B1 blogcsalád



Ha Handó Tünde jelöli ki a bíróságot, mindjárt más az ítélet

2017. március 08. - Spectra

01_2011073092138_95.jpg

A 2010 után indult elszámoltatási perek újabb vádlottját mentette fel a Fővárosi Törvényszék. Amíg vidéken sorra ítélik el a koncepciós perek vádlottjait, addig a fővárosban rendre felmentő ítéletek születnek. Budapesten ugyanis  - vidékkel ellentétben -  látványosan máshogy kezelik azokat a vallomásokat a bírók, ahol felmerül a nyomozó szervek szakmaiatlan működése. 

Vajon a BKV-ügyben is felmentő ítélet született volna, ha nem Kecskemét, hanem a törvényes bíróság, vagyis a Fővárosi Törvényszék tárgyalja az ügyet?

Emlékeztetőül: Hogyan került a BKV-per Kecskemétre (kétszer is)?

A BKV-pert jog szerint a Fővárosi Törvényszék tárgyalta volna. 2011-ben azonban az Alaptörvény jogokat biztosított Handó Tünde OBH elnökének (Orbán Viktor jó barátjának) arra, hogy a BKV-ügy tárgyalására kijelölje az indokolatlanul súlyos ítéleteket hozó Kecskeméti Törvényszéket.

Az Alkotmánybíróság később jogellenesnek ítélte a peráthelyezéseket, hiszen így sérült a vádlottak törvényes bíróságokhoz való joga. Az érintett bíróságok azonban egymásnak kezdték passzolgatni a BKV-ügyet, míg az végül vissza nem került Kecskemétre.

A Kecskeméti Törvényszék végül első fokon 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Hagyó Miklóst.

A Fővárosi Törvényszéken korábban Bielek Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. volt vezérigazgatójának ártatlansága bizonyosodott be. Most pedig a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei (BGYH) Zrt. egykori vezetőjéről derült ki a bíróság előtt, hogy nem bűnös hűtlen kezelés vádjában. 

  • A Főváros figyelmen kívül hagyta Bielek kényszervallatás alatt tett vallomását

2010. február 12-án az FKF ügyében a volt vezérigazgatót, Bielek Pétert a rendőrségen egy öt órás meghallgatáson, nyomasztó légkörben Hagyóról, Demszkyről, Mesterházy Ernőről kérdezték. Bielek saját bevallása szerint félt, hogy őt sem engedik majd haza családjához, ezért a nyomás hatására a rendőrök elvárásainak megfelelő, ám egyáltalán nem valós tartalmú vallomást tett. Mivel Bielek vallomása később a BRFK ígérete ellenére mégis megjelent a Magyar Nemzetben, második kihallgatásán már tagadta korábbi hamis terhelő állításait. 

A Fővárosi Törvényszék ezt követően úgy látta jónak, hogy a furcsa körülmények között lezajlott kihallgatás során tett vallomást figyelmen kívül hagyja. Tehát kirekesztette a bizonyítékok közül azt a vallomást, amit egyébként “véletlenül” a Magyar Nemzet már másnap címoldalon hozott. 

A BKV-ügy tárgyalása során a Kecskeméti Törvényszék ezt nem tette meg - bármennyien számoltak be kényszervallatásokról a bíróságon, bármennyiszer vonták vissza, vagy kértek elnézést a hamis tartalmú vallomások miatt a megfélemlített vádlottak és tanúk egyaránt.

  • Ferenci Tibor ügyében az ügyésznő is elismerte a bizonyítottság hiányát

A Budapest Gyógyfürdő és Hévizei (BGYH) Zrt. ügyének tárgyalásán az ügyész is a vádlott felmentését kérte bizonyítottság hiányában. Papp Gábor, a vádlott ügyvédje pedig perbeszédében a 2010 utáni politikai elszámoltatások egyikeként értékelte az eljárást:

"Ezek a 2010 után indított ügyek pedig eddig egytől-egyig a vádlott, vagy vádlottak felmentésével végződtek. Ebből az is következik, hogy az ügyészség az elmúlt időszakban teljesen félreértelmezte a hűtlen kezelés bűncselekményét. Ha nem így történik, elkerülhető lett volna a vádemelés és a több éves bírósági procedúra"

 mondta az ügyvéd. 

