B1 blogcsalád



Az ingatlanpanamás polgármester szerint „tudatos félremagyarázás”, hogy fillérekért kaptak a haverok lakásokat a Várban

2017. március 25. - Mr Flynn Rider

Nem mindennapi kommunikációs ámokfutást rendezett a Várnegyed című kerületi lap, hogy valahogy kisikálja a botrányból Nagy Gábor Tamás polgármestert, akiről kiderült, hogy egyszemélyi joga dönteni a bérbeadandó kerületi ingatlanokról és ezt alaposan ki is használja: milliós lakásokat kaptak a csókosok fillérekért. nagy-gabor-tamas.jpg

Az előzmények

Nagy Gábor Tamás ingatlanügyei akkor kerültek – érdekes módon – a sajtó szemszögébe, amikor Zsidai konyhájában csúnya dolgokat találtak egy ellenőrzésen és bezáratták. Erről mi is írtunk. 

Azóta nem telik el nap, hogy ne történne valami az albérlet-botrányban, például kiderült, hogy nem is Orbánék, hanem Gyurcsányék állnak az egész botrány kirobbantása mögött.    

Az polgármesterről az is kiderült már, hogy nincs nagyon a humoránál, amikor a sajtó elkezd kérdéseket feltenni és szeret egy-egy szóval válaszolni.

Ezért meglepő, hogy a Várnegyed című újság március 9-i száma egy egész vezércikket szentelt a témának, amiben „tudatos félrevezetésnek” titulálták az egész ügyet. (Ha borzongani akar, hogy eddig milyen eseteket tárt fel a sajtó, kattintson ide, a K-monitor oldalán szépen sorjáznak a nevek és a rokonság: a Várban, ahol lakást bérelni, vagy venni képtelenség, pár ezer forintért kaptak nagypolgári ingatlanokat a csókosok.)  

A cikkben a polgármester tulajdonképpen egyszerűen

  • tudatos félremagyarázásnak
  • vádaskodásnak
  • és félreértésnek nevezi

hogy milliós ingatlanokat kaptak meg a haverok fillérekért.

Az egész ráadásul 1995 óta folyik háborítatlanul, vagyis a polgármester ingatlankiadásai milliárdokkal károsították meg a kerületet, vagy a közt.

Nagy Gábor Tamás a cikk szerint azzal védekezett a képviselőtestület ülésen:

azért adta fillérekért oda az ingatlanokat, mert a bérlők – főleg idős emberek és családok – nem tudnák állni a „megnövekedett költségeket”.

A Várban. A nagypolgári, műemlékvédelem alatt álló ingatlanok költségeit. A „szegény” bérlők.

(Elképzeljük, ahogy a szegény bérlők a Várból lesietnek a Lehel téri piacra csirefarhátért. A Porsche Cayenne-nel...?) 

Csak, hogy érzékelje, milyen szegények is ezek a bérlők, mondunk pár példát, hogy kik jutottak lakáshoz: 

  • a volt önkormányzati pénzügyi igazgatója, aki most a Forster Központ gazdasági elnökhelyettese és 60 ezerért havonta;
  • a budavári Ruszwurm cukrászda melletti lakást az üzemeltető Szamos család egyik tagja;
  • a polgármester (akkor még) felesége havi 100 ezerért kapott meg egy Pala utcai 100 négyzetméteres lakást 2010-ben;
  • vagy maga a polgármester, aki egy 71 négyzetméteres lakást bérelhet 2013 óta 81 ezerért a Táncsics utca 23.-ban.

rogan_nagy_gabor_tamas.jpg

Rogán Antal és Nagy Gábor Tamás - példát mutatnak ebben a sötét korban

A cikkben a polgármester maga is bevallja, hogy a lakások 80%-a után „szociális lakbért” fizetnek a bérlők. A magyarázat pedig azzal kapcsolatban, hogy miért nem piaci alapon adja ki az önkormányzat ezeket a lakásokat és hogy harácsolhat magának ennyit össze, így hangzik:

„Az önkormányzat köztestület, nem pedig ingatlaniroda.”

