B1 BLOGCSALÁD

Másfél éve még egész mást gondolt a kommunizmusról Orbán

2017. február 26. - ashwood

 

putorb.jpg

Nem szükséges visszanézni a rendszerváltás hajnaláig, hogy kiderüljön: Orbán Viktornak nem is olyan régen, még egészen más dolgok jutottak eszébe a kommunizmusról, mint manapság. Persze akkor még nem volt ennyire fontos Putyin gazda jóindulata.

Tovább

A vérszomjas hamutartó és más szörnyűséges esetek

Monoszkóp

Most nem szívesen lennék észak-afrikai arab diktátor, ugyanis borzalmas dráma játszódott le épp ezekben a pecekben a szemem előtt. Nem, nem a tévében, hanem a valóságban. Valahogy belógtam ugyanis ennek az észak-afrikai arab országnak a nagyon fontos nemzetközi sajtótájékoztatójára, ahol valami szenzációs dolgot kívántak bejelenteni a világsajtó meghívott képviselői előtt.kenyeruk_javat_es_sok_kulugyminisztert_mar_megettek_de_szijjartot_egyelore_tul_sovanynak_es_izetlennek_talaltak.jpg

Tovább

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 26.

Ismét együtt emlegetik Putyint, Erdogant és Orbánt

putin-erdogan-orban-trias-2.jpg

 Spiegel

der_spiegel.jpg

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy nyugaton – Trump, Erdogan és a többiek miatt - veszélybe került a sajtószabadság, és azt közösen kell az újságíróknak, az olvasóknak, de mindenekelőtt a polgároknak megvédelmezniük, ha fontosnak tartják a liberális demokráciát. A jó az, hogy napjainkban egyetlen okos telefon elegendő a tájékozódáshoz. Egyetlen önkényúr vagy adócsaló sem mehet biztosra, mert az igazság mindig kiderülhet és annak könnyen felháborodás lehet a vége. De sajnos, nagyon egyszerű terjeszteni a hazugságot is. A világhálón minden további nélkül komoly újságírói teljesítménynek lehet beállítani a propagandát, az összeesküvés elméletet, a sértést és az uszítást.

A hatalom olyan gazdái, mint Erdogan, Orbán, Putyin és Trump a sajtót támadják. Magyarországon ezt azt jelenti, hogy újságírók elvesztik a munkájukat és nyomorognak. Az amerikai elnök a nép ellenségévé nyilvánította a médiát. A következmény az, hogy elmosódik a különbség igaz és a hamis között, a tömegek nem képesek tájékozódni és csüggedten feladják a próbálkozást. Ez azonban a hazugoknak jön jól. Az amerikai és a török elnök úgy állítja be, hogy csakis ő érti és testesíti meg a népet. Az ő szemükben a sajtó nem a demokrácia támasza. Csak az az igaz, amit ők mondanak. Ám így a tekintélyuralom gondolkodik, a diktatúrák tartják fenn magukat ily módon. A sajtószabadság sok évszázados, John Milton, angol költő már 1644-ben azt írta, hogy ha elnyomják, az olyan mintha a józan észt rombolnák le.

Tovább

Amikor Brüsszelről van szó, a kormány képtelen igazat mondani – most Varga Mihályék hazudoznak

 

11650383_420741_61c57e46a502a8a93c1efe11622d168f_wm.jpg

Siker, siker siker – a magyar gazdaság akkora siker, hogy még Brüsszel is elismeri. Lényegében így áradozott az Európai Bizottság országjelentéséről Varga Mihály gazdasági miniszter. Minthogy a kormány képtelen igazat mondani – főleg, ha Brüsszel is érintett – természetesen a győzelmi jelentés fele sem igaz.

Tovább

Magyarország rémes alaknak számít az unióban

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 25.

fence.jpg

 foreign_policy.jpg

Foreign Policy Magazine

Magyarország kétszeresen is biztosra akar menni, nehogy – úton Nyugat-Európába – illetéktelenek a területére léphessenek, ezért újabb kerítést emel a déli határon. A lépés még jobban kiélezi a feszültséget az unióval, amelyről Orbán Viktor úgy gondolja, hogy túl puha álláspontot foglal el a bevándorlás ügyében. Egyébként már az első határzár is azt eredményezte, hogy a korábbihoz képest csupán egy töredéknyi ember jutott be az országba. Az idén pl. 1142-en próbálkoztak illegálisan Szerbia felől, ám nyilvánvalóan ez is sok volt a hatalom számára. Lázár János azt jósolta, hogy az idén lényegesen megugrik a szám. A szerb oldalon 7 ezren várakoznak, a magyar hatóságok azonban naponta csupán 10 menedékkérőt engednek be. A lap ugyanakkor úgy véli, hogy nem lesz könnyű, ha az újabb határzárhoz és a migránsok fogvatartására szolgáló konténertáborok megépítéséhez a magyar fél külföldről akarna pénzt szerezni. (A becsült költség átszámítva majdnem 131 millió dollár.) Gondot jelent a határvadászok toborzása is. Viszont mindezek alapján Magyarország a bevándorlás ügyében továbbra is rémes alaknak számít az unióban, amely közös bevándorlás-politikát igyekszik kidolgozni. Orbán közben nyilvánvalóan harcol azokkal, akik menedéket keresnek magyar földön.

Tovább

Matolcsy fél kézzel megállította a CIA-t, pedig közben a gyógyszere is elgurult

Matolcsy György, miközben egyik kezével letörte az alapkamatot, a másikkal megemelte a GDP-t, a harmadikkal még a CIA mocskos játszámájának is keresztbe tett. Az egészben persze az a legijesztőbb, hogy a Magyar Nemzeti Banknak olyan elnöke van, aki mindezt el is hiszi magáról, és úton-útfélen valóságként adja elő saját lázálmait. Don Quijote ehhez képest a racionalitás mintaképe.mgy_3.jpg

Tovább

Orbán és Szijjártó a migránsok nagy barátjává lépett elő - és feláldozták a nemzetbiztonságot is

Orbán bevándorlási rendszere az orosz és ukrán bűnözőknek kedvez – hogy lehet Szijjártó még miniszter? Nemzetbiztonsági kockázata is lehet annak, hogy a magyar miniszterelnök és társai ennyire pénzéhesek.

ukran_hatas.jpg

Tovább

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje, 2017. február 21.

A Financial Times Magyarországgal példálózik: "A tekintélyelvű rendszerekben megmaradtak a választások, de ledőltek a demokratikus normák, a hatalom személyfüggő és virágzik a korrupció." Ugyancsak az FT azt írja: a kínai elnök kedvenc beruházása a Budapest-Belgrád-vasútvonal, amely veszélybe került egy EU-s vizsgálat miatt.  

Tovább

Orbán dolgozószobáját is legális lehallgatni rejtett mikrofonnal

Annyira erőlködött az ügyészség, nehogy leleplezzék véletlenül a NER működését, hogy sikerült megnyalni a szakmaiság Marianna-árkát alulról. Szerintük teljesen törvényesen le lehet hallgatni Magyarországon bármely irodát. Talán kezdjük Orbánéval. Meglátjuk, az mennyire fog tetszeni Poltéknak.

polt_peter_orban_viktor.jpg

Tovább