B1 blogcsalád



Mészáros Lőrinc megvette az Echo Tv-t Széles Gábortól

2016. december 02. - nickgrabowszki

Parádés napok járnak az Emberre, Aki Nem a Miniszterelnök Strómanja.meszarosorban.jpg

Előbb a Heti Válasz bizonyítékokat talált rá, hogy övé lett van a Hunguest-hotellánc: az ő emberei vették át. Ezt eddig is tudtuk, de most már - szinte - hivatalos.

Aztán Széles Gábor jelentette be a saját lapjában, hogy

csütörtökön eladta Mészárosnak az Echo Tv-t.

A felcsúti polgármester-gázszerelő bő hónapja megvette a korábban a Népszabadságot és 12 megyei lapot is kiadó Mediaworks is, az újságok mellé most tévéje is lett. Széles már november elején közölte, vevőt keres a súlyosan veszteséges Echóra (az valahogy nem zárták be gazdasági okokra hivatkozva), akkor azt mondta, több befektető csoporttal is tárgyal, de az a feltétele, hogy a tévé jobboldali maradjon.

Ez nagyjából be is határolja azt a kört, akik versenyeztek a tévéért.

  • Az egyik a Habony-Vajna-féle médiabirodalom, Orbán nem hivatalos főtanácsadója és hivatalos kormánybiztosának felségterülete a TV2-től az Origón át a Lokálig terjed.
  • A másik újonnan épült: ő kapta a Mediaworks megyei lapjait, a Világgazdaságot, és most már tévéje is lett.

Névleg a korábban a Magyar Nemzetet, utóbb a Magyar Időket vezető Liszkay Gábor irányítja, de az köztudomású, hogy

az utóbbi 3-4 évben tízmilliárdos állami megrendelésekből viharos sebességgel meggazdagodott felcsúti gázszerelő birtokába került.

Inkább előbb, mint utóbb be is fog bizonyosodni. Éppen úgy, mint a Hunguest-szállodák esetében.

A Magyar Hírlapban zseniális az adásvételt bejelentő interjú címe:

Nemzeti erők egyesítése.

Szép körülírása ez annak, hogy Orbánnak kellett egy tévé, és vett egyet magának. És ezzel egyesültek az a nemzeti erők a jobb farzsebében.

A miniszterelnök 2014 tavaszától, a választási győzelmet követően és a Simicska-birodalom akkor már várható leválását megelőzve vágott bele a médiabirodalom (utóbb: birodalmak) kiépítésébe.

Előbb a 80-100 milliárdos éves büdzsével működő közmédia kapta a kormány szócsövének szerepét, de az nem tudta megakadályozni, hogy 2014-15 fordulójára drasztikusan csökkenjen a kormánypártok támogatottsága.

habonyvajna.jpgUtána építették ki a Habony-Vajna-féle konglomerátumot. Az viszont olyan erős lett, hogy 

ellensúlyt kellett neki építeni.

(Merje mondani valaki, hogy Magyarországon nem működik a fékek és egyensúlyok amerikai találmánya! Működik az, de csak a Fideszen belül.)

Orbánnak tudnia kellett, hogy egyetlen dolog emeli őt a többi fideszes politikus fölé: a saját tábor támogatása. Ha viszont nem éri el a saját tábort sem, akkor ez, a belharcokat jelentősen meghatározó helyzeti előnye jelentősen csökken vagy el is tűnik.

Tanult a Simicska-féle esetből: nem engedheti meg, hogy kiszolgáltatottja legyen egyetlen médiabárónak sem. Mert bármilyen megbonthatatlannak is tűnt a több évtizedes barátságuk, a hatalomért folytatott küzdelem bármilyen nexust fölőröl.

Ha a Habony-Vajna birodalom, amelynek éppen úgy van miniszteri képviselője (Rogán és Seszták), mint volt Simicskának Némethné, túlságosan  erőssé válik, akkor ki kell építeni egy másikat (illetve már egy harmadikat), amelyik

csökkenti a súlyát.

Ezért nem kaphatták meg a Mediaworks megyei lapjait (pedig Habony kezdett el róluk tárgyalni még tavaly), és az Echo Tv-t sem: a miniszterelnök - ahogy Pecinát - Széles is megkérte arra, hogy általa kijelölt cégnek adja el a tulajdonát.

