B1 blogcsalád



Érik az EU-s botrány: Magyarország idáig egyetlen menekültet sem vett át

2017. március 28. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 28.

A hangos sajtószemlét itt hallgathatja meg. 

behajtani.jpg

 

Die Presse

die_presse.jpg

Ausztria sem kér a menekültek elosztásából. Sobotka belügyminiszter ugyan tegnap az uniós szakminiszterek brüsszeli tanácskozásán támogatta a menedékkérők átvételét Görögországból és Olaszországból. De ezt a javaslatot Bécsben megkontrázta a koalíciós partner szociáldemokratákat képviselő védelmi miniszter, aki azt sürgette, hogy a kormány utasítsa el az EU programját. Ehhez azután a néppárti Sobotka is csatlakozott. A kabinet korábban kérte, hogy átmenetileg ne kelljen végrehajtania a közös döntést, de utána nem hosszabbította meg az igényét. Kern kancellár ezért a felelősséget az SPÖ nevében a konzervatívokra hárította. A belügyi tárca vezetője ugyanakkor arra hivatkozik, hogy az utóbbi két évben igen sok menekült költözött át olasz és görög földről Ausztriába és őket is figyelembe kell venni a kontingens teljesítésénél. A jelentés ugyanakkor utal arra, hogy Magyarország és Lengyelország idáig egyetlen migránst sem vett át. Viszont ha Ausztriának nem sikerül elérnie a kivételes elbánást, akkor szerződésszegési eljárással kell számolnia.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A vezércikk szerint napjaink tekintélyelvű vezetőinek sorában magasan jegyzik az orosz elnököt, amikor könyörtelenségről és elnyomásról van szó. Mindazonáltal Putyin ellenőrzi ugyan a jelent, de abban nem lehet biztos, hogy a jövőt is irányítani tudja. Hiszen, mint a vasárnapi tüntetések bizonyítják, nem volt képes kiirtani a bátorság szellemét az orosz polgárokból, akik hajlandóak a megtorlást is kockáztatni, hogy ellenálljanak Putyin rendszerének túlkapásaival szemben. Jó öt éve nem vonultak ennyien az utcákra, a tilalom ellenére. Pedig jól tudták, mi vár rájuk. Az államfő csaknem 20 év alatt szétvert minden komoly politikai ellenzéket, független sajtót, és általában a szólásszabadságot, illetve az emberi jogokat. Igen agresszív a nemzetközi színtéren is, odahaza pedig az utóbbi öt hónapban 8 neves orosz halt meg, közülük többen gyanús körülmények között. A rendőrség két napja a várakozásoknak megfelelően brutálisan lépett fel. A letartóztatott Navalnij a járványos korrupcióra összpontosít, de az elnököt megbuktatni gigantikus feladat.

Ezzel együtt Putyinnak el kell gondolkodnia azon, hogy vasárnap a felvonulók között sok fiatal volt, akikről úgy tudni, hogy

nem az állami médiából tájékozódnak és nem tudta megfélemlíteni őket a Kreml ura.

És ehhez jönnek még az ország gazdasági, demográfiai és egyéb bajai.

 

FT

financial_times.jpg

Öt év után újra életre kelt a tiltakozási mozgalom Oroszországban és a legfelső szintű korrupció miatt bajba kerül a Kreml – hangsúlyozza a lap vezércikke. A korábbi demonstrációktól eltérően ezúttal mintegy 80 városban tartottak felvonulásokat, tehát a megmozdulások nem korlátozódtak csupán Moszkvára és Szentpétervárra. Azon kívül nagyon sok volt az utcákon a fiatal, aki már beleszületett Putyin uralmába. Azt igazolták, hogy az orosz társadalomnak elege van a hatalom csúcsain immár mindennapos lopásból. Navalnij a Medvegyev elleni vádakkal a közösségi médián keresztül ügyesen politizálni tudja a fiatal oroszokat. És ezúttal nem csupán a középosztály vonult fel, hanem sok kevésbé tehetős ember is, aki dühös, mert a sokévi stagnálás után esik az életszínvonal. Elmúlt a Kreml megszállása miatt érzett eufória. Nem valószínű persze, hogy a demonstrációkból kinőhet olyasmi, ami fenyegetné a kormány helyzetét, Putyin biztosan nem is engedné meg. Úgy tűnik, hogy kész továbbmenni a Lukasenko-féle úton. Ám az újjáéledt politikai tiltakozás alapvető kihívást jelent számára - egy évvel a választások előtt. A nyugatnak segítenie kell a korrupcióellenes küzdelemben, éspedig oly módon, hogy lecsap az orosz pénzek tisztára mosására szolgáló nemzetközi hálózatokra. És továbbra is fel kell szólalnia az oroszok alkotmányos jogainak védelmében. Mert az erkölcsi támogatást jelent sok orosznak, aki igazságosabb, inkább a jogra épülő rendszerre vágyik.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Putyin menetel és Oroszország egyre magabiztosabban követel helyet a világban tekintélyelvű nagyhatalomként – írja Paul Lendvai. Hozzáteszi, hogy egynémely európai állam miniszterei a menekültválság látszatmegoldásával és Törökország ostorozásával vannak elfoglalva. Ugyanakkor nem veszik figyelembe a veszélyeztetett országok figyelmeztetését, mármint hogy igencsak sikeres Moszkva terjeszkedési stratégiája. Az elnök a napokban fogadta Le Pent, és ez arra utal, hogy számítása beválik.

A Kreml és a nyugati jobboldali populizmus összefogása bizonytalanságot kelt és egyre jobban befolyásolja a fejleményeket az unióban.

A Nemzeti Front vezetője a szankciók eltörlését sürgeti, és mint annyi más jobbos populista, csodálja az orosz államfőt, mert az a szemében erős nemzeti vezető, aki hatásosan lép fel az unió gyámkodása és az amerikai hegemónia ellen. Védi a nyugati civilizációt a melegekkel és a muzulmán migránsokkal szemben. Igen határozottan követi céljait a Balkánon is. Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter meg is mondta, hogy az orosz államfő Európa ura akar lenni és azon van, hogy Trumppal közösen felossza egymás közt a földrészt. Ez valóban hatalmas veszély. Putyin nyomulását csakis közös európai biztonság- és külpolitikával lehet megállítani.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6212376243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bravehearth 2017.03.28. 11:45:23

Milyen botrány? Nincs itt semmiféle botrány. Menekült sincs! Migránsok vannak bőven, de menekült az egy sem. Abban pedig semmi botrányos nincs, hogy Magyarország nem óhajt elviselni egy migránst sem! Ez a szuverén állam szuverén döntési joga. Az olaszokat sem kérte senki, hogy a líbiai partok mellől halásszanak ki mindenkit! Ez pedig az ő döntésük volt. Ez persze sok migránssal jár együtt, de viseljék!

Ballib cenzorok réme 01 2017.03.28. 12:32:27

Most jelentették be az osztrákok, hogy köszönik ők se kérnek többet, valamint a multikulti édesanyja, bizonyos Mutti Merkel is felébredt, és a Fidesz két évvel ezelötti programját jelentette be, a külső határok védelme formájában.

Ballib cenzorok réme 01 2017.03.28. 16:04:02

Olyan híreket nem teszel be, amik elrontják a napi bérrettegést ?

index.hu/kulfold/eurologus/2017/03/28/avramopulosz_pinter_hatarzar_2.0/
...
Magyarország az egyik legeurópaibb ország, amely nagyban hozzájárult az EU eredményeihez, miközben az egyik legnagyobb haszonélvezője az európai projektnek. Ezt az európai szellemet kellene tovább vinni, mondta a biztos

Nzoltan 2017.03.28. 18:10:36

....a választók legnagyobb megelégedésére.

DFK 2017.03.28. 18:25:13

Úgy látszik, a baloldalon beakadt a cd lejátszó. Aztán jövőre csodálkoznak (meg fasisztákolnak és diktátoroznak) majd, ha a nép se a migriket se őket nem kéri.

nemecsekerno_007 2017.03.28. 18:44:39

index.hu/kulfold/2016/08/10/ausztralia_nauru_menekulttabor/

Pedig 22 millióan laknak egy akkora országban mint Európa. Nyílván ez a másik véglet.

Amúgy meg olyan arányban kéne befogadni a közel-keleti menekülteket/migránsokat, amilyen arányban az országok kerestek az oda eladott fegyvereken. Ez nagyjából USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország. Persze mindenkinek jogában áll hülyének lenni és vigyorogva befogadni a menekülteket/migránsokat míg mások pénzt keresnek az ügyön. (fegyverszállítás, embercsempészet) Ezt a leosztást még a legegyszerűbb választók is értik és nem nagyon kérnek belőle.

