B1 blogcsalád



Osztrák sajtó: Áder nem az a bólogató János?

2017. március 13. - Szelestey

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. március 13. Hangos lapszemle itt.ader-janos.jpg

Financial Times

financial_times.jpg

A kommentár úgy látja, hogy a többsebességes modell alakítja majd Európa jövőjét, és

valóban az a legjobb, ha lesz egy szorosan együttműködő mag, illetve egy lazább külső kör.

Valamit mindenképpen tenni kell, mert az unió bajban van, az euróövezet, a bevándorlás, a britek miatt. Továbbá a mert a lengyelek teljesen elszigetelődtek. A négy vezető hatalom a múlt heti csúcs előtt kizárásos alapon a változó geometria, vagyis a többsebesség mellett tette le a garast. Merthogy annyi minden szól az összes többi opció ellen. Eszerint minden ország tagja lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, de már nem okvetlenül csatlakozna a közös valutához, valamint a bel-, illetve kül- és biztonságpolitikához. A szabad mozgás joga megilletné a belső mag polgárait, de többiek számára csupán választható volna.  Ez a szerkezet még azt is lehetővé tenné, hogy a britek visszatérjenek a kilépés után, mert mások volnának a jogi alapok. Hozzá kell nyúlni az intézményi keretekhez, mert különben csak az volna hátra, hogy a szervezet továbbra is evickéljen, éspedig abban a reményben, hogy semmi sem történik. Ám tudjuk, hogy az hová vezet.

The Times

the_times_1.jpg

A legrégebbi brit kollégiumok vezetői arra szólították fel a parlamenti képviselőket, hogy

ne űzzék el az unió többi tagállamából érkezett munkavállalókat.

A levél, amelyet 35 tekintélyes oxfordi tanintézmény rektorai írtak alá, azért született, mert az Alsóház ma szavaz arról, megindítják-e hivatalosan is a kilépési folyamatot. Az állásfoglalás, amelyhez mindössze 3 kollégium nem csatlakozott, hangsúlyozza, hogy a diplomások kivonulása máris megkezdődött. Az érintettek ugyanis nem tartják kielégítőnek a kormány ígéretét, és azt szeretnék, ha törvénybe foglalnák, hogy később mégsem kell venni a kalapjukat. Márpedig ha elmennek a professzorok, tudósok és a kisegítő személyzet tagjai – folytatódik az üzenet -, az súlyos hatással lenne az Oxfordi Egyetemre, az ott folyó kutató munkára és ez azután végiggyűrűzne az egész országon. Mint emlékezetes, a Lordok Háza azt javasolta, hogy adjanak garanciákat az uniós polgároknak. A Brexitért felelős miniszter pedig felhívta a tory képviselőket, nehogy szabotálják a javaslatot, illetve ne próbálják megkötni a kormányfő kezét. Ha ma átmegy az indítvány, akkor May akár már holnap bejelentheti, hogy rajtol a kiválási folyamat. Mint ismeretes, a vendégmunkások ügyében az gátolja leginkább a megállapodást, hogy London azt szeretné, ha hasonló biztosítékokat adnának az Európában dolgozó briteknek is.

Guardian

guardian.jpg

Nagy-Britannia a dublini egyezmény alapján vissza akar küldeni Kelet-Európába, így Magyarországra 3500 menekültet, jóllehet ott megverték, bebörtönözték őket, durván bántak velük. Az egyik érintett elmondta, hogy Bulgáriában bántalmazták és megalázták. Utána eljutott magyar földre, de ott meg

a hatóságok egy mindössze 2,5 négyzetméteres ketrecbe zárták.

Akadt, aki négy-öt napot töltött el így, őt szerencsére egy nap után kiengedték. Mások arról számoltak be, hogy Romániában a vízbefullasztást imitáló módszerrel megkínozták és az ágyhoz bilincselték őket. A brit Belügyminisztérium arra hivatkozik, joggal gondolja azt, hogy mindenütt megfelelő bánásmódban részesülnek a menedékkérők. Ennek ellenére Görögországban olyanok a körülmények, hogy oda nem küldenek senkit. Egy ügyvédi iroda pedig nemrégiben elérte, hogy ne toloncoljanak ki többeket Magyarországra, mert fennáll a veszély, hogy tőlünk visszaküldik őket a saját országukba, ahonnan elmenekültek.

