B1 blogcsalád



5 durva hiba, ami alkotmánybírává tehet valakit, ha azok a Fidesznek kedveznek

2015. augusztus 05. - Spectra

Korábban már írtunk arról, hogy az Ab döntéshozatalának alapja az, hogy "a Fidesznek mindig igaza van". Erről maga Lenkovics főbíró nyilatkozott, illetve az általa elmondottakból lehetett következtetni rá. De hogyan lesz valaki alkotmánybíró? Hogy hogyan lehet bekerülni az Alkotmánybíróságba (Ab)?

Vegyük példának Szívós Mára esetét, akit durva jogelvi-szakmai hibái dacára 2011-ben az Ab tagjává választottak. Ráadásul úgy, hogy Szívós meg sem felelhetett volna a pozícióra, mivel semmiféle tudományos munkássága nem volt

Az szakmai hibák és az alkalmatlanság persze Magyarországon mellékes ahhoz, hogy egy ilyen nagy hatalommal rendelkező titulust megkapjon valaki.

000770649-4665-625.jpg

Kézcsók Semjéntől - volt mit megköszönni Szívós Máriának

A Strasbourg által megerősített "szakmai hiba" is nézőpont kérdése - regnáló hatalom szempontjából egyáltalán nem is tekinthető hibának. Így nem véletlen, hogy Szívós Fidesznek kedvező "szakmai hibái" végül alkotmánybírósági székébe ültették.

Íme 5 durva szakmai hiba az Alkotmánybíróság felé vezető úton:

  • Szívós Mária hagyta jóvá másodfokon a BKV-ügy első gyanúsítottjának, Szalainé Szilágyi Eleonórának, a BKV volt humánpolitikai igazgatójának előzetes letartóztatását, annak meghosszabbítását, majd később a lakhely elhagyást is házi őrizetté szigorította.

Előzetes letartóztatássá változtatta Regőczi Miklós, Horváth Éva és Lelovics Ottó házi őrizetét, érdemi indoklás nélkül, úgy, hogy egyikük esetében sem volt bizonyíték a szökés veszélyére. (Se azelőtt nem tettek kísérletet erre, és azóta se szöktek meg.)

  • Regőczi volt BKV vezérigazgató-helyettes első körben házi őrizetbe került, majd 2010. február 3-ai vallomásában nem fogalmazott meg terhelő állításokat feletteseire nézve, így őt is előzetes letartóztatásba helyeztette Szívós február 17-én.
  • Lelovicsnak, Hagyó Miklós egykori kommunikációs munkatársának is házi őrizetet rendelt el a Budai Központi Kerületi Bíróság, azzal az indokkal, hogy nála sem állt fenn a szökés veszélye. Ennek ellenére Szívós másodfokon jóváhagyta előzetes letartóztatásba helyezését, majd Lelovics előzetesének meghosszabbítását, később pedig házi őrizetének meghosszabbítását is.
  • Horváth, Hagyó egykori sajtóreferense házi őrizetét szintén érdemi indoklás nélkül módosította előzetes letartóztatásra Szívós Mária. Részlet - Mátay-Horváth Éva VI. r. vádlott vallomásából.
    Azt a bírónő is elismerte, hogy semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy egyáltalán felmerült volna a megszökés, összebeszélés, vagy bizonyítékok megsemmisítésének csak a szándéka is, de lehetségesnek tartotta, hogy a jövőben fel fog merülni.
  • Háromszor is automatikusan jóváhagyta Hagyó előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy

 nem is létezett.

Az ügyészség arra hivatkozva kérte elrendelni, majd időről-időre meghosszabbítani az előzetes letartóztatást, hogy Hagyó külföldre akart szökni a büntetőeljárás elől, s erről állítólag adata volt a  hatóságoknak. Ez az adat azonban nemhogy soha nem került elő, a Hagyót szabadlábra helyező bírósági végzés rögzítette is, hogy nem létezett olyan információ, rendőri jelentés vagy bármilyen más adat, ami alátámasztotta volna ezt az ügyészségi blöfföt.

Szívós Máriának tehát a Fővárosi Bíróság tanácselnökeként többször is komoly szerepe volt a BKV-ügy menetének alakulásában. Szigorúbb kényszerintézkedést rendelt el a BKV-ügyben öt vádlottal szemben is. Tette mindezt úgy, hogy legtöbb esetben

automatikusan, megkérdőjelezhető indokra, nem létező adatra hivatkozott.

Ám nem csak ezzel nyerte el a Orbánék rokonszenvét. A 2006-os zavargások során a Szívós által vezetett tanács helyezte szabadlábra az előzetes letartóztatásba helyezett személyeket, majd (elvileg független) alkotmánybíróként is folyamatosan bizonyítja Fidesz-hűségét.

Ugye nem is meglepő az út, amin keresztül valaki a Alkotmánybírává válhat?

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr17680754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2015.08.05. 20:58:46

Jó alkotmánybíró lesz ha prüszköltök tőle.

pamut 2015.08.05. 22:44:22

Egy újabb hazaáruló, aki nem a magyarokat szolgálja, hanem Don Vittoriót.
A fideszes bértrolloknak tetszeni fog.

Tudományos libsizmus 2015.08.06. 03:31:20

@pamut:
Bírom, amikor a hungarofób gyűlölködők hazaárulóznak.

pamut 2015.08.06. 04:15:07

@Tudományos libsizmus:
Én nem bírom, de hát ez van a fideszesek feszt ezt művelik.

Szúrófény 2017.06.13. 03:53:52

@pamut: „hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve! Ókor Óta tudott!
„Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48) I. e. valamennyi! Lásd Moszkva/ Brüsszel/ Tel Aviv helytartói!
Szent Ágostonnak az a sokszor idézett mondása, hogy igazságosság nélkül az állam is csak egy rablóbanda,
„Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. – privatizáció)

Amely országban a gonosztevők büntetés nélkül maradnak, gyilkosságok, ragadozások, minden Istentelenségek eláradnak, melyekért veszedelemre bocsátja Isten az országot…Mivel sokszor a kis lopót a nagy lopók felakasztják: sokszor aki sokat lop, aranyláncot visel, aki keveset, kenderkötélen függ. Pázmány Péter (Ma annyira szégyentelenek, vagy tudatlanok, mesterségük címerként hordják!) Sólyom elvtárs tiltja meg a privatizáció, ügyészségi felülvizsgálatát!

Aki száz, meg százezret rabol, bírája lészen annak, kit a szükség tyúkot rabolni kényszerített! Tiborc a Bánk Bánban!

imi60 2018.06.02. 11:42:36

@Szúrófény: ez bizony így van.Mindig a nagytolvaj ítéli el a kistolvajt így a birka nép azt hiszi , hogy a nagytolvaj az nem tolvaj.Most is.

cila44 2018.09.03. 10:16:24

@Larry Silverstein: Nektek csak a lakájok a megfelelők.

cila44 2018.09.03. 10:18:10

@Szúrófény: Gratulálok ez nagyon igaz.
süti beállítások módosítása