B1 blogcsalád



Négy hónap után derült ki, hogy az élete is veszélybe került

Így teszi tönkre az egészséget az embertelen bánásmód - 3. rész

2015. május 05. - Spectra

A szűk, levegőtlen, penészes cellában eltöltött idő alatt olyan mértékben romlott le a volt főpolgármester-helyettes egészsége, hogy az akár az életét is veszélyeztetheti - ez derült ki az orvosszakértő véleményéből, amelyre négy hónapot várt az asztmával és gyulladásos betegségekkel küzdő Hagyó.

intravenous-line-in-hand-veins_1.jpg

Hagyó Miklóst embertelen körülmények között tartották előzetesben kilenc hónapon keresztül. Ráadásul nem elég, hogy fogvatartását semmi nem indokolta, az előzetes alatt súlyos egészségkárosodást is szenvedett.

Cikksorozatunk korábbi részében foglalkoztunk azzal, mivel “érdemelhette ki” ezt a bánásmódot Hagyó, és megnéztük közelebbről azt a folyamatot, ami egészségi állapotának krónikus továbbromlásához vezetett. Most nézzük meg, mi lett a következménye az orvos-szakértői vélemény késésének, illetve milyen sokkoló kórképet állapított meg.

Hagyót fogvatartása alatt 2010 júniusában vizsgálta meg először szakorvos. (Ez nem egyenlő a szakvéleményt megfogalmazó orvosszakértői vizsgálattal.) Ám annak ellenére, hogy kezeléseket és gyógyszereket írtak fel neki, egészségügyi panaszai nem múltak el, sőt, drasztikusan lefogyott.

2010 szeptemberében újabb vizsgálatok után újabb gyógyszereket írtak fel neki. Balogh Zsolt és Hagyó ezt követő szembesítéséről szóló videón jól nyomon követhető a volt főpolgármester-helyettes egészségi állapotának romlása. Nem is csoda, hogy ezek után szintén Tökölön kezelték, ahol meg is állapították, hogy tüdőgyógyászati állapota romlott.

Négy hónap elteltével, 2010 szeptember 27-én végre elkészült az orvosszakértői vélemény is, ami a körülményeket nézve nem meglepő, mégis ijesztő következtetésekre jutott:

,,A gyógykezelés elmaradása viszont az egészséget, illetőleg a testi épséget veszélyeztető körülményt jelentene, és

akár életet veszélyeztető kórállapot kialakulását is eredményezheti.

A kórállapotok közül a fül-orr-gégészeti vizsgálattal igazolt kétoldali középfül-gyulladás valószínűsíthetően a közeljövőben fülészeti-sebészeti beavatkozást tesz indokolttá."

Az orvosszakértői vélemény ellenére 2010 novemberében is elutasították, hogy Hagyó napi egy óránál tovább lehessen szabad levegőn. Csak az év decemberében adtak helyt a kérelemnek, de akkor már késő volt. Hagyó egészségi állapota 2011 február végi szabadulásáig sem javult. Azóta kétszer is megműtötték, hallókészüléke nélkül pedig azóta sem hall rendesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr127431718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vernarancs 2015.05.06. 12:54:20

Remelem rogan toni legalabb ilyen korulmenyek kozott fog ulni.

vNHM 2015.05.06. 13:46:47

Istenem, van még valami amit nem tudunk errôl a szardarabról? Van-e még valami szôrnyûség a tarsolyodban?

Cpeti123456 2015.05.06. 14:18:54

Ezt azért nem kéne...
Értem én, hogy büntetés, meg leültetni, de miért kell még külön így tönkretenni valakit, pláne az az egészségét...?

fifibá55 2015.05.06. 14:41:16

"fogvatartását semmi nem indokolta"
Ez nem tény, csupán vélemény, ennek a különbségnek meg kellene jelennie a posztban. A többi OK.
süti beállítások módosítása