B1 blogcsalád



Ön is az utolsó pillanatra hagyta az adóbevallást? Van pár jó tanácsunk

2015. május 19. - Spectra

Minden évben megfogadom, hogy nem hagyom az utolsó pillanatra az adóbevallást, de végül mindig kiszúrok magammal. Az eredmény általában kapkodás, órákig tartó sorbanállás és hibásan kitöltött nyomtatvány. Most adunk pár tippet azoknak, akik még szintén nem adták fel az adóbevallásukat.

Ne feledjék, a határidő május 20., azaz szerdáig lehet bevallani és befizetni az szja-t, addig is íme pár jó tanács az utolsó pillanatokban:

adobevallas.jpg

  • Használják a nyomtatványkitöltő programot

Sokan még mindig a hagyományos papír alapú nyomtatványokat preferálják. Azonban több szempontból is érdemes a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot használni.

Elsőre bonyolult procedúrának tűnhet a regisztráció, de csak egyszer kell megcsinálni, és higgyék el, megéri! Először is bizonyos adatokat elég csak egyszer beírni. Másodszor pedig a program természetesen magától számol, így a matekból gyengébbek is a lehető legkevesebb hibával fogják kitölteni a bevallást.

A program egyébként különböző színekkel jelöli a különböző hibákat. Pirossal jelzi a bevallás tartalmi hibáját, sárgával hívja fel a figyelmet az összefüggésekre, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, ami érvénytelenné teszi a bevallást.

  • Részletfizetési lehetőség

Május 20-a nem csak az adóbevallás, hanem a személyi jövedelemadó (szja) befizetésének a határideje is. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy ezt a pénzt nem tudja egy összegben befizetni, ám akkor sincs gond. Ebben az esetben válasszák a részletfizetés lehetőségét a bevallási nyomtatványon.

150 ezer forintig hat havi részlet kérhető, részletfizetés esetén ennek az első részét kell befizetni május 20-ig. Az adót háromféleképpen is befizethetik: a postán csekken, átutalással (ne felejtsék el beírni az adóazonosítót a közlemény rovatba), de fizethetnek bankkártyával is a NAV ügyfélszolgálatokon.

  • Igényeljék vissza, amit lehet

Ha visszaigényelhető adójuk van, azt a bevallás főlapján jelezzék. Ha pedig vissza is akarják kérni, semmiképp se felejtsék el megadni az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet.

Abban az esetben, ha az adóbevallásuk hibátlan, a NAV pik-pak a beérkezésétől számított 30 napon belül elvileg vissza is fizeti az összeget.

  • Rendelkezzenek 1+1 százalékáról is

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig rendelkezhetnek. Azt javaslom, mindenképp válasszanak egy támogatható szervezetet a NAV honlapjáról, hogy biztosan olyan alapítványhoz kerüljön a pénz, ami önök szerint a leginkább megérdemli.

Abban az esetben ugyanis, ha nem rendelkeznek vele, a "bennragadó" összeg az idei évtől a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül. Ebből pedig majd ki tudja, hogyan kiértékelt pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civil szervezetek. (Mondjuk a CÖF)

  • Használják ki a rendkívüli nyitvatartásokat

A május 20-i határidőig rendkívüli nyitvatartással várják önöket a NAV központi ügyfélszolgálatain. Illetve a NAV telefonos ügyfélszolgálata szintén hosszabban, hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között várja a bevallással kapcsolatos kérdéseiket a 06-40/42-42-42-es számon.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr47470106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.05.19. 15:05:45

A bevallás számítógépen történő elkészítését a lehető legjobb megoldásnak tartom én is, évek óta így csinálom. De a NAV honlapján olvasható tájékoztatók kissé nehezen fogyaszthatók, bár sokkal jobbak, mint két-három évvel ezelőtt, amikor még internetes kalandtúra volt a szükséges információk összevadászása. Én is elmondom a tudnivalókat, talán segítek vele. Akinek egy videó megnézése is gondot tud okozni, annak azt tanácsolom, hogy a dolgot halassza máskorra, és most már csinálja meg a bevallást papíron.

A számítógépes bevalláshoz először a gépre kell feltelepíteni a Java alapprogramját (motorját), amit JRE vagy Java RTE néven lehet többfelé is megtalálni. Különbséget kell tenni a 32 bites és 64 bites operációs rendszerrel felszerelt gépek között, ami a gép képességeihez igazodik. A Windows7-ben a Start–Vezérlőpult–Rendszer ikon indítása után a Rendszer fejezetben lehet ezt megtalálni. (Más programoknál is fontos információ.) A jelenlegi legfrissebb verzió a 8.45, és a www.java.com/en/download/ címen letölthető. A letöltött fájlt (jxpiinstall.exe) elindítva a telepítés az interneten keresztül történik meg.

