B1 blogcsalád



Európa ne szórakozza el a populizmus visszaszorítására kínálkozó esélyt!

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 10. - Szelestey

A világlapok szerint a francia választás folytán Európa egy időre fellélegezhet, sőt már az eddiginél magabiztosabban látja a saját jövőjét, ám nagy, sőt alighanem végzetes hiba volna, ha belső civakodásba merülne, hiszen Le Pen minden eddiginél erősebb és fel kell lépni Magyarországgal, illetve Lengyelországgal szemben is. A CEU rektora szerint Orbán Viktor láthatóan nem érti, mi az a tanszabadság. 

FT

financial_times.jpg

Macron győzelme átmeneti nyugalmat engedélyez Európának a populista erőkkel szemben, de a szélsőségesek továbbra is fenyegetik az irányító elitet. Merthogy nem tűntek el azok a tényezők, amelyek táplálják a jelenséget. Így ha nem kezelik a gazdasági, társadalmi és biztonsági gondokat, akkor hamarosan újrakezdődhet a politikai közép széttöredezése. Sőt, a radikálisok jelenleg is erősödnek, hiszen pl. a Front National előretörhet a jövő hónapban esedékes parlamenti választásokon. A Bundestagba pedig 1945 óta először bekerülhet egy szélsőjobbos párt. Nagy veszély leselkedik azután Olaszországban, ahol a Moszkva-barát és unióellenes Öt Csillag vezet a közvélemény kutatások szerint. Ugyanakkor a földrészen mind inkább felmorzsolódik a hagyományos középbal. Macron is csak úgy kerekedhetett felül, hogy saját pártot alapított, azaz kivált az eddigi elitből.

Nyugaton a populista erők még sehol sem tudták átvenni a hatalmat, Magyarországot és Lengyelországot viszont olyan, nacionalista pártok irányítják, amelyek sok mindent átemeltek az FN-től, vagy a holland Szabadságpárttól. Így az iszlámmal szembeni félelmet, az EU-ellenességet, a hagyományos sajtóval szembeni gyanakvást, a globalizáció kedvezőtlen megítélését, valamint Trump csodálatát. Sok minden függ most attól, sikerül-e beindítani a növekedést Európában, hiszen több országban is rengeteg a munkanélküli, viszont magas az államadósság. Ha maradnak a megszorítások, az nem enyhít a helyzeten. Márpedig a gazdasági bizonytalanság gerjeszti a populizmust. Előreláthatólag lesznek további merényletek is, ez viszont fokozza a félelmet a bevándorlás miatt, miközben a beözönlők áradata aligha csillapodik a közeljövőben.

Guardian

guardian.jpg

A francia elnökválasztás eredménye elhárította a végveszélyt az EU feje fölül, így az unió vezetői megnövekedett bizalommal tekintenek Európa jövője elé. Franciaország egyfajta népszavazást tartott az integrációról, ezért Brüsszel bízik abban, hogy új korszak kezdődik, és hogy az unióellenes hullám már túljutott a csúcson. Az olasz Európa-miniszter azt mondja, ebben a helyzetben az összefogást kell elmélyíteni, éspedig azon országok bevonásával, amelyek arra hajlandóak és képesek is. De a Brexit és Trump sikere után már sokán látják, hogy az EU-t meg kell védeni a szélsőségesekkel szemben. Ehhez kapóra jön, hogy javul a gazdasági helyzet és erősödik az Európa-párti hangulat.

A közösség magabiztosabb lett, és ez megmutatkozott akkor is, amikor határozottan szóvá tette a Brüsszel-ellenes magyar kampányt. Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Intézet vezetője éppen a magyar és a lengyel kormányt tartja a francia választás nagy vesztesének. Macron győzelme ugyanis fokozhatja az aggályokat, hogy a kétsebességes Európa miatt a partvonalra szorulhat a földrész keleti fele. Mind az anyagiakat, mind a politikai jelentőséget tekintve. A szorosabb integráció cseppet sem kedvez az általuk szorgalmazott illiberális modellnek. Ha viszont Macron kudarcot vall, az megdobhatja Le Pen támogatottságát. Arról nem beszélve, hogy egy választás nem csinál nyarat. Súlyosak a gondok a görögöknél és az olaszoknál.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

