B1 blogcsalád



NEM hagyom, hogy Jávor Istvánt tönkretegyék!

2015. január 26. - Ninon

3 millió forintot szeretne a NAV Jávor Istvántól, az ELTE Társadalomtudományi Karának docensétől, szervezetszociológustól, korrupciókutatótól. Nem csak azért tartom ezt a helyzetet túlzásnak, mert 3 féléven át hallgattam az előadásait (ebből csak az első volt kötelező a tanterv szerint), és személyesen ismerem és becsülöm őt, hanem mert nem értem, hogy gondolhatja egy dilettáns nőszemély, hogy egy tudósnak is nekimegy?!

javor-istvan-2-d0001e9963d9c4fb72250.jpg

(kép forrása: 168ora.hu)

Jávor István több könyv, publikáció szerzője/társszerzője, Jancsics Dáviddal közös kutatását tavaly Amerikában díjazták is (hol máshol? hazánkban ilyenért ugyebár nem jutalom jár, hanem kártérítési követelés), területének elismert szakértője, az ország máig legpatinásabb egyetemének oktatója, ahol szervezetszociológiát tanít. Kérdem én: már a tudósokat is akasztjuk? A kormánynak valóban nem tetszik, ha valaki (nyilvánvalóan) többet tud náluk, és erről bizonyítéka is van? Mint tudjuk, nálunk lassan a szólásszabadság sem tartozik az alapvető emberi jogok közé, de bizonyítékokkal alátámasztott kutatások eredményeit nyilvánosságra hozni sem lehetséges már?

A NAV kitiltási botrányai után Jávor Istvánt tavaly november táján több műsorba is hívták szakértőként. Az ATV Szabad szemmel című műsorában Horváth Andrással szerepelt. Idézzünk ebből a beszélgetésből:

"Nemrég készítettem egy interjút egy NAV-revizori vezetővel, aki pontosan elmondta, hogy őket semmilyen dokumentum, igazából semmilyen jogszabály nem érdekli, ha a minisztérium egy adott főosztály-vezetője (...) ad számukra egy úgynevezett állásfoglalást, amely arról szól, hogy valamely jogszabályt tilos alkalmazni vagy kell alkalmazni (...) azok számukra parancsok. (...) Ezek az állásfoglalások úgy keletkeznek, hogy a minisztériumi főosztály-vezető elővesz egy céges papírt, a megrendelt állásfoglalást legépeli, rátesz egy minisztériumi pecsétet, aláírja, leküldi a NAV-hoz, és ez utasítás lesz. Tehát magánszemélyek pozícióból adódóan magáncélra használják a Minisztériumot, magáncélra használják a NAV apparátust, és annak az egész működési, revizori, ellenőrzési rendszerét."

Ezen sorok olvasása után nem csodálkozhatunk azon, hogy a NAV Jávor István fejét akarja, hiszen ő ki merte mondani, ami ebben az országban folyik.

De így kell ennek lennie? NE hagyjuk, hogy elkaszáljanak egy egyetemi oktatót!

Ajánlom figyelmetekbe munkásságát, vele készült interjúkat, Kálmán Olgával is beszélgetett. Itt, itt, itt és itt olvassatok tőle!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr527110999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2015.01.27. 14:16:36

Én már olyan NAV-os állásfoglalást is olvastam, hogy az Alaptörvény un. "józan ész" rendelkezését nem lehet HÁTTÉRJOGSZABÁLYKÉNT alkalmazni.

Azóta is visítva röhögök azon, hogy a NAV értelmezésében az ALAPtörvény HÁTTÉRszabály.

Az adóhatóságunk ilyen.

Már 25 éve ilyen.

Ilyen volt akkor is, amikor a maszopposok kormányoltak, mert az éppen hatalmon lévő kormány mindent elnéz az adóhatóságnak cserébe azért, hogy delázzák a lét a költségvetésbe és hagyják békén az éppen korruptan zabráló hatalmi elitet. Minden kormánynak pénz kell.

Tehát a NAV valóban azt csinál, amit akar. Nem véletlen, hogy MINDENKI utálja ezt a szervezetet, mint a büdös szart.

2015.01.27. 14:53:14

Remélem megérek egy rendes NAV-reformot, remélhetőleg teljes átvilágítással egybekötve (ez azért már sci-fi).
Ha egy politikus ilyesmit ígérne, komolyan megfontolnám, hogy rá szavazzak. :)

turista a saját országában 2015.01.27. 14:59:09

@Krumpli Bogart: "Az adóhatóságunk ilyen.

Már 25 éve ilyen.

Ilyen volt akkor is, amikor a maszopposok kormányoltak,"

Nem. Tudósokat nem fenyegettek maszoposok alatt. Meg ennyi céget, átlagembert sem, mint mostanság. Az adóhatóságot akkor nem küldték rá a politikai ellenfeleikre, őket kritizálókra, sem azokra a cégekre, amelyeket ki akartak rabolni.

Hogy akkor is ugyanúgy eltűrték a mi kutyánk kölykének mocskos kis adóvisszaéléseit, az egy más dolog. Most sokkal rosszabb a helyzet.

sas70 2015.01.27. 15:29:03

Gondolom, a NAV-nak van jó hírneve, meg becsülete? Úgyhogy perelhet? A kérdés még csak az, egy államigazgatási szerv, meddig mehet el az állampolgárok vegzálásában? Mert nem hiszem, hogy nagyon produktív dolog lenne ez, amikor az adómorál egyébként is a béka segge alatt van. Persze az is lehet, hogy már úgyis mindegy.

hümhüm 2015.01.27. 16:18:22

Jávor úr valószínűleg jó szakember a maga területén, de attól még mondhat marhaságokat, pláne ha úgy érzi, hogy adják alá a lovat.
"valamely jogszabályt tilos alkalmazni vagy kell alkalmazni.."
Höhö.. a jogszabály alkalmazást nem kell minisztériumi szintem előírni, mert az már eleve a működési szabályzatában benne van, "megtiltani" pedig valamely jogszabály alkalmazását (gondolom egy üggyel kapcsolatos releváns jogszabályról lehet szó) pedig nem lehet, mert secc-pecc bukhatja a NAV az ügyet. Akár pozitív hatású, akár negatív hatású jogszabályról van szó.
"Tehát magánszemélyek pozícióból adódóan magáncélra használják a Minisztériumot, magáncélra használják a NAV apparátust, és annak az egész működési, revizori, ellenőrzési rendszerét."
Ha az idézett szöveg Jávor Istvántól származik, akkor (ha csak ki nem maradt valami a blogban megjelent idézetből) a logikai következtetése nem helytálló: egy főosztályvezetői leiratból nem következik a magáncélú felhasználás...
Egyébként ha ezeket tényleg egy NAV dolgozó mondta, akkor miért Jávort perlik?

Demis Castro 2015.01.27. 16:50:06

@hümhüm: Amikor az Amerikai Egyesült Államok "kitilt" 6 magyar magánszemélyt, akkor miért az André Goodfriend nevű követségi alkalmazottat perlik?

sanyix 2015.01.27. 18:47:47

@Demis Castro: mert megerősítette, és nem azt mondta hogy "ezt csak a köcsög ballibsik találták ki gyurcsány kottájából olvasva" :)

torró 2015.01.27. 20:25:03

Minden tiszteletem a Jávor úrnak.De! Egyet azért ne felejtsünk el! Amíg egy bíróság meg nem erősíti, jogerősen ezt a tényt, nem lehet senkinek ezt tényként tálalni.Ezt ép ma hallottam egy Kálmán OLga riportban.Ha nyilvánosan jelentek ki valamit, akkor számolnom kell azzal, hogy valaki elkaszálhat. Nem hivatkozhatok arra, hogy valaki biztosra állította az ügyet.
süti beállítások módosítása