B1 blogcsalád



A kormánynak kell kifizetnie a budapestiek allergiaellátását

2015. június 17. - Csák Gergely
  1. A szálló por koncentrációja Budapesten az egyik legdurvább az európai nagyvárosok között. 
  2. Az allergiások, asztmás- és tüdőbetegségek száma évre-évre nő. 
  3. Budapest zöldfelülete messze az egyik legalacsonyabb Európában. 
  4. Ehhez hozzájön, hogy az utóbbi évek építkezései rendszeresen olyan szélcsatornákban történtek, amelyekben a szmogot valamennyire kivitte a szél a városból. 
  5. Budapest mérgező levegőjétől egy átlagos budapesti három évvel kevesebbet él és sokkal többet lesz beteg, mint egy bécsi, vagy prágai lakos. 

Ilyen körülmények között derült ki, hogy

a Városligetet be akarják építeni. 

Én nem vagyok egy méregzöld, aki a levelibéka párzási helyét védi az autópályák nyomvonalán. Én csak egy átlagos budapesti polgár vagyok, aki szeretne hosszú ideig egészségesen élni. Az egészségemre (és a tiedre is, kedves olvasó) a Városliget beépítésének ötlete igen rossz hatással van. Fogalmazzunk egyértelműbben: Baán László idióta ötlete az életemet rövidíti le. 

Baán László megalomán hülyesége miatt én nem akarok szenvedni. Így is tiszta allergia vagyok márciustól. 

Mostanra a múzeumigazgató persze rájött minderre, tudja, hogy gáz az egész, mert úton-útfélen azt szajkózza, hogy nőni fog a zöldfelület.

A beépítéssel.

neprajzi_muezum.jpg

Németh Ádám a Néprajzi Núzeum látványtervét rajzolta meg. Látható a növekvő zöldfelület a képen. (http:lebegopont.tumblr.com/)

A "nőni fog a zöldfelület a beépítéssel" körülbelül annyira abszurd mondat, mintha azt mondanánk:

ha vizet öntünk a levesbe, attól sűrűbb lesz és finomabb.

A japán építész a Magyar Zene Házával az építészetet és a természetet akarja közelebb hozni egymáshoz. Tarvágással. 

A VÉSZ a Városligeti Építészeti Szabályozás, pedig a "Városliget" és az "építészet" csak egy ilyen délkelet-balkáni országban tehető egymás mellé. 

Itt van az egész, fekete-fehéren leírva, a főváros honlapján. (Ha a Hyde Parkot akarnák így beépíteni, a londoni polgármester már rég lemondott volna, az utódja pedig könyörögve kérné a londoniakat, hogy bocsássanak meg.) Itt nem mismásolnak Baán Lászlóék: kiderül, hogy az épületek sokszor nagyobbak, mint ahogy idáig azt hazudták a közvéleménynek, és kiderül, hogy nem férnek el az autóktól és az épületektől a fák, ergo ki kell őket vágni. Ezért tegnap újratárgyalták az egészet, hogy épüljön több autóparkoló és épülhessen nagyobb épület a fák helyére. 

Tedd mellé azt, amit a fakivágós múzeumigazgató mond: hogy nőni fog a zöldfelület. Most akkor kinek higgyük el - hogy nem férnek el az autók és az épületek a fáktól, vagyis

még többet kell kivágni, vagy nőni fog a zöld felület?

Akkor miért volt szükség újratárgyalásra? 

Baán László, kedves, majd ugye kifizeted az orvosi ellátásomat? Mert a nyakadba fogom sózni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr197548028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Furusina 2015.06.17. 22:41:23

Nem szeretném védeni őket, mert az egész ügy az orbánizmus állatorvosi lova, minden aspektusból. Azt, viszont úgy tudom, hogy effektíve használt zöldfelületet tényleg nem akarnak számottevő mértékben beépíteni. Én három helyszínről tudok. Az egyik a Magyar Alkotó Művészek Háza gyönyörű régi épülete. A másik, az egykori BNV területe, ami ma körülzárt, használaton kívüli rész. A harmadik, pedig a Petőfi csarnok förmedvénye. Véleményem szerint ez így elfogadható volna, bár teljes képtelenség, hogy növekedne a talajszinten a zöldfelület.

Krio.Me.Tu (törölt) 2015.06.18. 03:40:08

Az allergia a nagyon zöld vidéki városokban is jeken van. Ez nem budapesti sajátosság. Tudom miről beszélek, én is több, mint 10 éve szívok. Az allergiát pont a pollenek okozzák, gyomok, fák, füvek stb.
A por Budapesten lehet, hogy sok, de aki azt hiszi, hogy a Városliget oldja majd meg a helyzetet, az téved. Persze felesleges és pénzkidobás ez a sok épület, én se pártolom, de miért nem lehet elfogulatlanul írni erről. Én az allergiám, asztmám miatt inkább okolom a gyomos földeket, virágzó fákat, füveket. Éltem olyan helyen, ahol alig volt zöldterület, ott nem is voltam allergiás egy percig se.

midnight coder 2015.06.18. 07:01:48

A parlagfű ami az allergia egyik fő okozója kis hazánk térségének a jellemzője, az USA-ból lett valahogy importálva és szépen terjed.

Ezzel együtt Pest levegője tényleg nem a legjobb, mondjuk ehhez első körben a kutyákat kellene kiirtani, a szálló por egyik forrása pont a porladó kutyagumi...

Ezzel együtt ezek olyan épületeknek a létrehozása, fenntartása olyasmi, mint a stadionoké. Hogy úgy mondjam, valahogy ki lehetett eddig is bírni nélkülük...

Blogger Géza 2015.06.18. 07:54:53

Ezt a tömény baromságot. Mi köze egy tervezett építkezésnek a posztoló allergiájához? A világon semmi. És aki azt hiszi, hogy majd a növények CSÖKKENTIK az ő allergiáját, hát...

sas70 2015.06.18. 09:28:32

Tényleg nincs ennél fontosabb dolog Budapesten, amire ha elköltenének vagy 200 mrd-ot, akkor hasznosabb lenne?
süti beállítások módosítása