B1 blogcsalád



Már csak Trumpban bízhatunk! Mindegy, hogy Schulz, Schäuble vagy Gabriel, Németország teljesen másként gondolja Európa jövőjét, mint Orbán

2017. március 20. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetköi sajtószemléje, 2017. március 20. Hangos sajtószemle itt.sch.jpg

Die Welt die_welt_1.jpg

Harcot hirdetett a jobboldali populisták és az iszlamisták ellen a német szociáldemokraták frissiben megválasztott kancellárjelöltje. Schulz azt üzente Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az Európai Parlament elnökeként egy-két szankciót már keresztülvitt a rosszindulatú cinikusok ellen. És hogy a szabadság, valamint a demokrácia ellenségeinek tudniuk kell: az SPD-ben a lehető legelszántabb ellenfélre találnak német földön. A küldöttgyűlésen a jelenlévők felállva tapsoltak, úgy üdvözölték a kijelentést. A politikus egyúttal figyelmeztette a török elnököt, hogy ne próbálja meg egymás ellen uszítani a Németországban élő törököket, illetve hogy előbb-utóbb úgyis kudarcot vall Erdogan stratégiája, amely szembemegy a nyugati értékekkel. Arra is kitért, hogy meg kell óvni a szabad sajtót, mert az a demokratikus társadalom alapeleme. Nem is titkolta, hogy itt főleg az amerikai elnökre gondol, hozzátéve, hogy aki a médiát hazugságsajtónak minősíti, az a demokrácia gyökereit támadja.

FAZ

fraknfurter.jpg

A több Európa mellett foglalt állást a német pénzügyminiszter, mert az szerinte nagyobb biztonságot és jólétet jelent. Schäuble úgy gondolja, az unió a 20. század legjobb ötlete volt azt európaiak részéről. A politikus, aki a kereszténydemokraták 2. emberének számít, ugyanakkor elismeri, hogy a héten esedékes római csúcsértekezleten sem sok indok lesz az ünneplésre, hiszen az EU súlyos válságban van. A 60. évfordulónak inkább figyelmeztetésül kell szolgálnia, hogy meg kell őrizni az európai gondolatot és az összefogást. A lapnak írt hosszú elemzésében a miniszter rámutat, hogy a globalizáció viszonyai közepette egyre több feladatot csakis közös erővel lehet megoldani, a nemzetállamok egymaguk nem sokat tudnak tenni pl. a klímaváltozás, vagy a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetés ellen. Mint rámutat, nem kétséges, hogy az unió mindig is a nagy válságok után tudott előrelépni, viszont a tagállamok eltérő felfogása miatt, jelenleg nagy szükség van a többsebességes Európára. Ennek nem lehet akadálya mindaddig, amíg az adott területen nyitva áll az együttműködés lehetősége azok előtt is, akik még nem csatlakoztak hozzá.

Vonatkozik ez a többi közt a migrációra. Egységes menedékrendszert kell kialakítani, ideértve, hogy közösen határozzák meg az elveket, mármint hogy ki kaphat menekültstátuszt, illetve, hogy a befogadott embereket igazságos módon el kell osztani a tagállamok között. A földrész világméretű jelentőségéhez hozzájárul az egységes valuta. Az euróövezet egyben egyfajta mag-Európát jelent, azt mindenképpen meg kell őrizni és védeni. Végezetül Schäuble azt hangsúlyozza, hogy a nyílt társadalom, a jogállam, a hatalmi ágak megosztása, a képviseleti demokrácia, a jólét és a társadalmi összefogás továbbra is vonzóvá teszi a kontinenst a világ szemében. A mostani rendszer azonban összefügg a történelem szomorú tanulságaival, de a mérsékletre, az érdekek egyeztetésre nagy szükség van jelenleg is, hogy elkerüljük a föld önmegsemmisítését. Kellő elszántság szükséges ahhoz, hogy bizonyítsuk: a modell igenis teljesítőképes. 

Daily Telegraph

daily.jpg

Tony Blair elismerte, hogy fogalma sem volt, hány ember keres majd munkát Nagy-Britanniában, amikor 13 éve, az unió keleti bővítése után megnyitotta a határokat az új tagok munkavállalói előtt. Az akkori kormányfő azzal igyekezett bagatellizálni lépése jelentőségét, hogy a legtöbben a 2008-as válság kirobbanása után érkeztek. Mint emlékezetes, a kelet-európai vendégmunkások nagy száma igen jelentős szerepet játszott abban, hogy a britek a Brexitre szavaztak. Blair viszont most azzal érvelt, hogy a volt szocialista államok felvétele igen fontos volt, biztonsági és gazdasági megfontolásokból egyaránt. Ráadásul akkoriban még egészen más képet mutatott a brit gazdaság. Azt viszont roppant sajnálatosnak és a brit népszavazás egyik tragédiájának nevezte, hogy nyitást, akárcsak az egységes piacot, ma hibának tartják. Hiszen mindkét nagy párt támogatta és sok haszonnal jár az ország számára. Egyébiránt úgy gondolja, hogy még mindig vissza lehet csinálni a kiválást.

Die Zeit

die_zeit.jpg

Az újság úgy mutatja be a 444.hu-t, hogy az 4 éve bírálja a kormányt és sikeres. Vicceket gyárt Orbán Viktorról, egyben leleplezi a korrupciót és a kábítószermaffiát. Miközben a Riporterek Határok Nélkül rangsorában Magyarország a sajtószabadságot tekintve visszacsúszott a 67. helyre, Malawi és Bosznia közé. A jelentés kiemeli, hogy Orbán Viktor ellenőrzése alá vonta a médiát, a legtöbb orgánumot cenzúrázzák, illetve a szerkesztőség az öncenzúrát választotta. A nagy hirdetők bojkottálják az ellenzéki sajtót, így a 444-et is. Ám az népszerű, főleg a fiatalok körében. Naponta 300 ezer látogatójuk van, akik méltányolják a humort és az iróniát.

A lényeg a sok tényfeltáró anyag a kormány, a gazdaság és a jól szervezett bűnözés összefonódásáról. A munkatársak mégsem félnek attól, hogy Orbán Trump példáját követi és háborút indít a média ellen, annál is kevésbé, mivel a legtöbb újság, rádió, tévé, online-termék a hivatalos álláspontot szajkózza. Az állami tévé pl. leginkább a migránsokkal foglalkozik, noha azok nem jönnek. Rengeteg időt tart fenn azután Orbán és a miniszterek beszédeinek, azok kedvenc témája Merkel és az ő muzulmánjai. A baráti sajtóban nagyjából ugyanez a kép. Kritikus jelentéseket, vagy hogy rákérdeznének bizonyos döntésekre az illetékeseknél, a legtöbbször reménytelen tőlük várni. A 444.hu újságíróit viszont jó 4 hónapja kitiltották a Parlamentből, mert kérdezni merészeltek, éspedig ott, ahol nem szabad. De hát más úton-módon hiába próbálkoztak.

Die Presse

die_presse.jpg

1. A német Alkotmánybíróság elnöke aggasztónak tartja a Magyarországon, Lengyelországban és Törökországban zajló folyamatokat. Voßkuhle a magyarok és a lengyelek kapcsán úgy gondolja, erősen kérdéses, hogy mennyire független még e két államban az Alkotmánybíróság. Kifejtette, hogy a Velencei Bizottság teljesen egyértelmű ez ügyben. A szakember egyúttal felveti, hogy pl. a lengyelek esetében túl nehézkes a 7-es paragrafus alkalmazása, tehát hogy felfüggesszék a szavazati jogot. Épp ezért nem kellene-e más jogi lehetőségeket teremteni az adott helyzet megvitatására és szükség esetén szankciók alkalmazására. Annál is inkább, mivel a közös értékek nélkül Európának nincs jövője. Pl. az ellenzéket nem lehet megfosztani attól az esélytől, hogy idővel hatalomra kerüljön. Ehhez olyan jogok kellenek, mint a vélemény-, a gyülekezési és sajtószabadság. Továbbá egy sor intézmény és mechanizmus, amely szavatolja a nyílt politikai folyamatokat. De azt is látni kell, tette hozzá a német Alkotmánybíróság első embere, hogy a globalizált versenyben csakis az egységes és erős Európa képes megvédeni a közös normákat, a kultúrát és jólétet. Ha nem akarunk más hatalmak gyarmata lenni, akkor a tagállamoknak szorosan együtt kell dolgozniuk.

