B1 blogcsalád



Erősödik a nyomás, hogy az Európai Néppárt szabaduljon meg Orbán pártjától

2017. április 14. - Szelestey

Nemzetközi sajtószemle, 2017. április 14.

Time

time_1.jpg

Orbán Viktor Európa fekete bárányát csinálja Magyarországból. Így látja az Eurasia Csoport kockázatelemző cég vezérigazgatója. Ian Bremmer szerint a kormányfő győzelmet aratott a külföldi támogatást élvező intézmények és cégek fölött, amikor az Országgyűlés felhatalmazást adott neki a CEU bezárásához. A lépés segít még jobban megerősíteni a hatalmát, egyben beharangozhatja az egyetem végét. És hiába a megmozdulások, a kormányfő nem hajlandó visszakozni. A vonalhű média neki kedvezően számol be az eseményekről, az ellenzék nemigen tudja hallatni a hangját. A politikus azt is tudja, hogy az EU sokkal inkább a francia és a német választásokkal, a Brexittel és az orosz, illetve török bajokkal van elfoglalva. Ráadásul nem valószínű, hogy a Fehér Ház komoly neheztelését fejezné ki. Ám jó volna, ha a tüntetések nagyobbak és dühösebbek lennének, továbbá az uniós vezetők is elhatározhatnák, hogy megvédik a tanszabadságot. Nemzetközi multik ugyancsak csatlakozhatnának a harchoz.

A dolgok mai állása szerint Orbán fokozza a támadásokat a liberális ellenzék és annak nyugati szövetségesei ellen, ám ez azzal fenyeget, hogy veszélybe kerülnek az országban működő külföldi vállalkozások. Már a Parlament előtt van a civil-ellenes törvény, és ha nem fokozódik a nyomás a miniszterelnökre, akkor ez lesz a stratégiája a választásokig. Az erősödő csata megmutatja, mennyire elszántak az EU vezetői a szervezet megvédésére. Itt ugyanis egy politikus az integráció belül tapos a nyugati értékeken. A védekezés egyik módja lehet, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Ez esetben Brüsszel csökkentheti a magyarok uniós támogatását. Orbánnak villámgyorsan választania kellene aközött, hogy tiszteletben tartja-e a közös normákat, vagy inkább elveszti a tagsággal járó előnyöket.

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Orbán Viktor már a választásokra kacsintgat a CEU-ellenes törvénnyel, ám az akkora tiltakozást váltott ki, hogy elképzelhető: ezúttal túl messzire ment. Mindenesetre az egyetemet a bezárás fenyegeti, de a bírálók szerint a jogszabály csupán egyetlen szelet, mert a hatalom szélesebb körben is le akar csapni az elégedetlenségre. A jobboldali-populista miniszterelnök már régóta kifogásolja a Soros által finanszírozott civil szervezetek munkáját. A felsőoktatási reformot ugyanakkor éles külföldi és hazai kritika érte, csak éppen a politikus 2010 óta gyakran erőt merített a konfrontációból. Az ellenfeleit, ideértve az EU-t, az NGO-kat és az IMF-et úgy állítja be, hogy azok az ország önállóságát fenyegetik. Idáig bevált a stratégia. Az Eurasia Csoport tanácsadó cég úgy látja, hogy a miniszterelnök politikai végjátékában a CEU jelentős akadályt képez - sok pénzével, nemzetközi tekintélyével és a liberális eszmék támogatásával. Ám a támadás egy átfogóbb Fidesz-kampány része a civil csoportok és alapítványok, mint liberális mumusok ellen, a választások közeledtével. Tóth Csaba a Republikon Intézet igazgatója szintén úgy látja, hogy a kormánypárt a saját szavazóit igyekszik befolyásolni, mindent jól kitervelt. Az viszont baj, ha Orbán nem veszi észre a hangulatváltást.

FAZ

fraknfurter.jpg

A lap lehozza Konrád György Orbán Viktorhoz címzett nyílt levelét arról, hogy a miniszterelnöknek ideje volna távoznia a hatalomból.

