B1 blogcsalád



Schmidt Mária, aki történészként nem szerepel a szakmai horizonton, nemtelen bosszút állt

Marizmus

2017. március 27. - B1blog

Aquinói Szent Tamás, az Angyali Doktor (nem, nem Semjén Zsoltról van szó) szerint két úton juthatunk el az igazsághoz: az értelem és a hit útján. Ha a tapasztalati igazság és a hit igazsága konfliktusba kerül, akkor a hit igazsága a magasabbrendű (gondoljunk csak Tamás apostol esetére). Ez a maga korában igen haladó gondolatnak számított, hiszen legalább részben rehabilitálta az ókori filozófiát, és utat nyitott az elemző, tudományos gondolkodásnak, amelynek aggódó örökösei vagyunk.dl.jpeg

Mindez a XIII. században történt, idestova háromnegyed évezrede; a tomizmus pontosan megfelelt egy olyan társadalom leképzésére, amely piramisszerű hierarchiára épült, ugyanakkor lassanként kezdett kiszabadulni a klasszikus kultúra bukását követő szellemi beszűkültségből.

Ma a NER történelemszabászai, és mindenekelőtt Andics Erzséb…, bocsánat, Schmidt Mária megbízott és kinevezett főszabász, k. und k. udvari szállító szerint egy úton juthatunk el az igazsághoz:

a kinyilatkoztatásból fakadó igaz hit útján.

Feltételezhetünk ugyan egy tapasztalati igazságot (alapuljon az tudományos eszközkészleten vagy egyszerűen a józanészen), de a hitigazság, a kinyilatkoztatás igazsága ennek érvényességét eleve elveti (gondoljunk csak Dózsa László esetére). Ez korunkban igen retrográd gondolatnak számít, hiszen teljes mértékben diszkreditálja a Felvilágosodást, a modern kort, és teljes útlezárással biztosítja a bebiflázott, sufnituningolt hitigazságok díszmenetének akadálytalan (jóllehet, sosem szabad) haladását.

Mindez a XXI. században történik, éppen most; a marizmus kétségkívül leképez egy olyan társadalmat, amely piramisszerű hierarchiára épül, ugyanakkor egyre inkább megerősíti ennek a felépítménynek a tudatlanságon, a kultúra tagadásán, a gondolkodás felszámolásából következő szellemi beszűkültségen nyugvó stabil alapjait.

Ha történészek (értsd: a történelemmel foglakozó szakemberek) megrovást kapnak azért, mert egy – legalábbis látszólag – szaktudományos kérdésben (értsd: egy történettudományinak látszó problémában) elmondják a véleményüket, akkor

pontosan azért büntetik őket, mert történészekként viselkedtek.

Ez egy olyan szakma, amelynek képviselői különféle múltbeli eseményeket, forrásokat, emlékeket stb. vizsgálnak meg, elemeznek, értelmeznek, és strukturált véleményeket alkotnak azokról. Ennek szankcionálása nem csupán annyit jelent, hogy véleményük nem megfelelő: sokkal inkább arról van szó, hogy az újskolasztikus marizmus világképébe nem illik bele az a gondolkodási folyamat, amelynek során bármiféle véleményre lehet jutni. Hiszen az Eredményt, a kinyilatkoztatást az erre hivatott szervek és személyek már szállították, még csak nem is lapraszerelve, instrukciókkal és a megfelelő kötőelemekkel ellátva, mint egy IKEA-kanapét, hanem teljesen készen, összerakva, már csak bele kell ülni. Az Eredménnyel szemben egyetlen viselkedési forma akceptálható: a teljes behódolás és elfogadás.

Az ész bajjal jár.

smdl.jpgKülönös bukét ad a dolognak, hogy az aktuális történetben az Eredmény mennyire szembeszökő hazugság: bárki, akinek szeme van, láthatja, hogy az elhíresült plakáton Pruck Pál van, és nem Dózsa László. Ezen valójában nem is lenne érdemes vitatkozni, ám ekkor jön az újskolasztikus hitigazság:

szemünk megcsalható, de a Párt (és Eredménye) soha.

 

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

– kérdezi Virág elvtárs Pelikánt.

A megrovások, amelyeket Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója kiosztott, nem csupán felháborítóan méltatlanok, megalázók és arcátlanok; ez a mentalitás,

a megadó szervilizmus, amely a tudományt a politika szolgálóleányává silányítja, végtelenül kultúra- és gondolkodásellenes.

