B1 blogcsalád



Gyárfás interjúban üzent, hogy kellene még valami, Orbán megadta neki

2017. január 06. - nickgrabowszki

A szemünk láttára zajlik az üzengetés, a fenyegetőzés és az alkudozás hatalomról, pénzről, pozíciókról.orgyt.jpg

Hvg.hu: Mészáros Lőrinc jó barátja Orbán Viktornak, sokan a kormánnyal kötik őt össze, és ennek a vásárlásnak könnyen olyan olvasata is lehet, hogy a kormány ezzel valamiféle fájdalomdíjat adott önnek az úszóelnöki poszt elvesztése miatt.

Gy: T.: Ha vannak kormánykapcsolatai, kérem jelezze, hogy még mindig vannak fájdalmaim

Így viccelt a volt úszóelnök és médiatulajdonos egy interjúban. Az üzenet célba ért: a miniszterelnök 

még aznap magához rendelte.

Persze csak azért, hogy utána leszögezhesse,

nagyra értékeli Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében, a kormánnyal összhangban végzett munkáját. A sportdiplomata itthoni és nemzetközi tevékenységére a jövőben is kiemelten számít, különös tekintettel a hazai rendezésű idei FINA-világbajnokságra, valamint a 2020-as Európa-bajnokságra.

Szóval csökkennek azok a fájdalmak:

  • Gyárfás nemhogy maradhat a vizes vébé szervezőbizottságában (az interjúban ő is beszélt arról, hogy Seszták Miklós miniszter, a bizottság elnöke ezt személyesen közölte a rendező cég embereivel),
  • de még a (részben magyar rendezésű) foci EB-nél is szerepet kap.

Hát mit tud ez az ember?

Az első ügyhöz nyilván a Fidesz, illetve Orbán környezete is hozzájárult, tekintve, hogy Mészáros Lőrinc kereste meg, és vette meg tőle az Angol utca épületet. (Mészáros alkalmasint nem tudta, hogy mibe avatkozik, illetve, hogy mennyire fontos a főnökének az világbajnokság zavartalan lebonyolítása.)

A másikat Gyárfás azzal indokolta, hogy nem ő kezdte: Bienerth fordult vele szembe. Egyúttal emlékeztetett is rá, hogy Bienerth volt az MLSZ nemzetközi igazgatója a sikertelen, 0 szavazatos horvát-magyar foci EB-pályázat idején, az ő feladata lett volna megnyerni a döntéshozókat.

Ez egyúttal burkolt utalás is volt Bienerth jelenlegi szerepére. Valamennyire is ismerve a nemzetközi sportdiplomácia világát, ahol rendre kenőpénzek elfogadása miatt mondanak le, kerülnek bíróság elé, majd börtönbe a tisztviselők; ahol rendezvényhelyszínek tucatjairól derült már ki vagy merül már fel, hogy lefizetéssel jutottak a rendezési jogokhoz, mindjárt világosabbá válik Bienerth jelenlegi szerepe, aki nemcsak turizmusért felelős kormánybiztos,de Orbán olimpiai pályázatának alelnöke is.

Most meg Gyárfás gyakorlatilag nyilvánosságra hozta, hogy

  1. Bienerth az olimpiai pályázat táskás embere,
  2. ő volt a foci EB-é is, rajta keressék a 2007-es cardiffi szavazáson eltűnt pénzeket.

Gyárfást le kellett állítani, túl sokat tud, túl sokat árthat, ha akar.

Viszont alkudni lehet vele, ezt ennél egyértelműbben nem lehetett volna az ország, a világ, a kormány és Orbán tudomására hozni, mint ahogy a fenti interjúrészletben a volt úszóelnök tette.

Pedig korábban nem csak Bienerth, de Szabó Tünde sportállamtitkár (nem mellesleg korábban Gyárfás beosztottja) is azt hitte, sikerül végleg megszabadulni a főnöktől. Még a lemondása előtt a kormányból Lázár és Balog miniszterek is nyilvánosan jelezték, a politikai támogatás kiáll mögüle, de ez mégsem volt selyemzsinór: Orbán nem engedhette el a kezét. (Nem véletlen, hogy nem is triumfált, sőt, egyáltalán nem nyilatkozott Gyárfás lemondása után.)

Ebben a helyzetben Orbánnak nem volt más választása, mint megalkudni Gyárfással, hogy ne kampányoljon Bienerth ellen és ne fokozza a káoszt. Nem is nagyon tehetett mást, mint hogy Gyárfást visszahelyezi a pozíciójába.

Úszóelnök ugyan nem maradhat, de olyan mintha mégis az lenne.

És ha bárkinek kétségei lennének, hogy ez tényleg így megy-e. Hogy az ember egy interjúban üzen a magyar miniszterelnöknek, aki utána azonnal magához is hívatja.

Maga Gyárfás adja meg a választ. A hvg.hu-nak elmondta, hogyan nyerte el Magyarország a két vizes vébé rendezési jogát. Előbb a 2021-esét, majd Guadalajara visszalépését követően a 2017-esét.

  • 2013-ban, egy tájékozódó látogatáson vette fel Orbánnak, hogy érdemes volna Magyarországon vizes vébét rendezni. Orbán Viktor ott helyben arra kérte Lázár Jánost, hogy fogalmazza meg a jelentkezést. A határidő amúgy másnap járt le.
  • Amikor Mexikó visszalépett a 2017. évi vb rendezésétől, a Nemzeti Sportban Gyárfás úgy nyilatkozott, hogy szerinte Guadalajara helyett Magyarország is meg tudná rendezni a FINA vb-t. A cikket olvashatta Orbán Viktor, mert életében először felhívta, hogy valóban lenne-e erre esélyünk. A FINA vezetői már másnap itt voltak, és meg is állapodtak.

Orbánnál vélhetően tényleg így működik: nincs mesterterv. Improvizáció van.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr8712105329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2017.01.07. 13:34:45

Gyárfásnak gerinc híján nem esett nehezére letenni a hűbéresi esküt - tehát továbbra is számít rá a csúti surmó.

BAZINGA2 2017.01.07. 15:14:02

Maradjunk annyiban, hogy Gyárfás egy jellemtelen alak....

anyadmajma 2017.01.07. 23:42:00

@Anna Kisfaludiné Baán: te meg vitathatatlanul egy hazaáruló bolsevik geci vagy, pont mint a gazdád:)

nj 2017.01.08. 11:38:44

"...de még a (részben magyar rendezésű) foci EB-nél is szerepet kap."

Ezt miből gondolod? Abból, hogy korábban a 2008-as pályázatban közreműködött és 2020-ban is lesz futball EB?
Felhívnám a figyelmedet, hogy 2020-ban ÚSZÓ- ÉS VÍZILABDA EB-t (is) rendeznek Magyarországon, és a közleményben nyilvánvalóan arról van szó, nem a futballról!

Lásd:
index.hu/sport/uszas/2016/11/17/alairtak_a_2020-as_magyarorszagi_vizes_eb-k_szerzodeseit/

Értem én, hogy kellett valami szenzációsat írni, de azért kicsit több tájékozottságra lenne szükség, ha már ebben a témában blogolsz!
süti beállítások módosítása