B1 blogcsalád



Viszik a pénzt Orbán nagy üzletei

2015. február 03. - nickgrabowszki

Erősen dolgoznak a kormányzati források: a politikai tekintetben totális kudarcnak tekinthető német kancellári látogatás után után annak gazdasági diplomáciai hozadékát hangsúlyozza a miniszterelnökségi whisper-team.

A gazdasági sikerek kommunikációjának a vs.hu adott felületet, azt állítva, hogy Orbán és Merkel

konkrét iparpolitikai megállapodásokat kötött

a következő ügyekben:

  • a Siemens technológiával és eszközökkel vesz részt Paks2 megépítésében
  • a magyar szállítóhelikopter-flottára kiírandó tendert a német-francia Airbus nyerheti el
  • a BMW Magyarországon ruház be egy összeszerelő üzemre
  • a Mercedes a kecskeméti mellé új gyárat épít
  • a magyar állam átveszi a visontai Mátrai Hőerőmű felét (a negyede már az övé), cserébe, hogy 20 évig ne zárják be a lignit-kitermelést

Ezek a nagy dolgok. Ebből három (az atomerőmű, Visonta és a helikopter-beszerzés) olyan, ami csak viszi a pénzt, néhány ezek közül nem a magyar kormányon múlik, illetve ami igen, az meg bizonytalanabb, mint Szijjártó Péter helyzetkihasználása idegenben.

Paks2 tekintetében meg kell még várni, mit mond a cár két hét múlva: az oroszok jelenlegi költségvetési helyzetében egyáltalán lehet mérget venni arra, hogy továbbra is forszírozzák az üzletet. És ha forszírozzák is, akkor belevennék-e a németeket. Ráadásul azt a céget, amelyik ugyan komoly atomerőmű-építő kapacitással rendelkezett, de három éve leépítette azokat. Ez erősen blöfffgyanús.

A helikopter-beszerzésre nyilvánvalóan szükség van, évek óta esedékes, de eddig - az obligát lobbizáson túl - gyakorlatilag semmi sem történt az ügyben. Ehhez nyilván kormánydöntés kell (ez az, ami évek óta nincs), de mivel ez Orbánnak csak veszteség (értsd: szükséges ugyan, de semmit nem nyer rajta), minden bizonnyal össze próbálja kötni egyéb ügyekkel. Nem látszik, hogy a németek mit adnának cserébe. Már a szokásos hadiipari illetéken túl.

mert.jpg(Kép: mert.hu)


Mert a Mátrai Erőművet biztosan nem: az egyszerűen pénzkérdés. Meg lehetett próbálni kifúrni onnan az RWE-t, de nem most ígérte meg Merkelnek, hogy kiszámítható lesz a gazdasági környezet? A kiszivárgott hírek alapján okkal lehet arra következtetni, hogy a magyar állam a tulajdonjog negyedének árával megtámogatja a német energiaóriást, amelyik így nem kényszerül bezárni az erőművet és bányáit.

Az előzőekkel szemben az autóipar éppen nem viszi a költségvetési pénzt, de nem is hozza. Egyik említett beruházásának sincs köze a kancellári látogatáshoz: mindkét cég eldöntötte már az invesztíciót, ha sikerül hozzá megfelelő kormányzati támogatásokat és adóengedményeket kiküzdeni.

A Mercedesnek már a telke is évek óta megvan a bővítéshez, bár korábban egy mexikói beruházás kedvéért elhalasztotta az új gyár építését. Ezt a tervet újítanák föl, mivel ugyan az amerikai piacra a mexikói gyár tökéletes, de az európaira már annyira nem. Ugyanakkor - bár munkahelyeket kétségtelenül teremt - a költségvetésnek komoly haszna nem származna a beruházásból: a Daimler nyilván megkéri az árát adóengedményekben az itteni fejlesztésnek.

Ugyanez a helyzet a BMW-vel, amelyik évek óta tervezgeti, hogy Miskolcon vagy környékén épít összeszerelő üzemet, ha már a beszállítói kapacitása évek óta rendelkezésre áll Magyarországon.

Summázva: az ötből három tétel viszi a pénzt, kettő nem visz, de nem is hoz. Az utóbbiak megdobhatják a magyar GDP- (és talán a foglalkoztatási) adatokat, de ebből a költségvetésnek nem lesz haszna. Ehhez a kettőhöz a kormánynak amúgy sincs sok köze, csak rábólintani az adóengedményekre, ez a két német cég piaci várakozásain múlik.