Ezek után jogosan merül fel a kérdés: vajon hogyan végződött volna a BKV-per első fokon, ha a Fővárosi Törvényszék tárgyalja az ügyet? Ahol kizárhatták volna azokat a vallomásokat, amelyeket semmi nem támasztott alá, és többszörösen vissza is vonták őket - bocsánatot kértek miattuk.

Vajon hogyan végződött volna, ha a törvényes bíróság hoz ítéletet, és nem az, amelyiket Handó Tünde jelölte ki?

A címkép csak illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr512320099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2017.03.09. 09:05:32

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Trackback: Tények önkényes értelmezése szabad a hazai bíróknak 2017.03.09. 09:05:14

A tények bírói önkényes értelmezése Magyarországon NEM bűncselekmény, ezért a magyar igazságszolgáltatás NINCS bűnözők kezében.

Trackback: Bírói Önkény Ellen mozgalom indult 2017.03.09. 09:04:53

Magyarországon nem demokrácia, hanem többpárti diktatúra, és nem jogállam, hanem bírói önkényesség van. Bírói Önkény Ellen Mozgalom indult a faszbukon. Oldal elérhető: https://www.facebook.com/BiroiOnkenyEllen

Trackback: Bűnelkövetés törvényekkel álcázva 2017.03.09. 09:04:36

Magyarországon a törvénykezés és a bírósági gyakorlat is a bűnelkövetés eszközévé vált. A politikusokat nincs aki visszatartsa bűnöző törvények meghozatalától és a bírák meg nem függetlenek, hanem önkényeskedők.

Trackback: Bírói bűnözés 2017.03.09. 09:04:09

A társadalmunknak szembesülnie kellene a bírói bűnözés problematikájával is, mert jellegénél fogva az az egyik legveszélyesebb a társadalmunkra és a közerkölcsromboló hatása is elsődleges.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.08. 13:58:26

koncepciós perek, ne röhögtess
a politikusok felét simán le kellene csukni.
mindenki tisztában vele, hogy korruptak és lopnak. csak az a baj, hogy nehéz bizonyítani.
ahogy most az mszp-seket felmentik, úgy fogják majd a fideszeseket is felmenteni bizonyítottság hiányában

Netuddki. 2017.03.09. 08:27:52

"Bielek saját bevallása szerint félt, hogy őt sem engedik majd haza családjához, ezért a nyomás hatására a rendőrök elvárásainak megfelelő, ám egyáltalán nem valós tartalmú vallomást tett."

Hát bammeg, Ha úgy érzi jogtalanul van nyomás alatt, akkor tegyen panaszt. De ha hamisan vall, akkor mit akar?

"Ebből az is következik, hogy az ügyészség az elmúlt időszakban teljesen félreértelmezte a hűtlen kezelés bűncselekményét."

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor ez gyakorlatilag hiányzik a szótárukból.

elemes 2017.03.09. 08:30:28

A bkv ügyben sajnos felmentő ítélet született.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.09. 08:40:25

A baloldali maffia keze messzire elér.

A mocskos Hagyó, Molnár Gyula, Hunvald féle tolvajok felmentése, nem azt jelenti hogy ártatlanok.

Elég visszanézni mennyi kárt csináltak a fővársonak ezek a tetves tolvajok.

Pilotax 2017.03.09. 08:43:51

@Tibi !: Tudod kinek kell a panaszt tenni? Annak az ügyészségnek aki felügyeli a rendőrségi eljárást és vádat emel ellened! 100000 estből talán egyszer fordul elő, hogy az ügyészség helyt ad a panasznak. Személyes tapasztalat. Amikor jogos önvédelemből (bíróság állapította meg később jogrősen) jártam el, ami annyira nyilvánvaló volt, hogy az már ordított, gyakorlatilag postafordultával utasították el a panaszomat az eljárás jogtalanságával kapcsolatban.

