B1 blogcsalád



Unisono nemzetközi értékelés: erős jelzést kapott az Orbán-kormány Strasbourgból

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 18. - Szelestey

A vezető német konzervatív lap már azon töpreng, vajon Orbán a nyílt elnyomást is beveti-e a putyini és erdogani úton haladva. Az uniós szavazati  jog elvesztésétől a politikusnak a lengyelek miatt nem kell félnie, de közben nő a konzervatívokra nehezedő nyomás, hogy végre érdemben tegyenek valamit a folyamatos magyar jogsértések miatt. Orbán legérzékenyebb pontja a pénz, ezért a szerkezeti támogatásokat kellene megvonni - veti fel egy német lap. Az Európai Néppárt ugyanakkor elsietettnek tartja a tegnapi döntést, bár egyre több képviselőjüknek elege van abból, amit a magyar kormányfő művel. Orbánnak arra kell felkészülnie, hogy jövőre, tehát éppen a választás évében köhögni kezd a magyar gazdaság motorja.

                                                        Nemzetközi sajtószemle, 2017. május 18.

 

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A vezető német konzervatív lap azt latolgatja, vajon nem tér-e rá hamarosan Orbán Viktor is a nyílt elnyomásra, miután az agyafúrt magyar politikus pontosan olyan eszközöket vet be a bírálók ellen, amelyek Putyin és Erdogan kezdeti módszereire emlékeztetnek. „A lehetetlenné tett demokrácia” című kommentár megjegyzi, hogy az EU által kifogásolt törvények önmagukban nem jelentenek veszélyt a demokráciára. De ha összességükben nézzük őket és ehhez hozzávesszük a Fidesz brutális retorikáját, akkor már egészen más kép kerekedik ki. Orbán taktikailag túl jó ahhoz, hogy frontális támadást intézzen a demokratikus intézmények és az alapjogok ellen, de egyre inkább kiüresíti azokat. Ezért van igaza a többségnek az Európa Parlamentben, amikor úgy foglal állást, hogy Magyarország ügyében vizsgázik az EU, mármint hogy kész és képes-e az unió reagálni, hiszen alapértékeinek a megsértése a tét. A gond csak az, hogy a kormányok az egyhangúság elve miatt addig semmit sem tudnak tenni, amíg a lengyel kormány a demokratikus intézmények szétverésén ügyködik. 

http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/ungarn-ausgehoehlte-demokratie-15020570.html

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Az unió szabályai egyhangú döntést írnak elő, így nem valószínű, hogy a nacionalista Orbán-kormány elveszítse a szavazati jogát a tegnap elhatározott eljárás következtében. Hiszen a lengyelek meg tudnák vétózni a lépést. Ezzel együtt az Európai Parlament kemény figyelmeztetést küldött Budapestnek, mármint hogy nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon. A jelentés hozzáteszi, hogy 2010 óta a miniszterelnök kiiktatta a hatalma ellenőrzésére szolgáló fékeket, átvette a sajtó nagy részének irányítását, megkurtította az Alkotmánybíróság jogkörét és a saját embereit rakta a közhivatalok élére. Szíjjártó Péter elutasította a strasbourgi határozatot, mondván, hogy az új támadás Soros György hálózata részéről. Mint mondta, az európai intézmények láthatólag képtelenek elfogadni, hogy a magyar kormány olyan migrációs politikát folytat, aminek kizárólagos célja, hogy szavatolja az ország biztonságát.

http://www.reuters.com/article/us-eu-hungary-idUSKCN18D1LX

New York Times/Washington Post/AP

washington_post_1.jpg

A holland liberális EP képviselő, Sophie In’t Veld úgy nyilatkozott az Európai Parlament döntése után, hogy Orbán Viktor módszeresen elfojtja a kritikus hangokat, illetve az ellenzéket. Bűnös, mert beleavatkozott a tanszabadságba, ellenőrzi a tananyagot, kötőféket tesz a médiára, zaklatja a civil szervezeteket, lebontja az igazságszolgáltatás függetlenségét és korlátozza a vallásszabadságot. Irányítása alatt bántalmazzák a menedékkérőket, szégyenletes körülmények között tartják őket, miközben a kormánykampányok rasszizmust és gyűlöletet sugároznak.

https://www.washingtonpost.com/world/europe/eu-lawmakers-seek-action-over-rights-rule-of-law-in-hungary/2017/05/17/c45e40fa-3b00-11e7-a59b-26e0451a96fd_story.html?utm_term=.c87c3eccfba3

NZZ

neue_zurcher.jpg

Nehéz helyzetbe kerülhet az unió, mivel a nukleáris opciót akarja lehívni Magyarország ügyében. Az Európai Parlamentben a kereszténydemokraták éveket át védték Orbán Viktort, ám most a frakció jó pár tagjánál betelt a pohár. Így közülük jó sokan támogatták az indítványt, amely előirányozza az eddig soha nem alkalmazott eszköz, a 7-es cikkely bevetését. A szavazati jog megvonása azonban nehezen képzelhető el, mert a magyarok és a lengyelek kölcsönösen meg akarják óvni egymást a szankcióktól. Ám a határozat így is a legerősebb jelzés arra nézve, hogy a vége felé közeledik az EU türelme. Az Európai Néppárt dühös neveletlen gyermeke, vagyis Orbán miatt, de továbbra is elutasítja, hogy szakítson a Fidesszel. Csakhogy két év múlva uniós választások lesznek és ez sokakat elgondolkodtatott a konzervatívok soraiban. Ugyanis minél tovább eltűrik Brüsszel olcsó szidalmazását a saját tagjuk részéről, annál hiteltelenebbé válik, amikor a nyugati, jobboldali-populista pártokat bírálják.