2. A lap megállapítja, hogy egyre inkább az elszigeteltségbe manőverezi magát a lengyel kormány, és ami különösen kínos Kaczynski számára: a legutóbbi uniós csúcson legjobb barátja, Orbán Viktor is Tusk megbízatásának meghosszabbítására voksolt. Akárcsak a másik két visegrádi állam vezetői. De hát Varsó a keleti partnerekkel, az litvánokkal, fehéroroszokkal és ukránokkal fenntartandó jó viszony helyett a lengyelséget forszírozza, amit az említett szomszédok az ottani lengyel kisebbség miatt nem vesznek jó néven. Egy szlovák elemző pedig az mutatta ki, hogy rengeteg törésvonal húzódik a V4-ek között is. A csehek és a szlovákok borúlátóak a magyarok és a lengyelek által meghirdetett kulturális ellenforradalom ügyében és ugyanígy vélekednek a németellenes varsói külpolitikáról. A nacionalista jelszavak miatt újra feltámadtak az ellenérzések a magyarok és a szlovákok, illetve a csehek és a lengyelek között. Mindehhez jön még, hogy Putyin kapcsán Kaczynski és Orbán szögesen eltérő nézeteket vall. Vagyis lehet, hogy bizonyos kérdésekben jó az együttműködés a négyek között, de a nagy külpolitikai témákban egyre messzebb sodródnak egymástól. Kivéve a menekültek elutasítását.

 

Der Standard

der_standard.jpg

Az erősebb Európáért harcolni kell! Ezt hangsúlyozza a lapban megjelent kommentárjában a német külügyminiszter. Gabriel kiemeli, hogy az EU hatalmas nyomás alatt áll, populisták és autokraták le akarják építeni, mi több, megpróbálják szétverni. Ám ezt nem szabad megengedni! De a földrész 60 év után válaszút előtt áll. A pénzügyi válság és a menekültáradat kíméletlenül feltárta az egység tervének gyenge pontjait. A britek kilépése ébresztőnek számít. Ezért egyezségre kell jutni, hogy mit jelent Európa, merre akarunk haladni és mennyit kívánunk rá áldozni. A populisták egyszerű megoldásokkal hitegetnek, és fellépnek a tekintélyuralmi erők is, amelyek elutasítják a közös értékeket. Pedig az egyesülés az egyedül helyes és járható út. Az országok csak akkor tudják megóvni az érdekeiket és normáikat, ha egy nyelven beszélnek. Immár senki sem tud egyedül boldogulni. Ehhez az építőelemet a jogállam és a demokrácia, a szolidaritás és a sokszínűség jelenti.

Nem visz előbbre az sem, ha lemondunk arról, amit már eddig elértünk. Jobb és erősebb Európát kell teremteni. Ehhez létre kell hozni a közös védelmet. Szavatolni kell a külső határok biztonságát. Javítani kell a belső biztonságot. Lásd a terrorizmust, mert a szabadság és biztonság ikertestvérek. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról, hogy az európai terv mindig is magában foglalta a jólét ígéretét, ám jelenleg sokan úgy érzik, hogy a kontinens magára hagyta őket. Ennél fogva fejleszteni kell az egységes piacot és komolyan kell venni a szociális feladatokat. Nincsenek nettó befizetők és nettó haszonélvezők, Európával mindenki csak nyer. Ám mindez csak akkor sikerülhet, ha felélesztjük az európai szellemet és megkérdőjelezünk bizonyos nemzeti érzékenységeket.  

