B1 blogcsalád



A nokiás dobozt és a maffiavádat sem bizonyították Hagyóra

2016. január 29. - Spectra

Vegyes érzésekkel fogadtuk, hogy két év felfüggesztett börtönre ítélték Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest első fokon.

  1. Ha úgy vesszük ez elég szép eredmény (első fokon) egy koncepciós perben.
  2. A lenti tényeket figyelembe véve viszont szomorú, hogy egyáltalán bíróság elé kerülhetett az ügy.

download_3.jpg

A bírósági ítéletből ugyanis kiderül, hogy Hagyónak igaza volt: nem létezett a legendás nokiás doboz.

Az ügyészség hat éven át azon dolgozott, hogy a BKV-ügy eseményeit a végletekig kiforgassa Balogh Zsolt labilitására és valamiféle vádlottak közötti összeesküvésre hivatkozva. Holott nyílt titok, hogy annak idején a nokiásdoboz-sztorit csak azért találták ki, hogy 2010-ben kétharmadhoz jusson a Fidesz.

Az Orbánhű ügyészség, a nyomozók és a bírák végig összedolgoztak és jó munkát végeztek, ha úgy vesszük. Hiszen a nokiásdobozozás 2014-ben is hozzásegítette Orbánékat a választási győzelemhez.

Egy ilyen szépen felépített koncepciós perben pedig egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy végül ne hozzanak elmarasztaló ítéletet. Ahhoz azonban már nem volt pofájuk, hogy kitalációk, hazug vallomások, és bizonyítékok teljes hiányában ítéljék el az egykori szocialista politikust és társait.

Hagyót az őt érintő három legsúlyosabb vádpontban nem találták bűnösnek: se a nokiás dobozokkal kapcsolatban, sem a maffiavádban. Az ítélet szerint: 

  • Nem létezett a nokiás doboz

A bíróság álláspontja szerint az ügyészi indítványokból nem lehetett megállapítani a hűtlen kezelést. Vagyis nem sikerült bizonyítani, hogy a “korrupciós pénzzel tömött nokiás doboz” átadásra került.

Persze, hogy nem sikerült bizonyítani, hiszen ez a vádpont kizárólag Balogh Zsolt kényszervallatás során kicsikart, ellentmondó vallomásain alapult. Terhelő állításait már évekkel ezelőtt visszavonta, sőt az ügyészség is elismerte már az ítélethírdetés előtt, hogy nem bizonyítható a vádpont.

Ráadásul a nokiás dobozzal kapcsolatban nem vádolták meg vesztegetéssel sem azt a cégvezetőt, akitől a pénz származott volna, sem Balogh-ot, aki a pénzt átadta volna, egyedül csak Hagyót. Innen nézve egyértelmű, hogy csak rá akarták húzni a politikusra a vizes lepedőt.

  • Hagyó nem volt maffiavezér

A bíróság ítélete szerint Hagyó nem tartott fenn bűnszervezetet sem. Hiába vádolta meg az ügyészség a volt főpolgármester-helyettest és társait folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel. Az ítélethirdetéskor bebizonyosodott, hogy Hagyó nem egy “könyörtelen maffiavezér” - ahogy a vádirat beállította.  

A bíróság ítélete ebben a vádpontban nem túl meglepő, ha azt vesszük, hogy az állítólagos bűnszervezet tagjai nem is ismerték egymást az ügy kirobbanása előtt.

  • Szükség volt a 4-es metróval kapcsolatos szerződésre

A bíróság ítélete szerint nem voltak szükségtelenek azok a szolgáltatások sem, amiket az AAM Zrt. végzett a BKV részére a 4-es metró projekttel kapcsolatban.

Bebizonyosodott tehát, hogy ez a vád is csak egy légből kapott, de szépen felépített szemfényvesztés volt. Valójában viszont az ügyészség egyetlen említésre méltó bizonyítékot sem tudott felhozni.

Egyetlen vádpontban marasztalta el

a bíróság Hagyót. A szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerének korszerűsítését végző CC Soft Kft. esetében a törvényszék bűnösnek találta a volt főpolgármester-helyettest. Az ítélet szerint "hivatali befolyásával visszaélt, elkövette a hűtlen kezelés bűntettét". A vád szerint Hagyó arra utasította Balogh Zsoltot, hogy a rendszer végleges üzembe helyezése előtt fizesse ki a munka ellenértékét.

Hagyó védői jó eséllyel fellebbeznek az ítélet ellen, hiszen az egykori politikus a CC Softtal kapcsolatban is ártatlannak vallja magát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr508325872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása