B1 blogcsalád



Polt Péter ügyészségének tényleg el kell indítania a nyomozást a korrupciós 4-es metró ügyében – de Orbánék ellen?

2017. január 25. - Mr Flynn Rider

Két ellenzéki képviselő is hevesen támadja a kormányzatot, mert nem hajlandóak nyilvánosságra hozni az OLAF (Európai Csalás Elleni Szervezet) jelentését a 4-es metróval kapcsolatban. De mi titkolnivalója van a kormányzatnak, ha Demszkyéket gyanúsítják? 

4-es_metro.jpg

Jávor Benedek, a Párbeszéd és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője azt állítják: a csalás elleni hivatal főigazgatójának tájékoztatása szerint

a magyar kormány nyilvánosságra hozhatja az OLAF jelentését a budapesti 4-es metróról.

Mindketten, egymástól függetlenül arra a következtetésre jutottak: az Orbán-kormány és a Tarlós-féle városvezetés titkolózik a 4-es metró ügyében.

Jávor ezért levélben fordult az M4-es metró beruházással érintett összes magyar hatóság vezetőjéhez, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt és Polt Péter legfőbb ügyészt, kérve őket, hogy hozzák nyilvánosságra a beruházással kapcsolatos OLAF vizsgálat eredményeit. Molnár Csaba úgy fogalmazott:

az OLAF vezetőjével folytatott konzultáció alapján kiderült, hogy Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely eddig nem rendelt el nyomozást az uniós hivatal jelentéseit követően.

Az európai parlamenti képviselők azután fordultak a magyar hatóságokhoz, hogy megkapták Giovanni Kessler, az Európai Csalás Elleni Hivatal főigazgatójának válaszát, melyben a főigazgató egyértelművé teszi: a magyar hatóságok dönthetnek a jelentés nyilvánosságra hozataláról.

A Párbeszéd képviselője kivétel nélkül mindegyik szervet megkereste levelével. Jávor szerint erre azért volt szükség, hogy elkerülhető legyen titkosság fenntartása miatti hatósági egymásra mutogatás.

Jávor Benedek szerint a magyar hatóságok válasza meg fogja mutatni, hogy a Fidesz kormány valójában mennyire érintett a csalássorozatban. Ha az OLAF jelentését nem hozzák teljes egészében nyilvánosságra, az annak a jele, hogy a kormányzat csak propaganda- és politikai manipuláció eszközeként tekint a teljes nyomozati anyagra. 

„Most már viszont nem sunnyoghatnak tovább: ha nem teszik teljes egészében nyilvánosan elérhetővé a jelentést, az annak a bizonyítéka, hogy olyasmik vannak benne, amiket nagyon nem szeretnének hogy tudjunk. És hogy az M4-es vizsgálatot pusztán politikai kampánycélokra akarták használni, ahelyett, hogy tisztába tegyék, hogy kit milyen tényleges felelősség terhel a beruházást körülvevő korrupcióért.”

- mondta Jávor Benedek.

A Legfőbb Ügyészség válaszul sietett leszögezni:

minden olyan esetben, amikor az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlással fordult hozzá, elrendelte a nyomozást, illetve ha már tartott a nyomozás, csatolták az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz.

A Legfőbb Ügyészség közleményében azt írta: Molnár Csaba "valótlanságot állít". Jelen esetben az ügyészség az igazságügyi ajánlásnak megfelelően a korábban már megindított nyomozás irataihoz csatolta az európai hivatal vizsgálatának eredményét. Ráadásul az OLAF az általa is ismert magyar nyomozás adataira is tekintettel volt saját jelentésének összeállításakor - tették hozzá.

Ha igaz, amit az ügyészség állít, vajon miért titkolóznak még mindig a magyar hatóságok?

Csakis azért tehenek így, mert a Fidesz is érintett lehet a 4-es metrós korrupcióban. 

Az ügészség szerint az OLAF 2012 és 2016 között 28 bűncselekmény gyanújára utaló igazságügyi ajánlást tett a Legfőbb Ügyészségnek. Valamennyi igazságügyi ajánlást nyomozás keretében vizsgálták, illetve vizsgálják a magyar hatóságok.

 

Magyarország – Jordániával és Romániával holtversenyben – az 57. a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe alapján. A tavalyihoz képest hét helyet csúsztunk vissza. Az első helyen Dánia végzett.

Magyarország az 57. a korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszott vissza - mondta Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet jelentését bemutatva. A vizsgált 176 ország közül, szintén az 57. helyre került Jordánia és Románia is. 31 európai ország közel Magyarország csak Görögországot, Olaszországot és Bulgáriát tudta megelőzni a listán.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr4812155741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2017.01.26. 08:12:55

Gnarancsosoknál soha nem ez a legalja évek óta,mindig van lejjebb.Félázsiai tempó másokra mutogatni miközben saját portán kék seperni.

Csaba Szikora 2017.01.26. 10:32:52

Nem kell mindent előre tudniuk,majd a bíróságon közlik velük mi a vád.
Ha előre megmondják ki ellen irányul,eltünnek mint szürke szamár a ködben.Van lóvé nem számít.