Szerintem minden kihallgatásnál engedélyezni kellene, hogy az elvileg ott lévé védő is hang vagy képfelvételt készíthessen, így aligha lehetne kényszer vallatni. Persze ehhez az is kellene, hogy minden kihallgatáson kötelezően kelljen jelen lennie a védőnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.09. 08:47:11

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN?

igazi hős 2017.03.09. 08:57:45

@Ballib cenzúrázók réme 25: "A mocskos Hagyó, Molnár Gyula, Hunvald féle tolvajok felmentése, nem azt jelenti hogy ártatlanok." Ebben egyetértünk, csak az okokat látjuk másként. Szerintem egyszerűen fél a Fidesz, hogy kiderül, hogy ők is benne voltak mindenben, lásd Dávid Ibolya által említett 70:30-as szabályt.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2017.03.09. 09:08:47

A bírói önkény és a bírói bűnözés társadalmunk legveszélyesebb problémája. / Hazánkban nem csak a papok, bankok, a politikusok, gázszolgáltatók, de a bírók és a bíróságok is nagyon elkurvultak. / Magyarországon a törvénykezés és a bírósági gyakorlat is a bűnelkövetés eszközévé is vált.

aktuális:

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke már törvényi erejű rendelkezést hoz és előírja azt is, hogy ki és mit gondolhat – ezt kifogásolják azok a bírák, akik Strasbourgban és az Alkotmánybíróságon támadták meg a bírósági korrupció kivédésére hivatott, de visszaélésekre széles lehetőséget nyújtó integritási szabályzatot.

hvg.hu/itthon/20170309_hando_tunde_obh_integritasi_szabalyzat_strasbourg_alkotmanybirosag_birok#rss

Netuddki. 2017.03.09. 09:14:27

@Ballib cenzúrázók réme 25: Az a tolvajfidesz sara, hogy a hagyóékat felmentették. Szóval, nem értem min picsogsz mocskos tolvajfidesz troll.

Netuddki. 2017.03.09. 09:17:46

@Pilotax: Hát bazmeg, akkor el kell menni Staszburgig. Ha meg magad ellen vallasz, még ha hamisan is, akkor meg úgy jártál. Ennyi.

Azt meg én sem értem, hogy a XXI. században, a kihallgatásokon miért nem kötelező a kamera. Vagyis értem, de hát a nem annyira távoli cél, hogy ez a helyzet is változzon.

ostvan1 2017.03.09. 09:23:27

Nagyon sokan azt hiszik, hogy a politikai felelősség és a büntetőjogi felelősség átfedésben vannak. Szerencsére nem.
Elvileg a büntetőjog egy precíz, tényekre alapuló vizsgálat, ahol mindent bizonyítani kell, és ha már nincs kétsége a bírónak, akkor hoz ítéletet.
A politikai megítélés pedig a nép joga és feladata, ahol megérzésre alapozva szeretnek, vagy útálnak valakit. És a választás nevű eljárásban ítélkeznek.

nu pagagyí 2017.03.09. 10:09:06

Csak kibújt a szög a zsákból. A Fidesz ismét lebukott, hogy csak "szépelgő" - még mindig jogállam és demokrácia van - dumát nyom. Minden kinevezettje pártcsicskának bizonyul, bár Szájerné esetében rögtön látható volt, hogy eleve megsértettek minden jogállami normát. A maffiapárt már a formára sem ad, elvesz mindent, amit megkíván.

d.j 2017.03.09. 10:29:07

@Ballib cenzúrázók réme 25: Kényszervallatás a mai Magyarországon. Ezt szereted te sötét paraszt? Másképp nem tudnak vallomást szerezni, csak ezzel.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.09. 12:03:15

@Ballib cenzúrázók réme 25: Nem a "baloldal keze" miatt nincsenek ezek a pofák börtönben ne aggódj. A fidesznek szabadon jók, illetve azokban a bizonyoszekben is benne oltak a fideszes önkormányzati prominensek nyakig. Te meg véded őket, te barom, te.

