B1 blogcsalád



Van az a pénz, amiért Orbán lesz Trump tanácsadója

2016. december 13. - nickgrabowszki

connie-mack.jpgAzt  mondta egy amerikai exképviselő, bizonyos Connie Mack, hogy a megválasztott amerikai elnök Orbán Viktort

nemcsak Magyarország, de Európa vezetőjének is tartja.

És arra hivatkozott, hogy Trump és Orbán közötti telefonbeszélgetés

egy hosszú és bensőséges kapcsolat kezdete volt ez Trump és Orbán között,

egyben üzenet a jövőbeni Trump-kormány felé is.

Sőt:

Trump akár Orbán véleményét is kikérheti

A dolgot kicsit árnyalja, hogy mindez - a hvg.hu tudósítása szerint - a Századvég konferenciáján hangzott el. Azt meg tudjuk, hogy a Századvég a Fidesz és az Orbán-kormányzat hivatalos kifizetőhelye, amelyik idén nyárig több mint 12 milliárd forintot tanácsadóskodott el a közpénzekből. (Kuratóriumi elnökhelyettes: G. Fodor Gábor, vezető elemző: Habony cégének ügyvezetője.)

Némileg tovább finomodik a kép, ha azt is tudjuk, hogy Connie Mack, aki ezen a néven a negyedik Magyarország - vagyis inkább az Orbán-kormány -

fizetett washingtoni lobbistája.

Csak azért nem állíthatjuk azt, hogy 5 millió dollárnyi (1,4 milliárd forint) magyar közpénzt kap azért, hogy ilyeneket mondjon, mert a jelenlegi magyar viszonyokat figyelembe véve ebből a pénzből egy jelentősebb összeget vissza kell osztania. Lehet, hogy a felét is.

Mackről azt is tudjuk, hogy eddig washingtoni lobbizása finoman szólva se érte el a kívánt célt: Orbán a Trumppal folytatott beszélgetésében maga ismerte el, hogy végig fekete báránynak tartották Washingtonban (nemcsak az Obama-, hanem korábban az ifjabb Bush-féle adminisztráció idején is).

További információt ad Mack állításainak megalapozottságáról, ha azt is tudjuk, Trump a barátságos nyitás jegyében hasonlóan kedélyes telefonbeszélgetéseket folytatott mindenkivel. Értsd: szó szerint mindenkivel, bármilyen bigott középkori diktatúrát vezetett is.

Mackről kb. ez az utolsó bőr, amit a Századvég és az Orbán-kormány lehúzhatott,

tekintve, hogy politikusként már megbukott, Trump meg azt ígérte, azzal kezdi, hogy a fizetett lobbistákat kiseprűzi Washingtonból.

Felmerült, hogy az amerikai annyira meg akarta szolgálni a pénzét, hogy nagyotmondásával túllőtt a célon, és már a jobb érzésű kormányszolgákat is zavarta esetleg.

De nem. Ez nincs így.

A konferencián a hvg.hu szerint azzal vezették fel Macket, hogy

Az amerikai szavazóknak is elegük lett a baloldali liberális dogmákból és pragmatikus, racionális hatalomgyakorlást akarnak látni.

Ami azért különösen érdekes annak fényében, hogy

  • az amerikai szavazóknak annyira elegük lett "a baloldali liberális dogmákból", hogy Clinton majdnem hárommillió szavazattal kapott többet Trumpnál,
  • illetve "a pragmatikus, racionális hatalomgyakorlás" preferálása talán éppen azoktól a választóktól várható legkevésbé, akik maguk annyira racionálisak, hogy tetszőleges álhírnek bedőlnek és bármilyen összeesküvésben hajlandók hinni.

Máskülönben, ami a Századvég konferenciáján elhangzott, az mind igaz. Vagy ha nem is, ők maguk már majdnem elhiszik.

Viszont nagyon pragmatikusan kiszámlázzák azért.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr3412046017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása