B1 blogcsalád



Orbán átírja a múltat is: Magyarországon már a szélsőjobb irányítja a dolgokat

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. május 5.

2017. május 05. - Szelestey

Tekintélyes amerikai és francia források egyaránt lesújtó képet festenek a magyar (és a lengyel) közállapotokról. Topház az egész magyar fogyatékos ellátás rendszerszintű kudarcáról árulkodik.

 

Time

time_1.jpg

Egy neves amerikai elemző szerint Magyarország is szerepet játszik abban, hogy a populizmus akkor is megmarad Európában, ha most vasárnap vereséget szenved Le Pen. Ian Bremmer, az Eurasia Csoport kutató intézet vezetője öt okot sorol fel tézise alátámasztására. Az első, hogy a Brexit még csak most kezdődik és a következő két év tárgyalásai várhatóan felerősítik a közelégedetlenséget a túlterjeszkedő brüsszeli intézmények miatt. A következő tényező, hogy a magyarok és a lengyelek az illiberalizmus felé sodródnak. Mindkét kormány megkérdőjelezi az európai értékeket, és aláásta a demokráciát. Lecsapott a szabad sajtóra, korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét és felszította a bevándorlás-ellenes érzelmeket. Nyílt megvetésük a demokratikus folyamatokkal, valamint a terhek megosztásával szemben nem segíti a szolidaritást, éppen akkor, amikor veszélyes idők járnak az egész földrészen.

A 3. szempont, hogy jönnek a török választások és Erdogan alku tárgyaként vetheti be a 3 millió szír migránst, miközben nem győzi ostorozni az EU-t, amivel híveket tud szerezni. Az olaszoknál jó esélye van a hatalom megszerzésére az Öt Csillag Mozgalomnak, ám végveszélybe sodorja az uniót, ha ez bekövetkezik. Végül pedig Franciaország súlyosan megosztott. Ennélfogva a nagy, hagyományos pártok nem Macront segítik majd, hanem főként a konzervatívok átveszik Le Pen populista jelszavait. Vagyis várhatóan többnyire olyanok győznek az idei választásokon, akiknek nemigen fontos, hogy az EU többet törődjön az emberek gondjaival.

 

Mediapart

 

A franciáknak nem kell messze menniük, ha látni akarják, hogy mit is művelne a Front National, ha hatalomra kerülne, hiszen Európa szívében, Magyarországon és Lengyelországban már a szélsőjobb irányítja a dolgokat. A két kormány nemzeti programot visz és ultrakonzervatív törvényeket fogadott el. Megvan minden eszköze, hogy a trónon maradjon. A jobbratolódás állatorvosi lovaként sok tekintetben ugyanazt képviseli, mint Le Penék. Orbán Viktor megszállta a sajtót, megnyirbálta a bírák függetlenségét, majd a menekültválság során meghonosította az állami idegengyűlöletet. Ugyanakkor a saját klánjának érdekeinek kedvez, miközben a választóknak azt hajtogatja, hogy csakis az országot védi. A hozzá közelállók igencsak meggazdagodtak az elmúlt években. A magyar Forbes magazin csaknem 7 milliárd forintra becsüli az Orbán-család vagyonát. Egyre több a korrupciós ügy. Az EU Csalásügyi Hivatala azt közölte, hogy Magyarország az első három tagállam között van, ha a közpénzek eltulajdonításának arányait nézzük.  

 A magyar rendszer sajátosságai közé tartozik az is, hogy Fidesz átírja a múltat.

  • Nosztalgiával tekint az I. világháború előtti Nagy-Magyarországra,
  • megkülönböztetett figyelmet tanúsít a határon túli magyarok iránt
  • és úgy állítja be, hogy az ország a történelem áldozata.
  • A közoktatást kiveszik a települések kezéből, előírják, hogy milyen tankönyveket kell használni.
  • Az egyetemek és a civil szervezetek a hatóságok célkeresztjébe kerültek.

De a Lex CEU az utóbbi 7 év legnagyobb megmozdulásait váltotta ki. 

Ugyanakkor a Front National igyekszik mérsékelni a hangját, hogy megszerezze a hatalmat, a Fidesz és a PiS viszont már kormányon volt, amikor radikalizálódott. De ettől nem gyengült meg, hanem éppen ellenkezőleg. Sokat profitál abból, hogy nincs erős ellenzéke. Hogy birtokon belül van, az nagyban segíti nézetei terjesztését. Mind odahaza, mind az európai színtéren nagyban hozzájárul a választók jobbra tolódásához és a hivatalból űzött idegengyűlölet elharapózásához. Igen nagy és tartós politikai károkat okoztak a kvóták elutasításával. Az EU képtelen volt feltartóztatni a tekintélyelvű átalakulást a két országban. A cikk úgy összegzi a képet, hogy nem korlátozódik egyetlen törvényhozási ciklusra az a hatás, amelyet a szélsőjobb hatalomra jutása fejt ki.

 

Der Standard

der_standard.jpg

A gödi fogyatékos intézet állapotait leleplező civil szervezet kampányigazgatója úgy gondolja, hogy itt nem kivételes esetről van szó, az egész magyar ellártó rendszer kudarcát tanúsítja. Azaz nem megfelelőek a törvények, rossz a politika és a szabályozás, továbbá hiányzik a hatékony és független ellenőrzés. Steve Allen hangsúlyozta, hogy nem csupán az otthonban élő 220 testi-lelki fogyatékos gyerek és felnőtt van kitéve a rossz bánásmódnak, sőt kínzásoknak, hanem az a több tízezer ember is, aki hasonló intézményekben él ma Magyarországon. Ám elzárják őket a külvilág elől, nehogy kiderüljenek a rettenetes viszonyok. A szakértő követeli, hogy haladéktalanul csukják be ezeket az állami menhelyeket. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a gödi Topházat és többi társlétesítményt nemrég jelentős uniós pénzekből felújították, ám pl. a mostani botrány helyszínén a tervezéskor nem voltak tekintettel a betegek biztonságára, étkeztetésére, egészségére, képzésére, illetve fejlesztésére. Ezért a brit-magyar NGO sürgeti, hogy az OLAF, az unió csalás elleni hivatala vizsgálja ki, nem tűntek- el kézen-közön közösségi források.

A tudósítás megemlíti, hogy az ilyen nagy intézetek a szocializmus örökségéhez tartoznak. De a szellemi fogyatékkal élőket 14 évvel az uniós belépés után sem kis közösségekre, vagy gondozókra bízzák, hanem elszigetelik a társadalomtól. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa már 3 éve javasolta, hogy zárják be a Topházat és a többi hodályt, és ne fordítsanak EU-s támogatásokat a renoválásukra.

 

Hangos sajtószemle.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7912482221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andriska07 2017.05.18. 18:55:36

"Nosztalgiával tekint az I. világháború előtti Nagy-Magyarországra,
megkülönböztetett figyelmet tanúsít a határon túli magyarok iránt
és úgy állítja be, hogy az ország a történelem áldozata."

Én tényleg rühellem Orbánt, de a fentiekkel mégis mi a baj?
süti beállítások módosítása