A második lépés a NAV központi programjának, az ÁNYK-nak a letöltése és telepítése. Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram. Ennek akkor is töltse le a legfrissebb változatát, ha tegnap már letöltötte. EZ NAGYON FONTOS! A NAV programjai akár naponta frissülhetnek, és ha nem a legfrissebb verzióban elkészítve küldi be a bevallást, akkor az VISSZA FOG JÖNNI, és újra be kell küldeni egy frissítés után. A jelenlegi helye: www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvany_apeh/keretprogramok/abevjava_install.html . A telepítéskor el lehet fogadni a felajánlott beállításokat. Egy ABEV nevű mappa születik majd a gépen valahol, ezt majd még látni fogja később.

Az ÁNYK egy ikont fog létrehozni az Asztalon, ennek az indításával lesz MAJD kitölthető bármiféle NAV-os nyomtatvány. Az indítás után valószínűleg meg fog jelenni egy fekete ablak sok érthetetlen üzenettel, ezzel csak akkor kell törődni, ha a nyomtatványkitöltő nem indul el. Sajnos akkor a javításra már nincs idő, idén papíron megy a bevallás.

Ha elindul, akkor most még zárja is be. Utána internetről le kell tölteni az adott nyomtatvány saját kis programját is, és ebből is MINDIG A LEGFRISSEBB VERZIÓT. Az adóbevalláshoz a 1453 számú nyomtatvány kell, innen: www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/bevallasok/1453.html . (A "További lehetőségek" között önálló .jar telepítő is van, hozzáértőbbeknek.) Telepítse az aktív súgót is.

Indítsa el az ÁNYK ikonját az Asztalon (ha még nem fut), várja meg, amíg a program ellenőrzi a frissítéseket, ez eltart egy percig, az eszköztáron a kéz mellett látja az üzenetet. Aztán Adatok menü Új nyomtatvány menüpont, válassza ki a 1453-at, és Megnyitás. Onnantól már külön téma, a Szerviz menü lent levő Súgó pontjával lehet próbálkozni.

Ha hibaüzenetet vagy figyelmeztetést kap, abbak a bevallás problémás mezőjének sor–oszlop koordinátáira hivatkozik, összefüggésbe hozva más mezőkkel vagy számértékekkel. A "<=" jel itt "kisebb vagy egyenlő"-t jelent, a ">=" vagy "=>" jel "nagyobb vagy egyenlő"-t.

Menet közben néha mentse el a bevallást az Adatok menü Nyomtatvány mentése pontjával, nehogy elszálljon az egész, amit addig csinált.

Ha készen van, két lehetőség közül választhat.

1) Már van Ügyfélkapu-regisztrációja (ez is csak egy felhasználónév+jelszó), ekkor a Kapcsolat az Ügyfélkapuval menü első pontjával készítheti elő, majd a harmadik ponttal közvetlenül be is küldheti a kész bevallást. E-mailben kap először jelzést a megérkezésről, majd visszaigazolást arról, hogy legalább nagyjából jót küldött be. Ez még egyáltalán nem garantálja, hogy a bevallás helyes, az később derülhet ki.

2) Ha még nincs Ügyfélkapu-regisztrációja, akkor érdemes szerezni, rengeteg dolog lesz számítógépről intézhető, de nem most, mert azt időpont-egyeztetés után az Okmányirodában kell elintézni, hetek múlva. Akkor most azt teheti, hogy az Adatok menü Nyomtatvány kinyomtatása pontot választja, megfontolja az esetleges figyelmeztetéseket, jó esetben a Tovább gombbal folytatja, és kattint a "PDF fájl készítése" gombra. Készül egy fájl, amely a bevallást tartalmazza, egy üzenet megadja a fájl helyét, ÍRJA LE, és aztán kiléphet a programból. Keresse meg a fájlt, és átviheti vagy átküldheti olyan gépre, ahol az megnyitható és kinyomtatható. A kinyomtatott példány teljesen hiteles. NE FELEJTSE EL ALÁÍRNI, mert akkor be fogják hívni a NAV-ba javításra. A kapott borítékban adja fel, és egyelőre ennyi.

Tehát: Java RTE, ÁNYK, végül 1453 letöltése és telepítése, ÁNYK futtatása, új 1453 megnyitása, kitöltése. Utána vagy beküldés Ügyfélkapun, vagy kinyomtatás és beküldés ALÁÍRVA, borítékban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.05.19. 15:08:43

És aki ezt olvasta, ossza meg másokkal is, mert az emberek fele még ez után fogja megcsinálni a bevallását. (Miért?!)

KUHULIN 2015.05.19. 15:12:32

"Minden évben megfogadom, hogy nem hagyom az utolsó pillanatra az adóbevallást, de végül mindig kiszúrok magammal."
Még még sok emberrel (pl. postások), akik túlórázhatnak a faszfejek miatt!
süti beállítások módosítása