B1 blogcsalád



Az Unió adjon több pénzt, amúgy meg kussoljon. Vajon honnan ismerős ez?

2015. július 07. - Egyenlítő blog

Össze lehet-e egyeztetni a német precizitást a balkáni – hmm temperamentummal? A hétvégi görög népszavazás megint az jelzi, hogy valószínűleg nem. Vagy nem könnyen. Vagy legalábbis, akarni kell mindkét félnek.

A görögök többsége önérzetesen megsértődött, hogy nekik a németek ne magyarázzanak.

Adjanak pénzt, azt ne kérjék vissza,

amúgy meg kussoljanak. Ennyi az egész.

A statisztikákból tudjuk, hogy

  1. Görögország össznemzeti teljesítménye vagy 25 százalékot zuhant az elmúlt években,
  2. az emberek negyede munkanélküli,
  3. a fiatalok majdnem a felének nincs hivatalosan munkája

Hát mitől lennének boldogok?

sea_1.jpg

De ettől még tény, a görög gazdaság nem termel ki több pénzt. Ha jön az önálló valuta, akkor az a maradék befektetések elinflálását jelenti, de ellátási gondok, áruhiány, tovább növekvő munkanélküliség, elmaradozó turisták tömegei sem lehetetlen ma már.

Ki szívja meg tehát megint? Ki más? A keményen dolgozó görög kisember. Ez már csak ilyen.

A gazdaságban nincsenek csodák. Azt a pénzt, azt az értéket, amit nem termeltünk meg csak kölcsönből tudjuk elkölteni. Ha a kölcsönt nem adjuk vissza, akkor nyilván elég nehéz lesz olyan jó marhát találni, aki újra ad. Ennyi. Lehet számolgatni, meg ügyeskedni, vagy reménykedni, hogy valamire az is elég, ami saját erőből összejön. De az biztos, hogy kevesebb nyugdíj, fizetés, szabadság és szieszta a dolog vége.

Ha a gazdaságban nincs is csoda, a politikában gyakran előfordul.

A „nép” nem feltétlenül racionális.

Főleg, ha demagóg politikusok gátlástalanul hülyítik. Nem kell messzire menni, tessék csak körbenézni Magyarországon. Az egészségügyi reformot szét lehetet bombázni, hogy aztán mára már csak ez a mind reménytelenebbül működő maradjon – de úgy hogy már ötlete sincs senkinek, mit is lehetne vele kezdeni.

Akinek pénze van – és a Mészárosok, a Garancsik világában azért akad ilyen is – az külföldön gyógykezelteti magát vagy drága magánklinikákon. A többiek meg miért voltak olyan barmok, hogy bedőltek a hülyítésnek? Így jártak. Jártunk. Kész.

Az Európai Unió – már ha volna szeme – néz, mint borjú az újkapura Ok, nyugaton sem fenékig tejfel, ott is aratnak rendre a populisták, de azért mégis.

Természetesen Görögországban holnap is fel fog kelni a nap, a tenger kék lesz, az elmúlt hónapokban nagy tételben vásárolt luxus autókba bizonyára csak jut egy kis üzemanyag.

Görögország azonban vegetálni fog,

hosszú-hosszú évek kellenek majd, hogy kikeveredjen ebből az egészből. Eléldegél majd itt az Unió perifériáján, ahol kiszámíthatatlan a holnap – és még csak szemrehányást sem nagyon tehetnek legtöbben másnak a történtekért.

A tanulságokat persze most levonhatnánk, de minek. Úgyis teljesen egyértelmű a dolog.

Csak nekünk még szép kék tengerünk sincs.

D.J

(Kép: gorogoszag.network.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr647606534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.07. 13:31:57

A megoldás a liberális rend leépítése. A háttérhatalom etetése túl drága, érdemes e kiadást lefaragni. Máris véget ér az mesterséges válság.

Egyszerűen túl sokba jön ki a liberális diktatúra.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2015.07.07. 17:32:46

Ebben a melegben csak egy mondat jut eszembe: BOLGÁRORSZÁGBAN MINDEN JOBB, MÉG AZ IDŐJÁRÁS IS!

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.08. 05:53:21

Egy balos blogtól azért furcsa, hogy ennyire a fiskális szigort követelő, brüsszelita, kisemberre tekintettel nem levő megszorítósdi pártján áll. Persze tudom, ez nem az euroszkeptikus görög újbaloldal, hanem a brüsszelita balliberális oldal blogja.
Persze a józan ész ezt diktálja, hogy ne adjanak több kölcsönt a görögöknek, de akkor azok sose adják meg az eddigieket se. Persze a következő hitel is feneketlen kútba ömlene. Késő bánat, késő kiszállni a görög süllyedő hajóból, bele se kellett volna venni őket se az EU-ba, se az eurozónába. Persze ha nem a nyugat fogadja be őket, akkor az oroszok ölelik keblükre a görögöket.
Már annyira nyakig vannak a németek is a görög válságban, hogy ha engedik a görögöket bukni, akkor nekik is minden kintlévőségük úszik el. Hozzákötötték magukat egy lebegő vízihullához.

A görög kisember sokszorosát keresi, mint a cseh vagy szlovák kisember, de a gazdasági teljesítménye ezt nem indokokja. Hedonista, korrupt, adócsaló, felelősségét tagadó banda. Mindenki hibás, csak ő nem.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.08. 05:56:04

A német bankok vesztesége az egész európai rendszeren végighullámzik majd. Lesz itt még kurvaanyázás. Meg görög éhezők nyugatra vándorlása.

honapos retek 2015.07.08. 17:42:53

ez egy üres demagogia a lusta görörgök szorgalmas németek. nem szol egy szot sem alapproblémárol, a drahma euro átva´ltási arfolyamárol, a drahmát legalább 25%al magasabb árfolyamon váltották át euroróra mint az indokolt lett volna, a belepés elött a görögök meg az olaszok ( a spanyolokat nem figyeltem) "csodát" müveltek, korábban évente 4-5 % al devalválodott a fizetöeszközük,de ekkor ött éven át megörizte értéküket. ez persze akkor jo volt a görörgöknek meg az olaszoknak mert többet ért euroban a bérük, de az eu is örült enek, mert szükség volt az uj euros tagállamokra .nekem eza görög es olsza beeptete´s az auro zonába egy nyilvánvaoan politikai döntésnek tünik, a rossz árfolyamból eredö negativ hatásokat (a déli országok versenyképesséenek elvesztése, munkanélküliség stb) most a németek egyedül a görögök nyaba akarják varrni,
süti beállítások módosítása