több Eu...Ezzel szemben fog àllni a Fidesz politikai irànyvonala: egykulcsos adó, a felső középosztàly/"csalàdok" tàmogatàsa, migrànsok tàvoltartàsa, és kevesebb EU..A jelen àllapot szerint a Fidesznek van esélye kormànyt alakítani, de egy feltétel nélküli alapjövedelemmel és 13.havi nyugdíjjal még versenyben lesznek...Kellene vagy havi 200 nettó alapjövedelmet ajànlaniuk, akkor màr sokan elgondolkoznànak, kire szavazzanak..:)

teéjesenmindegy 2017.05.20. 15:07:14

@Brix: Igen. HA belengetnének egy nettó 200as alapjövedelmet, akkor biztos sokan elgondolkodnának, hogy odaikszeljenek-e ezekre az elmeháborodottakra. Végül is 2000 milliárd havi kiadást simán elő lehet rittyenteni.

legális 2017.05.20. 15:13:24

@Tibi !: Azt hiszem, meg sem próbáltad cáfolni, amit írtam, csak ideokádtad érvek helyett azt, hogy hazudsz. Nem tudom ennyire buta vagy, esetleg a gazdáid nem írattak be továbbképzésre, vagy csak elfelejtetted amit mondtak, + külföldön élsz. Segítek. Amit írtam mind igaz.
Amit te írtál, annak bizony se füle, se farka, meg igazságtartalma sem nagyon van.
"Lehet, hogy a maszop elvette a 13. havit, de a fidesz 7 év alatt nem adta vissza. Ezek szerint ha a maszop nem veszi el, akkor a fidesz tette volna.
Nyugdíjprémium? 10 ezer forintos Bözsi utalvány? Ami dupla annyiba kerül, mint amit kiosztanak? Most komolyan?"
Addig igaz, hogy a maszop elvette (megjegyzem, mondta, hogy nem fog ideérni a világégés, nem kell félni)
Ha Fidesz el kart volna venni, elvett volna, 5%-ot, 10-et, de nem akart, más unortodox módszerekkel operált.
Légy szi számold ki 7 év alatt mennyit adott emelésbe a fidesz, több, mint dopláját az egy havinak (az kb 8%).
A nyugdíjprémiumot ne keverd a Bözsivel. A Bözsieseti döntés volt a nyugdijprémium meg jogszabály szerint jár. A jogszabályt is a Fidesz időszak alatt hozták, ha több, mint 3,5% GDP növekedés van egy évben nyugdíjprémium fizethető a normál, inflációkövető emelés mellett. Az, hogy erről te nem hallottál, ne vezessen arra, hogy a Bözsivel behelyettesíted, még, ha agitproppék azt mondják, akkor se,
Azt meg simán nem értem, miért kerül a Bözsi duplájába?
Még egy munkahelyen is csak + 43%
Na csacsogj, de ne propagandát, érveket.

morpho 2017.05.20. 15:38:27

@legális: "Akkor itt jön a Fidesz. Nem ígér hawaii-dizsit, hanem értékállást."

A 14. havi nyugdíjat nem Orbán "emelek" Viktor ígérte véletlenül? Csak kérdezem...

morpho 2017.05.20. 15:41:12

@legális: Jegyzem meg a lerabolt manyup pénzből simán vissza lehetett volna adni a 13. havi nyugdíjat. Simán! De nem adták, mert nem volt ilyen szándék. Úgyhogy nem kell pofázni!

Zsoltbacsi 2017.05.20. 15:59:05

@morpho: "
A 14. havi nyugdíjat nem Orbán "emelek" Viktor ígérte véletlenül? Csak kérdezem...

Zsoltbacsi 2017.05.20. 16:00:01

@morpho: "
A 14. havi nyugdíjat nem Orbán "emelek" Viktor ígérte véletlenül? Csak kérdezem..."

Zsoltbacsi 2017.05.20. 16:01:41

Rohadt android, akkor is valaszolok.

De igen, Orban igerte, csak epp a csotany altal meghamisitott ksh adatok alapjan...

Szélmalomharcos 2017.05.20. 16:11:14

@Brix:
Ingyen MALÉV jegyet a nyugdíjasoknak!

morpho 2017.05.20. 16:18:20

@Zsoltbacsi: Egyszer próbáld már meg, hogy nem találsz valami kamufelmentést! Csak egyszer. Orbán is hibázik néha, hidd el!

morpho 2017.05.20. 16:19:44

@Szélmalomharcos:
A repülő nyugdíjasok Horn elvtárs nagy ötlete volt. Senki nem tudta mit akart vele...