Ezek Orbán nagy üzletei.

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr207136681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n_dy 2015.02.03. 18:10:06

szegényes cikkecske, üvölt róla a "wishful thinking ... "
csak gylölet baromi kevés egy jobb cikk írásához...

apropó, írás közben miért látok halványszürke betűket ... pontosabban nem látok

nnnnnnnn 2015.02.03. 20:51:27

szegény libsik, újabb nagy pofont kaptatok ma is :)

vNHM 2015.02.03. 21:11:43

Gratulalok, ujra boffentettel egyet.

na4 2015.02.03. 22:28:13

Szuper. Adtak egy pofont a szarnak. Megint csak látszat eredmények.

Ј.László 2015.02.04. 05:49:32

@Mr.Backhand: Elővetted a 8 hozzászólású nickedet?

Ј.László 2015.02.04. 05:52:33

@$$$=$$$: Jól van, hülyegyerek! Álmodozz csak! Óvónéni megregulázta a kis dacos óvodást, de te ezt csak értelmezd fideszes sikernek! :-))

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2015.02.04. 10:02:17

@Mr.Backhand: Apró bibi, hogy a BMW pl. már cáfolta is a kormányzati híreket...

igazi Ténytár 2015.02.04. 10:04:17

@Mr.Backhand: "szegényes cikkecske, üvölt róla a "wishful thinking ... " csak gylölet baromi kevés egy jobb cikk írásához..."

Mi van? Eppen, hogy NEM JOTT BE A NAGY ORBANI SIKER!

index.hu/gazdasag/2015/02/04/kamu_hogy_merkel_uj_bmw-gyarat_hozott_orbannak/

igazi Ténytár 2015.02.04. 10:05:13

@$$$=$$$: Ez miert a libsiknek pofon?

------------
Kamu, hogy Merkel új BMW-gyárat hozott Orbánnak

A BMW kedden cáfolta azokat a magyarországi sajtóértesüléseket a Dow Jones Newswiresnek, miszerint új gyárat építenének Magyarországon. Hozzájuk hasonlóan a Mercedest tulajdonló Daimler AG is cáfolta, hogy bővítenék a kecskeméti gyárat.
____________

igazi Ténytár 2015.02.04. 10:50:28

@$$$=$$$: KOKIT es SALLERT ma eppen Janko kapott! ;-))

www.youtube.com/watch?v=wQqdcDEQ3FA

ndex.hu/gazdasag/2015/02/03/lazar_rtl_reklamado/

A kabinet emellett olyan „tanácsokat” is kapott uniós szinten, hogy ha az RTL Klub tulajdonosa egyeztetés céljából jelentkezik nála, akkor fogadja a megkeresésüket, ellenkező esetben az „elmarasztalás lehetősége áll nyitva” Magyarország előtt.

Forrásaink szerint az RTL híradójának irányvonalát is érintő alkuról szóló pletykák Fidesz-közeli körökből származnak, állítólag így próbálják kommunikációs szempontból menteni a meghátrálást.

________________________

martineden 2015.02.04. 11:27:36

@$$$=$$$: ,,szegény libsik, újabb nagy pofont kaptatok ma is"...Muhaha fideszgoreny,szeretett mutyi vezered nyilvanosan hazudik kinjaban.Ki is kapta a pofont,olvass,muhaha..... ,,Kamu, hogy Merkel új BMW-gyárat hozott
És az is, hogy a kecskeméti Mercedes-gyárat bővítenék. A BMW és a Daimler AG is cáfol."

fidesz maszop dk az őskomcsi koalíció 2015.02.04. 12:47:40

@$$$=$$$: bolsikám, már rákosi elvtársad korszakában is kiderült, hogy a jó hírek gyártása nem mindig vezet eredményre.
Nagy pofon ez a komcsi koalíciótoknak: index.hu/gazdasag/2015/02/04/kamu_hogy_merkel_uj_bmw-gyarat_hozott_orbannak/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.04. 13:39:37

a bmw-s hírt azóta cáfolták is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.04. 14:05:57

Gyerünk fideszbarmok,védeni a vezírt!
süti beállítások módosítása