Ez aztán az Orbánhoz a lehető legközelebb álló cég lett. Mert Mészáros annyira közel áll, hogy már-már szinte nincs is távolság köztük. Nála laknak például, és eteti a kutyájukat is. Nem beszélve arról, hogy a Mészáros-birodalmat kizárólag állami pénzek tartják el.

szeles-gabor-orban-viktor.jpgSzélest amúgy szintén állami megrendelésekkel fizetik ki, egyrészt az Echóért, másrészt azért, hogy ellenzékben is megtartotta a két jobboldali orgánumot.

Az Ikarusból tervez világcéget csinálni: évi háromezer buszt akar gyártani, amiből ötszáz darab hazai piacra készül. Lefordítva:

közpénzből fizetik ki az Echoért.

Ez félig-meddig maga is elismeri, amikor azt mondja:

Ez ugyanis az az iparág, amely nagyban függ az állami, önkormányzati megrendelésektől.

Azért a Magyar Hírlapot megtartja saját tulajdonában, hátha valaki a kormányban mégse akarná betartani alkut. Jól jöhet még Bayer Zsolt, amikor egy fideszes kormánytagba kell belerúgni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5412016135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fillérbaszó vadász 2016.12.03. 10:20:48

" Jól jöhet még Bayer Zsolt, amikor egy fideszes kormánytagba kell belerúgni."

Ez ütős lett!
Eljöhet még az az idő, mikor fideszen belül Orbánékat leválltja egy, náluk is gátlástalanabb és hatalommániásabb kör, és akkor a szélkakasiságáról ismert Bayer Zsoca majd Orbán Viktorra fogja mondani, hogy "micsoda egy jellemtelem, senkiházi szarjankó"!

Október 2. Orbán csőcseléke népszavazni megy 2016.12.03. 10:36:57

Az aljanép új sutyerák gazdit kapott.

Annyira tetszik, ahogy ebben a féleszű gázszerelőben fel se merül a gondolat, hogy a fideszmaffia bukása után csak ő fog börtönbe menni mert ő adta a nevét a lopásokhoz. Orbán gazdi meg jót fog rajta röhögni a Vörös tér melletti apartmanjában Janukoviccsal meg Lukasenkóval való kártyapartija közben.

VaradiJanos 2016.12.03. 11:22:36

Tényleg egy fura fizimuska a polgármester, de vicces ez a gázszerelőzés azoktól a libbantaktól (mint ez az elmebeteg aki elottem szólt hizzá) akik egy szakmátlan/lopott diplomás idegbeteget imádtak miniszterelnöknek.

grizzly11 2016.12.03. 11:41:39

Eszetekbe ne jusson hogy a nemzet gázszerelője stróman!
Akkor mi????????

lobaszopiatej 2016.12.03. 11:57:00

Sok proli irigyli ahelyett hogy utána csinálná.
A magyar nép alattvalóként boldog.

2016.12.03. 11:58:08

@VaradiJanos: ideje lenne a magafajtáknak túllépni azon, hogy azok, akik rühellik a jelenlegi bagázst, mert lop, csal, hazudik és mindennel szembemegy, amitől Magyarország európai lehetne, csak és kizárólag szoci szavazók.
Fel kellene fogni, ha van mivel, hogy amit a kormány művel, azzal csak azoknak nincs baja, akik képtelenek a gondolkodást bármilyen szinten művelni.

VaradiJanos 2016.12.03. 12:20:22

@Ylim: nu, azért ez a nickgrabovszki igen messze van a függetlenségtől

sgyuri 2017.05.02. 16:46:14

@lobaszopiatej:

A prolik nem irigylik , imádják veled együtt. Azok viszont akik évtizedek óta próbálnak saját erőből a felszínen maradni biztos nem örülnek annak, hogy egy ilyen arc ( még érettségije sincs te prolizó fasz) puszta politikai előnyből 100 milliárdokat tud keresni. Ráadásul, ha megszámolnád, hogy mennyi és miből akkor látnád, hogy nem a piacon munkával, hanem a közbeszerzések elosztásával , munka nélkül került hozzá az extraprofit. És ti agyatlan fidióták akik azért veritek a nyálatokat mert a TESCO kemény munkával évi egy-két milliárd forint profitra tesz szert , ugyanakkor simán tapsoltok egy közepesen gyenge képességű embernek aki munka nélkül ( és itt nem csak a fizikai munkáról beszélek hanem az értékteremtésről) 100 milliárdra tesz szert.
Ez a patkány 55 évesen kezdett el gyarapodni. Hiteles. :)
süti beállítások módosítása