B1 blogcsalád



A lopás titkosítása: a hazaárulás minősített esete

2015. február 27. - nickgrabowszki

Ez az a helyzet, amikor egyet kell értenünk Schiffer Andrással, bármennyire kínos is ez nekünk. Sőt, ebben az esetben a Jobbikkal is egy platformon vagyunk, mint az összes ellenzéki párttal és képviselővel, akik egyként tiltakoztak és ellenezték, hogy a Fidesz-KDNP 30 évre titkosítsa a Paksi Erőmű új blokkjainak összes üzleti és kivitelezési adatát.

Az összeset. Semmilyen hatástanulmány, gazdasági számítás, pénzügyi elemzés, műszaki eljárás, kockázati elemzés nem lesz közérdekből nyilvános három évtizedig. 2045-ig.

Egy olyan üzletnél, amelynek a bekerülési költsége 12-13 milliárd euró. 3700-4000 milliárd forint. A kormány saját bevallása szerint, de persze ezt nem tudjuk ellenőrizni, mert az adatok titkosak. Illés Zoltán szerint a rejtett költségek miatt ez 18-19 milliárd euró is lehet.

Az éves magyar GDP ötöde. És titkosítják. Már eddig is 15 évig elrejtettek volna minden adatot, most ezt megduplázzák. Hogy mikorra megismerhetjük, már ne lehessen mit tenni. Alapból nem lesz közérdekű semmilyen releváns adat, perelni kell még azért is, hogy megtudjuk, melyik a titkos üzletileg vagy nemzetbiztonságilag, és melyik marad esetleg hozzáférhető.

turbinacsarnok.jpg

(Kép: atomeromu.hu)

A paksi erőmű bővítése nyilvánvalóan Orbán politikájának kulcseleme, bár ennek okai nem világosak, és ahogy most állunk, nem is lesznek azok 2045-ig.

Noha Magyarországon és Európában egyaránt negyedszázados mélyponton a villamosenergia iránti kereslet, és bár a német atomerőműveket 15 éven belül bezárják, a megújuló energiaforrások szerepe egyre nő a kínálatban.

Szóval az exportlehetőségek korlátozottak, Magyarországon pedig még több mint 20 évig üzemel a jelenlegi négy paksi blokk, tehát 6-8, de inkább 10 évvel vagyunk a szükséges döntés előtt. (Bővebben itt.)

De a Fidesz siet vele. Siet és titkosít egy olyan döntést, ami majdnem 100 évre, de 2080-ig biztosan meghatározza Magyarország energiapolitikáját, és legalább három évtizedre a költségvetési helyzetét is.

Ennél eszetlenebb döntést nehéz elképzelni, megmagyarázni pedig lehetetlen, szinte nincs érv, ami mellette szólna. Vagy ha van, akkor titkosítják.

Kheopsz fáraó belebukott a Nagy Piramisba; Orbán nem bukott meg a stadion-őrület miatt. De nem adja föl: atomerőművet épít, meg olimpiát rendezne.

Az olimpiát talán nem kapja meg Magyarország, talán több esze lesz a NOB-nak (bár amilyen korrupt intézmény, bármi elképzelhető); a Paks2-t Brüsszelnek kell megvétózni, különben a Fidesz végleg ellopja ezt az országot.

Bárcsak gyarmat lennénk, ha már magunkat nem tudjuk megóvni saját ökörségeinktől. Kb. 10 éve ilyenkor az volt a bonmot az idiotizmusra, hogy hívjuk vissza az oroszokat. Hát, most Orbán visszahívja őket, csak 30 évre titkosítva.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr557223301

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.27. 16:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2015.02.27. 16:04:25

Ugtan màr!
Lòfax se lesz belőle.Brüsszelben megakasztjàk.