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr9712352751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.20. 07:51:37

Mi meg azt üzenjük Schulznak: nagy elődjének, Hitler Adolfnak se sikerült, neki se fog. Most azonban, Németország soron következő feltétel nélküli kapitulációja után meg fogjuk szüntetni Németországot, s pont.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.20. 07:52:10

Mi meg azt üzenjük Schulznak: nagy elődjének, Hitler Adolfnak se sikerült, neki se fog. Most azonban, Németország soron következő feltétel nélküli kapitulációja után meg fogjuk szüntetni Németországot, s pont.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.20. 08:02:42

Mi meg azt üzenjük Schulznak: nagy elődjének, Hitler Adolfnak se sikerült, neki se fog. Most azonban, Németország soron következő feltétel nélküli kapitulációja után meg fogjuk szüntetni Németországot, s pont.

2017.03.20. 18:05:36

Richard P. Feynman (Nóbel-díjas) Önéletrajzából.

Sok idióta fordult elő ezen a konferencián, (pártkongresszuson) sok nagyképű, önelégült idióta — falra tudok mászni ettől a fajtától! A közönséges idiótákkal nincs semmi baj, mert szót lehet velük érteni és jobb belátásra lehet őket téríteni. De az önelégült idióták — azok az idióták, akik leplezni igyekeznek valódi mivoltukat, mindenféle hókuszpókusszal sikerül is elhitetniük, hogy ők az emberiség díszpéldányai— őket egyszerűen KÉPTELEN VAGYOK ELVISELNI! A közönséges idióta nem csaló, a közönséges idióta őszinte, a képmutató idióta viszont álságos, kibírhatatlan képződmény!

A politikában az emberek mindig az ámítás és az önámítás együgyű áldozatai voltak és azok is maradnak, amíg meg nem tanulják, hogy bármely erkölcsi, vallási, politikai, szociális frázis, nyilatkozat, ígéret mögött fel kell fedniük egyik vagy másik osztály érdekeit A réginek a védelmezői mindig rá fogják szedni a reformok és javítgatások híveit, amíg ezek meg nem értik, hogy minden régi intézmény, bármily használhatatlan és rohadt is, egyik vagy másik uralkodó osztály erejére támaszkodik. Lenin: Mi a teendő.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 18:59:28

"Schulz azt üzente Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az Európai Parlament elnökeként egy-két szankciót már keresztülvitt a rosszindulatú cinikusok ellen."

Ah, a fideSSfasszopók hada miért nem tombol itt? Nem jött még ukáz Kubatovtól, hogy Merkelmuttit vagy a Schulzot kell gyűlőlni? Nincs komment, nem lesz bevétel.

midnight coder 2017.03.21. 07:02:31

Az, hogy a német vörösnácik mit akarnak, az egy dolog. Az pedig egy másik, hogy ha Erdogan a nyakukba ereszti a migránsokat, és Orbán is tovább engedi őket, akkor záros határidőn belül a saját választóik fogják felakasztani őket az utolsó szálig.

Kelly és a szexi dög 2017.03.21. 07:07:48

Gondolom van egy végső megoldási terve arra, miként telepíti majd keletre a migránsokat, hogy ellássák élelemmel a fejlett ipari nyugatot...

Skankhunt42 2017.03.21. 07:41:59

Arra már megvan a válasz, h miért sietett véleményt mondani Németország Hollandia lenácizására, és miért nem tette ugyanezt amikor az osztrákok náciztak minket?

Nzoltan 2017.03.21. 18:31:25

Szerintem a német "demokratikus" oldal utolsó ciklusát láthatjuk majd. Schulz úgy végzi, mint hollande.
Aztán bevonul a történelemkönyvekbe azon nagy politikusok mellé, akik átjátszották az országot a arabok kezére.

Legyenek rá büszkék.
süti beállítások módosítása