Kurier

kurier.jpg

Menekültek erőszak alkalmazásával vádolják meg Magyarországot, mármint hogy megverték, megrugdalták és lefújták őket, illetve kutyákat uszítottak rájuk. A kormány kategorikusan visszautasítja ezeket az állításokat, az ügyészségen azonban gyűlnek a feljelentések. A tudósító Belgrádban beszélt egy 16 éves afgánnal, aki többekkel együtt átvágta a kerítést, ám a határőrök elfogták őket és az egyik kutya megharapta a fiút. Egy másik fiatal ugyanígy járt. A sebeket az Orvosok Határok Nélkül szakemberei látták el. Ők azt mondják, egy év alatt több mint 100 ilyen esetük volt, de abból indulnak ki, hogy a tényleges szám jóval magasabb, mert nem minden érintett jelentkezik. Ugyanakkor volt, aki arról számolt be, hogy magyar egyenruhások utasítására órákon keresztül kellett állnia a jeges vízben. Emberi jogi szervezetek szerint a lelki erőszak az elrettentést szolgálja. A magyar Belügyminisztérium cáfolatot adott ki, de ebben fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Orvosok Határok Nélkül közismerten kapcsolódik Soroshoz.

A milliárdos az állam ellenségének számít a mai Magyarországon, mert kiáll a demokrácia és az emberi jogok mellett.

Ezzel együtt az ügyészség elismerte, hogy 2015 szeptembere óta 44 esetben indított eljárást a menekültek bántalmazásának gyanújával, de mindössze két esetben emeltek vádat.

Der Standard

der_standard.jpg

1. A lap biztosra veszi, hogy újabb öt évre a Sándor-palota lakója maradhat Áder János, aki az Orbán-féle jobboldali populizmus követője, de nem feltételek nélkül. Épp ezért sokáig nem lehetett mérget venni arra, hogy újraválasztják-e, mert a kormányfő feltétlen engedelmességet vár el a táborától és az elnökkel e tekintetben nem volt elégedett. Egy ideig szó volt arról, hogy a tisztséget Balog Zoltán veszi át, de azután a miniszterelnök elállt ettől az ötlettől, mert az emberi erőforrás tárca vezetője református pap. Márpedig akkor mind a három vezető méltóság kálvinista kezekbe került volna, hiszen Orbán Viktor és Kövér László is ezt a hitet követi. Ezt meg állítólag a katolikus egyház ellenezte, márpedig az a hívők 60 %-át képviseli. Papjai a választások előtt nem felejtik el, hogy a szószékről Orbán mellett prédikáljanak. Épp ezért

a katolikus Áder a kisebbik rossznak tűnt a kormányfő számára.

Azon kívül úgy tudni, hogy Balog nélkülözhetetlenné tette magát miniszterként.

2. Az elemzés úgy látja a mai elnökválasztás előtt, hogy Áder János csak viszonylag lojális Orbán Viktorhoz, de nem az a bólogató János. Volt olyan törvényjavaslat a jobboldali-populista kormány részéről, amelyet nem írt alá. 5 éve pl. meghiúsította, hogy regisztrációhoz kössék a választási jogot. Három hónappal később viszont aláírta az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését, de sok már kétes esetben sem emelt semmiféle kifogást. Lásd a hajléktalanok büntethetőségét, a menedékjog megszigorítását. Ha most újabb 5 évre megbízást kap, egyik első feladata az lesz, hogy véleményt mondjon a menedékkérők, köztük fiatalkorúak tervezett internálásáról. Az elképzelés sérti a nemzetközi és az európai jogot. Így

Ádernek, aki nem mindig és mindenre bólint rá, hangosan és erőteljesen nemet kell mondania.

 

Wall Street Journal

A lap azon gúnyolódik, hogy

a magyar tiltakozás nyomán alighanem lesz egy álommunkahely Brüsszelben, amelyre sokan vágynának:  a Nutella Ellenőrző Ügynökség.

Az ötletet a német agrárminiszter vetette fel, miután Lázár János szerint súlyos botrányt jelent, hogy Magyarországra gyengébb minőségű  csokis mogyorókrém jut. Az ügy a térség más államaiban is nagy port vert fel, kezdve a süteményektől, egészen az üdítőkig. A gyártók tiltakoznak, mondván, hogy ők csupán a helyi ízlésnek próbálnak megfelelni, szó sincs arról, hogy silányabb árut küldenének. Magyarország számára a történet annyira húsbavágó, hogy még az uniós csúcson is szóba hozta. Így akit érdekel, az figyelje erősen a Brüsszelből érkező álláshirdetéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6712333683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása