B1 blogcsalád



A Coca Cola felfüggesztette a paralimpiai bizottság támogatását, a K&H Bank még sunyít

2015. május 28. - Egyenlítő blog

A K&H Bank nem felelt arra a kérdésünkre, felfüggeszti-e a szponzorációs támogatást a paralimpiai bizottságnál kitört pénzügyi botrány miatt, vagy nem zavartatva magát, minden megy tovább a maga útján.

A Magyar Paralimpiai Bizottság vezérkarának néhány tagja, az élén Gömöri Zsolt elnökkel, élte a sportvezetők hétköznapi életét.

  • Hol Mexikóban kellett megnézniük egy erőemelő-versenyt.
  • Hol Tenerifére szólította őket a kötelesség.

gomorideutsch.jpg

Nehéz munka, de valakinek ezt is el kell végezni. És nyilván nem várhatjuk el, hogy mindezt nem megfelelő idegállapotban tegyék. Ehhez a feladathoz kisimult idegek kellenek, megnyugtató, biztonságos hátország. Ezért aztán nem izgathatta magát olyasmikkel az elnök és néhány munkatársa, mint hogy maradt még egy kis 3 milliós lakástartozása, úgyhogy, hopp, azt is kifizettették maguknak.

És közben még arra is jutott ideje Gömöri sporttársnak, hogy aggódjunk sportolóiért:

„a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit. Elvétve akad olyan paraversenyző, aki nem kényszerül arra, hogy a napi edzések mellett nyolc-tíz órát dolgozzon, és nem a megélhetésért, hanem a túlélésért”.

Ja, és csak a „szokásos” tíz százalékot vette fel jutalékként a szponzorpénzek után.

A Coca Cola Magyarország megelégelte a dolgot, és még idejében elhajolt a menetrendszerűen érkező lengő pofonok elől. Amíg nem rendeződnek a viták,

szünetelteti a támogatás folyósítását.

Ezek után kérdést tettünk fel egy másik szponzornak, a K&H Banknak. Többek között arról érdeklődtünk, hogy akkor ők most a továbbiakban mit kívánnak tenni. Erre a nem túl bonyolult kérdésre kétszeri levélváltás után sem kaptunk egyértelmű választ.

Van szó a feleletben „érvényben lévő szerződésről” és minden szépről-jóról. De arról nem sikerült semmit sem kihúznunk a bank kommunikációs munkatársából, hogy akkor ők most felfüggesztik-e a támogatást vagy sem. Pontokba szedett kérdéseink közül ez volt az első. Még csak annyit sem mondtak rá: nem kötjük az orrotokra.

Kétségtelen a K&H Bank botránytűrő képessége (lásd Kulcsár-ügy) felettébb jó, egy ilyen aprópénzes történet lepattan róluk. (Itt irtunk arról, hogy a magyar szponzor amúgy sem különösebben kényes a botrányokra, és illúziói sincsenek.)

Kétszeri kísérletet tettünk, hogy egy részletesebb pénzügyi beszámolóhoz jussunk – állítólag a Magyar Paralimpiai Bizottság ilyet elkészít a banknak –, de itt sem értünk el átütő eredményt.

Megkérdeztük, jogosnak tartja-e, hogy a paralimpiai bizottság elnöke általában a szponzorpénzek után 10 százalék jutalékot vesz fel. (Az egyik évben egymillió, a másikban másfél millió forint jutott neki. Az nem egészen világos, hogy a K&H-tól kapott pénz után is tizedet kapott volna.) Mindenesetre, ez a kérdésünk is megválaszolatlan maradt, csak annyit tudtunk meg, hogy 2 paralimpikon – közönségszavazás alapján – kapott 1-1 millió forint ösztöndíjat.

Nem lepődtünk meg, de ismét bebizonyosodott,

a sportolásnál nagyobb üzlet a sportvezetés, s szemmel láthatóan jobb és biztosabb kenyér a jutalék.

Természetesen a jutalék bevett dolog a szponzoráció világában. Különösen, ha valaki maga szerzi meg a befizető ügyfelet. Arra a kérdésünkre, hogy miként talált a bank és a Paralimpiai Bizottság egymásra, végre kaptunk értékelhető feleletet:

„A K&H-nak 2007 óta van szerződése a Magyar Paralimpiai Bizottsággal 4 éves paralimpiai ciklusokra, melyet saját kezdeményezésünkre és saját megkeresésünkre kötöttünk velük.”

Úgyhogy csak remélni tudjuk, hogy ha ez valóban így történt, a bank jelentkezett, hogy adni akar, akkor ezért senki sem vette fel a tíz százalék „szokásos” jutalékot.

Ugyanakkor az is nagyjából köztudomású, hogy a „jutalék” részben arra is szolgál, hogy ebből a szponzoráló cég ügyintézője esetleg visszakapjon.

Természetesen nem állítjuk, még csak nem is célzunk rá, hogy itt efféle történt volna. Már csak azért sem, mert az összeg meglehetősen pitiáner a bank szempontjából, és a cél elég nemes ahhoz, hogy valóban részt vegyen egy ilyen ügyben a pénzintézet. Mindez inkább csak magyarázat.

El kell ismerni, a K&H gyors, ám sok részletet homályban hagyó választ küldött az egyenlito.blog.hu-nak. Ezért megismételjük a kérdéseket, hátha harmadik nekifutásra többre jutunk.

  1. Önöknek mi a terve a továbbiakban? (vagyis minden megy ugyanúgy tovább, mint eddig vagy esetleg a Coca-Cola példájára, felfüggesztik a kapcsolatot.)
  2. Megismerhetjük-e a részletes elszámolásukat, azt mire költötte a Paralimpiai Bizottság az Önöktől kapott pénzt? (Ha megkapták a beszámolót, ez nem tűnik túl bonyolultnak.)
  3. Jogosnak tartják-e, hogy a bizottság vezetője 10 százalék jutalékot kapjon? (Különösen, ha 1-1 milliót kapnak a sportolók közönségszavazat eredményeként.)
  4. Tervezik-e alaposabban meggondolni, hogy mire költik a bank nyereségét? (Illetve nem tartanak-e attól, hogy a botrány árnyéka Önökre is vetül?)

 DJ

(Kép: rtl.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr957499084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2015.05.29. 09:30:45

Közpénzeket kérjetek számon, ne azt hogy egy magáncég milyen alapítványt támogat. Saját pénzük, ő dolguk. Egyébként meg igazuk van, mert egy szerződést felbontani nem annyiból áll, hogy olvastam egy félhülye indexes cikkjét, és holnaptól nem folyósítom a lóvét.

csak egy néző 2015.05.29. 11:16:10

Valaki megtudná magyarázni, hogy miért a fogyatékos sportolókat támogató szövetség élére kell (jól) fizetett elnök?
Vajon Deutsch Tompika társadalmi munkában ült és védte Gömörit a sajtótájékoztatón?? Netán neki is csurrant-cseppent valami?? Ennél nagyobb aljasság nem nagyon létezik, amikor a fogyatékos emberektől lop valaki és még megpróbál visszatámadni, ahelyett, hogy azonnal lemondott volna és eltakarodott volna a halál péniszére.
Apropó.
Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, hogy tudja társadalmi munkában, fizetés nélkül ellátni a feladatát?

Reszelő Aladár 2015.05.29. 11:56:46

Addig kell csesztetni minden szponzort, amig el nem zárja az összes pénzcsapot. Ezzel legalább az összes parasportolóval ki lehet cseszni. Bár nekik eddig sem volt jó.
Viszont ha Gömörit csak leváltották volna, akkor nem lenne sztori.

khkommunikacio 2015.05.29. 16:48:54

Szíves tájékoztatásul küldöm a K&H álláspontját:
A K&H-nak 2007 óta van szerződése a Magyar Paralimpiai Bizottsággal 4 éves paralimpiai ciklusokra, melyet saját kezdeményezésére és saját megkeresésére kötött velük. Ismeretei szerint az MPB-nek akkor a második vállalati támogatója volt. A K&H érvényben lévő szerződése szerint a Pénzintézet anyagi erőforrása felhasználásával támogatja a 2016. évi nyári paralimpiai játékokra készülő magyar paralimpiai csapat tagjait és azok felkészülését, részvételét a játékokon. A MPB a teljes támogatási összeg felhasználását köteles a Paralimpiai Csapatnak a paralimpiai játékokon történő megjelenésével, ennek előkészítésével, valamint a paralimpiai versenyeken való szereplés eredményességének előmozdításával közvetlenül összefüggő költségek fedezésére fordítani. Az MPB a támogatás felhasználására vonatkozóan éves beszámolási kötelezettséggel tartozik a K&H-nak, melyet rendszeresen teljesített is, legutóbb 2014-re vonatkozólag. A beszámoló szerint a támogatási összeg szerződésszerűen került felhasználásra, azt az MPB a sportolók különféle versenyeken történő részvételére fordította. A megállapodás szerződésszerű teljesítésével kapcsolatos esetleges kételyek tisztázása a két szerződő fél feladata.
Az MPB-vel kötött Együttműködési megállapodásban vállalt támogatáson felül a K&H 2007. óta összesen 13 millió forinttal támogatta a paralimpiai sportolókat közvetlenül is, 2014-ben például 2 paralimpikon kapott közönség szavazás eredményeként 1-1 millió forintot ösztöndíj formájában, valamint a K&H 1 millió forintot ajánlott fel a „K&H paralimpiai reménységek” pályázatra. A K&H mindezen támogatásokat saját bevételeiből tette.
Mivel a K&H egyik kiemelt társadalmi felelősségvállalási területe a sport, ezért hosszútávon elkötelezett az egészséges és sportos életmód támogatása mellett. Ennek része a sérült sportolók sporttevékenységéhez, versenyekre való felkészülésükhöz és részvételükhöz nyújtott segítség is.
süti beállítások módosítása