Olyan politikusok, mint a luxemburgi Engel vagy az osztrák Karas a magyar párt kizárását sürgetik. Ez volna a legegyszerűbb, mert ez esetben Orbán maga fordítana hátat az EPP-nek, hogy megelőzze a blamázst. Ha viszont nem enged a felsőoktatási törvény ügyében, akkor erősödik a nyomás a Néppárton belül, hogy álljanak ki mögüle, amikor majd a 7-es paragrafus életbe léptetéséről szavaznak. Ha ez történik, az pellengérre állítaná a magyar vezetőt, de egyúttal kényes volna a tagállamok számára is. Merthogy nem szívesen avatkoznak bele a tagok belpolitikájába. Látszik ez Lengyelországnál, amelyet egy éve hiába próbál az EU jobb belátásra bírni. Ugyanakkor a tagokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy valljanak színt a tekintélyelvű magyar és lengyel változások ügyében. Ebből szakítópróba lehet a Kelet és Nyugat között. 

https://www.nzz.ch/international/streit-mit-ungarn-und-polen-die-eu-verschaerft-den-ton-ld.1294269

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

A legnépszerűbb német újság úgy gondolja, hogy az Európai Parlament Magyarország ügyében megtette, amit meg kellett tennie, de a figyelmeztetéssel nem sokra megy. Orbán Viktort ott kell tűz alá venni, ahol az az igazán fájdalmas számára, vagyis a pénznél. A képviselők a határozatban felsorolták a miniszterelnök disznóságait. A diagnózis precíz, ugyanakkor szégyenteljes, hiszen az áll benne, hogy a magyaroknál egyértelműen veszély fenyegeti az unió értékeit. Ám Orbán ez várhatóan nemigen hat. Az intő szó nem ér semmit. Orbán továbbra is ki fog rohanni a menekültek ellen, harcol a civil szervezetekkel szemben, elhallgattatja a neki nem tetsző intézményeket, és uszítja a lakosságot Brüsszel ellen. Ha nem érez hiteles fenyegetést, akkor folytatja a nacionalista hadjáratot. Ezért az EU-nak világossá kell tennie számára, hogy Brüsszel nem pénzosztó gépezet, a támogatásért cserében valamit adni is kell. Aki igényt tart a szolidaritásra, annak tisztelnie kell a közös normákat. Ha ezt Orbán nem érti meg, akkor meg kell vonni a szerkezeti támogatások egy részét. A következő időszak költségvetéséről hamarosan megkezdődnek a tárgyalások. Magyarország igen sokat veszthet.

http://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-mahnungen-aendern-nichts-1.3509449

Die Zeit

die_zeit.jpg

Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője bírálta a frissen született határozatot. Weber szerint túl korai megindítani az eljárást. A sportszerűség kedvéért kellett volna időt adni Orbán Viktor számára, hogy reagáljon a legújabb kifogásokra. A német képviselő úgy gondolja, hogy a másik oldal most politikai megfontolásokból lépett. Ugyanakkor egy francia baloldali törvényhozó úgy foglalt állást, hogy ideje a szavak után átérni a tettekre, hiszen Magyarországon nagyjából ugyanaz történik, mint a lengyeleknél. És Varsó ellen a Bizottság már jó egy éve jogállami vizsgálatot kezdeményezett.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-05/ungarn-europaparlament-eu-verfahren-sanktionen

Spiegel

der_spiegel.jpg

Világos jelzést küldött Magyarországnak az Európai Parlament: azt akarja, hogy helyezzék megfigyelés alá a jobboldali-nacionalista Orbán-kabinetet a demokrácia leépítése miatt. A döntés miatt tombol a Fidesz. A lap idézi Hidvéghi Balázst, aki szerint Strasbourg úgy táncol, ahogyan Soros fütyül és ez szégyen. A jelentés hozzáteszi, hogy a milliárdos emberbarát gyűlöletes figura a miniszterelnök táborának szemében.

http://www.spiegel.de/politik/ausland/ungarn-eu-parlament-will-rechtsstaatlichkeit-pruefen-lassen-a-1148112.html

Die Presse

die_presse.jpg

Az osztrák konzervatívok EP-delegációvezetője úgy gondolja, hogy a most kezdeményezett eljárással meg kellett volna várni, amíg elkészül a Bizottság jelentése Magyarországról. Karas, azzal érvelt, hogy a magyar jogállamról van szó, ám Strasbourg maga sem térhet el a jogállami elvektől. Vagyis nem vághat a dolgok elébe, amikor a Bizottság egyelőre még vizsgálja a magyar helyzetet. A politikus ugyanakkor kijelentette, hogy Orbán Viktor nem tartja magát a közös elvekhez. Nacionalizmust szít és az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampánnyal ugyanazt a játékot űzi, ami Nagy-Britanniában a kilépéshez vezetett.

