B1 blogcsalád



A sörivás politikai hitvallás kérdése lett egynémelyek számára Magyarországon

2017. március 25. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 25.

lazar_janos_csiki_sor.jpg

 

Focus

A sörivás politikai hitvallás kérdése lett egynémelyek számára Magyarországon, miután a jobboldali-nacionalista kormány hadat üzent a Heinekennek. Az egész a Csíki sör körüli névvitából indult, de már a magyar állam is bekapcsolódott. Orbán évek óta felszabadító háborút hirdet a külföldi cégek ellen, mivel azok szerinte gúzsba kötik a magyar gazdaságot. De a büntető adók idáig inkább a bankokat és energiaellátókat sújtották, nem az olyan nagy munkaadókat, mint az Audi és a Mercedes. A Heineken 500 ember foglalkoztat. A készülő törvényjavaslatot ugyanakkor úgy fogalmazták meg, hogy az csupán egyes cégekre vonatkozzon, bár ezt a hatalom cáfolja. Magyarország az erdélyi magyarok védhatalmának tekinti magát. Na, ja! Hiszen azok beleszólhatnak a magyarországi parlament összetételébe.

 

ARD

Az Európai Néppárt strasbourgi frakciójának vezetője úgy foglalt állást a mai uniós csúcs előtt, hogy sürgősen meg kell csinálni a többsebességes Európát, mert nem lehet várni a leglassabbakra. Viszont nincsenek első- és másodosztályú tagok. Manfred Weber hangsúlyozta, hogy újból előtérbe kell állítani az olyan értékeket, mint a szabadság, jogállamiság és demokrácia, miután vannak olyan államok, amelyek megkérdőjelezik ezeket, lásd a lengyeleket. Ami ott folyik, az egyszerűen aggasztó. Ezért a bajor keresztényszociális politikus igen sajnálatosnak tartja, hogy a csúcskonferenciák sohasem foglalkoztak a lengyel kérdéssel, rábízták azt a Bizottságra. Hiszen ha egy állam alapértékeket von kétségbe, akkor az mindenkire tartozik. Ugyanakkor sürgette, hogy a civil társadalom mindenütt álljon ki jobban a populista és Európa-ellenes erőkkel szemben, mert az EU-nak nincs joga mindenhez. Nem avatkozhatott be pl. amikor a Fidesz átalakította az Alkotmányt. De a polgároknak kell akarniuk, hogy szabad és nyílt világban éljenek, a politika csak ez esetben tudja azt megvédeni.

Weber arról is beszélt, hogy Trump és Putyin gyenge Európát akarnak, akárcsak Le Pen és Wilders. Ám a fenyegetőzésük nyomán sokan rádöbbennek az egység fontosságára. Ugyanakkor a jövőt nem diktálhatják olyan populisták, mint Kaczynski. Aki erősebb nemzeteket akar, annak szorgalmaznia kell az erősebb földrészt is. A sokszínűség gyönyörű és meg kell óvni az európai életmódot a globalizált világban.

 

Kurier

kurier.jpg

Az európai populizmus veszélyeire figyelmeztetett a pápa. Ferenc a mai uniós csúcstalálkozón résztvevő állam- és kormányfőket fogadta a Vatikánvárosban. Azt emelte ki, hogy a földrész ma ismét reményre talál a szolidaritásban, ami egyben a leghatékonyabb eszköz a populizmus korszerű formáival szemben. Rámutatott ugyanakkor, hogy a szolidaritást olyan tettekkel kell alátámasztani, amelyek közelebb hozzák egymáshoz az embereket. A populizmus ezzel szemben az önzésből fakad. Felszólította a politikusokat, hogy ne lovagolják meg az érzelmeket saját támogatottságuk növelésére. Inkább olyan légkört alakítsanak ki, amiben az egész EU harmonikusan fejlődhet. Az egyházfő a menekültekről szólva aláhúzta, hogy itt nem számokról, gazdasági vagy biztonsági kérdésről van szó, a félelmek az eszmények elvesztéséből erednek. Európai szellemi öröksége a legjobb gyógyszer a korunkban tapasztalható értékvesztéssel szemben, utóbbi ugyanakkor a legkedvezőbb táptalaj a szélsőségesek számára. Ferenc hozzátette, hogy Európa a népek családja, vissza kell találnia az emberek és a nemzetek közösségéhez. Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy az összefogás meghozta a békét a kontinensnek, anélkül pedig nem lehet a jövőt építeni.

 

 Guardian

guardian.jpg

1. A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy meg kell őrizni azokat az értékeket, amelyekre az unió épül. Az EU nincs jó állapotban az évfordulón: még nem ért véget az euróövezet válsága és továbbra is segítségre szorulnak a görögök. Feszültség van amiatt is, hogy a magyarok és a lengyelek belekontárkodnak a nacionalizmus tekintélyelvű üzemmódjába, noha az sérti az unió liberális szellemét. Az sem segít, hogy a jelenlegi varsói vezetés vérbosszút forral Tusk ellen. A szervezetet a politikai akarat, illetve a gazdasági és stratégiai logika tartja fenn. miután képes volt meghaladni a korábbi véres ellentéteket. Csakhogy a múltbeli siker nem szavatolja a felvilágosult és békés jövőt. A britek sohasem tudtak megbarátkozni azzal az alapelvvel, hogy a megosztott szolidaritás erőt ad. Nem tudni, mennyire lehet megújítani ezt a hozzáállást Európában a következő 60 évre, de a szándék tisztességes és helyénvaló.

2. Az elemzés szerint Európának át kell alakulnia a nemzetek védelmezőjévé, miután a populista nacionalisták a kulturális és etnikai hovatartozás ellenségét látják az unióban. Itt az idő, hogy a kontinens barátai leszámoljanak a másik oldal által terjesztett mítoszokkal. Merthogy Le Pen, Orbán, vagy a Brexit ideológusainak idétlenségei folyamatosan bekerülnek a szalagcímekbe. Persze a nacionalizmus kérdése egyáltalán nem egyszerű. Miként lehet áthidalni a szakadékot a nemzeti büszkeség természetes vágya és az EU, mint a megosztott szuverenitás szabadon választott programja között? A múltkoriban, egy hatalmas romániai korrupcióellenes tüntetés részvevőinek sikerült és ily módon semlegesítették a populista mondandót. Megmutatták, hogy jól össze lehet egyeztetni a nemzeti jólétért és önképért vívott harcot az európai tervbe vetett hittel. Hiszen az unió alapító atyáit éppen a hazafiság vezérelte. Mármint hogy a közösen kialakított szerkezet miként válhat az egyes országok javára. A lényeg, hogy Európa képes megvédeni a saját nemzeteit. És közben a kontinens sohasem feledheti, hogy a nacionalizmusból lidércnyomások születhetnek.

 

Libération

liberation.jpg

Azért gyűltek össze Rómában ma az unió tagállamainak vezetői, hogy minden válság ellenére mutassák: egységesek és hisznek a jövőben. De a találkozót a Brexit kiváltotta pánik is magyarázza, nem beszélve arról, hogy Trump megválasztásával történelme során először szövetséges nélkül maradt az EU. Viszont bőven elképzelhető, hogy az idén Franciaországban Marcon lesz az elnök, Németországban pedig a szintén Európa-párti Schulz a kancellár és ébredezik az unióhívő civil társadalom is. Ugyanakkor a magyarok, a lengyelek és a csehek, akiket eurószkeptikus kormányok irányítanak, utóbbiak hallani sem akarnak a menekültekről, viszont szabadulnának a jogállam kötelékeitől, nos, e három ország nem követte a brit példát, ellenben nagyon ellenzi a többsebességes Európa gondolatát. Főleg azért, mert nem szeretnék elveszíteni a brüsszeli támogatásokat, amelyek az éves GDP 4 %-át teszik ki. A nyugat azonban egyre inkább úgy ítéli meg, hogy a kelet egyirányú utcának tekinti a szolidaritást. Berlinben nem csinálnak titkot abból, hogy az új tagoknak egy nap meg kell fizetniükl azért, mert nem fogadnak be menedékérőket. A többsebességes EU révén a partvonalra lehetne tolni a „rossz diákokat”, amit Budapest és Varsó tökéletesen ért. De ameddig nem áll fel az új vezetés a francia és a német választások után, addig Európa számára idézőjelben marad a hogyan tovább.

 

New York Times

new_york_times.jpg

A kommentár részben Gorka Sebestyén példáján mutatja be, milyen lélegzetelállítóan hozzá nem értő a jelenlegi amerikai elnöki adminisztráció, de még ennél is rosszabb, hogy Trump a maga képére formálta a stábot, vagyis az hiú, narcisztikus és veszélyes. A politikus háryjánoskodik a kampány során, ugyanakkor bombasztikusan kormányoz. Munkatársait pedig úgy lehet jellemezni, hogy üvöltő, gazdag hülyék. Ez részben abból fakad, hogy Trumpnak van érzéke olyanokat kiválogatni maga mellé, akik döbbenetesen rosszak vagy erkölcsileg alkalmatlanok, illetve mindkettő egyszerre. Gorka, a terrorizmus-elleni tanácsadó pl. 2007-ben szélsőjobbos pártot alapított Magyarországon és hírek szerint a nácikkal szövetséges Vitézi rend tagja. Hogy ez utóbbi nem említette meg a bevándorláskor, abból még baj lehet, mert a State Department előírásai értelmében a rend tagjai nem léphetnek be az országba. Ráadásul Karl Pfeifer osztrák újságíró szerint Magyarországon kétségtelenül rasszistákkal és antiszemitákkal működött együtt. A republikánusok egyik szakértője erről azt írta, hogy az elnök a legsötétebb, leghátborzongatóbb figurákat gyűjti maga köré. Együtt nyugodtan pályázhatnak a minden idők legrosszabb amerikai adminisztrációja címre. Trump alkotni nem tud, de lehet, hogy annál inkább alkalmas a rombolásra.

