B1 blogcsalád



Ha az emberek döntenének, akkor az emberölés bocsánatos bűn lenne

2015. november 13. - nickgrabowszki

Váratlan fordulat az ügyészségen: a köz nyomása akkora, hogy enyhítést kérnek a bíróságtól a fagyállós gazda perében. Azt ugye nem kell külön hangsúlyoznunk, mennyire szokatlan az, hogy a vádhatóság enyhítéséért fellebbezzen?

Az ügyészség a tárgyaláson a halált okozó testi sértés középmértéktől (5 év) fölfelé eltérő büntetést kért; megkapta (7 év); de most már túl súlyosnak találta. Mert a nép felháborodott. Némileg joggal: valaki megdolgozik valamiért (ez esetben a meggyborért), majd jön valaki más, és ellopja tőle.

fa.jpgDe ugyan mégis milyen téves minősítésről beszélnek az ügyészek, amikor

  1. az elítélt egyetlen egyszer se tett se fel-, se bejelentést a rendőrségen (tehát saját kezébe vette az igazságszolgáltatást);
  2. istent játszott (a tolvajt még a legbarbárabb időkben se végezték ki soha, a büntetés legfeljebb kézlevágás volt).

Arról meg pláne nem a bíróság tehet, ha - mint mondja - a fagyállós gazda nem tudott arról, hogy a fagyálló halált okoz. A bíróság egyszerűen nem hitte el a kertészmérnöknek, hogy

ezt nem tudta.

Ezt bárki tudja, akinek van autója. Vagy bárki, aki tud magyarul olvasni. Ezért minősítette a bírónő emberölésnek az ügyészek kérte halált okozó testi sértés helyett.

Mert ugyan bűn bort lopni, de embert ölni összehasonlíthatatlanul nagyobb. Még akkor is, ha amúgy megérdemelné. És néhány liter borért megérdemelné? De a nép bosszúért liheg. Ebben az esetben azonban nem az elkövetőt, a fagyállós gazdát büntetné, hanem a bortolvaj büntetését hagyná helyben:

borlopásért halál.

Ez barbárabb, mint amit valaha kiszabtak. De ha mégis ezt a logikát követjük, akkor szemet szemért, emberölésért is halálnak kellene járnia. Miközben most akarják enyhíteni még a börtönbüntetést is.

De belegondoltak már annak abszurditásába, milyen világ volna az, ahol

  1. a tolvajokat kivégeznék,
  2. aki embert öl, annak meg enyhítenék a büntetését?

Az igaz, hogy hogy ez gyorsan megoldaná a bolygó túlnépesedésének problémáját.

De akkor aztán azon se csodálkozzunk majd, ha nem a borunkat veszik el, hanem az életünket, mert az emberölés csak bocsánatos bűn volna. És csak azután a borunkat, mert az akkor már senkié, tehát nem számít tolvajlásnak, amiért viszont halál járna. 

(Kép: Index/Ajpek Orsi)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr728075690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.11.13. 14:58:37

jé, kinn van a poszt már legalább egy órája és még egyetlen "dögöljönmegarohatttolvaj" reakció sem érkezett?

Éhes ló 2015.11.13. 17:14:41

@nandras01: szerintem te dögölj meg azokkal együtt, akik egy kábszeres tolvaj nyomorult életéért ajvékolnak, aki azért döglött meg, mert máséhoz nyúlt sokadjára és mert a saját családja is leszarta amiért fetrengett, hiszen ez napi műsora volt az állatfajzatnak.

A gazda jót tett a társadalommal, mert megszabadította egy morált, törvényt, emberi tisztességet is leszaró előembertől, aki a saját családjának is teher volt.

manager2008 2015.11.13. 22:25:37

A cikk írója tájékozatlan. A világ népességei által lakott területek nagyon nagy százalékán ha valaki behatol egy nyilvánvalóan idegen területre, magán tulajon megkárosít, és közben gykorlatilag életveszélyt is okoz, mert senki sem tudj ha véletlenül rányit valaki akkor milyen reakciója lesz ez után. Különösebb vacakolás nélkül sok helyen harcképtelenné teszik (másnak nincs esélye, mert az is védekezni fog), ennél sokkal enyhébb dolgokért is. Talán nem látott filmeket a vadnyugatról, de nézhetjük Indiát, Pakisztán, Nigériát vagy Ukrajnát, akármit. Ott nem célszerű bemenni, mert az emberek ha dolgoznak valamiért akkor azt nem szeretnék odaadni másnak csak úgy. Ilyen egyszerű. Aki meg bemegy az ott is tudja, hogy kaphat egy enyhe fejfájást. Dél Arikába golyószóróval váják a bortolvajt, elektromos kerítéssel ,meg kutyákkal. Aztán reggel elássák a francba. A társadalomra veszélyes ha a tolvajt megölik szegényt, de ezerszer vezélyesebb ha nem érdemes termelni semmit mert ellopják. ez az igazi veszély. Ismerek egy praktikus embert, aki a szezon elején vesz valakitől hivtalosan 3 mázsa kukoricát, papírral, számla stb. és egész szezonban ezzel a papírral szállít 3 mázsa kukoricát a lovas kocsijával hazafelé. Ügyes nem? Még árulja is. Mindenki tudja a trükköt, a rendőr is, de nem fárasztják magukat, mert esélytelen. Nem kellene lopni.
süti beállítások módosítása