B1 blogcsalád



Égnek állt a románok haja: Szijjártó egyetlen húzással tette tönkre a magyar-román kapcsolatokat

2016. december 03. - Mr Flynn Rider

- A magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy megtiltotta a magyar diplomatáknak a részvételt a december 1-jei román megemlékezéseken.

Ez annak az embernek a nyilatkozata, akire Magyarország rábízta, hogy jó viszonyt ápoljon a környezetével.

6m4d2roxvymokedgs.jpeg

A furahajú futsalosnak úgy látszik, fontosabb néhány szélsőséges nacionalista szavazat a választásokon, mintsem a jó kapcsolat Romániával.

Szijjártó szerint „furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon”.

"Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon" – közölte a magyar külügyminiszter.

Románia 1990-ben tette meg nemzeti ünnepévé december elsejét: 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

Román külügyminisztérium: „meglepődve és értetlenül”

A bukaresti külügyminisztérium "meglepődve és értetlenül" vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken.

"Egy ilyen döntést nehéz megérteni, annál is inkább, mivel egy ország értékei és nemzeti jelképei iránti tisztelet vitathatatlanul magának az Európai Uniónak és az atlanti közösségnek az alapértékei közé tartozik. Románia mindig is mélyen elkötelezett volt és marad ezen értékek tisztelete mellett" - hangoztatta a Digi 24-hez eljuttatott közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

Másnak is égnek állt a haja 

Szijjártó nyilatkozata aztán szép hullámokat kavart: a bukaresti magyar nagykövet kiutasítását és a budapesti román nagykövet hazahívását javasolta a volt román államfő, Traian Basescu. A politikus szerint ez lenne az „egyedüli méltó válasz arra a sértésre”, hogy Szijjártó Péter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől.

Basescu Facebook-oldalán pénteken tette közzé egy bejegyzést, mely az MTI minősítése szerint „kioktató hangvételű, goromba jelzőkkel fűszerezett”, de a hevenyészett magyar fordítás alapján ez most egyáltalán nem túlzó, sőt. Kirohanását követői közül többen a választási kampánynak tulajdonították: a volt államfő pártja, a Népi Mozgalom Párt az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb határán billeg – írja az MTI.

A csíksomlyói búcsút sem vetették fel az UNESCO listájára

Még csütörtökön az Etiópiában az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) ülésén szerint a román kulturális minisztérium államtitkára miatt az UNESCO nem vette fel a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút.

A portál az ülés hangfelvételének a visszahallgatása alapján megállapította: a csíksomlyói búcsú felterjesztésének vitájakor az értékelő testület hiányolt bizonyos információkat a dossziéból, és kiegészítéseket kért. Olyan adatokról volt azonban szó, amelyek hiányát a minisztérium képviselője az ülésen azonnal tisztázhatta volna. Amikor a hiányolt adatokról kérdezték a román állam képviselőjét, Alexandru Oprean államtitkár kitérő választ adott, és azt mondta: azt szeretné, ha most nem tárgyalnák a csíksomlyói búcsú felvételét a listára, majd később kiegészítik a dossziét.

 

A volt román elnök posztja az itthon.ma-n olvasható fordításban:

Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk. Nem agresszív hangnemben mondom ezt, csak azt akarom, hogy Budapesten is megértsék, nekünk nincsen kisebbségi komplexusunk Magyarországgal szemben.

„Felbátorítva azáltal, hogy Donald Trump figyelemre méltatta Orbán Viktort, a magyar külügyminiszter, a gyámoltalan Syjjarto Peter, ez a magyar politikai szélsőségesség szoknyája alól kibújt kalandor utasítást adott, hogy egyetlen magyar diplomata se vegyen részt a Románia nemzeti ünnepének tiszteletére tartott rendezvényeken, mivel idézem "magyar embernek nincs mit ünnepelni december elseje alkalmából".

Hosszasan sorolhatnám, hogy a Romániában élő magyarok miért ne lehetnének legalább annyira büszkék mint a románok december elseje alkalmából. De a legkielégítőbb ok erre az, hogy szemben Magyarországgal, a Romániában élő magyaroknak az elmúlt 26 évben egy nemzetközileg és hazailag is tisztelt román vezetésben volt részük, amely elkötelezte magát a NATO és az EU mellett. Ezeket az értékeket Budapest mellékesnek, jelentéktelennek tartja már jó pár éve.

Figyelembe véve a magyar külügyminiszter, Syjjarto Peter eleddig soha nem tapasztalt módon sértő magatartását, az egyedüli válaszlépés Románia számára, hogy kitiltsa területéről a magyar nagykövetet, és visszahívja külképviseletét Budapestről. Enélkül ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart.

Isten óvjon titeket, budapesti politikai demagóg politikusok, hogy erre emlékeztessünk.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr312019219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EricaRose 2016.12.03. 17:18:20

Szíjjártó első jó döntése.

mikimackó 2016.12.03. 17:26:31

alakul ez, beérik a vetés........., arra nem emlékszem, november 7-én hol voltak a magyar diplomaták ?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.03. 17:36:58

Szíjgyártó redkívül ügyes diplomata! Pont ezt kellett mondania, hogy a célját elérje, ami...

AussieBloke 2016.12.03. 18:48:20

A magyarországi külügyminiszter képes Romániát diplomáciailag igazolni és erősíteni, csak hogy a manipulált magyarok szavazatait begyűjtse. Ez nagyon rövidlátó dolog, amellett, hogy Erdélyben nekünk kifejezetten árt.
Ha valaki Magyarországon azt hiszi, ez az ügy Erdélyben a hőzöngő Fidesz-bérenceken kívül valakinek is tetszik, nagyon téved. Nekünk Budapest már sokkal nagyobb fenyegetés, mint Bukarest.

Tamer Link 2016.12.03. 19:14:02

Valaki lerajzolhatná ezeknek a felháborodott románoknak, hogy ha a régi(!) román királyságot ugyanúgy szétcincálták volna, mint a Magyar Királyságot, akkor vajon ünnepelnének-e együtt a hullarablókkal?

staropramen 2016.12.03. 20:40:49

A diplomácia Talleyrand óta egy különös művészet.
Nem tahó futsalosoknak való.

toportyánzsóti 2016.12.03. 21:28:49

Kereszténynemzetiuriembereink már elbukták az ország bő kétharmadát,de még ezt a megmaradtat is el fogják.Questorosszíjjártó élharcossá küzdi magát,pedig a jobboldalon sok a hülye.

gmihaly621 2016.12.03. 23:15:47

@toportyánzsóti: Tudatlanságod égbekiáltó ! Mivel foglalkoztál a suliban a töriórákon ? Az ország 2/3-ának elbukásának több évszázadosak az előzményei és a drágalátos Európa nagyon sáros benne. A habsburgtalanított egykori Habsburg-Hitlerországról nem is szólva.

gmihaly621 2016.12.03. 23:17:40

@AussieBloke: Nagyon érik a "klasszikus" diplomácia becsődölése.

gmihaly621 2016.12.03. 23:18:45

@staropramen: Lásd AussieBloke-nak írott izenetem.

gmihaly621 2016.12.03. 23:19:57

Ügyes provokáció, és Ti, balos balfácánok jól bedőltetek neki.

AussieBloke 2016.12.04. 00:36:34

@gmihaly621: nem vagyok balos, jobboldali liberális vagyok..., tudod..., Orbán is volt már olyan.

A szép új diplomáciátok az erdélyi magyaroknak kárt okoz. Vagyis ha a magyarországi hatalom az erdélyieket akarná támogatni vele, ez a fajta támogatás téves és kontraproduktív.
Nyilván esze ágában sincs minket támogatni, neki erdélyi magyar birka kell 2018-ra.

Boross Bence 2016.12.04. 00:46:30

Szijjártó helyesen döntött. Nincs mit ünnepelni se magyarnak, se románnak, se erdélyinek, se regátbelinek december 1-jén: a gyulafehérvári gyűlés alapvetően egy érdektelen momentum a történelemben, egy hazug gittegylet bulija. Ha Georges Clemenceau születésnapján ünnepelnének a románok, azt megérteném, de nekünk akkor sem kellene ünnepelnünk.

De ha már álünnepekről van szó: éppen ilyen álünnep az az észak-írországi nap, amikor a 1690-es boyne-i csatára emlékeznek. Itt sem az számít, mi történt 1690-ben, hanem hogy a protestánsok (az angolok) szimbolikusan jól belerúgjanak egyet a katolikusokba (az írekbe). Szimpla etnikai provokációról van szó, amit "ünnepnek" álcáznak.

Boross Bence 2016.12.04. 01:03:07

Részlet az idei, 77 %-ban magyar lakosságú sepsiszentgyörgyi román "ünneplés"-ből:

t-rex.egologo.transindex.ro/?p=8546

A kiragadott részlet nem reprezentatív, de azért érdekes, hogy elhangozhatott.

2016.12.04. 03:17:25

@EricaRose:
"Az okos kompromisszumok higgadt becstelenségét kéri számom sok "szocialista barom"!

HuJeno 2016.12.04. 03:48:00

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt:
hat valoban idoszeru volna feltamasztani a magyar hadsereget...

HuJeno 2016.12.04. 03:51:56

@mikimackó:
magyar hadsereg... szerintem ez az elokeszito fazis.
(es mar nagyon idoszeru...)

ebella 2016.12.04. 06:00:17

Ép lelkű magyar soha nem menne el Erdély elcsatolását ünnepelni az oláhokkal. Csak visszaállt a természet rendje. Nem dicsőség így dönteni, egyszerűen máshogy nem lehet!

Zabolay Gáspár 2016.12.04. 06:27:29

érdekes! sokan csak arra tudnak koncentrálni, hogy mit mondott, vagy mit csinált egy magyar, de azt, hogy a románok ellopták tőlünk Erdélyt, kiűzik a magyarokat, és a Tisza vonaláig követelik a magyar földet, és minden eszközzel arra törekednek, hogy 100 év múlva még mutatóba se legyen magyar ember Erdélyben, senkit, de senkit sem zavar! Na, erről kéne pofázni, de nagyon sokat, és nagyon sok európai és nemzetközi fórumon!

mikimackó 2016.12.04. 06:46:36

@HuJeno: viccelsz, ugye.........., mert annak jó !

toportyánzsóti 2016.12.04. 07:26:52

@gmihaly621: Nem mindenki tartotta kocsmában a töriórát Misikém.

norbinorbi 2016.12.04. 08:25:20

mivel az ország saját magával határos, nincs olyan szomszédunk, akivel együtt lehetne ünnepelni......akkor most mi legyen?

Kékes 2016.12.04. 09:57:49

Aki hadsereget emleget, a két ország lakosainak aránya 230% a román oldalon.Döntsék el az Erdélyiek, hogy mi jó nekik, ebben évszázadokon átívelő gyakorlatuk van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2016.12.04. 10:02:48

@HuJeno: "idoszeru volna feltamasztani a magyar hadsereget..."

Hogy a románokkal összekasszuk a bajuszt, rommá verjék a hős magyar hovédeinekt, és a Tisza legyen az új magyar-román határ? Nem, kösz, nem kell operett hadsereg!

Nézd meg, a TEK egy bohózat, a vezetője a főbohóc. Nem akarsz ilyen "hadsereget".

gmihaly621 2016.12.04. 10:52:44

@AussieBloke: Jó kifogás sose' rossz. Nem ezen a diplomáciai lépésen múlik, sokkal mélyebb okoknál fogva van az elrontva. Ha a Diploma Leopoldinumtól végignézed, milyen gazságokat követtek el a Habsburgok Erdélyben, már előrébb vagy a tisztán látásban.

gmihaly621 2016.12.04. 10:53:17

@toportyánzsóti: Ja, hogy te viszont az ottani kurzusokra jártál...

gmihaly621 2016.12.04. 10:54:18

@a gyűlölködő uszítás eredménye, egy rendőr meghalt: Kik tapsolták el a hafügyre szánható lovettát évtizedek alatt/óta?

2016.12.04. 11:03:37

Hát szijjártó, nem tudom ki a fodrászod, de őszintén szólva --most valóban érdemes lenne leszarni a munkáját .
És csak hogy tudd, nehogy úgy járjatok, mint sólyom--akit a szlovákok visszaforditottak--anno. Ugyanis, nem biztos hogy orsós tömjén és te is , ugathatsz majd "Posványoson ", mert lehet hogy benneteket be sem engednek.
Akkor majd elgondolkozhatsz hogy ezzel a nagy és szédületes nagyivű dumáddal, többet ártottál az ottani magyaroknak, mint azt gondolnád. Valóban egy barom vagy . Nem kicsit, nagyon nagyon !

István Tamasi 2016.12.04. 11:19:12

@Zabolay Gáspár:
Ön szerint persze semmi szerepe sem volt Erdély elcsatolásában és Romániához csatolásában annak hogy a székely hadosztály elárult bennünket és átállt a románokhoz, ugye?

Péter A Szilasi 2016.12.04. 14:56:11

Ezt a kakadufejű hülye gyerek Szíjjártót zárt osztályon kellene tárolni,nehogy kárt tegyen a környezetében!Ha ez a kis seggfej ilyen bátor,igyon meg pár decit az otthoni páleszból,aztán menjen el egyedül,vagy a haverjaival egy erdélyi kocsmába,és ott keménykedjen a maga szakállára a románokkal,hagyja ki belőle a többi határontúli magyart!Dehát neki több esze van ennél!Ő biztonságos távolságból uszít,és provokál.Most aztán magyarázkodhatnak a határontúli magyarok,hogy ők nem tehetnek arról,hogy az anyaországban egy zárt osztályról szabadult banda van hatalmon!Még ilyen mocskos gazembert életembe nem láttam!

Div88 2016.12.04. 21:24:53

De majd megünnepeljük azt amit elloptak rohadt román horda. Szőröstalpú alsóbbrendű faj...
süti beállítások módosítása