B1 blogcsalád



A különbség Orbán és Putyin között: nálunk még nem lőttek le ellenzéki politikust

2016. november 10. - Mr Flynn Rider

Mi a különbség Orbán és Putyin rendszere között?

Olyan ez, mintha egy vicc kezdődne így. De, ha egy kicsit komolyabban végiggondoljuk, a valóság igen elszomorító. 

viktor_es_vladminir.jpeg

Hogy mi a különbség a két rendszer között? Szinte semmi!

 

Nézzünk pár hasonlóságot Magyarország és Oroszország között:

  • az ellenzéki média elérése minimális – a kormánypárti média és a kormánypárti propaganda mindenhol túlsúlyban van, az ellenzéki véleményeket elhallgattatják;
  • egy ember kezében összpontosul minden hatalom, így ezen az egy emberen múlik a rendszer működése;
  • mindkét ország messze lemaradt a gazdasági modernizációban a Nyugattól, magas a leszakadó rétegek, szegényke arány, a középosztály és a civil szféra gyenge.

Ha eltekintünk a geopolitikai különbségektől (Oroszország atomhatalom, stb.), a két ország berendezkedése nagyon hasonló egymáshoz. Igazából a módszerek, amikkel a két vezető él, különböznek markánsan egymástól.

Orbán Viktor ügyesebb vezető, vagy egyszerűen máshogy kell játszania, mint Putyinnak.

Meg kell őriznie a látszatot. Ez a legnagyobb különbség: Oroszországban nem akkora a megütközés, ha lelőnek a belvárosban egy ellenzéki politikust (volt már rá példa: utána szervezett az ellenzék egy tüntetést és kész) míg Magyarországon jobb kerülni a konfliktust, hogy ne érződjön a rendszer autoriter jellege.

Az ellenzéki véleményeket nem börtönnel, nyílt fenyegetéssel, vagy egyenesen erőszakkal hallgattatja el, hanem gazdasági és törvényi eszközökkel. Titkosszolgálattal, zsarolással, megvesztegetéssel.

Másrészt nincs is nagyon szükség arra, hogy az ellenzéki véleményeket elhallgatassa: a Jobbik programjának nagy részét a Fidesz már megvalósította, az MSZP évek óta romokban, az LMP pedig hol ide áll, hol oda áll – nem igazán fogalmaznak meg koherens és a kormányra veszélyes véleményeket. Az ellenzék most is egymással, meg az előválasztással van elfoglalva, ahelyett, hogy összeszednék magukat és igazán le akarnák váltani Orbánt. 

Magyarországon ellenzéki politikust még nem lőttek le, nem vittek börtönbe; oligarcha se került börtönbe, mert szembefordult a vezérrel. De nincs is rá igazán szükség, ha egy-egy korrupciós üggyel, zsarolással, jól elhelyezett leleplezéssel bárkit meg lehet venni, vagy el lehet küldeni a süllyesztőbe. Oroszországban a politikai gyilkosság mindennapos: nagyobb ország, több ember, jobban meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál.

(Az egyetlen kivétel az alcsúti juhász, Váradi András homályos története, ahol a családja és a pártja is többször célzott arra: nem volt véletlen, hogy pont a választás előtt gázolta halálra egy autó. Pedig állítólag a gázolás nem volt szándékos, a 84 éves osztrák gázoló maga értesítette a mentőket. )

Orbán Viktor egyszerűen nem akar balhét.

Meg akarja őrizni annak a látszatát, hogy a nép kormányoz, hogy demokrácia van – ezért ő maga hűen követi a nép szavát, legyen az bármennyire is abszurd. Ha a nép most a menekültektől akar félni, akkor féljen tőlük – csak kormányozni ne kelljen. Mert akkor kiderülne, hogy abban meg lehetne verni Orbánt.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr1211946489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2016.11.10. 15:12:59

"Magyarországon ellenzéki politikust még nem lőttek le, nem vittek börtönbe; "

Azért ennyire nem kell túlozni, vertek már rendőrök véresre, vittek be fogdába ellenzéki politikusokat...

