B1 blogcsalád



A magyar kormány hurráoptimistán közölte: alig van különbség a nők és férfiak fizetése között

2017. március 08. - Mr Flynn Rider

Csökkent a bérkülönbség a nők és a férfiak között Magyarországon - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán. Ugyanabból a statisztikából az Index pont az ellenkezőjét olvasta ki: a női vezetők gyalázatosan kevesebbet keresnek a férfiaknál. 

nonap_mti_kepriport.jpg

Katonanők az ideiglenes biztonsági határzár mellett Röszke határában 2017. február 27-én. (MTI Fotó: Kallos Bea)

Szalai Piroskát küldte a magyar kormány a magyar kormán propagandacsatornájához, hogy propagálja közpénzből a magyar kormány erőfeszítéseit a magyar dolgozó nőkért. (Akinek hiányzott a „nők a traktoron”-feeling, annak ajánljuk Kallos Bea fotóját a női határvadászokról.) A magyar kormány miniszteri tanácsadója (magasabb beosztású vezetőt, aki nő, nem találtak valószínűleg) kifejtette:

az Eurostat mérése szerint 2012-ben Magyarországon 20 százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, három év alatt, 2015-re ez 14 százalékra csökkent.

Megjegyezte azt is, hogy az OECD ennél alacsonyabb értéket mért, 2014-es adatai szerint Magyarországon 3,8 százalék volt a különbség a férfiak és a nők bére között, ezzel a mutatóval akkor a legjobb OECD-tagországok között volt Magyarország.

Szalai Piroska arról is beszámolt, hogy az Eurostat mérése szerint a legnagyobb javulás Magyarországon volt, ami abból is adódik, hogy az oktatási ágazatban bevezették az életpálya modellt, ezzel sok nő bére emelkedett.

Az Eurostat életkori szegmenseket is néz, a 30-as éveikben lévő nők és férfiak közötti fizetéskülönbség jelentősen csökkent Magyarországon a gyedextra bevezetésével  - tette hozzá.

Az Indexnek az ellenkezője tűnt fel:

az Eurostat nőnapi közleménye szerint ugyanis egy vezető beosztású magyar nő a kétharmadát sem keresi annak, mint egy ugyanolyan beosztású férfi. 

A menedzsernő fizetése Magyarországon egész pontosan 33,7 százalékkal volt alacsonyabb egy menedzserférfiénál 2014-ben, amikor utoljára mérte ezt az Eurostat. Ezzel pedig az egész Európai Unióban nálunk a legnagyobb a férfiak és nők fizetése közötti különbség. (Emlékszünk, ugye, hogy Szalai Piroska általánosságban 14%-os különbségről beszélt, az Index csak a vezetők közti bérkülönbséget emelte ki.)

A portál kiemeli, hogy mindez nincs összefüggésben azzal, hogy egy ország hol helyezkedik el a térképen, keleten, vagy nyugaton, hiszen a férfi kollégáikhoz képest a legjobban ugyanis a román női vezetők keresnek a legjobban. Ott csak 5 százalékkal értékelik kevesebbre ugyanazt a menedzseri munkát egy nőtől, mint egy férfitól.

Az EU egészében amúgy 23,4 százalékos a bérkülönbség a vezetői munkakörökben, az átlagot Németország, Nagy-Britannia és Ausztria is rontja, ahol a férfiak fizetésének kevesebb, mint háromnegyedét kapják a vezető beosztású nők.

Abban amúgy nem áll rosszul Magyarország, legalábbis uniós összehasonlításban, hogy mennyi a menedzser beosztású nők aránya: az ilyen pozíciók 41 százalékát töltötték be nők, ami jobb, mint a 35 százalékos EU-s átlag. Egyetlen európai ország van, ahol több nő van vezető beosztásban, mint férfi, Lettország 53 százalékkal. A lista vége felé pedig Belgium, Németország és Ausztria kullog.

