B1 BLOGCSALÁD

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 22.

2017. február 22. - Szelestey

                          Nemzetközi sajtószemle, 2017. február 22.

 

Reuters

reuters.jpg

Az Amnesty International figyelmeztet, mert a Trump által alkalmazott mérgező kampányretorika eredményeként tavaly az egész világon megosztóbb lett a politika és emiatt az egész föld baljósabb és kevésbé biztonságos hely lett, terjed a menekültekkel szembeni gyűlöletbeszéd. 159 országra kiterjedő éves jelentésében az emberjogi szervezet rámutat, hogy az emberi méltóságot és egyenlőséget olyan politikusok támadják, akik a saját újraválasztásukon dolgoznak, és az egész folyamat azután az új amerikai elnökben csúcsosodott ki. De a populista erők és üzenetek a korábbinál már sokkal inkább jelen vannak Európában is, nevezetesen Magyarországon és Lengyelországban. A következmény a jogállam mindenre kiterjedő meggyengülése, valamint az emberi jogok védelmének lepusztulása lett, főleg a menekültek a terrorgyanúsítottak, de végeredményben mindenki számára.

Washington Post

washington_post_1.jpg

Az újság azt emeli ki az Amnesty International összefoglalójából, hogy az olyan politikusok miatt, mint Trump, valamint a magyar, a török és a Fülöp-szigeteki vezetők, általában megrendült az emberi jogok helyzete. A 408-oldalas összeállítás megállapítja, hogy a múlt évben cinikusan szembeállították egymással azt, hogy mi, illetve ők. Emiatt a gyűlölet és a félelem olyan szintre emelkedett a világban, amit Hitler hatalomra jutása óta nem lehetett tapasztalni. A jelentés néven nevezi Orbánt, Erdogant és Dutertét azok sorában, akik mérgező politikát folytatnak és uszítanak, egész csoportokat tesznek bűnbakká és fosztanak meg emberi méltóságától. Egyes vezetők szégyentelenül és aktívan legitimálnak mindenféle gyűlöletbeszédet, illetve a nőgyűlöletre, a rasszizmusra és a homofóbiára épülő politikát. Az első célpontot a menekültek jelentették. Viszont minél több állam lép vissza az emberi jogok ügyében tett kötelezettségvállalásoktól, annál inkább fenyeget a dominóhatás olyan vezetők részéről, akik felbátorodnak, hogy visszaszorítsák az emberi jogok bejáratott védelmét.

Tovább

Orbán és Szijjártó a migránsok nagy barátjává lépett elő - és feláldozták a nemzetbiztonságot is

Orbán bevándorlási rendszere az orosz és ukrán bűnözőknek kedvez – hogy lehet Szijjártó még miniszter? Nemzetbiztonsági kockázata is lehet annak, hogy a magyar miniszterelnök és társai ennyire pénzéhesek.

ukran_hatas.jpg

Tovább

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 21.

A Financial Times Magyarországgal példálózik: "A tekintélyelvű rendszerekben megmaradtak a választások, de ledőltek a demokratikus normák, a hatalom személyfüggő és virágzik a korrupció." Ugyancsak az FT azt írja: a kínai elnök kedvenc beruházása a Budapest-Belgrád-vasútvonal, amely veszélybe került egy EU-s vizsgálat miatt.  

Tovább

Orbán dolgozószobáját is legális lehallgatni rejtett mikrofonnal

Annyira erőlködött az ügyészség, nehogy leleplezzék véletlenül a NER működését, hogy sikerült megnyalni a szakmaiság Marianna-árkát alulról. Szerintük teljesen törvényesen le lehet hallgatni Magyarországon bármely irodát. Talán kezdjük Orbánéval. Meglátjuk, az mennyire fog tetszeni Poltéknak.

polt_peter_orban_viktor.jpg

Tovább

5 dolog, amire kegyetlenül rámutatott a Kétfarkú Kutyapárt Echo-tévés interjúja

"Akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes." - Peterdi Pál

Mészáros Lőrinc tévéjének Napi aktuális című műsora meghívta  Kovács Gergőt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét a műsorba egy interjúra. Az eredmény, reméljük, bekerül a magyar sajtótörténetbe. 

echo_tv_kovacs_gergely.jpg

Tovább

Szelestey Lajos nemzetközi lapszemléje, 2017. február 19.