Parajpuding 2015.02.27. 16:10:29

Na és ha a következő kormány azt mondja, hogy feloldja a titkosítás alól?
Simán. Jogszerűen nem lehet? És ki nem szarja le? Népszavazással, bármi más módon nyilvánosságra lehet hozni. És onnantól lehet osztogatni a börtönt a fideszes hazaárulóknak.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.27. 16:48:03

Gyerünk fideszbarmok,védeni a vezért!

Pipas 2015.02.27. 17:03:46

"Semmilyen hatástanulmány, gazdasági számítás, pénzügyi elemzés, műszaki eljárás, kockázati elemzés nem lesz közérdekből nyilvános három évtizedig. 2045-ig."

Semmilyen? Ez miért nyilvános akkor?
www.mvmpaks2.hu/hu/Dokumentumtarolo/EKD-HUN.pdf

fay rodisz 2015.02.27. 17:08:01

Valami hozzáértő átrághatná, hogy miért is jó putyinovics cárevicsnek ha egy seggnyalója országában hozzáférés van az atomtechnológiához? Mi az, ami miatt jó a nyugat által valószínűleg ellenőrizhetetlen szállítási láncolat.

Pipas 2015.02.27. 17:09:59

"Szóval az exportlehetőségek korlátozottak, Magyarországon pedig még több mint 20 évig üzemel a jelenlegi négy paksi blokk"

Ez nem igaz, két blokkot biztos, hogy kevesebb mint 20 év múlva fognak leállítani.

Pipas 2015.02.27. 17:13:24

"Ennél eszetlenebb döntést nehéz elképzelni, megmagyarázni pedig lehetetlen, szinte nincs érv, ami mellette szólna. Vagy ha van, akkor titkosítják."

A paksi bővítést Gyurcsány idejében szavazta meg az országgyűlés, akkor miért nem volt "eszement" döntés? Ők kezdték el a bővítés megtervezését, az miért nem volt eszement?

Pipas 2015.02.27. 17:17:02

"Illés Zoltán szerint a rejtett költségek miatt ez 18-19 milliárd euró is lehet."

Ha a "rejtett költségeket" elkezdjük figyelembe venni, akkor a "rejtett bevételeket" is illik figyelembe venni, nem? Ebből a pénzből mennyi is fogja a magyar ipart, a magyar munkaerőpiacot támogatni? Mennyi pénz jön vissza belőle adó formájában?

röf 2015.02.27. 17:17:10

Sajnos, erről is lemaradtatok az ámerikai haverokkal egyetemben.
(És még milyen nagy lenne a titkosítás elleni kapálózás, ha gyorsneutronos reaktorokat vennénk...)

Pipas 2015.02.27. 17:20:30

"Hogy mikorra megismerhetjük, már ne lehessen mit tenni. "

Ha semmi adat nem lenne titkos, akkor mit "lehetne tenni"? Beidéztem az előzetes konzultációs dokumentációt, azt elolvastad? Azt meg "lehet tenni", nem?

Pipas 2015.02.27. 17:31:32

Nekem úgy tűnik, hogy van egy réteg, akiknek semmi sem jó, amit a fidesz csinál és ez a réteg mindenfélét kitalál az atomerőmű bővítéssel kapcsolatban, hogy bemutassa micsoda nagy katasztrófa is ez az egész. Hirtelen mindegyikük nagy gazdasági, energetikai szekember lett, adják egymás alá a lovat, hogy milyen őrületes dologról is van itt szó. Kivétel nélkl mindegyikük nagy napenergiaszakértő is lett, de persze napelemet még egyikük sem szerelt a házára, a legtöbbjük még csak fényképen látott olyat.

A legszomorúbb az, hogy ha a bővítést Gyurcsány csinálta volna meg Francia meg amerikai beruházóval IMF kölcsönből, akkor mindegyükik tapsikolna, hogy milyen szépen fejlődik az ország.