A lap azt tanácsolja, hogy Németország ne játssza már megint a tanár bácsit Franciaországgal szemben, ne bírálja nyakra-főre Macron reformterveit. Berlin a jelek szerint gyorsan elfelejtette, mennyire be volt ijedve Le Pentől. Ám ha mást sem tesz, mint hogy az új elnök elképzeléseit ostorozza, akkor könnyen tönkreteheti az EU esélyeit, és bőven lehet, hogy az uniónak nem lesz több dobása. Azaz jön Le Pen. A franciák ugyanis csak akkor hajlandók az államháztartás és a munkaerőpiac jelentős átalakítására, ha a németek készek több kockázatot vállalni az eurózóna megélénkítésére, az állami beruházások megélénkítésére. Macron hazai kilátásai nagyban függnek attól, sikerül-e neki gyors külpolitikai eredményeket felmutatnia. Így mindenekelőtt Berlint kompromisszumokra rávennie. Márpedig Merkelnek nem szabadna elszalasztania a lehetőséget, mivel az elnök partner a mind agresszívabb Oroszországgal szemben is. Azon kívül keményebb fellépést sürgetett azokkal a tagokkal szemben, amelyek megsértik az unió alapértékeit. Magyarország és Lengyelország mintha megértette volna az üzenetet.

FAZ

fraknfurter.jpg

Újabb fordulatot vett Magyarországon a bezárással fenyegetett Közép-Európai Egyetem története: a hatóságok ezúttal a tanárok vízumát és munkavállalási engedélyét piszkálják. Különbizottság ellenőrzi, hogy a szerződések megfelelnek-e a magyar munkajognak. Meg hogy az illetékes hazai szervek megadták-e a tartózkodási engedélyt. A jelentés hozzáteszi, hogy a Bizottság a múlt hónap végén kötelezettségszegési eljárást indított, mivel a felsőoktatási reform a CEU létét fenyegeti. Orbán Viktor ezek után azt közölte, hogy a törvényt az unió kívánságának megfelelően módosítják.

Le Monde

le_monde.jpg

A CEU rektora továbbra is segítséget kér, mert úgy látja, hogy változatlanul fenyegeti őket a bezárás az ultrakonzervatív Orbán Viktor által elfogadtatott törvény miatt. Egyben pedig azt tanácsolja, hogy a kormány hagyja békén a külföldi egyetemeket, ne korlátozza azok önállóságát, mert az egyben a társadalom szabadságának is az alapja. Hogy miért hagyták jóvá a jogszabályt, azt Ignatieff nem tudja, mivel azóta sem ültek le velük a hatóságok. De az az érzésük, hogy itt egy független intézményt ejtettek túszul - politikai megfontolásokból. Mint mondja, botrányos volna, ha távozásra kényszerítenék az intézményt, csak azért, mert valakik nem szeretik annak alapítóját. Kétsége nincs afelől, hogy őket vették célba, mert az egyetem szabad, magán alapon működik, és nem lehet megfélemlíteni. Ami történt, az nyilvánvaló támadás a tanszabadság ellen.

A rektor kiemelte, hogy a magyar fél által támasztott feltételek elfogadhatatlanok, és ő maga a távozásra voksolna, ha nem tudnák megőrizni a szabadságukat. A kormányfő úgy tesz, mintha ellenállna az EU és az Európai Néppárt nyomásának, csak éppen itt a közös értékekről van szó. És ezt az unió nyugodtan közölhetné is Orbánnal. Hogy Soros György miért nem szólal meg az ügyben, arra Ignatieff úgy válaszolt, hogy azért, mert az alapító a jelek szerint sokkal jobban érti, mi is az a tanszabadság, mint a miniszterelnök. Arra is kitért, hogy a botrány miatt igencsak ismertek lettek a világban, és egyelőre nem esett vissza a jelentkezők száma.