Az osztrák szociáldemokraták egyik képviselője ezzel szemben úgy látja, hogy nem lehetett tovább hallgatni, hiszen Orbán az utóbbi hónapokban átlépte a vörös vonalat. Weidenholzer szerint a Bizottságnak és az Európai Parlamentnek egymással párhuzamosan kell eljárnia. Mert nem szabad tovább nézni, hogy a kormányfő lábban tapos a jogállamiságon. Az osztrák zöldek küldöttségének úgy értékelte: sokan az Európai Néppárt képviselői is úgy látják, nem lehet tovább tűrni, hogy Orbán módszeresen megsértse a közösség értékeit. Hozzátette viszont, hogy az EPP képviselőinek a továbbiakban bizonyítaniuk kell, hogy végre valóban helyre akarják tenni a magyar miniszterelnököt.

http://diepresse.com/home/ausland/aussenpolitik/5219504/EUParlament-leitet-Verfahren-gegen-Ungarn-ein?from=suche.intern.portal

Bloomberg

bloomberg.jpg

Úgy néz ki, hogy lassan vége az arany időknek a kelet-európai gazdaságok számára, amikor is a jelentős növekedést nyomott infláció kísérte. A hat ország motorja csaknem csúcsra jár, ám a politikusok azt lesik, hogy visszatér az áremelkedés, és az idei jó adatok ellenére nagyon úgy látszik, hogy kifut a növekedés. A londoni Capital Economics egyik elemzője azt jósolja, hogy ez az év lesz a csúcs, de azután pl. Magyarországon elfogy a lendület. A munkaerőhiány már a bajokat jelzi, viszont fokozhatja az inflációs kockázatokat, ha ösztönző intézkedéseket alkalmaznak, miközben az árak már most is felfelé mennek. A brüsszeli Bizottság is azt vetítette előre, hogy lassul az ütem jövőre. Az egyensúly megbomlásának veszélye arra ösztökéli a jegybankokat, hogy szigorítást készítsenek elő, de a vállalkozások szempontjából a következő időszakban a költségvetési politika is előnytelenebbnek ígérkezik, ami megint csak visszafogja a fejlődést. A Valutaalap már a múlt héten sürgette a központi bankokat, hogy számítsanak rá: vissza kell venniük a gazdaságösztönző eszközökből.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-05-16/eu-s-east-bids-goodbye-to-goldilocks-growth-as-slack-vanishes

Hangos sajtószemle: https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70518

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9212512837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.05.19. 20:13:23

értem én ezt a gazdasági bővülést meg robogunk. De akkor miért nem áll már le a kivándorlás, miért kell csok hogy lakáshoz jussanak a fiatalok, miért látom hogy a nyuggerek továbbra is csórók, miért hitelre vásárolnak az emberek, miért látszik egyre lepukkantabbnak az ország, miért mentek tovább a migráncsok, miért nincs pénz egészségügyre, .....

Miért egyre több az ingerült-idióta talán azért mert jóllakottak jó munkájuk van és jó életük???

Volt itten 7 fidesz év, vegyük pl a mozdonyokat 40 év maximum élettartam, 1/6 új kellene hogy legyen, hol van annyi???, vagy az utakat azért ilik 20 évente újraaszfaltozni, hol van az 1/3 új burkolat???, vagy az épületek 20 évente kistatarozása, hol van minden harmadik rendbehozva ezalatt a 7 év alatt?????.

Na jó segítek, 2014-ben megváltoztatták az mnb számolási metodikáját, a ksh meg folyamatosan változtatja. Azért vannak akkora számok a gazdasági eredmények miatt mert most már a drogot, a kurvákat, a cigicsempészt, a szőkített olajat, a külföldön dolgozókat, a külföldi leányvállalatok konszolidált eredményét, a külföldi anyavállalatok ide könyvelt tevékenységét, a hazánkat csak átutalási állomásként érintő spekulációs pénzeket, a csak papíron létező mezőgazdasági termelés utáni eu támogatást, az eu termékként átcsomagolt kínai zoknit, mindent és bármit beleszámolnak. Na meg az ismert tételek.

A lényeg hogy gazdasági teljesítmény az nincsen sehol, csak azok a szép nagy számok.

www.youtube.com/watch?v=3OLsEqCsu0Q

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.19. 21:24:07

@tireless treehugger: Nagyon jól leírtad! Talán én is ugyanezt írnám, de tele lenne bazmegekkel. :))

Apropó, jó a link!
Nekem a Trunk Monkey a kedvencem:
www.youtube.com/watch?v=XW8iAVwt_Yc
süti beállítások módosítása