Putyin igyekszik alternatívát kínálni a liberális világrenddel szemben: a nacionalizmus erőteljes változatát.Trump beiktatása után Budapestet választotta úti célpontnak, miután barátja, Orbán Viktor megígérte, hogy illiberális demokráciát csinál országából, nagyrészt az orosz modell alapján.

trump_nato_otan.PNG

 

Tovább

Aranymedve Berlinben -ahogy a producerek látták

Tarolt Enyedi Ildikó filmje

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje tarolt a világ egyik legjelentősebb filmfesztiválján, a Berlinalen. Elhozta az ökumenikus zsűri díját, a Berliner Morgenpost olvasóinak jutalmát, a filmkritikusok kitüntetését, s ráadásként még megkapta az Aranymedvét. A három producerből kettővel beszélgettünk, azután, hogy pénteken délután a berlini filmszemle igazgatója telefonon visszahívta a német fővárosba a rendezőt és a három producert.

joo.jpg

 

Tovább

Berlinale - filmfesztivál, a filmkritikusok díja már megvan

Ma - szombaton - este héttől kezdődik az idei berlini filmfesztivál, a Berlinale díjátadási ünnepsége.

Bár a főbb díjakat este héttől adják, azt már közzétették, hogy Enyedi Ildikó filmje, a  Testről és lélekről nyerte el a filmkritikusok díját., az ökumenikus zsőriét és a Berliner Morgenpost olvasóinak az elismerését.

De továbbra is lesz miért drukkolni, hiszen további magyar esélyek is vannak. Török Ferenc filmje az 1945, amelyet Szántó T. Gábor novellájából az íróval közösen írtak, a Panorama szekcióban indul.

Tovább

Rókák a londoni szőlőben

Monoszkóp

foxy_lady.jpgGyanútlanul dohányzom Islingtonban az erkélyen, már beesteledett. Pelyhenként hull a hó, el is kezdem számolni, mert ezzel bízott meg itteni haverom, aki hóstatisztikából készül doktorálni. De hirtelen velőtrázó nyirvákolás kezdődik, mintha birkát nyúznának a szomszéd kertben, vagy mintha ház nagyságú macskák üzekednének. Összerezzenek, elvétem a hószámolást. A kutya közben kissé álmatagon, a szemét dörzsölve kijön, ásítozik. Úgy látszik, érdekli a biológia.

Az idétlen sikítozásba közben ilyen dörmögő marslakóhangok is vegyülnek. Kitalálom: egy rókapár beszélget, a nőstény épp most kérdezte: hol a faszba csavarogtál, te alkoholista barom, a férje meg azt magyarázza neki kissé zavartan, hogy meccsen voltak a haverokkal, de csak egy sört meg két felest ivott, mert ő vezetett.

Tovább

Magyar Trump legbizalmasabb tanácsadója - Szelestey Lajos sajtószemléje, február 18.

A NOlimpiai aláírásgyűjtésről ír az amerikai sajtó

                                     Nemzetközi sajtószemle, 2017. február 18.

A magyar származású Gorka Sebestyén,  a semmiből lett Trump helyettes tanácsadója, és ő az aki ma már egyre láthatóbban védelmezi kifelé a kormányzatot. Az biztos, hogy amerikai állampolgár, tavaly írt egy sikeres könyvet az iszlám szent háború legyőzéséről és a szélsőjobbos Breitbartban bírálta Obama külpolitikáját.

gorka.jpg

 

Tovább