Nyilván, ezért kótyavetyélik el a közvagyont a rokonoknak és a haveroknak. Meg saját maguknak.

Nagy Gábor Tamás a cikkben azt is hozzáteszi:

„Az önkormányzat kiírja a pályázatban a minimális bérleti díjat, a pályázatra jelentkezők meg maguk döntik el, mennyi bérleti díjat tudnak vállalni.”

Nyilván, ha valakit megkérdeznek, mennyivel többet szeretne fizetni valamiért, lelkesen közli majd, hogy a dupláját, nemde…?  

A polgármester ráadásul a cikkben nem mindennapi szociális érzékenységről tesz tanúbizonyságot (vigyázat, irónia): szerinte ez

„A konstrukció segítséget nyújtott a devizahiteles családoknak, akik másként nem tudnák megoldani a lakhatásukat.”

Ezen a ponton sem szakadt be a képviselőtestület felett a plafon, sőt, Nagy Gábor Tamás arcbőre is rendkívül jól bírja a strapát.  

Amikor az ellenzék - a beszámoló szerint – "nekitámadt a polgármesternek" a testületi ülésen, az kommunistázni kezdett: nem tud támogatni olyan javaslatot, hogy a bérlőktől adminisztratív eszközökkel elvegyék a lakásukat, mert az másnak kell. – Ennek a történelmi korszaknak már leáldozott – tette hozzá.

Nem, nem úgy néz ki. Az a korszak tovább él az első kerületben. Még jó, hogy a polgármester úr ennyire etikus és tekintettel van a Várban magukat meghúzó devizahitelesekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7112369417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.25. 15:20:40

Politikusaink magabiztosságát

Látva azt tapasztaljuk,szent meggyőződésük: nincs náluk okosabb ember, és birtokában vannak az egyedül helyes útnak, mely gödörből-gödörbe vezet, egészen Vörösmarty látomásáig: „A sírt, hol nemzet süllyed el, népek veszik körül” –befogadott népek, elpusztító népek!—

Nem tudják, hogy amikor osztálytársukat rágalmazzák, hogy maguk előrejutását segítsék, gyöngítik saját tekintélyüket is. Szabó Zoltán!
Kétségtelen, hogy elindítottak valamit, amit ők rendszerváltozásnak szeretnek nevezni, vagy. ha bátrabbak forradalomnak. Politikailag az is, amit akarnak, de társadalmilag bomlás! S amit elkezdenek, nem ők fogják befejezni!
Ha tudnám, hogy a parasztok, s magyarok fejezik be, azt mondanám, vesszen, ami veszendő!
A holnapnak nem azok az urai, akik a mát akarják kézbe kaparintani!
A szavaknak ruháit magunkra vettük, de a fogalmak tisztázására nem vettük a fáradtságot. Miről van hát itt szó? ...az elmék értetlenségéről, a merő szavakkal megelégedésről, a szavakkal való felelőtlen játszadozásról, a politikai melléállás teljes hiányáról…
A hiba ott van, hogy akár egy jó rendszer, akár egy rendszerváltozás, ugyanazt az érzéketlenséggel találja magával szemben, ugyanazt a melléállásra való képtelenséget (az elmaradt reform)
Könnyen felkelthet a bizalom az újjonan divatba jött szó iránt. Tehát érezhető a közöny az irányban, hogy e jelszavak által burkolt teendők irányában valamit is tenni kéne. Olyan hazai embertípus képe: könnyen hall, könnyen szól, és alig értékel. Minden ideológiába könnyen beveti magát, de minden ideológia könnyen lepereg róla, mint olajos testről a víz…
Ha majd cselekszenek is a fölismerésük szerint, ha majd tesznek is a szükségletek s nem párt jelszavak szerint, ha több lesz az ember a magyar népdalesten, mint tüntetésen, akkor már születőben van az, az ország, melyet mindig többen akartak elprédálni, mint megteremteni!
…s aki bölcs, és tudja a szerepét… nem áll le rángatózni a rángatózókkal, ordítani az ordítozókkal! ..Szabó Zoltán 1938!

svdkert 2017.03.26. 11:11:04

korrupt paraszt görény. Ja ma i úriember.

Szalay Miklós 2017.03.26. 11:36:47

Apropó, itt egy érdekes írás az érdekek erejéről, arról hogy sokkal inkább azok mozgatják a világot, mint bármi más.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid071

(A legfelső sor a kép tetején, "Érdekek". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Lásd továbbá az Állam részt többek között a hatalommal való visszaélésről.

lobster thermidor 2017.03.26. 11:43:08

Ezt a szarházit már sokadszor választják meg az I. kerületiek. Meg is érdemlik, ha a szemüket is kilopja!

nu pagagyí 2017.03.26. 11:44:33

Az mindig nagyon tetszik, amikor a korrupcióba keveredett felelős személy megtagadja a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát, majd a titokban tartott adatokra hivatkozva handabandázik, hazugsággal vádolva a kritizálókat.

nu pagagyí 2017.03.26. 11:46:29

A következő lépés nyilván a köztulajdon eltulajdonításának rogáni módszere lesz, a bérlők szarért-húgyért tulajdonjogot kapnak.

VaradiJanos 2017.03.26. 12:01:44

Láttad már a teljes listát?

szellemkor 2017.03.26. 12:54:03

Micsoda undorító, fos, elkeseredett ballib gyűlöletblog. Feleslegesen és hiába próbáljátok lejáratni Nagy Gábor Tamást, aki nem véletlenül több cikluson át a Várnegyednek. És tudjátok miért választják újra? Elárulom: hogy a hozzátok hasonló irigy, rosszindulatú, szociokulturálisan determinált ballib söpredéket távol tartsa a Várnegyedtől.

Olyan tényeket, adatokat próbáltok lejárató szenzációként a köztudatba dobni, ami az első kerületieknek evidencia és közismert tény amióta a világ világ.

1. A Várnegyedben (szinte) nincsen lakástulajdon, mert a lakásállomány 99%-ban műemlék épületekben található, melyeket épp ezért a rendszerváltás után nem privatizáltak.
2. Mivel majd' mindnek az önkori a bérbeadója, nem engedték piaci magasságokba a bérleti díjat, mert az automatikusan lakosságcserével járt volna: csak külföldiek és újgazdagok élnének ott, és melyet épp ezért rendelet tart korlátok között.
3. Fentiekből adódóan sokkal több a potenciális bérlő mint az üres bérlemény. Mint már szó volt róla, nem a bérleti díjban 'versenyeznek' a bérlők, hanem van egy, szubjektív elemeket sem nélkülöző kiválasztási folyamat, amelynek az a célja hogy a várnegyed ezentúl se külföldiek kezében levő turistaskanzen legyen, hanem a legrégebbi budapesti városrész továbbra is élő városi szövet maradjon valódi, elsősorban értelmiségi (!) é polgári (!) értékrendű lakossággal.
Tisztában vagyok azal hogy a magatokfajták szemében ez maga a vörös posztó, de meg kell békéljetek a gondolattal, Jamaika a Jamaikaiaké, a várnegyed a budavári polgároké.

Mi sem pofázunk bele hogy mit csináltok Újlipótban. ;-)

miért 2017.03.26. 13:57:53

@szellemkor: Egyszóval, felháborodik, hogy a tolvajt, tolvajnak nevezik! Ennyire futja Takonyárpi alkalmazottjának?
Ámbár sok idióta igy is tapsolni fog, mint anno' rákosinak vagy szállasinak!

nu pagagyí 2017.03.26. 14:10:16

@szellemkor: Fogalmazhattál volna egyértelműbben. A rezsim hűbéreseit telepítik a legfőbb hűbérúr közelébe. Polgári értékrendről pedig ne hadoválj, te nem vagy az, csak egy pióca a nemzet testén a korrupt polgármestereddel egyetemben. Egy polgár az vesz magának ingatlant a saját jövedelméből, nem az államtól leesett falatokat lesi.