Spiegel

Az egyre nagyobb nemzetközi nyomás hatására visszatáncol a magyar kormány a CEU ügyében. Egészen pontosan kiutat keres, hogy mégse kelljen becsukatni az egyetemet. A hetilap idézi Palkovics Lászlót, aki szerint több lehetőség is kínálkozik, hogy az tanintézmény ugyan új formában, de a rendelkezések betartásával továbbra is működhessen. A lóhalálában keresztülhajszolt jogszabály világszerte tiltakozásokat váltott ki. Különösen az amerikai kormányzat áll teljes mértékben az elsőrangú egyetem mögé.

Die Presse

die_presse.jpg

 A CEU ellen hozott intézkedés visszatetszést kelt a Fidesz mérsékeltjei körében, miközben a botrány csúcsra jár nemzetközi méretekben. Berlin, Brüsszel és Washington nyomást gyakorol, hogy Orbán Viktor változtassa meg a vadonatúj törvényt. Jelenleg ugyanis úgy néz ki, hogy az egyetem nem maradhatna fenn. Bizalmas források szerint a terv a kormányon belül is vitatott volt. Már jó ideje előirányozták, a civilek elleni fellépéssel együtt. Eredetileg azonban később akarták napirendre tűzni, csak azután Orbán előbbre vette. Úgy tudni, hogy a javaslat főleg az Emberi Erőforrások Minisztériumában ütközött ellenállásba. Hírek szerint Palkovics László kezdettől fogva azt mondta, hogy ebből még nagy gondok lesznek, de kifelé meggyőződéssel képviselte az elképzelést. Állítólag Balog Zoltán sem volt lelkes, ám megdolgozták. Ő a normálisabbak közé tartozik a kabineten belül, de a végén neki kellett elkészíttetnie a tervezetet. Úgy hírlik, hogy Gulyás Gergely is ellenezte az ötletet, csakhogy hiába. És ott van még Navracsics Tibor, aki a kevés Európa-barát közé tartozik a kormánypártban, és aki nyilatkozatban állt ki a CEU mellett. Ezalatt Soros és az egyetem láthatólag abban bízik, hogy a hatalom a végén beadja a derekát. És valóban: pár napja más lett a hivatalos hangnem.  

Der Standard

der_standard.jpg

Egyre inkább nyomás alá kerül a jobboldali-nacionalista Orbán-kabinet a CEU fenyegető bezárása miatt, ám az egyetem elutasítja a kiskapus megoldást, mondván, hogy az nem koherens és nem nyújt jogbiztonságot. Az utcákon sok ezer fiatal tüntet az elnyomó hatalmi politika ellen, a Nato-ban és az EU-ban elszigetelődött az ország. Az utolsó csepp a tanintézet bezárását célzó törvény volt a pohárban. Még a populista amerikai vezetés is kőkeményen kiállt az ügyben. Az Európai Néppártban egyre hangosabban sürgetik, hogy zárják ki a Fideszt. Így most Magyarország olyan kiutat keres, hogy azért az arcát is megmentse. Palkovics László azzal az ötlettel rukkolt ki, hogy ki kell cselezni a jogszabályt. De egyáltalán nem kizárt, hogy az új szabályozást vizsgálják felül. Szombaton megint megmozdulás lesz Budapesten.

Libération

liberation_1.jpg

Soros György a demokratúrák, és azon belül Orbán Viktor mumusa, vagyis a tekintélyelvű államok célkeresztjébe került, amiért az alapítványain keresztül a nyílt társadalomért küzd. A magyar miniszterelnök megsokszorozta a támadásokat a milliárdos ellen. Az új felsőoktatási törvény közvetlenül a CEU ellen irányul. Majd 3 nappal később megszületett az új javaslat a külföldi támogatást élvező civil szervezetek ellen, amely sokban emlékeztet a vonatkozó orosz és kínai szabályozásra. Jaques Rupnik, a párizsi Sciences-Po kutatási igazgatója azt mondja, Putyin volt az úttörő és Orbán követi az úton, amikor igencsak hasonló sémát alkalmaz. Amúgy a fekete listán ott van a Nyílt Társadalom Alapítvány is, amelynek költségvetése az idén 940 millió dollár.

A miniszterelnök immár egyáltalán nem rejti véka alá, mennyire megveti az emberbarát Sorost, akit a Kreml-hű Szputnyik folyóirat a káosz építészének nevezett. A Russia Today pedig azt írta róla, hogy a pszichopaták pszichopatája. Az persze egyáltalán nem véletlen, hogy kiérdemelte az oroszbarát sajtó villámait, hiszen milliárdos, zsidó és nagyon otthon van a globális pénzügyekben. Ma főleg emberbarát programjáról ismeretes. Közép-Európában és a Balkánon több állam az elsőszámú közellenséget fabrikálta belőle. Azzal vádolja, hogy alapítványain át beleavatkozik a belügyekbe. Az Atlanti-óceán túlodalán Soros szintén megoszt. Erőteljesen támogatta Hillary Clintont és az év elején, Davosban nagyon nekiment Trumpnak. Rupnik emlékeztet arra, hogy Orbán és a többi kelet-európai nacionalista-tekintélyelvű vezér ugyanúgy utálja az üzletembert, mint az amerikai elnök. Úgy érzik, hogy Trump győzelme legitimálja autoriter vonalukat. És hogy megfordult a szél, nemcsak keleten az oroszok és a törökök miatt, hanem nyugaton is, mert hogy az Egyesült Államokban és a briteknél is a bezárkózás hívei kerekedtek felül. Úgy vélik, hogy megszűnt a nyomás, szabad a pálya. Az EU azonban jelezte, hogy eljárást indíthat a Lex CEU miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6412425427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2017.04.15. 10:17:28

Nem lenne az sem baj, ha kilépnénk az EU-ból. Svájc, Norvégia is megvan nélkülük.

flamer 2017.04.15. 11:36:46

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert): "Svájc, Norvégia is megvan nélkülük."

Olyan nagyon jól nincsenek meg, Svájc tagja a Schengeni Egyezménynek, mindkettek elég sok uniós szabályt átvesznek és komoly pénzeket fizetnek az EU-nak.

Amator 2017.04.15. 13:04:11

Kezdem elveszteni a türelmem a korlátolt kommentekkel szemben. Svájc és Norvégia kőgazdag ország, Mi közünk hozzájuk. Aki nem akar az EU-hoz tartozni, számolja össze, hogy otthon melyik tartós fogyasztási cikk származik az EU-ból ( számolja ide nyugodtan a Kínában gyártottakat is ), és melyik Oroszországból. Ez a két választás van.
A társadalmi berendezkedésről nem is beszélve. A nyugati demokráciákkal semmi baj nincs, azonkívűl hogy védtelenek a felforgató eszmékkel szemben, annyira elkényelmesedtek.

pamut 2017.04.15. 13:13:17

@Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert):

"Nem lenne az sem baj, ha kilépnénk az EU-ból. Svájc, Norvégia is megvan nélkülük."

Így van, sőt Norvégia és Svájc pont azért olyan gazdag, mert nem kell finanszírozniuk az EU-t, a csóró németeket, hollandokat, osztrákokat, svédeket, stb., mint nekünk magyaroknak :(

pamut 2017.04.15. 13:14:40

Aki látni akarja hogy hazudik, manipulál a fideszes szennymédia, annak itt egy friss elemzés:
index.hu/velemeny/2017/04/15/ismerjuk_fel_ha_manipulalnak_minket/

Mondjuk a legtöbb fidesznek nem jó hírt eleve le e hozza a cenzúrázott komcsi fideszes propagandabirodalom, de ha mégis rákényszerülnek hogy lehozzanak valamit nagy ritkán, akkor így hazudják szét....

apro_marosan_petergabor 2017.04.15. 13:49:48

Hörögjetek liberok, a kersztény nemzeti kormány még jó sokáig marad, s lassan a szoclib csapatok is eltűnnek Európa és az európai országok élvonalából.
Véleményterrorotokkal már csak az óvodásokra (agyatlanokra) tudtok hatni.
Politikai maszturbálásotok unalmas, szánalmas.

pamut 2017.04.15. 14:09:17

@apro_marosan_petergabor:

olyan fullba tolod a kretént hogy valószínűleg paródiát tolsz, de azért mondjuk ki:
az orbánmaffia és rablókormánya antikeresztény és antimagyar, hazaáruló - akármit is szajkóz a szánalmas és velejéig hazug Göbbelszi véleményterrorja.