Tele_Maus Nonprofit Consulting · www.tele-maus.hu 2017.03.09. 12:15:51

Mindenkinek, akik nagyonokos' és elintézi annyival, hogy mit kellett volna tenni a (kényszer)vallatás során: kívánom, élje át. Mindenkinek, aki értelmesen és jogilag megalapozottan nyilatkozik: köszönöm és köszönöm és köszönöm! Handó Tündének és társainak egyszer majd tőle (tőlük) is kérni fognak valamit, és az pedig neki (nekik) nem fog tetszeni :-[

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2017.03.09. 15:34:04

@Ballib cenzúrázók réme 25: Na nézd már! Megint előkerült a fénykép minden fidesznyik troll ősannyáról, ezért vagytok minannyian olyan sötét buták:
kep.cdn.index.hu/1/0/1402/14025/140257/14025758_731846_31ad210e88faa284f987aae4f31907a3_wm.jpg

háromperhármas 2017.03.09. 16:15:46

Ha hamisan tanúskodik, azt az eljárás során bármikor módosíthatja, az ítélet kihirdetéséig. A gyanúsított meg ugye nem tud hamisan tanúskodni, mert ő nem tanú...

- duplagondol 2017.03.10. 01:01:26

@Pilotax: Egy túrót. Az ügyvéd a legjobb ellenszere annak, hogy ne tudják bemártani egymást. Ha már a bíróságok mentő körülménynek tekintik a "nyomasztó légkört", legalább a vádalku lehetőségét ki lehetne szélesíteni. A büntetési tételek radikális felemelésével, persze. És, ha lehet, ne nagyon lehessen már visszafelé szédelegni mondjuk egy eskü alatt tett vallomás után.

Pilotax 2017.03.10. 15:04:15

@- duplagondol:
Honnan veszed ezt a esküdözéses hülyeséget. A magyar jogi eljárásokban nincs semmiféle esküdözés. Az meg alap, hogy akit vádolnak nincs igazmondási kötelezettsége - csak a tanuknak, de nekik sincs semmiféle eskü, egyszerűen felhívják a figyelmét az igazmondási kötelezettségére büntetési fenyegetettséggel - , nem köteles magát vádolni.
Nem véletlen, hogy alap rendőri trükk, hogy akit vádolni akarnak -gyakran - először megpróbálják tankúént kihallgatni, mert úgy köteles igazat mondani, persze megfenyegetve, hogyha hazudik akkor bizony törvényes felelősségre vonás van.

- duplagondol 2017.03.10. 18:54:09

@Pilotax: Ne cifrázzuk, tényleg hülyeség volt - nem a mentségemre, de hajnalok hajnalán azzal a megnyugtató érzéssel nyomtam le az enter gombot, hogy ebben a témában, ha elvisz a hév, képes lehetek valami orbitális marhaságot összehordani. Egyébként a legtöbbször talán nem szokásom az ilyesmi.

Elnézve a magyar igazságszolgáltatás állapotát, a korrupciós vádakat eljárási hibák miatt megúszó senkiháziak hirtelen kivirágzását, azért van ok az indulatra. Ilyen fékevesztett tempóban számít igazán ingoványos talajnak a jog, tudom. A vádalku intézményének kiterjesztését, az ügyvédi kapcsolattartások szigorítását azért továbbra is feltételezném, mint lehetőséget.

Pilotax 2017.03.11. 08:05:34

@- duplagondol:
Ok! Mással is előfordult már, hogy első mérgében hülyeséget beszélt. Mea culpa elfogadva!:)
Abban egyetértek, hogy a magyar jogszolgáltatás (nem nevezném igazságszolgáltatásnak semmiképpen!) állapota a mélytengeri béka segge alatt van 10000 méterrel. A magyar politikai elitnek nem érdeke egy valódi tisztességes jogrendszer, és jogszolgáltatás kialakítása, mert akkor nem lehetne halászgatni a (jog)zavaros vizekben.
süti beállítások módosítása