Persze megvan ugyanez a másik oldalon is, a fideszt támogatók is elég elvakultak tudnak lenni, de az már egy másik téma.

sumes67 2015.02.27. 18:29:18

@Pipas: Én nem tapsikolnék gyogyósgyurcsánynak se, és valóban nem vagyok napenergia szakértő. Kérlek számolj utána:
12 milliárd euró /5000 euró (1db 2kw-os napelem rendszer telepitve bruttó áron) ez nálam 2 400 000 db. Kettőmillió négyszázezer db.
Haszna: adóbevétel., áfabevétel, stb.
Most találtam hirdetést, van ilyen 3 300 euróėrt is. Bruttó, szerelve, engedélyezve. De legyen 5000.

Pipas 2015.02.27. 19:17:39

@sumes67: "Kettőmillió négyszázezer db. "

És honnan veszel kétmillió házat, amire ezeket felszereled? :) És ki zereli fel? És mit csinálunk, amikor épp nem termelnek?

"Most találtam hirdetést, van ilyen 3 300 euróėrt is. Bruttó, szerelve, engedélyezve."

Hol találtad? Komolyan érdekel, mert ez *hihetetlenül* jó ár lenne.

Amúgy ha ilyen jó beruházás, akkor neked már van telepítve napelemed, ugye? Mennyire vagy vele megelégedve? :)

sumes67 2015.02.27. 19:54:53

A németek már nem rakjàk a tetőre, a szántőföldre teszik. (hülyék)
Valóban kell pár ezer ember (munkahely) aki szereli. De van most rögtön 12milliárd amit el kell költeni? Túrd meg a netet, Te is meg fogod találni. De 5000 - ért talàlsz véletlenül is. Nekem még nincs, de lesz. Évek óta tervezem, lassan elérte a megtérülése a 10 évet (szerintem 10,a forgalmazók szerint 7-8 év.)
Amikor nem termel - éjszaka- akkor..... semmi.
Mit csinálunk a paks 2 éjszakai áramával? Mert leállitani azt nem lehet. Fizetünk majd, hogy elvigyék.
Mennyit fejlődött az atomenergia az elmúlt 10 évben? És a napenergia hasznosítás? Csak saccolj mindkettőben a következő 10 évre. A napenergia beruházás megtérülése 6 éve még 25 ėv volt!

Pipas 2015.02.27. 20:17:43

@sumes67: "A németek már nem rakjàk a tetőre, a szántőföldre teszik."

Az elég nagy hiba lenne, mert egyrészt ugye drágább, másrészt viszont a mezőgazdaságtól vennék el a területet.

"Valóban kell pár ezer ember"

Kettőmillió 2kWp installációt ezer ember folyamatos munkával mintegy negyven év alatt szerelne fel. És akkor még nem számoltuk a szállítást, az adminiszttrrációt, a tervezést, a hálózati munkákat és a karbantartást.

"Túrd meg a netet, Te is meg fogod találni."

Hát én már egy ideje túrom, mert ilyet akarok csináltatni. Két kilowattos installációt egymillióért nem nagyon csinál neked senki.

"De 5000 - ért talàlsz véletlenül is. "
Nagyon nem mindegy, hogy 5 év a megtérülési idő vagy 15 év. :(

"Évek óta tervezem, lassan elérte a megtérülése a 10 évet (szerintem 10,a forgalmazók szerint 7-8 év.)"

Elárulok egy titkot: le tudod szorítani a megtérülést ha magad szerzed be a holmit és magad is szereled fel. A magyar cégek sajnos elég sokat ráraknak a harver árára.

"Amikor nem termel - éjszaka- akkor..... semmi."

Mármint akkor leáll minden? Például amikor egy hétig atom borús az idő?

"Mit csinálunk a paks 2 éjszakai áramával? Mert leállitani azt nem lehet. Fizetünk majd, hogy elvigyék."

Butaság.

"Csak saccolj mindkettőben a következő 10 évre. Csak saccolj mindkettőben a következő 10 évre. A napenergia beruházás megtérülése 6 éve még 25 ėv volt!"

Azért dobni egy nagyvonalú lineáris extrapolációt ilyen fontos dologban elég galád húzás. Nem nagyon hiszem, hogy a napelemes technológiában nagyon lennének tartalékok, új technológia meg ki tudja mikor lesz.

sumes67 2015.02.27. 20:34:13

@Pipas: Beleolvastam, nagyjából úgy kezdődik, hogy az atomerőmű blokkjait többlépcsős tendereztetési eljárás után kiválasztott kivitelező épitheti meg. :-)
Én nem azt mondom, hogy paks2 komplett hülyesėg, hanem azt, hogy egy ekkora kivitelezést tendereztetés nėlkül nem adhatsz csak úgy oda. 100000 Ft - os dolgokban megtendereztetnek.
A 2 400 000 napelemet sem azért irtam, mert tele kellene tömni az országot napelemmel, hanem hogy más is lássa a mértéket.

sumes67 2015.02.27. 20:45:54

@Pipas: ne tudd meg, mennyit számolgattam. A legszarabb rėsze az elmüs engedélyeztetés, óracsere. Megsaccolhatatlan az idő, amit elcseszetnek veled. Az idő pedig pénz...
A technológiában vannak hirek áttörésről, de csak laboratóriumi körülmények között. (magyarul nincs)
Nekem elėrte a megvalósítási küszöböt az ára. Megkeresem neked a 3 300 - ast.

Pipas 2015.02.27. 21:11:35

@sumes67: "Én nem azt mondom, hogy paks2 komplett hülyesėg, hanem azt, hogy egy ekkora kivitelezést tendereztetés nėlkül nem adhatsz csak úgy oda. 100000 Ft - os dolgokban megtendereztetnek."

Hát ehhez nem értek.

"A 2 400 000 napelemet sem azért irtam, mert tele kellene tömni az országot napelemmel, hanem hogy más is lássa a mértéket. "

Akkor sörre kellett volna átszámolnod vagy lélegeztetőgépre. :)

Pipas 2015.02.27. 21:15:10

@sumes67: Ez tényleg zseniálisan olcsó, köszi! El is raktam a linket.

Pipas 2015.02.27. 21:23:55

@sumes67: "ne tudd meg, mennyit számolgattam."

Hát mondju én is. Ráadásul átnéztem alaposan a külföldi forrásokat is, ma már nyugodtan lehet vásárolni az euból...

"Nekem elėrte a megvalósítási küszöböt az ára."
Igen, körülbelül ott van a határon. Úgy látom, hogy ezen a linken tisztességes árért vállalják telepítést és emiatt legalább 30%-al olcsóbb mint a cégek, amiket én néztem.

sumes67 2015.02.27. 21:39:15

@Pipas: erre a kettőre van szükséged? Bocsi, nem lehetett kihagyni!
A napelem önmagában zsákutca, - nem vitás, hogy kellenek erőművek - de valamilyen százalékban ėletkėpes alternatíva, a házadra szerelve pedig visszatermelőkėnt tényleg fedezheti a villamosenergia szüksėgletedet.
Vagy az enyėmet.
Vagy ha a politika nem csak magával törödne, akkor egy rakás családét. Nem ingyen, csak egy nullás hitel támogatással. Mondjuk.

Pipas 2015.02.27. 21:46:59

@sumes67: "erre a kettőre van szükséged? Bocsi, nem lehetett kihagyni! "

Ezt nem értem.

"A napelem önmagában zsákutca, - nem vitás, hogy kellenek erőművek - de valamilyen százalékban ėletkėpes alternatíva, a házadra szerelve pedig visszatermelőkėnt tényleg fedezheti a villamosenergia szüksėgletedet. "

Tökéletesen egyetértek.

"Vagy az enyėmet."

Igen, csak ha a lakosság nagyon nagy része kezdi el ezt csinálni, akkor baj van. Úgy gondolom, hogy a házi napelemes rendszer nem fenntartható nagy méretben, kimondottan önző lépés a tulajdonostól.

"Nem ingyen, csak egy nullás hitel támogatással."

Ezzel nem értek egyet. Semmi támogatást senkinek.
süti beállítások módosítása