A humánumról meg csak annyit: Nagyjából azért van ennyi menekült/migráns, hogy olcsón megvehessük az okostelefont, benzint, banánt etc.... és, hogy kényelmesen élhessünk.

élveteg 2017.03.28. 18:47:15

Olvassuk és röhögjünk .

"Sobotka belügyminiszter ugyan tegnap az uniós szakminiszterek brüsszeli tanácskozásán támogatta a menedékkérők átvételét Görögországból és Olaszországból. De ezt a javaslatot Bécsben megkontrázta a koalíciós partner szociáldemokratákat képviselő védelmi miniszter, aki azt sürgette, hogy a kormány utasítsa el az EU programját. Ehhez azután a néppárti Sobotka is csatlakozott."

Tegnap támogatott valamit ez a Sobotka, majd ugyanez a Sobotka csatlakozott ahhoz ami szöges ellentétben áll azzal amit tegnap támogatott

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.28. 18:49:57

@élveteg: "Tegnap támogatott valamit ez a Sobotka, majd ugyanez a Sobotka csatlakozott ahhoz ami szöges ellentétben áll azzal amit tegnap támogatott"

:))

Majdnem akkora faszfej, mint orbán.

koala kóla 2017.03.28. 18:57:13

Még mindig jó irány, hogy Mo. ne vegyen át egy menekültet se.

élveteg 2017.03.28. 19:00:31

" A jelentés ugyanakkor utal arra, hogy Magyarország és Lengyelország idáig egyetlen migránst sem vett át."

Nem De nem is itt várták plüsmackókkak meg virágokkal őket meg nem itt zengtek ódákat hogy micsoda pompás dolog ez a migráció mert majd ezzel lesz megoldva a demográfia válság miatt hiányzó munkaerő pótlása Hát ha olyan nagyszerű dolog a migráns , ha multikulti annyira jó akkor basszatok ki jól velünk Egyet se küldjetek

VT Man 2017.03.28. 19:22:27

@élveteg:
Na és miért kellene átvenni a migránsokat?

A migránsok nem akarnak magyarországon élni, ha idetoloncolják õket, az erõszak velük szemben!

koala kóla 2017.03.28. 19:24:40

Reméljük, LePen és az 5 csillag mozgalom megválasztása után az EUnak kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy a kis országokat szívassa a migri-agymenéseivel.

Bambano 2017.03.28. 19:27:13

"Magyarország idáig egyetlen menekültet sem vett át": még orbán is hoz néha helyes döntést.

VaradiJanos 2017.03.28. 19:28:28

Izrael mennyit fogadott be?

n_dy 2017.03.28. 19:58:16

b1 kinyöghetné végre, miért akar migránsokat átvenni, beengedni, visszavenni, átengedni, tologatni őket ide-oda, ráadásul a selejtjét, amit Merkel mutti már kimazsolázott, az összes agysebészt, elméleti fizikust, filozófust, nobel díjas költőt, zeneszerzőt dolgoztatja berlinben, a kecskepásztorokat meg idelöki ...

Jakab.gipsz 2017.03.28. 21:06:35

Mi magyarok, muszlin migránsok nélkül is, jó demokraták vagyunk, nálunk nincs demokrácia deficit.

orient 2017.03.28. 21:55:31

mondjuk nem hiszem az a 1000-2000 ideutalt sok vizet zavarna. Hosszutavu megoldas kell de ez a par ezer ember nem hinnem nagyon megerezne az orszag.

ogli dzsí 2017.03.28. 21:59:50

@orient: valóban nem érezné meg az ország, sőt 1-2000 nálunk élő menekültet be is fogadott az állam - nem az EUból ideküldötteket -

De Magyarország az első pillanattól fogva ugyanazt mondja, akkor miért vállalja a felelősséget már elhibázott döntéseiért?

orient 2017.03.28. 22:04:05

@ogli dzsí: igaz, ezert mentek milliok meg szazezrek svedorszagba meg nyugatra. Kimutatjuk, hogy kompromisszum keszek vagyunk, atveszunk valamennyit, de el kell inditani a parbeszedet ez mellett, hogy megoldas kell. Nem itt hanem Olaszorszagban, meg gorogorszagban ahova tomegesen erkeznek. Ott kene menekulttaborokat csinalni delen, es 2 lehetoseguk van. Vagy hazamennek vagy elhetnek a taborban. Valszeg senki sem akar ilyen taborban elni orokre magyarul szepen lassan hazamennenek es amaradek sem jonne mert hallana sok ertelme nincs taborozni. Tenyleg csak azok jonnenek akiknek az eletuk forog kockan.

ogli dzsí 2017.03.28. 22:13:18

@orient: Az első pillanattól ezt mondjuk.

És nevezhetjük sikernek, hogy az elmúlt 7ekben Merkel is pontosan ezt mondja már. Határvédelem megerősítését és gyakorlatilag EU-n kívüli tranzitzónákat emlegette, meg ugye fizetnek a hazatelepedő migránsaiknak. És ha ez nem csak kampányduma, akkor a legfontosabb célunkat elértük.

Úgyhogy a kérdés most már a nyugatiaknak inkább az, hogy a már megérkezettektől hogyan szabaduljanak meg azok az országok, ahova sokan mentek, inkább ezen megy a vita most.

Bravehearth 2017.03.29. 06:41:30

@orient: Nem az a kérdés, hogy az az 1000-2000 mennyit zavarna! (Persze, ha abból az 1000-ből 14 épp a melletted lévő telken élne, lehet, hogy már zavarna - TÉGED!)
Azt kell megérteni, hogy az az 1924 migri (NEM MENEKÜLT!) csak a kisujj lenne a nyíló ajtó résén befeszülve! Sajnos az a veszély, hogy azt az 1294-et követné a többi 10-20-40-60 ezer, amit jelenleg a 'zunijó' csak 'állandó elosztási mechanizmus' néven emleget! Na ez az igazi agybaj! Ha azt az 1294 buckalakót beengednénk, azzal fölrúgnánk korábbi konzekvens álláspontunkat és legitimálnánk annak a junckernek és söpredékének az elmebeteg agymenéseit! És ezt nem szabad megtennünk semmiképp és semmi körülmények között sem!

ogli dzsí 2017.03.29. 06:59:23

@Bravehearth: Nekem sem lenne ellenemre, ha taktikai okokból befogadnánk egy minimális mennyiséget, persze most is mo-n táborozik egy rakás gyerekkorú migri.

Mert mintha lassan közelítenének az álláspontok. Csak az a gond, hogy ahol belementek keleten a kvótába, pl. a letteknél, lengyeleknél, onnan is elszökdösnek a migrik, bezárni viszont nem szabad őket. Nehéz ügy.

Szerintem húzni kell az időt a német-francia választásokig, addig már úgysem dől el semmi, az EU csinovnyikokat nem szabad komolyan venni.

Bravehearth 2017.03.29. 09:16:56

@ogli dzsí: Bizonyára lennének 'taktikai' előnyei, illetve eddig lehettek volna. Átvesszük őket, bepakoljuk valami 'nyílt' táborba őket, ahonnan azok szépen elszambáznak merkelisztánba, ahova vágynak. Ok. Lehetne is mutogatni a 'zunijónak', hogy lám, mi mindent megtettünk, de sajnos... És aki már elment, az ugye vissza se nézzen, hisz innen nincs miért menekülni (egyébként Szerbiából, Görögországból és Olaszországból sem)! Most már picit bonyolultabb lenne, hisz az az 1294 is mehetne zárt táborokba vagy a tranzitba.
Szerintem abból kell kiindulni, ami a konzekvens álláspontunk már '15 óta, vagyis hogy nem akarunk migriket látni az országban, függetlenül attól, hogy a 'zunijó' szerint ez egy főnyeremény! Én annyit tettem volna, hogy megerősítettem volna a 'zunijó' '15-ös állásfoglalását, miszerint ez a migrihad egy főnyeremény, ugyanakkor a nyugat önzetlen segítségét nagylelkűen viszonzandó mi önként lemondunk a nyereményünk részéről a nyugat javára! Hozzájárulva ezzel a kölcsönös szolidaritás és az egyenlőség eszméjéhez! Végre a nyugat is nyerjen és ne csak áldozzon! ;-) Az én taktikám ez lenne (lett volna)!

Az időhúzással egyetértek! Persze kijöhetünk belőle szarul is, ha a fritzek valóban ezt a 'sulcot' választják meg, mert akkor talán még újra lesznek Heinkelek is a fejünk felett! De ha így alakulnak a folyamatok, akkor sajnos a nyugati társadalmaknak egyre több traumát kell elviselniük, ami mind a keleti kormányok érveléseit támasztják alá! És azt a sz*rt már elég nehéz lesz visszalapátolni a lóba! Sőt, lehetetlen!
süti beállítások módosítása