B1 blogcsalád



Timmermans szerint Orbán immár hiába próbál trükközni, Európa pontosan látja a kétkulacsosságát

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2017. május 04. - Szelestey

A brüsszeli Bizottság 2. embere sürgeti, hogy az európaiak is álljanak a nyílt társadalmat szorgalmazó politikusok mögé, mert a nacionalisták és a populisták az EU végét akarják, e tekintetben különösen aggasztónak nevezte azt, amit az autokrata magyar és lengyel kormány művel. Egy amerikai-szlovák, illetve egy magyar elemző ötféle módszert ajánl a Trump-féle Amerikának Orbán Viktor megállítására. Két holland kutató pedig azt bizonyítja, hogy a Néppárt idáig sunnyogott a Fidesz ügyében, nem érdekelték a sorozatos magyar jogsértések. Idehaza Putyin jelenti a közös nevezőt a hatalom ellenfelei számára.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A Bizottság alelnöke igen nyugatalanítónak tartja, ami Magyarországon és Lengyelországban folyik. Timmermans szerint ugyanis az unió értékeken alapszik, ám ha felülkerekedik az a nézet, hogy a többség birtokosa azt csinál, amit csak akar, akkor vége az EU-nak. A lengyeleknél alapvető veszély fenyegeti a jogállamot. Viszont ha a közösségi jogot nem ugyanúgy alkalmazzák a tagállamokban, akkor az egységes piac sem működik. Már csak ezért is ragaszkodni kell ahhoz, hogy a lengyel állam ne rohanja le az igazságszolgáltatást, ám ehhez a Bizottság egymaga nem elegendő. A politikus ebben a hónapban meg akarja vitatni a tagországokkal a lengyel helyzetet, hogy Varsó ne csupán Brüsszeltől hallja a bírálatokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a többiek általában igen visszafogottak a renitens tagokkal szemben, pedig a megbékítés politikája nem célszerű. De egyre többen fogják fel, hogy ami a magyaroknál és a lengyeleknél történik, az kihat az egész unióra. Ha nem tesznek semmit a tekintélyelvű irányzatok ellen, akkor szétszakadhat az EU.

Timmermans elmondta, igencsak felháborodottan fogadta, hogy Orbán Viktor a minap burkoltan zsidózott Soros György kapcsán. A múlt héten mégsem reagált az Európai Parlamentben erre az antiszemita provokációra, mert az félrevitte volna az egész vitát. Viszont úgy látja, hogy a Bizottságnak a jövőben az eddiginél sokkal inkább bele kell szólnia a magyarországi dolgokba. Ennek sokkal több értelme van, mint kívülről támadni Orbánt és a többieket. A miniszterelnök mindig kóstolgatja, hol vannak a határok, és ha úgy érzi, hogy falba ütközött, akkor leáll. Kaczynski azonban sokkal inkább ideológia-vezérelt, mint magyar kollégája. Orbán mindent megtett a választási győzelem érdekében, ám nem kockáztatta meg, hogy töréspontig jussanak a dolgok a közösséggel. Csakhogy a továbbiakban nem megy ez a kettős játék, tehát hogy mást mond a magyaroknak idehaza, mint Brüsszelben. Európa most már átlát rajta. A CEU ügyében elszámította magát, valószínűleg ő is tudja, hogy túl messzire ment.

De az is világos, hogy Brüsszel nem tud megállítani egyetlen államot sem, ha az egy bizonyos irányban akar haladni. Ám az jó, hogy mindkét országban a lakosság nagy többsége az EU mellett van, erre lehet építeni. A szankciókhoz az eszközök meglennének, csak éppen a politikai akarat hiányzik hozzájuk. És ha ezeket nem vetik be Budapest és Varsó megállítására, akkor teljesen felesleges új eszköztárban gondolkodni. A legrosszabb persze az volna a két állam számára, ha tényleg szakítanának az unióval. Hiszen ebben az esetben elmaradnának pl. a külföldi beruházások, mert megszűnnének a jogi garanciák. Hála isten, egyre inkább felismeri Európa, hogy harcolni kell a közös értékekért. És éppen azokért tüntetnek a magyarok, a lengyelek és a románok is. A nacionalisták és a populisták meg akarják semmisíteni Európát, ám ezzel szemben állnak a nyílt társadalmat képviselő politikusok. Itt az ideje, hogy az európaiak is elkezdjenek küzdeni – mutatott rá az alelnök.

Washington Post

washington_post_1.jpg

1. Két elemző úgy ítéli meg, hogy a Fehér Ház ötféleképpen reagálhat, miután Magyarország az idén hadjáratot indított a hivatalostól eltérő vélemények ellen, lásd a Lex CEU-t, illetve a készülő civilellenes törvényt. Az American Enterprise Institute egyik elemzője, aki Hajba Mátéval, a Szabadpiaci Alapítvány igazgatójával közösen fogalmazta meg cikkét, hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak fel kell lépnie, mert a magyar kormány távolodik a nyugati demokratikus értékektől. Az elnök és a Kongresszus pl. azzal tudná jobb belátásra téríteni Orbán Viktort, hogy profi diplomatát nevez ki nagykövetnek Budapestre. Jelenleg ugyanis az USA nem tud időben és megfelelő módon reagálni az olyan fejleményekre, mint az egyre szorosabb együttműködés a magyarok és a Kreml között. Vagy arra, hogy Magyarország nukleáris egyezséget kötött Iránnal.

További lehetőség, hogy az amerikai adminisztráció egyértelművé teszi: nem szívesen látja Orbánt Washingtonban. Alighanem csupán a kormányfő képzelte úgy, hogy megválasztása után Trump meghívta a tengerentúlra. A 3. fegyver, hogy átmenetileg alacsonyabb szintre viszik le a kétoldalú katonai kooperációt. A 4. eshetőség az volna – ha érvényben marad a Közép-Európai Egyetem elleni törvény, illetve meghozzák a jogszabályt a civil csoportok ellen –, hogy kitiltják Amerikából mindazokat a kormányzati illetékeseket, akiknek így vagy úgy, de közük van a két szabályozáshoz. Végül pedig az Egyesült Államok sürgetheti az európai szövetségeseket, hogy ne csupán tátsák a szájukat. A Bizottság pl. visszafoghatná a támogatásokat a szerkezeti alapból. Azon kívül a míg a Fidesz az autoriter vonalat viszi, addig nem volna helye az Európai Néppártban.  Az USA tekintélyének is sokat ártana, ha végig nézi, amint egy baráti kormány lebontja a demokratikus intézményeket, lecsap az NGO-kra és kipaterol egy amerikai egyetemet.

2. Két holland politológus felveti, hogy az Orbán-kormány egyre tekintélyelvűbb, amint azt a Lex CEU is bizonyítja, ám az Európai Parlament nem sokat tesz ellene, pedig az ország az illiberális demokrácia felé tart, alapértékeket támad. Strasbourgban főként a néppárti frakciót bírálják, amiért habozik a demokratikus normák leépítése láttán. És jogos is a vád, ha azt nézzük, hogy az EPP hányszor hozott szóba különféle magyar ügyeket. Azt látjuk ugyanis, hogy inkább igyekezett távol tartani ezt a kérdéskört a napirendtől. Még inkább kirajzolódik ez az irányzat, ha az ideológiai tartalom szempontjából vizsgáljuk a képviselők magyar vonatkozású előterjesztéseit. Vagyis minél jobboldalibb az adott törvényhozó, annál kevésbé vetette fel a magyar demokrácia minőségi gondjait. A radikális jobb pedig pl. szinte soha.

A nevezetes 7-es paragrafus alkalmazását Lengyelország megakadályozná, ezt úgy lehetne kivédeni, hogy mindkét állam ellen megindítanák az eljárást. Lehetne azután nyilvános nyomást is kifejteni, csak éppen a két elemző úgy ítéli meg, hogy az Európai Néppárt számára a pártpolitikai megfontolások fontosabbak, mint hogy az alapvető értékek megsértésével foglalkozzon. Az EPP vezetői azonban – Merkellel együtt – a minap elítélték Orbán támadását a tanszabadság ellen. Majd meglátjuk, hogy ez stratégiai irányváltást jelez-e, vagy csupán elenyésző kísérlet, miután egyre erősebb kritika éri a pártcsaládot, amiért szoros kapcsolatot tart fenn a magyar kormánnyal.

FAZ

fraknfurter.jpg

Budapesten egymást követik a tüntetések, csak éppen időről időre változnak a célok és a szervezők. Hol a CEU és a civil szervezetek mellett mennek utcára az emberek, hol az EU érdekében, hol pedig azért demonstrálnak, mert úgy ítélik meg, hogy a kormány túlzottan támaszkodik Putyinra. Az orosz elnök személye azért különösen kedvező a bírálatok szemszögéből, mert rajta keresztül összekapcsolódnak a különféle támadási pontok. Merthogy pl. a februári látogatás során véglegesítette a paksi szerződést. Azon kívül Orbánnak szemére vetik, hogy a Kreml urát másolja, amikor fellép a civilek, illetve Soros ellen. A lakosság amúgy egyre nagyobb nyugtalansággal figyeli az orosz kapcsolatot.

Az Európa Tanács illetékes biztosa a Kövér Lászlóhoz intézett levélben kéri, hogy ne hagyják jóvá a civil törvényt. Muiznieks úgy értékelte, hogy tervezet igencsak hasonlít a vonatkozó orosz jogszabályhoz. Utóbbi is erősen korlátozza a külföldről finanszírozott nem kormányzati szervek tevékenységét. De már az Európai Néppárt is nyomást gyakorol Magyarországra a CEU, illetve a civilek miatt. Orbán válaszul megígérte, hogy eleget tesz a Bizottság követeléseinek.

Hangos sajtószemle.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5512478757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2017.05.04. 07:07:19

Néppárt sajna saját sírját ássa,pedig tudhatná hova vezet az elvtelen megalkuvás politikája ,csak vérszemet kapnak ezek a félázsiai félállatok.

MIx 2017.05.07. 13:05:19

Ennek az úriembernek nem utólag kellene pampogni a sajtónak, hanem ha tökös csávó, ott kellett volna felállnia, és azt mondani: "Mr Orbán, ön hazudik!"
Ez egy állásféltő bürokrata.
süti beállítások módosítása