Pipas 2017.04.15. 14:13:42

@Amator: "Kezdem elveszteni a türelmem a korlátolt kommentekkel szemben."

"Aki nem akar az EU-hoz tartozni, számolja össze, hogy otthon melyik tartós fogyasztási cikk származik az EU-ból"

Úgy van. Mert akkor nem adnának el nekünk szappant és nem lenne. :D

"( számolja ide nyugodtan a Kínában gyártottakat is ),"

Az akkor nagyon babán össze lesz számolva, az biztos. :D :D

Rákérdezhetek? Közgáz? Az gáz! :D

Pipas 2017.04.15. 14:15:28

@pamut: "hazug Göbbelszi véleményterrorja. "

Az is nagyon baba véleményterror. Ki az a Göbbelsz? :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.04.15. 14:31:49

Fico-val jól elvagytok. Ugyhogy csistaság van.

pamut 2017.04.15. 15:10:16

@Pipas:
A példaképed batyukám, az imádott példaképed:
hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Goebbels

exterminador 2017.04.15. 15:46:31

@apro_marosan_petergabor: a nicked remekül tükrözi a jellemed.
Bár dehogyis, Marosán elvtárs valószínűleg különb ember volt nálad.

atomic power 1986DucaDuca 2017.04.15. 16:06:51

@Amator:

"A nyugati demokráciákkal semmi baj nincs, azonkívűl hogy védtelenek a felforgató eszmékkel szemben, annyira elkényelmesedtek"

Francis Fukuyama, amerikai filozófus, közgazdász nem egészen így látja:

Szerinte az USA-ban már egyszerűen nem lehet átfogó reformokat hozni, mert a politikai kisebbségnek túl sok vétóeszköze van arra, hogy blokkolni tudja a folyamatokat. A rendszerbe épített túl sok fék és ellensúly miatt a jól szervezett lobbicsoportok ellenzékből is képesek megakasztani a kormány munkáját, és megakadályozni a számukra kedvezőtlen hatású döntéseket. Úgy látja, hogy az USA-ban már-már a rendszer működőképességét veszélyezteti, hogy túlzásba vitték a hatalom korlátozását.

Az Európa Unióban pedig a döntések többsége Brüsszelben, az Európai Bizottságnál és az Európai Tanácsnál születnek meg, ami demokratikus deficitet okoz, mivel az embereknek nincs lehetősége bekapcsolódniuk a döntéshozatalba.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.04.15. 16:13:40

Inkább mi szabaduljunk meg a vikitől. Meg a bandájától.

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:30:34

" jó volna, ha a tüntetések nagyobbak és dühösebbek lennének, " üzeni egy noname csicska valahonnan az ismeretlen messzeségből

Miért nem beszél Soros inkább a saját nevében?

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:32:29

" Itt ugyanis egy politikus az integráció belül tapos a nyugati értékeken. " mondja a Times egy olyan országból, ami épp most helyezi magát az integráción kívülre

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:40:37

"Az Eurasia Csoport tanácsadó cég úgy látja, hogy ... "

Ez a második olyan cikk a sajtószemlében, ami ugyanarra a forrásra hivatkozik szaktekintélyként. Akkor nézzük is csak ki az Eurázsia csoport:

"it has offices in New York City, .... Eurasia Group's clients include major investment banks, institutional investors, government agencies, and multinational corporations"

Nem találkoztak véletlenül valahol egy George Soros nevű civillel?

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:45:46

"Konrád György Orbán Viktorhoz címzett nyílt levelét arról, hogy a miniszterelnöknek ideje volna távoznia a hatalomból."

Miért, Orbánt talán Konrád ültette a hatalomba? Mert én csak valami választásra emlékszem. Micsoda fölösleges cécó volt, úgyis az számít amit Konrád megmond. És ha mégsem, ott van az Eurasia Group észosztója: " jó volna, ha a tüntetések nagyobbak és dühösebbek lennének, "

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 16:50:14

"Soros György ... az alapítványain keresztül a nyílt társadalomért küzd."

PNyílt társadalomban zártan kezelik az alapítványok támogatásának ügyét

Nemfajtalan srác 2017.04.15. 17:01:41

"Putyin volt az úttörő és Orbán követi az úton, ... megveti az emberbarát Sorost, akit a Kreml-hű Szputnyik folyóirat a káosz építészének nevezett. A Russia Today pedig azt írta róla, hogy a pszichopaták pszichopatája. Az persze egyáltalán nem véletlen, hogy kiérdemelte az oroszbarát sajtó villámait, hiszen milliárdos, zsidó"

Csak azt felejti el megemlíteni a kiváló francia szaktekintély, hogy pont ugyanezt vetik Soros szemére Izraelből is:

The Jerusalem Post: Soros a globális káoszért kampányol

www.jpost.com/Opinion/Our-World-Soross-campaign-of-global-chaos-464770

Amator 2017.04.15. 17:32:36

@atomic power 1986DucaDuca: Értem amit írsz. én a társadalomról írtam, amit írtam.
A politikai folyamatok terén én is hasonlóan látom, néha gúzsba van kötve a résztvevők keze, Brüsszel meg rá is tesz egy lapáttal. Van rá egy egyszerű magyarázatom is. :)
Nézd meg hogy kik vannak delegálva Magyarországról képviselőnek. Elég, ha csak három nevet írok: Deutsch Tamás, Morvai Krisztina, Szanyi Tibor. Melyikre bíznád rá akárcsak a kutyádat is ? No ugye. Szerintem Brüsszel tele van ilyen szintű politikusokkal a többi országból is. Csoda hogy az Euro mélyrepülésben van ?

Amator 2017.04.15. 17:45:37

@Pipas: Ettől te komolyabb ember vagy, hogy ilyen szinten viccelődjél. Amo szappanért a 80-as években jártak a népek Bécsbe. Jelenleg inkább az a legnagyobb probléma, hogy a nemzet gázszerelője tavaly 1,6 milliárdot vett ki osztalékként, amiből már nem fejlődik a gazdaság. Azt a gondolatot talán még meg is lehet érteni, hogy szükség van egy új magyar nagytőkés osztályra, mert önálló magyar ipart csak megfelelő tőkekoncentrációval lehet megteremteni. A probléma ott van, hogy jelenleg egy új dzsentri osztály megteremtésén fáradoznak. Ennek kíváló példája a felcsúti vállalkozózseni.
Szerencsére nincs közöm semmiféle pénzügyi dologhoz, jószíntű műszaki szakembernek sorolom magam.

morpho 2017.04.15. 17:56:44

@Nemfajtalan srác: Te vagy a húsvéti ügyeletes? Elég szar lehet. Ne aggódj, mindenki így kezdi...

"Miért, Orbánt talán Konrád ültette a hatalomba? Mert én csak valami választásra emlékszem." Tényleg? Az megvan, hogy Magyarországon a miniszterelnököt a parlament választja és nem a választók?

"Nyílt társadalomban zártan kezelik az alapítványok támogatásának ügyét"
Ez simán hazugság. A civil alapítványok mind átláthatóak. Ami nem látható át az a Rogán féle letelepedési kötvény ügy, Matolcsy alapítványai, Orbán pénze Mészáros zsebében és a CÖF pénze. Na ezek nem láthatóak át. A Soros által támogatott alapítványok meg teljesen.

Pipas 2017.04.15. 18:24:07

@Amator: "Ettől te komolyabb ember vagy, hogy ilyen szinten viccelődjél."

Attól, ha kilépnénk az eu-ból még nem szűnne meg a kereskedelem. Ez olyan aranyosan naív proletár elképzelés, viccesnek tartottam.

"Amo szappanért a 80-as években jártak a népek Bécsbe."

De jó, ez is, mondjál még ilyeneket! :D Nem ezért jártak ki amo szappanért a népek, mert nem voltaunk belépve az EU-ba, hanem azért, mert körbe felásták az országot, aknazárat raktak és kalasnyikovval lőttek arra, aki ki-be akart járni. Megtiltották, hogy átváltsd a forintodat és vegyél belőle valamit. Ha kilépünk az eu-ból, attól még nem feltétlenül kell ilyet csinálni.

De persze nem lépünk ki, senki sem akar ilyet.

"Jelenleg inkább az a legnagyobb probléma, hogy a nemzet gázszerelője tavaly 1,6 milliárdot vett ki osztalékként, amiből már nem fejlődik a gazdaság."

Ka-pi-ta-liz-mus.

"Azt a gondolatot talán még meg is lehet érteni, hogy szükség van egy új magyar nagytőkés osztályra, mert önálló magyar ipart csak megfelelő tőkekoncentrációval lehet megteremteni. A probléma ott van, hogy jelenleg egy új dzsentri osztály megteremtésén fáradoznak. Ennek kíváló példája a felcsúti vállalkozózseni."

Egyáltalán nem zseni, a vállalkozása egyáltalán nem példátlan. Kis hal ő, engem péládul egyáltalán nem érdekel.

"Szerencsére nincs közöm semmiféle pénzügyi dologhoz, jószíntű műszaki szakembernek sorolom magam. "

Az megmagyarázza miért gondolod, hogy fordítva működik a védőván rendszer. :D Na nem, csak vicceltem, nincs veled semmi gond. :)

Pipas 2017.04.15. 18:27:56

@pamut: "A példaképed batyukám, az imádott példaképed:"

Akkor miért úgy írtad, hogy "Göbbelsz"? Ezzel a csávóval példálózol már három éve, hogy a p.csába nem tanultad meg leírni a nevét?

És miért mondod, hogy az én példaképen, te hoztad fel, te méltattad a munkásságát?

morpho 2017.04.15. 18:40:34

@Pipas:
Kapitalizmus? Aha, kizárólag állami megrendelésekből? Aha... Téged is ebből fizetnek, vagy miért örülsz ennyire annak, hogy lopják a közpénzt? A tiédet is, de téged ez egyáltalán nem érdekel. Miért nem????

pamut 2017.04.15. 19:28:20

@Pipas:
annyira tudtam hogy egy ilyen szánalmas semmiségbe fogsz belekötni, igen ez a te szinted, egy igazi szarrágó vagy batyuka, nem csak egy hazug gyűlölködő hazaáruló kollaboráns, nem csalódtam benned :D

Pipas 2017.04.15. 21:31:47

@pamut: hány néven fogsz még beugatni troll?

pamut 2017.04.15. 21:35:28

@Pipas:

szokásod szerint azzal rágalmazol mást batyuka, amit te magad követsz el? :) ennyire menekülsz a szégyened elől, hogy nekiálltál szarrágni egy név magyaros írásán? :)

batyuka drága, mivel jössz még elő te mocskos fideszes? leállsz sorosozni, vagy buzizni? csináld csak, ez a te szinted, ahogy a rühes tahó maffiádé is.

Pipas 2017.04.15. 21:50:07

@pamut: ki a f.szom az a batyuka, meg batyu. ezek valami régi nicknevek, vagy csak a képzeletedben léteznek. jellemző b+, nem is lehet érteni mivel rágalmazol.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2017.04.15. 23:27:31

Konrád György egy gonosz szellem és egy tehetségtelen nulla, magyarul normálisan írni nem tudó ingyenélő, mint a Parti NAgy, Spiró és a maffia által futtatott társaik.

Mindeni náci, kivéve Elek Gábort (jotundert) 2017.04.15. 23:29:46

@pamut: "Aki látni akarja hogy hazudik, manipulál a fideszes szennymédia, annak itt egy friss elemzés:
index.hu/velemeny/2017/04/15/ismerjuk_fel_ha_manipulalnak_minket/"

A belinkelt cikk címe hazug. Semmilyen manipulációt nem leplez le a cikk.
süti beállítások módosítása