B1 blogcsalád



Leginkább a hazai tiltakozások hathatnak Orbán lelkére, de még visszaüthet a CEU és a civilek elleni fellépés

2017. április 11. - Szelestey

Nemzetközi sajtószemle, 2017. április 11.

EurActiv

euractiv.jpg

Az unió igazságügyi biztosa nem gondolja, hogy az EU egymaga képes rávenni Magyarországot és így az visszavonná a felsőoktatási törvény frissiben hozott módosítását. Jurová a vasárnapi tüntetésről szólva kifejtette: az jó, amikor az emberek ilyen formában nyilvánítanak véleményt a CEU-ról. mert hogy egyes erők a sokszínűség ellen lépnek fel. Az önmagában nem segít, ha a Bizottság adminisztratív intézkedéseket hoz vagy perbe fogja valamelyik tagállamát, ha ott a tömegek nem mutatják meg nyíltan, hogy nem értenek egyet a kormányukkal. Ezért jó látni, hogy a magyarok bátrak, nyíltak és kiállnak. A vitatott jogszabályról a biztos úgy vélekedik, hogy az a jelek szerint csakis a Közép-Európai Egyetem ellen irányul, ám éppen ezért a jogi alap ingatag. Arra is kitért, hogy Brüsszel jelenleg Magyarországra és Lengyelországra összpontosít, a magyar ügyről holnap tárgyal a Bizottság.

New York Times/Washington Post/Reuters

reuters.jpg

Miután Áder János aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, a Közép-Európai Egyetem megerősítette, hogy teljes mértékben elutasítja a jogszabályt. Az ugyanis előre megfontolt politikai támadást jelent egy szabad intézmény ellen, noha az 25 éve a magyar közélet büszke része. Ám nem valószínű, hogy a választások közeledtével Orbán meghátrálna, mivel stratégiájának fő eleme a nemzeti érdekek védelme a külföldinek minősített beavatkozás ellen. A kormányfő, akinek pártja biztosan vezet a közvélemény kutatásokban, gyakran nekimegy Sorosnak. Az üzletember eszményei szöges ellentétben vannak azzal, hogy Orbán szerint létveszélybe került az európai kultúra a migráció és a multikulturalizmus miatt. Juhász Attila a Political Capitaltől azt mondja, ezúttal nem lehet arra számítani, hogy a hatalom visszalép, nem úgy, ahogyan az az interadó ügyében történt. Merthogy az a választásokig folytatni kívánja a kampányt Soros György ellen, aminek csupán egy része a CEU elleni fellépés. A politikai ideológia, illetve az egész orbáni rendszer alapköve, hogy meg kell védeni a nemzeti érdekeket.

Der Standard

der_standard.jpg

Paul Lendvai szerint a miniszterelnök hatalmi törekvései szempontjából súlyos következményekkel járó politikai hibának bizonyulhat a CEU elleni értelmetlen kampány. Orbánt ugyan a nemzetközi erőviszonyok változása folytán Merkel legveszélyesebb ellenfelének tekintik az unióban, ám ahelyett, hogy idehaza kihasználná az ellenzék gyengeségét és megosztottságát, teljesen feleslegesen új frontokat nyitott. Számára a politika 7 évi kormányzás után is viszályt és harcot jelent egyetértés és megállapodás helyett. Ha bírálják, vagy figyelmeztetik, arra harciasan reagál. Csak a saját erejében bízik, és teljes odaadást követel meg híveitől. Kampánya az EU és a Soros által jelképezett erők ellen irányul. A Közép-Európai Egyetem, valamint az „ellenséges érdekek szolgálatában álló” emberi jogi szervezetek agresszív kipaterolása a politikai földrendezést és hatalom által ellenőrzött média hegemóniáját célozza. De a vasárnapi tömegmegmozdulás illusztrálja, hogy jegenyefák nem nőnek az égig.

FT

financial_times.jpg

Az illiberalizmus egyik legkitűnőbb elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor az unió belső ellensége. Elfogadja a közösségi támogatásokat, de cseppet sem tartja tiszteletben a szabályokat és a demokratikus értékeket. Jan-Werner Müller szerint ügyelni kell rá, mert az unió végét okozhatja, miután belülről ássa alá a szervezetet. Az ugyanakkor ironikus, hogy Orbán az Európai Néppárthoz tartozik, amely pedig az 50-es években az integráció egyik építőmestere volt. Ám napjainkban nem egyszerűen megtűri az olyan populistákat a soraiban, mint a magyar politikus, de becsukja a szemét, noha Orbán vezető szerepre törekszik, amely képes megsemmisíteni a kereszténydemokráciát, valamint az egész EU-t.

Ennek bizonyítéka, hogy politikai okokból be akarja záratni a CEU-t. Egyidejűleg politikai játszmába kezdett Európában az odahaza tökéletesített módszer alapján. A szélsőséges lengyel vezetéssel szemben Tusk újraválasztása mellett voksolt és az jobboldali politikusok úgy érzik, hogy tartoznak neki. Ezért csak nagy sokára és igen szőrmentén bírálták a Közép-Európai Egyetem, illetve a civilek elleni támadást. Orbán most már kontinentális szinten igyekszik kulturkampfot indítani a baloldal ellen a migráció ürügyén, ám a kampány most már nemcsak a szélsőjobbon talál visszhangra. Pedig számára a kereszténység arra szolgál, hogy tartósítsa a félelmeket, továbbá elnémítsa az ellenzéket. Ám a félelmeket az EU ellen is lehet fordítani, lásd a most indult hadjáratot Brüsszel megállítására. Egyes kereszténydemokraták pontosan felismerték, mekkora veszélyt is jelent a magyar kormányfő. De nem merik kizárni az EPP-ből. Azt is érzik, hogy Brexit miatt most nem lehet szó szankciókról. De miként bírálhatják Putyint és Erdogant, miközben az egyik tagállamnak elnézik a jogállam megsértését? Pedig ez az ország lassan, de biztosan belülről fúrja meg az uniót.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Visszafelé sülhet el, hogy Magyarország be akarja zárni legnevesebb egyetemét. A kormány persze számolhatott reakciókkal, amikor jóváhagyatta a törvénymódosítást, de arra valószínűleg nem gondolt, hogy tüntetések lesznek, és hogy felelős európai politikusok az ország uniós tagságának felfüggesztését követelik. Amikor egy állam a civil szervezeteket támadja, a tét részben a független tudás és a mormogás joga a közéletben. Itt nem politikai pártokról van szó, az NGO-k önálló ismeretekkel szolgálnak a politikai vitákhoz.

A liberális társadalomban alapvető, hogy senkinek sincs monopóliuma az értékes tudásra, illetve információra. Az illiberális demokrácia ezzel szemben azt hirdeti, hogy a kormánynak az egységes nép felfogását kell képviselnie, és akinek más a véleménye, az potenciális veszélyforrás. A jobboldali magyar nacionalisták ennek megfelelően a magyar nemzeti társadalomba befurakodó idegenekként festik le a civil csoportokat és intézményeket, köztük a CEU-t. Jellemző, hogy a hatalom a nemzetbiztonsággal érvel, amikor fellép ellenük. Az viszont meglepő, hogy az EU egészen a közelmúltig meglehetősen lagymatagon reagált. Ennek két oka lehet: az egyik, hogy a szervezet egyik válságot élte át a másik után, és  azok megtépázták. A másik pedig, hogy az unió klubszerű képződmény, amely nem szereti élesen bírálni egyik tagját sem. Azon kívül a Néppárt idáig mindig megvédte Orbánt.

Bloomberg

bloomberg.jpg

Az államfő áldását adta a külföldi egyetemek ellen irányuló törvényre, amely az utóbbi évek legkeményebb tiltakozó hullámát váltotta ki az Orbán-kormánnyal szemben, a demokratikus normák védelmében. A miniszterelnök, aki a liberális demokrácia felszámolását ígéri, fokozza a kampányt, hogy háttérbe szorítsa a független hangokat a választások előtt. Már a Parlament elé terjesztette a civil szervezetek elleni jogszabályt, amely külföldi ügynökként bélyegzi meg azokat, ha idegen támogatást kapnak. Az eljárás másolja az orosz módszert, és a Nyílt Társadalom Alapítványok szerint arra irányul, hogy megbélyegezze az NGO-kat, továbbá elhallgattassa a bírálatot. A CEU rektora jelezte, hogy hajlandóak leülni a hatalommal, de a tanszabadságról nincs mit tárgyalni, az érinthetetlen.

NZZ

neue_zurcher.jpg

  1. A vitatott felsőoktatási reform után az Orbán-kormány rátesz még egy lapáttal és a most – orosz és izraeli mintára - a civileknek ront neki. Nem hatott a 80 ezres vasárnapi tüntetés sem. Áder János jóváhagyta a törvényt, amely miatt a CEU úgy érzi, hogy végveszélybe került. A tiltakozások azonban nem hatnak a hatalomra, éppen ellenkezőleg. A kabinet azzal indokolja az intézkedést, hogy küzdeni kell a pénzmosás ellen, valamint hogy átláthatóvá kell tenni azoknak a szereplőknek a gazdálkodását, amelyek hatással vannak a politikára. Ez ügyben meglehetősen világosan nyilatkozott Németh Szilárd, amikor kifejtette, hogy ki kell söpörni az országból a külföldről pénzelt és a kormányt bíráló szervezeteket. Ez különösen vonatkozik azokra, amelyeket Soros támogat. Orbán nem először próbálkozik az NGO-k megfegyelmezésével, miután úgy látja, hogy azok egy nemzetközi hálózat részei és a határok és nemzetek felszámolásának szándékával a magyar államot támadják. A kormányfő két éve kezdte hirdetni, hogy Soros ellenség, ebbe a sorba illeszkedik a civilek elleni törvény, valamint a CEU-val szembeni fellépés is.
  2. Orbán illiberális programjából logikusan következik a civilek és az egyetemek visszaszorítása, csak éppen ebben a rendszerben veszélybe kerül a józan ész. A kommentár rámutat, hogy a politikus egykor a nyugat ünnepelt reménysugara volt, csak éppen mára stramm, nemzeti-konzervatív irányba fordult. És már messzire jutott az illiberalizmus útján. Az ellenőrző hatóságokat saját bizalmasaival rakta tele, a közmédia napjainkra a kormány szócsöve lett, a baloldali ellenzék jórészt a saját hibájából a padlón. Ám a folyamatosan harci üzemmódban működő megosztó politikának újabb és újabb ellenség kell, és Soros hálás célpont. Az általa finanszírozott civil csoportok közül nem egy a hatalom utolsó bírálójának számít. A nyílt társadalommal az emberbarát milliárdos pont az ellenkezőjét akarja, mint Orbán. Ám a miniszterelnök nem gondolta végig, mekkora kockázatot vállalt, amikor a CEU-t vette célba. Nem kis erők mozdultak meg a tekintélyes egyetem mellett. De leginkább a hatalmas vasárnapi megmozdulás lehet hatásos. A részvevők számára a kutatás, az ésszerűség és az intellektualitás láthatólag olyan érték, amire veszély leselkedik az illiberális államban.

Spiegel

der_spiegel_1.jpg

Konzervatív értelmiségiek is az Orbán-kormány ellen fordultak, a hatalmas, 80 ezres tüntetés láthatólag meglepte a hatalmat. Csak a vonalhű sajtó tálalta úgy, hogy itt egy jelentéktelen eseményről volt szó, miközben a megmozdulás gyorsan az orbáni Magyarország elleni tiltakozásba ment át. Hogy mekkora felzúdulást váltott ki a Lex CEU, azt jól mutatja, hogy tiltakozott miatta a felsőfokú tanintézmények többsége, köztük olyanok, amelyek kifejezetten konzervatívnak, sőt Fidesz-közelinek számítanak. A jobboldali politológus, Balázs Zoltán úgy nyilatkozott a hetilapnak, hogy Európában nem szokás törvénnyel bezárni egyetemeket. De mint mondta, a polgári-konzervatív értelmiség már jó ideje elégedetlenül figyeli az Orbán-féle politika jelentős részét. A CEU ügye csak az utolsó csepp volt a pohárban. A szintén Fidesz-párti Körösényi András úgy gondolja, hogy immár sok konzervatív értelmiségi is veszélyben látja a tanszabadságot, és hogy ilyen jogszabályt ezzel az erővel most már bárki ellen lehet hozni.

A szegedi Egyetem egyik teológia- és vallástudósa, Máté-Tóth András kijelentette, hogy az egész eljárásmód a totális hatalomgyakorlásra emlékeztet. Ám a vita végtelenül megosztott és túlhiszterizált. Mert egyfelől érthető, hogy a kormány fokozottan ellenőrizni próbálja az idegen befolyást, másfelől viszont a felsőoktatás reformja úgy bélyegzi meg a Közép-Európai Egyetemet, mintha az valamiféle kalózvállalkozás volna Budapest kellős közepén. Pedig egy kitűnő intézményről van szó. Ignatieff rektor különösen a hazai társintézmények és az emberek támogatásáért hálás. Hozzátette, az egész ügy arról tanúskodik, hogy Magyarországot ezentúl nem lehet illiberális demokráciának nevezni. Az ország immár egyáltalán nem demokrácia. Az egyetem vezetője, aki ma Berlinben tárgyal, cáfolja, hogy költözni akarnának.

Kurier

kurier.jpg

Kemény szavak, de kevés lehetőség Orbán ellen, egyelőre nem fenyegetnek szankciók a Bizottság részéről. A soktízezres demonstráció sem akadályozta meg a köztársasági elnököt a vitatott törvény aláírásában, noha amiatt a bezárás leselkedik a CEU-ra. A kormány eljárása miatt a felháborodás Brüsszelben is hullámokat ver. Palkovics László ma kénytelen megindokolni Timmermans alelnöknek, miért is volna helyén való, ha lehúzza a rolót a Soros György által alapított tanintézmény. Othmar Karas, osztrák konzervatív EP-képviselő azt mondja, az egész ügy mögött politikai megfontolások vannak, ám el a kezekkel a CEU-tól, az oktatástól és a tudománytól. Csakhogy nem valószínű, hogy az EU büntető intézkedéseket hozna, annál is inkább, mert Orbán mintaszerűen viselkedik az Európai Tanácsban, egyetlen más állam sem szavazott meg annyi döntést a testületben, mint éppen ő. Az Európai Néppártnak inkább volna eszköze a politikus megregulázására, ám az EPP idáig nem nagyon lépett fel az illiberális törekvések ellen. A legnagyobb nyomást az tudná gyakorolni, ha a nép folyamatos tüntetésekkel bírná jobb belátásra a miniszterelnököt. Utóbbinak kapóra jön, hogy a szélsőjobbos Gorka Sebestyén Trump közvetlen tanácsadója, viszont Washingtonban általában nem nagyon díjazzák, ha amerikai érdekeltségű oktatási intézményeket csuknak be.

Le Monde

le_monde.jpg

Orbán most a civileknek megy neki. Kapronczay Stefánia, a TASZ vezetője azt mondja a törvényjavaslatról, hogy annak célja kizárólag azok megbélyegzése, akik még egyáltalán ellenzéki tevékenységet fejtenek ki az országban. A kampány azonban kedvezőtlen légkört teremt a civil szervezetek ellen, ezért egyre nehezebb működniük. Sokan máris félnek kapcsolatba kerülni velük. Hollik István KDNP-s képviselő ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a külföldről finanszírozott NGO-k az ország szuverenitását támadják, azok érdekeit igyekeznek keresztül vinni, akik a pénzt adják. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke kiemeli, hogy itt orosz mintára mennek a dolgok, a Fidesz nem győzi hangoztatni, hogy ami máshonnan jön, az kedvezőtlenül hat a magyarok életére. A fejlemények miatt egy belga konzervatív EP-törvényhozó sürgette, hogy vessék be a 7-es paragrafust Magyarország ellen, azaz függesszék fel a szavazati jogát. Juhász Attila/Political Capital úgy értékeli, hogy Orbán kitapasztalta, hol vannak az EU gyenge pontjai. Később be fogja tiltani a civil csoportokat, mondván, hogy azok az ország érdekeit fenyegetik.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche.jpg

Németország garanciákat kér Magyarországtól, hogy az itteni hatóságok betartják a menedékkérőkre vonatkozó uniós normákat. A német Belügyminisztérium azt közölte, hogy senkit sem küldenek vissza magyar földre, ha az Orbán-kormány nem szavatolja az érintettek jogait. Előzőleg az UNHCR azt követelte, hogy állítsák le a visszatoloncolásokat Magyarországra, amíg az nem tartja be ismét a nemzetközi normákat.

http://www.euractiv.com/section/freedom-of-thought/news/jourova-says-eu-legal-action-unlikely-to-change-law-targeting-university/

http://www.reuters.com/article/us-hungary-soros-president-idUSKBN17C23M

http://derstandard.at/2000055692784/Orbans-Poker

https://www.ft.com/content/4d4bd9a2-1dc6-11e7-b7d3-163f5a7f229c

https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/04/10/hungarys-government-wants-to-shut-down-its-most-prominent-university-that-may-be-backfiring/?utm_term=.fb0fddc78ddb

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-10/hungarian-president-signs-university-law-that-sparked-protests

https://www.nzz.ch/international/gesetz-gegen-ngo-in-ungarn-die-regierung-orban-legt-nach-ld.1085557

https://www.nzz.ch/meinung/viktor-orbans-ungarn-irrationaler-illiberalismus-ld.1085552

http://www.spiegel.de/lebenundlernen/uni/ungarn-demonstration-fuer-universitaet-von-george-soros-und-gegen-viktor-orban-a-1142699.html

https://kurier.at/politik/ausland/scharfe-worte-aber-keine-handhabe-gegen-orban/257.571.648

http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/04/10/en-hongrie-vers-une-liste-d-agents-de-l-etranger_5108652_3214.html?xtmc=hongrie&xtcr=2

http://www.sueddeutsche.de/news/politik/migration-rueckfuehrung-von-fluechtlingen-deutschland-verlangt-zusagen-von-ungarn-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-170411-99-25910

 

Hangos sajtószemle:https://soundcloud.com/user-51236798/hangszemle70411

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9712416165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.11. 10:25:54

Az emberek leszarják a CEU-t. A tüntetők többségének Orbán más miatt nem szimpatikus.
Orbán tudja meddig mehet el, az EU-s érdekeket nem sérti, így ráhagyják a dolgot.

Karipapa01 2017.04.12. 15:53:50

Közelednek a választások, már megy a kampány. A Fidesz pedig igencsak nagyot fog nézni, ha a kampányban az ellenzék azt fogja kommunikálni, hogy Orbán a hatalma megtartása érdekében már a gyerekeket is megtámadja. Az EU meg csak röhögni fog.
süti beállítások módosítása