élveteg 2017.05.20. 16:49:01

"A nagy ígérgetés és sárdobálás közben valahogy egyik pártnak sem jutott ideje olyan apró-csepró problémákkal foglalkozni, mint

a nyugdíjak közti irgalmatlan különbségek,.......

Mi a gond ? Vannak irgalmatlan különbségek Vannak De annak idején a befizetésben is voltak ám

legális 2017.05.20. 21:54:33

@morpho: Bocsi, én okos megmondó Tibinktől vártam volna valami érdemit, azon kívül hogy hazudok, elfelejtett 10 konkrét állításra válaszolni. Nme baj.
Amúgy azt nem igérték a helyzet ismeretében, hogy visszaadják, de azt igérték, hogy megörzik.
A 13. havi nyugdíj egyébként azóta 7* jelentkezett volna, nem egyszeri tétel.
Ki a francnak hiányzik egy ennyire negatív hatású intézkedés. Azt sem értem, hogy Feriéknek hogyan bocsátottak meg. Azt meg végképp nem, ha ezek után a 20év politizálás után tisztakezű, igazmondó Botkának még valaki valamit elhisz

morpho 2017.05.20. 23:04:24

@legális: Te sem reagáltál arra, hogy Orbán 14.-havi nyugdíjat ígért, miközben szerinted a fidesz nem ígér hawaii-dizsit, hanem értékállást. Nem a faszt nem! Mindenki megígér mindent! Én sosem értettem egyet a 13.-havi nyugdíjjal. Miből? Milyen alapon? De Feriéknek nem bocsájtottak meg, nem is fognak, viszont Botka Szegeden népszerű és ha már itt tartunk, én is megkérdezhetném, hogy Orbán Viktornak, aki 25 éve!!! pártelnök egy állítólagos demokráciában és konkrétan már évek óta csak hazudni tud/kénytelen, miközben egymás után két választást elvesztett, még mindig van 2 millió szavazója. Ezek az emberek hülyék?

legális 2017.05.20. 23:25:47

@morpho: 2006-tól 2010-ig 4 dicső év eltelt. A körülmények (külső/belső megváltoztak.
2006-os kampányban valóban volt szó 14.-ről. 2010-ben nem, de értékállásról igen. Betartva. Pipa.
2006-ban, ha jól emléxem Ferencünk nem csak Orbánt, meg az országot, hanem az Eut is átverte, kb. 4% GDP arányos hiánytöbblettel Ezt és más csúsztatásokat gyónt meg Öszödön.
Valószínű azér t Fidesz elnökOrbán, mert a Fidesz számára a legjobb, és azért miniszterelnök, mert az ország számára is. Ha tudsz jobbat, tedd ki a placcra, kíváncsian várom, ki lehet az. A Bárki nem ér, meg a közös összefogás fényes tekintetű vezetője sem. Egyik sem létezik. Hús vér embert mutass.
Kösa is népszerű volt Debrecenben, még sem lesz miniszterelnök. Elfogadom, Botka jó Szegeden, de az másik meccs. Konkréten Demszky sem lett miniszterelnök. Botkától az meg kicsit aljas, hogy azok felelősek, akik 15-20 éve a parlamentben szavazgatnak, ő meg nem

morpho 2017.05.21. 00:06:58

@legális:
"2006-ban, ha jól emléxem Ferencünk nem csak Orbánt, meg az országot, hanem az Eut is átverte, kb. 4% GDP arányos hiánytöbblettel"
Nem emlékszel jól. Soros volt az és 25% a többi stimmel. Hagyjál ilyenekkel, ez komolytalan.
Orbán azért elnök, mert övé a párt. Orbán néálkül szétesne az egész. Ez is mutatja, hogy a fidesz nem demokratikus párt. Egy igazi demokráciában nem ül valaki 25 évig egy párt élén és nincs olyan, hogy akár nyer, akár veszít a helyén marad. Nem látok most alkalmas embert de Orbán sem alkalmas. Orbán egyáltalán nem kormányoz és nem is demokrata.

Mihajl Ignatyef orosz hacker 2017.05.21. 10:47:06

Tejméfeteszen asz emeszempére kell szafaszni.

Mihajl Ignatyef, a CEU rektuma, orosz hacker s.k.
süti beállítások módosítása