B1 blogcsaládBré King Nyúlsz! Mostantól rendesek lesznek a bankok?

2014. november 25. - Ficsúrfi

Amíg ez egy valódi demokrácia - hehe -, addig a választópolgárnak lehet szimpatizálnia, és lehet hihetetlen módon, GOT módjára gyűlölnie bármelyik pártot. Lehet a fair bankokról szóló törvényt is marhaságnak, narancssárga, profitorientált hányásnak gondolni, ám kivételesen ezzel "nincsen" baj. Még ha valaki problémát is vélne felfedezni benne, a mai napon az országgyűlés 115 igen, 13 nem szavazattal, 25 tartózkodás mellett elfogadta a kormány előterjesztését. Cukik, igazi csillámf@szlámák lesznek a bankok mostantól, cserkészbecsszó!

Történt ugyanis, hogy számos honfitársunk a svájci frankban felvett devizahitelének a visszafizetését már most alaposan megszívta, vagy éppen csak folyamatában van az a procedúra, melyben ingét és nadrágját pont nem, de ingatlanját és ingóságainak a többségét, jókedvvel, bőséggel elviheti egy kedves, igen szimpatikus behajtólegény. (Nem, nem cowboy.)

leves.jpg

Ennyire iszonyatosan ostobák lettek volna azon emberkék, akik éltek a devizahitel, akkor még valóban igen kecsegtető lehetőségével? Úgy vélem, valóban nem ártott volna senkinek sem egy adószakértőnek, pénzügyi tanácsadónak a véleményét kikérnie a procedúra előtt, esetleg elolvasni az apró betűs részt: de egyoldalú szerződésmódosítás? Hát nénikéjüknek a tomporát!

Vagyis a bankok megtehettek bármit amit csak kigondolt a "felhőkarcoló legmagasabb szintjén, irodai székében macskáját simogató, gonoszul kacagó ember": a nagy-és kismagyar delikvenseket, egyetlen levéllel, de még egy sms-sel sem kellett tájékoztatni semmilyen, őket azonban jelentősen érintő döntésről.

Arról sem, hogy egyoldalúan megemelték a kamatot.

Ezt elégelte meg a kormány, hiszen a jó mondás szerint, két kakas nem fér meg egy csárdában. (Hát még sokkal több.)

Így a bankoknak a kamatemelésüket a kormány döntésének értelmében a bíróságon kellett megvédeniük, ezt rendben be is szopizták, a legtöbb devizahitelesnek nagyjából egymillió forint járt vissza.

És most itt a fair bankokról szóló törvény.

A lényeg

"A jogszabály érinti a hitelszerződés módosítására vonatkozó új rendelkezéseket, a hitelszerződés fogyasztó általi ingyenes felmondására irányadó szabályokat, a devizaalapú hitelekre vonatkozó speciális rendelkezéseket, valamint az új szerződéses feltételekre vonatkozó átállási szabályokat. A törvény az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban rögzíti, hogy a fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelkamat, a kamatfelár, a költség és a díj módosítható egyoldalúan. Egyéb feltétel egyoldalúan, a fogyasztó számára hátrányosan nem módosítható.

Külön is rögzíteni kell a szerződésben a hitelező egyoldalú szerződésmódosítási jogát, és semmis az a szerződés, amely az egyoldalú módosítására vonatkozóan meghatározott követelményeknek nem felel meg..." - írja az MTI. 

"..A három évnél rövidebb futamidejű szerződéseknél nincs lehetőség egyoldalú kamatemelésre és szerződésmódosításra sem, míg az ennél hosszabbaknál háromévente vizsgálhatják felül a kamatokat.

A fogyasztóknak kamatemelkedés esetén lehetőségük lesz bankot váltani. A bankoknak 90 nappal a kamatemelés előtt tájékoztatniuk kell az ügyfelet, akinek 60 napja van a bankváltásra. Az ügyfelek ingyenesen felmondhatják hitelszerződésüket, majd meg kell állapodniuk az új pénzintézettel."


Korrekt? Látszólag korrekt.

Lord of the last day?

A bankok persze ágálnak a törvény ellen, de nincsen mit tenni. Vagy elfogadják ezen törvény minden pontját magukra nézve, vagy kivonulhatnak az országból, itt hagyva egyeduralkodóként az "OTP-t". Még akkor is, ha Csányi most éppen utálja Orbánt.

bb.jpgMi tehát rövidtávon mindenképpen nyerünk ezzel a döntéssel, a kormánynak pedig középtávon is remek lesz: akár a visszajáró pénzeket mindenféle, légből kapott adónemmel kiránthatják a zsebünkből, továbbá nem kell az amúgy is szemüket szúró segélyrendszerrel támogatnia a lakosságnak egy komoly részét, akiknek legalább kenyérre telik majd.

A lényeg az, hogy viszonylagos nyugalomban dolgozzunk tovább, hiszen a jó katona egyetlen feladata a túlélés, hogy harcolni tudjon tovább (felettesei kényére-kedvére.).

Hát nem remek?

Fene tudja, mikor ununk rá.

Képeink internetes forrásból származnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr16931099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fóbiás 2014.11.25. 11:54:48

Azért ezt erősen kétlem. Eleve nem arra vannak kitalálva, hogy rendesek legyenek.

igazi hős 2014.11.25. 21:52:16

"Csányi most éppen utálja Orbánt" Mi az, hogy "most éppen"??? Orbán szent küldetés Csányi kicsinálása, mert azon kevesek egyike, akit nem tart a zsebében.
"Mi tehát rövidtávon mindenképpen nyerünk ezzel a döntéssel" Szerintem kevered a bankelszámoltatással. A rögzített kamat azt jelenti, hogy nem a 3 hónapos, hanem a jóval magasabb 3 éves ÁK kamathoz fognak viszonyítani a bankok. A kamatváltozást simán beárazza a bank, és mivel mindegyikre egyformán vonatkozik, ezért mindegyik bankban ugyanaz lesz a képlet alapja. A lényeg, hogy a hitelfelvevő statisztikailag nem jár jobban 3 éves kamatperiódussal, mint egy rövidebbel: előfordulhat, hogy nyer, az is, hogy veszít, de a várható érték 0.