2017.03.26. 14:54:37

@szellemkor:

Értjük az iróniát.

szellemkor 2017.03.26. 15:41:11

@nu pagagyí: Köszi az életvezetési tanácsokat, és spec. a saját jövedelmemből vett kecómban lakom, sőt, nem is a Várban, de óvodásokon kívül közismert, hogy a Várnegyed az elmúlt 27 évben is változatlanul szinte kizárólag bérlakásokból áll. 1990-ben volt annyi realitásérzéke az akkori kerületvezetésnek és fővárosnak, hogy tudták, egy viszonylag homogén, felbecsülhetetlen műemléki értékű épületegyütesből álló városrész esetében nem választhatja a "könnyebbik" utat az önkormányzat (v.ö. többi kerülettel, ahol megszabadulván a szocializmusban elhanyagolt épületállománytól, odapasszolták a bérlőknek, így a fenntartási, felújítási, karbantartási kötelezettségektől is egycsapásra megszabadultak, mivel arra végképp nem volt akkoriban csillió forintja az önkormányzatoknak.) Nem mint ha az újdonsült tulajdonosoknak lett volna, de innen már a saját kockázatukra esett a fejükre a vakolat az akkortájt létrejött társasházakban. Kb. 27 év alatt is oda tudtunk csak eljutni hogy mondjuk már 3 házból 2-t úgy-ahogy helyrepofoztak a tulajdonosok.
A műemléki védettségű épületek esetében, ahol a szigorú előírások miatt egy ablakkilincset sem cserélhetsz le a műemlékvédelmi hatóság engedélye nélkül, volt annyi eszük az akkori jogalkotóknak, hogy tulajdonjogot nem adtak át, csak bérleti jogot. Ennek a másik oldala az a közbizalom, hogy a várbeli lakosság tudja, hogy nem fogja drasztikusan megváltoztatni a bérleti feltételeket az önkormányzat, és ezt el is várják a megválasztott testülettől és polgármestertől.
Márpedig az önkormányzatiság egyik lényege hogy a közösség a számukra fontos viszonyokat saját maga szabályozza, és amint az ábra mutatja, a polgi tisztában van a választói elvárásaival. Ha kívülről, rosszindulattól és aktuálpolitikai haszonszerzéstől vezérelve álproblémákból műhisztit csinál valaki, akkor csak a saját tájékozatlanságát és nyilvánvaló politikai céljait leplezi le, és önmagát járatja le a lejáratónak szánt karaktergyilkossági kísérlettel.
Az első kerületi polgi szerencsére nem a B1 blogcsoport közismert beállítottságú bértollnokainak, hanem a saját választóinak tartozik felelősséggel, ezért leperegnek róla ezek a szánalmas kísérletek.

legeslegujabbkor 2017.03.26. 21:17:21

@szellemkor:
Én is örülök, ha a megválasztott vezetők gazdagodnak, és jól érzik magukat. Megmostad már a lábukat?

szellemkor 2017.03.26. 22:30:20

Ne légy képmutató. Az irigység és rosszindulat hiánya még nem seggnyalás.

v.f.michael 2017.03.27. 10:38:13

@szellemkor: sem irigy, sem rosszindulatú nem vagyok én sem. Te okos embernek tűnsz, használd a józan eszed!

Nzoltan 2017.03.27. 19:42:17

Az egy dolog, hogy a média ír valmit, az meg egy másik, hogy a kerületi választók meg tudnak valamit. És a választók szavaznak. Ne gondolja már valaki azt, hogy a lakók tudta nélkül zajlanak a dolgok.
süti beállítások módosítása