Nagy András László 2017.01.26. 12:21:41

Nem lehet nyilvánosságra hozni az OLAF jelentést:
1. Gyorsan kiderül a turpisság, nem lehet eljátszani vele a 2018-as választásokig, amikor is bilincsben elvisznek két három MSZP-st akiket a megnyert bohócság után természetesen kiengednek.
2.Nem megy ám ilyen gyorsan a" tényleges" magyarra fordított jelentés elkészítése, kasírozása.
2. Nem engedi a főnök. Még kibukna valamelyik haver a szekrényből! "Pénzt vissza nem adunk!" Rákosi.

ulpius66 2017.01.26. 20:05:56

"Csepreghy: Csak az OLAF vagy a Bizottság oldhatja fel a titkosítást"

Csak az OLAF vagy az Európai Bizottság oldhatja fel a 4-es metró beruházás vizsgálati jelentésének titkos minősítését, mert a dokumentumra az uniós belső adatvédelmi szabályok érvényesek – nyilatkozta az atv.hu-nak Csepreghy Nándor, akit az MSZP-s Ujhelyi István hazugsággal vádol.

„Ki is mondja, hogy hazudunk? Ja, a MSZP... akkor nincs mit mondanom” – így reagált először Csepreghy Nándor az atv.hu-nak arra, hogy Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője azt állította: Csepreghy Nándor hazudik, amikor az európai jogra fogja a 4-es metró vizsgálati jelentésének eltitkolását. A neki megküldött hivatalos OLAF-levél ugyanis egyértelműen kimondja:
a beruházás ügyében folytatott vizsgálat teljes jelentése a magyar Legfőbb Ügyészség birtokában van, és az ügyészség részéről ezt nyilvánosságra is hozhatják.
Az Ujhelyinek megküldött hivatalos válasz szó szerint így fogalmaz: „Ezt a döntést elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, akik a jelentést először megkapták.” Ez alapján világos, hogy teljesen felesleges köröket fut Csepreghy Nándor és a Fidesz az OLAF-jelentés körül. Ezt ugyanis a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség korlátozás nélkül hozhatja nyilvánosságra – mondta a szocialista képviselő.

Az atv.hu kérdésére Csepreghy érdemben is reagálva azt mondta: az OLAF jelentését, azaz a teljes dokumentumot abban a pillanatban nyilvánosságra fogja hozni a magyar kormány, amint hivatalos írásos levelet kap erre vonatkozóan az OLAF-tól vagy az Európai Bizottságtól.

Az OLAF négyéves nyomozati összefoglaló anyaga a 4-es metróberuházásról ugyanis minősített irat – hangsúlyozta az államtitkár – ezáltal nem a magyar adatvédelmi szabályok érvényesek rá, hanem a belső uniós adatvédelmi szabályozás.
Az államtitkár szerint ezt Újhelyi Istvánnak is tudnia kell, hiszen az MSZP európai parlamenti képviselője Brüsszelben. Az OLAF-jelentés tehát jelenleg azért nem hozható nyilvánosságra, mert az uniós csalás elleni hivatala, illetve az Európai Bizottság – akitől a magyar kormány is megkapta a jelentést – saját hatáskörben tudja feloldani a minősített részek nyilvánosságának a korlátozását - mondta az államtitkár lapunknak."

A lényeg kiemelve:
„Ki is mondja, hogy hazudunk? Ja, a MSZP... akkor nincs mit mondanom”

Ugorgyunk!!!!

Az MSZP akkor is hazudik, ha kérdez!!!!
(találós kérdés: Honnan tudni, hogy egy MSZP-s hazudik???........
Onnan, hogy mozog a szája!!!!!!)

gmihaly621 2017.01.28. 10:25:57

Amikor 2002 után újraindították az építkezést, azt árokásással kezdték - az 1998-ban leállított Erzsébet téri Nemzeti színház-projekthez hasonlatosan, amely Gödör, majd Akvárium néven torzóként díszeleg a városközpontban -, vagyis kiásták sok pénzért, nagy mélységekbe lehatolva, az állomások helyét. A kitermelt föld elszállítását ki kellett fizetni, az került a legtöbbe, nem a műtárgyak és a járművek. Innen már a kész tények diktáltak, be kellett fejezni és fel kellett avatni a metrót. Az azért kiderült, hogy a felszíni alternatív elképzeléseknél, amelyekkel le akarták bunkózni a már megvalósuló projektet, így, "csonka" állapotban is jobb, mint azok lettek volna.

sinus67 2017.05.27. 15:43:24

@Csaba Szikora: Aki érintett az úgyis tudja, hogy érintett és tiplizik hamar-hamar, vagy eltüntet bizonyítékokat! Nem jó mosdatása ez a bűnösöknek. Ne csak az ellenzéket érintő lebegtetések legyenek! Hozzák nyilvánosságra az érintetteket.
Olyan ez, mint az ügynöktörvény!
Ha az elején megcsinálják, most nem lenne kikre mutogatni, nem lenne kiket zsarolni!

sinus67 2017.05.27. 15:47:55

@sinus67: Félreértés ne essék! Tök mindegy, hogy kik a hunyók. Teljes terjedelmében hozzák nyilvánosságra, akkor is, ha csak egyedül Demszky érintett!
süti beállítások módosítása