Tanulság: mind a kormányzat, mind a hírportál megtalálta azt a statisztikát, amivel a saját mondanivalóját támaszthatja alá. 

Boldog nőnapot kívánunk! 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr2012321819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2017.03.08. 15:38:56

A vezetők fizetése teljesen alku tárgya, ha a nők kevesebbet kérnek, kevesebbet is kapnak.

mübalhé

Én dolgoztam olyan helyen ahol minden középvezető és kisfőnök nő volt, és a főnök csakis nőket rakott ezekre a posztokra, hiszen engedelmesek és kussolnak. Na az ilyen munkahelyet kell férfiként qrva gyorsan otthagyni, nem rinyálni róla a maszkulinista mozgalomnak.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.08. 15:40:57

Szerintem nem szabad diszkriminációt alkalmazni, ha egy-egy vezetői poszt betöltésén gondolkozunk. Nem szabad egyetlen férfit sem háttérbe szorítani, csak azért mert nő a konkurenciája, és persze fordítva sem. A férfiak meg jobb vezetők. Ez van. Egy csomó mindenben jobbak a nők, de ebben nem. Ezt bizonyítja az alacsonyabb fizetés is. A jó vezető ismérve többek között a jó érdekérvényesítő képesség is.

conchita wurst 2017.03.08. 15:49:38

Bár ismerek néhány jó női vezetőt, inkább rosszak a tapasztalataim.

Férfiként szívesebben dolgozom férfivezetés alatt. Nem éppen plusz pont ha interjún kiderül hogy a közvetlen vezetőkből álló szint nőkből áll. Vannak kivételes nők, de az általában rosszat jelent, ahol feltünően sok nő dolgozik az eleve egy szar munkahely. Ez viszont mindig igaz, kivétel nélkül.

SJobs 2017.03.08. 15:53:20

Ha egy vezető kevesebbet keres mint amennyit szeretne, az a magánügye. Ha egy nő kevesebbet kap, akkor kevesebbet is tud.

legális 2017.03.08. 16:10:12

Azért az elég diszkriminatív megoldás lenne a férfiakkal szemben, ha csak azért megemelnék a nők fizetését, mert nők.
most azért már eléggé piac van. Ha valaki nem ér, nem kér és nem kap többet az nem nemi kérdés.

koala kóla 2017.03.08. 16:13:31

Rinya kell, megkapjátok!

Én felháborítónak tartom, hogy a női ruha cipő satöbbi 30-40%-kal olcsóbb mint a férfi cuccok! És nincs egy göncöm! Aztakutya úristenit már!

Az Ellenálló 2017.03.08. 18:35:38

Minden tiszteletem a nőké, de azt hiszem, hogy a kérdés bonyolultabb, mint amilyennek sokszor beállítják. Egyrészt paygapről csakis a versenyszférában beszélhetünk, mert csak itt alku tárgya a fizetés. Másrészt jó pár kutatás bizonyította, hogy a nők nagyobb eséllyel elégednek meg kevesebb pénzzel, nem szoktak alkudni. Márpedig ezt "erőszakosan" felemelni nem biztos, hogy érdemes, mivel a felek megállapodtak a bérekről és nem hiszem, hogy pl. egy menedzseri állás esetében bármiféle kényszer érné a nőt. A nőket kell bátorítani ilyenkor arra, hogy próbáljanak meg alkudni a jobb fizetésért.

Amennyiben ugyanazon munkahely összehasonlítható helyzetben lévő dolgozói között bérkülönbség van, akkor meg lehet próbálni az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni jogsérelem miatt.

Nem tudok egyetérteni azokkal, akik szerint a nők alkalmatlanok a vezetésre, sőt úgy vélem, hogy vannak olyan cégek amelyeket egy nő jobban tud irányítani, mint egy férfi. Az ilyen mentalitás káros, hiszen nem tekinti egyenlő félnek a két nem képviselőjét.
süti beállítások módosítása