Der Standard

der_standard.jpg

A Bécsi Egyetem egyik politológia professzora arra figyelmeztet, hogy Nyugat-Európa bizonyos tekintetben tanulhat abból, ami a földrész keleti felén lejátszódott az elmúlt évtizedekben. Dieter Segert, aki a volt szocialista országokkal foglalkozik, rámutat, hogy mifelénk is ide-odalengett az inga négy évenként a jobb- és baloldal között, ám közben egyre elégedetlenebbek lettek az emberek. Merthogy a liberális demokrácia nem teljesítette azt, amit megígért, elsősorban a jobb életet. Ezek után virradt fel a nemzeti-populisták napja. Orbán Viktorral, illetve Beata Szydloval már hatalmon vannak két országban. A konzervatívok, illetve a szociáldemokraták ugyanis nem sok megértést tanúsítottak az egyszerű emberek gondjai iránt, viszont nem ritkán meggazdagodtak a közvagyonból. A masszív korrupció jelensége egyébként külön tanulmányt igényel. A liberális demokrácia addig működött, amíg a nép úgy érezte, hogy a megválasztott politikusok őket képviselik. Csakhogy a populistáknak nincs eszközük, hogy kijavítsák a rendszer hibáit, de nem is törekszenek arra. És nyugaton is megőrzik befolyásukat, amíg a demokrácia vak marad a nagy társadalmi rétegek igényei iránt. Ám a Nyugatnak talán sikerül az, ami Keleten 89 után félresikeredett: újra kitalálni azt a politikát, amely egyesíti a képviseleti demokráciát és a szolidaritást.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank segíthet az unió keleti tagállamainak, hogy ellensúlyozni tudják a brit kilépés hátrányos anyagi következményeit. Az EBRD ugyanis készen áll, hogy átvállalja a kieső brit befizetések egy részét. Az összeurópai bank elnöke úgy nyilatkozott, hogy a régiót igen kedvezőtlenül érintheti, ha a szigetország ott hagyja az egységes piacot is. Ez esetben az EBRD kénytelen lesz pénzt adni a térségnek, mert meg kell akadályozni annak gazdasági visszaesését. Hiszen pl. várhatóan kevesebb pénzt kapnak majd a kohéziós alapból. Ugyanakkor a nyugati befektetések csökkenése 1-2 %-kal vetheti vissza Kelet-Európa növekedését, és éppen ezeket kell majd pótolni, amihez a banknak vannak forrásai. Csepreghy Nándor azt közölte, hogy Magyarország felgyorsította a felzárkóztatási támogatások lehívását, éppen a brit kilátások miatt.

Kurier

kurier.jpg

A lap tudósítója azzal tért haza a röszkei tranzitövezetből, hogy az olyan, mint egy börtön. Az ott lévőket ugyanis bezárják, amíg nem zárul le menedékkérelmük vizsgálata. A létesítményt szögesdrót veszi körül, mindent kamerák figyelnek. Közvetlenül mellette indul a kettős kerítés, amelyet fegyveres katonák őriznek. Azokat igyekeznek feltartóztatni, akik Orbán Viktor szerint illegálisan akarnak benyomulni az országba. Ám egyre kevesebb menekült érkezik. És csak nagyon keveseket engednek be a táborba, jelenleg 120-an élnek ott, többségük afgán. A zónát a minap felkereste Niedermüller Péter, egy osztrák és egy német EP-képviselő társaságában. A Helsinki Bizottság ügyvédje arról tájékoztatta őket, hogy nemrégiben két afgán ugyan menedékjogot kapott, de a magyar kormány megtesz mindent, hogy elriassza a jelentkezőket. Az emberi jogi szervezetek képviselői meg vannak félemlítve, létükben fenyegeti őket a készülő törvény. De azért elmondták, hogy amikor múltkoriban egy asszonyt orvoshoz kellett vinni, az indulás előtt a gyerekei szeme láttára bilincselték meg. Birgit Sippel, a német politikus úgy összegzi a tapasztalatait, hogy egy fegyintézetben jártak, ahol még a belső udvart is szögesdróttal biztosítják. Továbbá Magyarország megszegi az EU minden értékét, illetve nemzetközi kötelezettségeit.

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr10012494645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.10. 08:16:15

A liberálisok nem lesznek képesek elnyomni a népet, azaz felhívás abszurd.

Aron Janos Lang 2017.05.11. 01:03:32

@MaxVal BircaMan HJCD: Igazad van. A liberálisok nem képesek elnyomni a népet. - Ezért liberálisok. Az elnyomás nem liberális műfaj.

Fejbeb*szlak! 2017.05.11. 08:33:39

Ballippsi tolvajbanda nagyon szeretne megint az államkassza kulcsához jutni.
Demszkijnek máris elfogyott a 4- es metróval ellopott 160 milliárd...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.11. 09:22:18

@Fejbeb*szlak!: "Ballippsi tolvajbanda nagyon szeretne megint az államkassza kulcsához jutni."

Az biztos! De mire nagynehezen oda fognak jutni, üres lesz az a kassza, a csúti geci nem engedi el, míg az utolsó fillért is ki nem sajtolja a népből.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.11. 09:25:11

"a szófiai Liberális Stratégiai Intézet vezetője éppen a magyar és a lengyel kormányt tartja a francia választás nagy vesztesének."

Hát jól tartja. De nem baj, még mindig ott van Trump, akit a geci oroszbérencnek előbb-utóbb csak sikerül leszopnia. Szurkoljunk neki, Béláim!

E.Katolnai 2017.07.03. 13:57:15

az a niedermüller egy szemét féreg, a nemzet ugyanúgy fogja átkozni ezt a latrot, mint ahogy rákosit, kun bélát, sámuellit, gerőt átkozza. a ganéjtúró bogárnál is alantasabb bélféreg, aki a nemzetünket akarja elpusztitani a néger és arab hordák segitségével.
legyen örökké átkozott a féreg!
süti beállítások módosítása