...igaz, ez nem a mostani diktatúrában volt, hanem az ezt megelőző demokráciában...

monddazigazatmar 2016.11.10. 15:29:08

Ravasz ez a zorbán. Ad a látszatra, semmit nem úgy csinál mint Putyin, de ti jól átláttok rajta.
Ja, ilyen lelövöldözések megesnek a világ szuperjó helyein is, SETH RICH mondjuk.

monddazigazatmar 2016.11.10. 15:31:21

Ja, még egy. A fogatlan juhász akkora tényező volt, akkora támogatottsággal, hogy saját maga plakátolt. Ha nem intézik el, akkor alapjaiban változott volna meg az ország.

Scott Tenorman Must Die 2016.11.10. 15:50:53

igen, bezzeg gyuriferi alatt parlamenti képviselőt vertek ripityára a rend őrei, a kormánypárti politikusok összekacsintása mellett. az voltak a régi szép bezzeg idők!!!

HaD 2016.11.10. 16:12:50

más a néplélek...amíg a ruszkiknál elég(vagy csak az elég)hogy a pufajkán a kardlap csattanjon addig a magyarnak kell az acsarkodás az ellenségkeresés a másik vízalá nyomása,még akkor is ha abból egy röhögő harmadiknak van előnye csupán. Az orosz barom megy előre ha éhes és a kartács állítja esetleg meg, de a magyar, az a kuruc ki ha én nem ,annak elég ha elővezetik nekik a műbalhét aztán bárgyún benézi hogy hoppácska it egyszer csak megint egypárt uralkodik(a maszop NEM ellenzékhanem ép az a szerepe hogy NE legyen ellenzék...a jobbik-vona kisz titkárral az élen- meg a miép meg a kisgazdi párt az meg az esetleges forrófejüek begyűjtésére leszerelésre vannak voltak:))

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.10. 16:58:04

Hát lőni ugyan nemm lőttek még nálunk ellenzéki politikust, és parlamenti képviselőt, viszont 2006.10.23-án "Mocskos Fideszes" felkiáltásokkal Gyurcsány beazonosíthatatlan karhatalmistái simán ájulásig rugdosták, több bordáját eltörték, majd a kormánypárti MSZP-SZDSZ-es képviselők másnap a parlamentben gúnyolódtak rajta.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.10. 17:00:09

Úgy látom emlékeznek még mások is, milyen frnakó idők voltak, mikor még a demokraták voltak hatalmon, és tényleg rommá verettek ellenzéki képviselőket, és tüntetőket. ;)

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.11.10. 17:01:59

@monddazigazatmar:

Nyílván Orábn felbérelte (természetesen személyesen) a 84 éves Osztrák nyugdjíjast, és feleségét, akik kíméletlenül kivégezték a juhászt, majd kihívták a mentőket.
Igaz a terhelő vallomást Orbán megbízására nézve azóta se adták ki, pedig több héten át kínozták őket, de egy szót se szóltak erről.

illaim 2016.11.10. 17:22:35

Ezt most nagyon eltaláltad poszter! Az összes rühes fideszes troll itt csahol! Ugyan úgy mint az" '56 Emlékbizottság-"nál(?), a tények egyáltalán nem zavarják a "tisztánlátásukban"

Narancsos kommunizmus 2016.11.10. 17:23:28

A fidesznek kopaszai, vérnyugdíjasai, bér kommentelői vannak, akik elintézik a piszkos munkát. Persze néha becsúszik egy egy rendőri intézkedés is...
De a bíróság, ügyészség is besegít, ha kell.

gmihaly621 2016.11.12. 10:19:18

Az első Orbán-kormány idején idézték sűrűn a régi rómaiak közmondását: "A sas nem fogdos legyeket" (Aquila non captat muscas). A balos politikusokról Csukás István Süsü sárkány-bábfilmjeiből a Műsüsü jut eszmbe, ahogy lebukása után összetöpörödik.

Kevercs 2016.11.15. 17:51:00

@monddazigazatmar: A kedves juhász bátyánkat nem lőtték le, de autóval jól elütötték
gondatlanságnak álcázva.
süti beállítások módosítása