Nem csupán arról van szó, hogy Schmidt Mária, aki történészként egész egyszerűen nem szerepel a szakmai horizonton, valamiféle nemtelen bosszút állt. Jelzés ez az egész tudományos világ, sőt az egész társadalom számára, hogy hol a Veritas mostanában. Tüske László, aki kiváló arabista, talán bele sem gondolt, hogy mihez asszisztált, mikor – nyilván józan megfontolásokból, saját intézményének túléléséért, szakmai működésének lehetőségéért harcolva – engedett a hatalmi nyomásnak. Hiszen publikáljon bármit, írjon akármilyen tudományos munkát, az emberben óhatatlanul felmerül a kérdés: hiteles, szakmailag megalapozott véleményt kap-e, vagy önkényuralkodói leiratot. Alámerülhetünk ugyan, de nem kibekkelni fogjuk, megfulladunk.

Mert hát az ember már csak olyan, hogy hajlamos hinni a tapasztalatainak. Amik azt mutatják: ahol nincs levegő, ott nem lehet lélegezni. Hinni persze lehet az ellenkezőjében is.

Konok Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1212374185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobakaba 2017.03.27. 12:13:06

@Ballib cenzúrázók réme 25: Ostobának lenni sem kötelező de ön nagyon visszaél, ezzel a lehetőséggel!

Ballib cenzorok réme 01 2017.03.27. 13:13:51

@kobakaba:

A ballib hírhamisítók nemcsak a történelmet, de a blogokat is előszeretettel cenzúrázzák, hamisítják, ahogy láthatod.

2017.03.27. 16:01:34

Smidt/Szabó Mariska kicsoda?

1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.
2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője. A pap meg a téveszmeterjesztés szolgálója!
3..Az anyagi javak szerzésének lehetősége, sokakat tesz gazemberré!
4. A hatalommal haszonélvezői ünnepelnek!
5. Eltűri az ostobát a hatalomba, a többi ostoba!
6. A világ, a hit, az eszme, ragaszkodik sajt hülyeségéhez, mint az egyes emberek!
Eszme:

1. A társadalomban jelenleg elfogadott, divatos, igaznak hitt vélekedés.
2. Az a kolomp, mely után a gondolkodni nem képes, vagy hajlandó tömeg követ!
3. A vezető réteg indoka, saját kivételezettségére!
A bunkókat saját bunkósságuk, bunkózza le! Azt hiszik, ki"moderálással " megszűnik, megoldódik a probléma! Csak szemük elől tűnik el! Tudomásul nem vétele ellenére hat, igazsága érvényesül!
Emberi világ?
Ha kocsmában ágálsz, akkor izgató vagy, ha a televízióban, akkor pártelnök, vagy közéleti nagyság.
Ha kicsit lopsz, hogy megélhess, sikkasztó vagy, ha milliárdokat, akkor bankelnök, vagy miniszter, esetleg nemzetközi szakértő.
Ha kapával agyonütöd a szomszédod, gyilkos vagy. Ha tankot gyártatsz, háborút kezdesz politikus. Ha milliókat pusztítatsz el haláltáborban, szibériai fagyban, szobrokkal dekorált „történelmi nagyság”.
Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.03.27. 19:39:27

A politika nem tényekkel győzi meg az embereket, a komoly pártszimpatizánsok többsége elvakult vallási fanatikusként viselkedik, lásd a kommentelők többségét.
Ha pedig egy politikusokat kiszolgáló segédpolitikusnő kinyilatkoztatásokat tesz, az nem a tudomány és a tények területe, hanem a hité és a vallásé.
Csak az a szomorú, hogy az országban szinte mindenki ezeknek a posztkomcsi pojácáknak van alárendelve mióta nincs kommunizmus, csöbörből vödörbe esett az ország, egyik maffia a másiknak adja a kilincset...

2017.03.28. 08:14:43

Szégyen hogy az ilyen, pénzért , pártérdekből , történő történelem hamisítás, ma most Magyarországon, megengedett.

Hiszen itt maholnap már mindenki--Orbánnal kezdve egészen Pozsgayig, mindenki hős volt, ellenálló volt és sok nemtelen hős harcolt '56-ban. Igaz, hogy egyesek csak az elképzelésben , talán csak gondolatban léteztek, másokat az apjuk hordott a gatyában, de ma ők a hősök, a nemzet megmentöi és a forradalom fáklyavivői lettek.

Azok pedig akik önmaguk valamelyik testvérük, netán apjuk, anyjuk részt vett az akkori eseményekben, azok ma szégyenkezve , lehajtott fejjel kell hogy járjanak. Ők ma már a bűnösök .Akik pedig akkor is és utána is a kiváltságosokhoz tartoztak, akik akkor is megélhetési tapsikolók voltak, azok ma is ott vannak a hatalom közelében. Mert ott a pénz, a kiváltság, és a hatalom .

Ők azok akik most bőszen komcsiznak, orditanak, fenyegetőznek és melldöngetők lettek. Igaz, ők elnyomásban éltek. Elnyomták őket a Soros ösztöndijig, a pártélet , a társadalmi szemle, a népszabadság irodájáig. Ellenállókból partizánok lettek. Mint az a falusi kis emberke, akit itatás közben tökön rúgott a csendőr lova. És erről papirjuk is van ! Megcsinálták maguknak !

Hősök mindig voltak és lesznek. Mint ahogy gerinctelen, hazug és történelem hamisitók is. Már leirtam de ujra leirom. Ha az egykori '56-os egyszerű emberek most, netán ma feltámadnának, akkor ezt a mostani politikai generációt, halomra lőnék. Hiszen az "egykoriak",a diákok,tanárok, bányászok, kohászok, vasutasok, egyszerű kis falusi emberek, nem azért harcoltak hogy a zsiványok szétlopják az országot, mert sajnos ma ezt látjuk.

Szégyen ma Magyarnak lenni, szégyen hogy mindenkinek több joga és több érdeme van, mint azoknak akik ezért az országért harcoltak, ezért a nemzetért küzdöttek és ebben az országban születtek és éltek ! Igaz, nekik sokuknak el kellett hagyni a hazát, sokuknak örökre, vagy még rosszabb--kivégezték őket. De vajon azok családtagjaival, gyerekeivel, hozzátartozóival, beszél néha valaki ? Megkérdezi őket valaki hogy hogyan éltek, hogyan is élnek ?

Teleki Pál egykori levele jut eszembe--" Hullarablók leszünk, a legpocsékabb nemzet ".
Mert a magyar érdekből mindig megtagadta önmagát, eladta becsületét . Mint ahogyan ma is teszik vezetőink !

Szégyen, hogy akik hazudnak , akik hamisítják a történelmet, akik másokból , mások szerepéből huznak hasznot, azok a becsületes és azok a tisztességes emberek.

Ám " TI " akik már nem éltek, nyugodjatok békében ! Jobb nektek ott, mint itt a hazugok, a képmutatók, a seggnyalók és a történelem hamisitók világában, élni, hallani a sok sok hazugságot és közben tudni, hogy az nem úgy volt és nem az az igaz ! A "TI "becsületetek és az igazi emléketek az megmaradt !

Ballib cenzorok réme 01 2017.03.28. 12:44:08

@jános515:

Történelem hamosítás a kommunista diktatúrában lett általános gyakorlat.

Itt a magyarokat bűnös nemzetként aposztrofálták, és ehez a doktrinához a kommunsita történelem hamisítók ma is ragaszkodnak.

De ma már vannak Schmitt Mária féle bátor történészek, akik felfedik a munkásőrök és komcsik hazugságait, és a valódi történelmet tárják fel elöttünk.

NIncs okunk tovább széggyenben élni, legyünk együtt büszkék magyarságunkra, és vessük meg közösen a ballib történelemhamisítókat !

Ballib cenzorok réme 01 2017.03.28. 12:45:19

@jános515:

Azt egyébként tudod ugye, hogy amíg Gyurcsány jelentgetett a Pécsi Dialógus csoportról rendszerváltás környéként az MSZMP KB-nek, és cserébe az MSZMP KB leszólt a vizsgáira ezért
(videó: www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA )

Addig Orbánt és feleésgét, ugyenezek a GYurcsány féle besúgók lehallgatták, mint minden ellenzékit:
mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

2017.03.28. 16:19:21

@Ballib cenzorok réme 01: Na amint látom a seggnyalás az már megy, de talán értelmezni és olvasni is meg kellene tanulni. Hidd el, előnyödre válna.
Lakáj lehetsz, de abba ne szólj bele, amihez semmi közöd. Mert tudd, a kibicnek mindenütt KUSS a neve. Igy most, itt neked is !

2017.03.29. 06:03:26

@Ballib cenzorok réme 01: történelemhamisítás? Az tényleg egy kommunista találmány. De akkor miért műveli Schmidt Mariska is? Az 56-is Dózsa László-ügyben mi szükség volt hazudozni? Dózsa elkezdte a kamuzást, majd beálltak mögé a fideszesek. De mit nyertek volna ezzel, hogy egy fotóról elhitetik, hogy egy ma is élő közepesen ismeretlen színész van rajta? Csak beleszakadtak tátott szájjal a faszerdőbe és még miután nyilvánvalóvá vált, hogy mélytorokra szívták a dolgot, azután se tudták elengedni.
Ha már hazudoznak, akkor miért ilyen piszlicsáré kis ügyekben teszik?
süti beállítások módosítása