 

FAZ

fraknfurter.jpg

Ausztria és Magyarország egy követ fúj a migráció ügyében, nagyon is eltér viszont a véleményük annak kapcsán, hogy az osztrákok le akarják zárni a munkaerőpiacukat a keleti munkavállalók előtt. Orbán Viktor azt mondja, ehhez ők nem partnerek. Kölcsönös fenyegetések és figyelmeztetések hangzanak el, a tét: a munkaerő szabad mozgása és a családi pótlék nagysága. A bécsi kormány nem kér az olcsó és sok mindenre rávehető keleti vendégmunkásokból, ám a magyar miniszterelnök nem olyan, aki csak annyiban hagyja a dolgokat. Balog Zoltánon keresztül tudatta, hogy a végén a Magyarországon működő osztrák bankok húzhatják a rövidebbet. Erre válaszul Kern kancellár azt közölte, hogy abba kéne hagyni ezt a hangot, mert abból komoly súrlódások lehetnek. Az osztrák lépéseket bőven magyarázzák a belső, koalíciós ellentétek, újra az a hír járja, hogy előre hozzák a választásokat. Ugyanakkor a menekültek ügyében nemrégiben Kurz külügyminiszter kifejtette, hogy vannak civil szervezetek, amelyek jól dolgoznak, mások viszont együttműködnek az embercsempészekkel. Meg hogy véget kell vetni az NGO-s őrületnek. Orbán Viktor sem mondhatta volna szebben.

 

Die Zeit

die_zeit.jpg

A nacionalizmus veszélyeire figyelmeztet a német igazságügyi miniszter, aki ugyanakkor reményt merít az európai egység ügyében tapasztalható új hangulatból. Merthogy Heiko Maas irodája közelében hetek óta tüntetnek a csendes többség hívei az unióért. Szembeszállnak az újnacionalisták hangos kisebbségével. Megtanulták a brit kilépésből és Trump sikeréből, hogy időben kell reagálni. A globalizáció világában nem megoldás visszatérni az elszigeteltségbe, a kisállamiságba. A történelem nagy tanulsága, hogy egyetlen nemzet sem helyezheti magát a másik fölé. Immár szó sem lehet arról, hogy Franciaország, Hollandia vagy Németország mindenek előtt! Közösen kell erőt mutatni az olyan agresszív és tekintélyelvű politikusokkal szemben, mint Putyin és Erdogan. Az amerikai elnök hatalomra kerülése után az Európa-zászló jelenti a szabad világ lobogóját. Mindazonáltal az EU helyzete sem könnyű, lásd a Brexitet vagy az autoriter fejleményeket Magyarországon és Lengyelországban. De sohasem volt egyszerű feladat Európát egyesíteni. Az unió nem tökéletes, ezzel szemben nélkülözhetetlen. A nacionalisták azzal fenyegetnek, hogy szétverik évtizedek fáradságosan elért eredményeit. Nem szabad megengedni, hogy újra kiszabadítsák a gonosz szellemeket és kockára tegyék gyerekeink jövőjét!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5012369043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.25. 09:27:47

Az expressz asszimiláltak,

közzül egyeseknek szerénytelensége és illetéktelen, nagyhangúsága némely magyar ügyekben természetesen nem ismer határt, ugyanúgy, ahogy a születési hibában szenvedő ember előkelősködése sokszor határtalan. Belőlük kerül ki az a dzsentroid típus, mely dzsentribb a dzsentrinél, az a honfi típus, aki hazafiasabb minden ősmagyarnál, belőlük kerül ki a fajmagyarság jogainak minden olyan türelmetlen hirdetője, akinek a fajmagyarsághoz faji alapon pontosan ugyanaz a kapcsolata, mint a tabu fajúnak . Faji hiányaikat úgy akarják eltüntetni, hogy faj magyarabbak akarnak lenni a parasztszármazékoknál, előkelőségi hiányaikat úgy, hogy dzsentribbek a valódi nemesnél. Minthogy őseikben nincs magyar vér, szüntelen harsogják a magyarkodó frázisokat. Olyan vendégek ők, akik megrészegedvén a vendéglátók szívességétől, tele szájjal hirdetik, hogy itt tulajdonképpen ők a gazdák és ők merik »félteni« a magyar fajtát például a fajmagyar parasztság választójogától. Szabó Zoltán

Brüsszeli főrabbi: nincs jövője az európai zsidóságnak
A főrabbi szerint sokan nem merik látogatni a zsinagógákat, mert félnek.
Nincs jövője az európai zsidóságnak – mondja a brüsszeli főrabbi, aki a párizsi merényletek után beszélt a kontinensen élő zsidóság helyzetéről. Avraham Gigi rabbival egy izraeli rádió készített interjút – írja a JPost.
Elmondása szerint az emberek a támadások óta félnek kimenni az utcára, és a zsidók is inkább otthon imádkoznak, és nem mennek zsinagógába. Inkább lakásokban gyűlnek össze és többen a kivándorlást tervezik. Szerinte Brüsszel is megbénult, mindenki félelemben él. Hozzátette, a zsidóknak vissza kell térnie Izraelbe.
atv.hu / Daily Mail
süti beállítások módosítása