B1 blogcsalád



Cukiskodós madaras kampányt nyom az Ingatlanfejlesztő, közben csöndben építik be a Városligetet

2017. április 19. - Mr Flynn Rider

Madarak, zöld felület, fák, boldog futók – mintha tényleg a Városligettel foglalkozna a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. De a számok és az intézkedések mást mutatnak.

latvanyterv_liget_budapest.jpg

A pár centis földből nőnek ki az embermagasságú fák - vajon a gyökerük a födémben kapaszkodik? Ilyen és ehhez hasonló hazugságoktól hemzsegnek a Liget Budapest látványtervei. 

 

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az az állami cég, amely – mint a neve is mutatja – ingatlanfejlesztést hajt végre a következő három évben a Városligetben (hacsak nem történik kormányváltás, vagy a Ligetvédők meg nem akadályozzák ebben.)

Az eredeti tervek szerint az egészet már idén átadták volna, de az építkezés csúszik - többek között a műjégpályán lévő vizes vb-nek köszönhetően. 

Ha megnézzük, mit mond a projekt költségvetése, egyből kilóg a lóláb:

senkit nem érdekel a park sorsa, a projekt mögött álló fideszes érdekcsoportoknak az ingatlanfejlesztéssel járó állami milliárdok és a Liget dzsentrifikációja a lényeg.

 

  • 15 milliárd jut a park fejlesztésére, rendbetételére
  • 130-230 milliárd jut ingatlanfejlesztésre.

Mivel állami projekt, így az Ingatlanfejlesztő titkolózik, mibe is fog ez fájni az adófizetőknek. (A Városliget beépítéséhez nem lehet EU-s pénzt felhasználni; ráadásul akkora a káosz a projektet vezénylő Ingatlanfejlesztőnél, hogy ők se tudják, mennyibe fog kerülni. Az árak folyton változnak.) A Ligetvédők korábban kiszámolták: minden magyar családnak körülbelül 200 ezer forintba fog kerülni, hogy beépítsék a Ligetet. Persze, ez egy évvel ezelőtti számítás.

A Ligetvédők úgy számolnak: körülbelül két lakótelepnyi betont öntenek be a Városligetbe, ennek eredményeképp kb 1000 fa fog elpusztulni, vagy egyszerűen kivágják őket, mert útjában lesznek a hatalmas épületeknek.  

Eközben a Liget Budapest (ezen a fantázianéven fut az ingatlanfejlesztés) ilyen cukiskodásokat posztol a Facebookra:

 

(Igen, pont ezek a madarak sínylik majd meg az építkezéseket - de amikor a tiltakozók felhívják erre a figyelmet a Liget Budapest Facebook-oldalán, az oldal adminisztrátorai egyszerűen kitiltják őket.)

Az építkezéseket a Városliget szélén álló (Dózsa György út-István utca kereszteződésénél) gyerekszínházzal kezdik – itt tegnap óta csatornáznak.

Erről nem tájékoztatták a környéken parkoló autósokat, csak egyszerűen kitettek pár táblát, hogy mostantól megtiltják a parkolást a Dózsa György út István utca felőli részén. A kapcsolódó trolibusz felsővezeték-áthelyezés és közműmunkák első szakaszaként az Ajtósi Dürer soron egészen a Stefánia útig lekordonozták a középső két forgalmi sávot, mely átmenetileg a közúti parkolás megszűnését is jelenti.

Nem csak 1000 fáról van szó

 

A Ligetvédők szerint kritikus lesz a helyzet nem csak a zöld csökkenése, de a parkolási / közlekedési helyzet, illetve a talajvíz miatt is, ha elkezdődnek az építkezések.

A  rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis az 56-osok terén jelenleg ingyenesen parkoló autók számához képest kb. 30%-kal lesz kevesebb a fizetős mélygarázsokban elérhető parkolóhely. Mindezt ráadásul úgy, hogy a színház mellett még egy Parlament méretű Néprajzi Múzeummal is bővíteni tervezik a Liget peremének épületállományát.

(És akkor még nem is beszéltünk a Zuglóban szintén idénre tervezett Városliget környéki fizetős parkolási zóna bevezetéséről és annak hatásairól.)

Mindezek mellé az Ingatlanfejlesztő Zrt. még a Koós Károly sétányt is lezárná az autóforgalom elől, illetve a város egyik legforgalmasabb bicikliútját is megszüntetné – az Olof Palme úton lévő platánsorral együtt.

A Ligetvédők arra is felhívják a figyelmet: senki sem vizsgálta érdemben, mi történik majd, ha hatalmas betonépületeknek kezdik el kiásni az alapot az eredetileg lápos városligeti területen. Egyes szakértők szerint ugyanis a talajvíz más utat keres majd magának, ha a beton alapokkal találkozik és elönthet pincéket, megrogyaszthat házakat a Liget környékén.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6312437575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

errrrrrrrrr 2017.04.20. 16:39:29

"Erről nem tájékoztatták a környéken parkoló autósokat, csak egyszerűen kitettek pár táblát, hogy mostantól megtiltják a parkolást a Dózsa György út István utca felőli részén."

A korrekt tájékoztatás kedvéért elmondom, hogy az építkezést megelőző 1-2 hétben minden Ajtósin lévő házban, az utcán, a parkolóban, az út szélén plakátokon kommunikálták a munkálatok kezdetét, várható befejezését, stb. Valamint szíves elnézését kérik a lakosoknak a kellemetlenségekért. Nem védem őket, de a korrekt tájékoztatás az megvolt az építő cég részéről...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.20. 17:02:11

Megint hazudnak a ballib hírhamisítók ahogy szoktak.

Aki járt már a városligetben életében az pontosan tudja, hogy a rohadt nagy beton placcoknak a lepusztult funkció nélküli épületeknek semmi értelme.
Ezeket a szarokat védik az úgynevezett ligetvédők, hogy ne legyen fejlesztés.

Ugyanis ha Budapest fejlődik, az a ballibeknek rossz, mert regnálásuk alatt Budapest csak lepusztult.

Így lehet, hogy egyébként egy olyan városfejlesztést, ahol több lesz a zöldterület, hasznos, és mindenki által használható középületek épülnének, mélygarázzsal, megpróbálnak elkaszál ni az agyhalott Soros csicskák.

errrrrrrrrr 2017.04.21. 18:24:02

Biztosan... A mélygarázs free lesz? Hol parkol majd az a rengeteg autó, ami eddig az 56-osokon állt? Tudsz valamit? Erről nem harsog a sikerpropaganda...

2017.11.04. 08:00:19

@Legeslegalja: Milyen értelemben lesz több a zöldfelület?
süti beállítások módosítása