B1 blogcsalád



Nem érdekelte a bíróságot, hogy kényszervallatásnak vetették alá a vádlottakat és tanúkat

2016. április 22. - Spectra

article-2599889-1cf0340100000578-952_634x405.jpg

Annak ellenére, hogy a bíróság is elismerte, nem létezett a nokiás doboz, Hagyó Miklóst és legtöbb vádlott-társát bűnösnek találták a BKV-per elsőfokú ítéletében. A kijelölt bíróság ugyanis nem vette figyelembe, hogy a vádlottakat és a tanúkat is (!) pszichikai kényszerrel vették rá a terhelő vallomások megtételére.

A BKV-per tárgyalásának bírósági szakaszában több vádlott és tanú is arról számolt be, hogy a nyomozók kényszervallatással érték el, hogy valótlan terhelő vallomást tegyenek saját magukra és elsősorban a volt főpolgármester-helyettesre. Holott a pszichoterror alkalmazása kínzásnak minősül, tehát alkotmányellenes.

Antal Attila volt BKV vezérigazgató is arról számolt be, hogy a nyomozás során rendőri fenyegetés hatására, szabadon engedéséért cserébe, irányítottan tette hamis tartalmú terhelő vallomását:

“Őrizetbe vettek és értésemre adták, hogy ha nem leszek együttműködő, hosszú hónapokra, akár évekre is előzetes letartóztatásba kerülök, és hetente fognak meggyanúsítani egy-egy újabb szerződéssel. Én elmondtam, hogy nincs tudomásom semmilyen guruló forintokról, de figyelmeztettek, hogy ez azt jelenti, hogy én Hagyóékat védem és ezzel csak magamat hozom menthetetlen helyzetbe, előzetes letartóztatásba fogok kerülni.”

“Teljesen váratlanul bevittek a BRFK Teve utcai székházába, közben a főügyészség épülete előtt várakoztunk egy fél órát, és hát kerek-perec elmondták, hogy kellene még valamit mondani.”

Antal védője a perbeszédben részletesen beszámolt arról is, mi történt védencével a Teve utca és a Gyorskocsi utca között, mi lebegett Antal szeme előtt, amikor aláírta az nyomozók által elvárt terhelő vallomást:

"Akkor nem tudtam, most már tudom, hogy mi történt a Teve utca és a Gyorskocsi utca között. ... Ember legyen a talpán, aki ebben a helyzetbe 2010-ben, abban az adott, a rendszerváltás óta soha nem tapasztalt társadalmi és közhangulatú időszakban ellent tudott volna állni a még egyszer mondom nem fizikai, de egyértelmű pszichikai nyomásnak. … Láttam, hogy a nyomozó hatóság Antal Attilának minden segítséget megadott ahhoz, hogy a tudatlanságát, az információ hiányát ellensúlyozza. ... Láttam és tudom, hogy Antal Attilát az vezérelte, hogy a családjához visszatérhessen és a munkáját folytathassa. … Láttam és tudom azt is, hogy Antal Attilát befolyásolta és motiválta az az akkortájt köztudomású városi pletyka, hogy megbízott utóda, Balogh Zsolt vádalkut kötött a hatósággal.”

A per során a bírónő többször is felhívta a figyelmet arra, hogy 1-5 évig büntetik, ha a bíróság előtt tesznek hamis tanúvallomást. Ennek ellenére azonban Antal Attilán kívül 6 vádlott és 3 tanú is vállalta igazát, és hasonló pszichikai kényszerről számolt be a bíróságon.

“Ha egy terhelt állít valamit, azt esetleg el lehet vetni...Ha két terhelt állít azonosat, azzal már foglalkozni kell. Ha viszont hat-nyolc vádlott állítja következetesen ugyanazt, azt véleményem szerint el kell fogadni” - fogalmazott Antal védője a perbeszédben.

Az FKF volt vezérigazgatója, Bielek Péter nem csak a saját ügyében, hanem a BKV-per tárgyalásán is elmondta, hogy a nyomozás során először azért tett hamis tartalmú terhelő vallomást Hagyóékra, mert a rendőrök megfélemlítették.

Ám míg az FKF-perben - Budapesten, a törvényes bíróságon - törölték a pszichés nyomás alatt tett vallomást, a kecskeméti bíróság ezeket a kicsikart vallomásokat is figyelembe vette az ítélet meghozásakor.

Ám ne felejtsük el azt sem, hogy a BKV-perben az ítéletet egy olyan bíróság hozta, amelyet Handó Tünde, az Orbán család jó barátja jelölt ki alkotmánysértő módon. A kényszervallatásról szóló beszámolókat tehát tulajdonképpen a Handó által kijelölt bíró nem vette figyelembe. A kecskeméti ítélet pedig lényegében egy az AB és Strasbourg által is jogsértőnek tartott intézkedés következménye.

Ezzel azonban még nincs vége a BKV-ügynek. A peráthelyezésnek köszönhetően másodfokon a hírhedten elfogult Szegedí Ítélőtáblán fog folytatódni a per.

A BKV-ügy nyomozása során felmerülő pszichikai kényszerről az alábbi linken olvashatnak részletesen:

Pszichikai kényszer a nyomozás során  - Antal Attila

Képünk csak illusztráció

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr18654544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása