B1 blogcsalád



Újabb eltitkolt részletek a fogolyszökésről

„Az egyik bíró valóban talált egy tárat”

2019. február 22. - b1 blog

Több híresztelés is arra utal, hogy nem minden úgy történt a fogolyszökéssel kapcsolatban, ahogy azt eddig elmondták nekünk.

A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága konkrét kérdéseinkre előbb egy semmit mondó közleménnyel próbálta kiszúrni a szemünket, majd szolidan megfenyegetett és megtagadta a választ.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya közlékenyebb volt, így praktikusan

elismerték, hogy például az egyik bíró még idejében megszerezte a megtámadott  BV dolgozó dulakodás közben kiesett tartalék tárát.

Nézzük sorban a kérdéseket és a válaszokat.

fegyveres_szokott_rab.jpg

Mindehhez tudni kell, hogy a büntetésvégrehajtásnál, a rossz munkakörülmények és az alacsony fizetések miatt is, nagyon nagy a létszámhiány. (Erről elég részletesen számol be például a 24.hu cikke   )

A tárgyalásra elővezetett rabokat minősítik, hogy milyen veszélyességi kategóriába tartoznak, vagyis hány őrnek és hogyan kell kísérni. Az első kérdésünk tehát arra irányult, hogy a később fegyverrel megszökő, túszt szedő rab milyen minősítésű volt. Igaz-e, hogy kevésbé veszélyesnek minősítették, s így nem kellett több, vagy jobban képzett őröknek kísérni. Persze választ igazán a BV-től kaphattunk volna, de ők egy „coki”-val megelégedtek.

A bíróság válasza ennyi:

„Az elítéltre az általános rezsim szabályai vonatkoztak.” – ami nem cáfolja azt az értesülést, hogy bár többször elítélték korábban erőszakos, volt hogy fegyveres, bűncselekményért, azért nem kapott kiemelt figyelmet. Ezek után, mint a BV által is közreadott képen látszik, nem egy Rambó kísérte, nem több ember, s ezek után döntött úgy a bíró, hogy vegyék le a tárgyalás alatt a vádlottról a kézbilincset.

ke_pernyo_foto_2019-02-19_11_00_05.png

(Kérdés persze, hogy – miután még a BV sem láthat a jövőbe – szakmai hiba, felelőtlenség, a szűkös erőforrások miatt döntöttek így, vagy megalapozott döntést hoztak és egy előre nem várható esemény következett be. Érdekes lenne tudni, de a BV sajtóelhárító osztálya legalább elhárítás szempontjából jól működik.)

- Igaz-e, hogy nem egy kiképzett őr, hanem egy a BV állományába tartozó, de más beosztásban lévő ember kísérte a vádlottat? – kérdeztük ezután.

„A bíráknak nem feladatuk a biztonsági felügyelők (közismert nevükön: bv. őrök) végzettségének és szakképzettségének ellenőrzése, valamint annak felderítése, hogy a büntetés-végrehajtás képviseletében előállítást végző felügyelők pontosan milyen beosztásban dolgoznak a bv.-ben.” Korrekt válasz, végülis valóban ez a BV felelőssége. A bíró legfeljebb az áldozata annak, ha nem megfelelő képzettségű, szaktudású vagy éppen kevés őrt küldenek veszélyes bűnözőkkel elé.

A következő kérdés és válasz még érdekesebb. Főleg, ami nincs bene.

- Igaz-e, hogy miután a bíró a pánikgombbal jelzett, a megérkező biztonsági személyzet először nem a szökött rabot, hanem a kisérő lapot kereste a bírón?

„Mindenekelőtt fontosnak tartjuk megjegyezni: különbséget kell tennünk a Fővárosi Törvényszék Biztonsági Szolgálatának munkatársai (az úgynevezett biztonsági őrök), valamint a büntetés-végrehajtás állományában lévő biztonsági felügyelők feladat- és felelősségi köre között. A Törvényszék biztonsági őreinek semmiféle feladatuk és hatáskörük nincs a bíróság részére átadott dokumentumokkal kapcsolatban, így semmilyen módon nem is érintkezhetnek az Önök által „kisérő lapnak” nevezett irattal. Egyébként a helyszínre elsőként a Fővárosi Törvényszék biztonsági őre érkezett, őt pedig azonnal túszul ejtette a vádlott.”

Vagyis kitérnek a válaszadók az elől, hogy érdemben feleljenek. De kisejlik mögüle az az életszerű dolog, hogy miután a törvényszék biztonsági emberét túszul ejtette a szökött rab, később előkerültek a BV dolgozói is. Hogy valóban igaz-e az, hogy ők megérkezvén elsőként az adóvevőjükön arra kaptak volna utasítást, hogy az általunk kisérő lapnak nevezett dokumentumot szerezzék vissza – ahol nem minősítették veszélyesnek a rabot – és csak utána foglalkozzanak a szökevénnyel azt nem cáfolják. S talán csak a sorok között utalnak finoman arra, hogy történhetett úgy is, ahogy kérdezzük.

Legkedvesebb válasz számunkra a következő:

- Igaz-e, hogy dulakodás közben a tartalék tár kiesett a fegyver mellől és azt az egyik bíró még idejében megszerezte?

 - Az egyik bíró valóban talált egy tárat.

 

Csak úgy, talált. Mint egy leejtett ötforintost.

 (A Blikk úgy értesült, hogy az őr tartotta meg a tárakat, de ennek ugye ellentmond a bíróság sajtórészlegének beszámolója. Az őr legalább egy tárat elvesztett, különben nem találhatta volna meg a bíró.)

De semmi izgalom, ha a BV hirtelen nem is lesz képes eredményesebb munkát végezni, legalább a bírókat próbálják kiképezni, mit kell efféle vészhelyzetekben tenni.

A sok visszafogott rövidségű válasz után egy alapos érkezett.

- Igaz-e, hogy a TEK a bíróknak tréninget kíván szervezni, mit kell efféle vészhelyzetekben tenni? – kérdeztük, amire egy igen vagy egy nem is tökéletes lett volna. De nem kellett ilyen kevéssel beérnünk:

 

„A Fővárosi Törvényszék elnöksége olyan szervezetek és személyek bevonásával szeretne tréninget szervezni a hasonló helyzetek elkerülése érdekében, akik professzionális tudással és számottevő tapasztalattal rendelkeznek a krízisszituációk kezelésében.”

Én inkább azt mondanám, hogy ez igen. De szavazzunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr5114642686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FCUK5 2019.02.22. 10:41:15

meg kell állapítani, hogy a b1 megint nekimegy a falnak, és persze a fal tehet róla.

jogi végzettségű személy nem mondja, hogy honnan és miként került a földre a tár, mert azt majd a vizsgálat deríti, tehát igenis talált. tűpontosan fogalmaznak.

egyébként érdekes, hogy rajtatok kívül senki nem hibázhat, pedig mindenhol emberek dolgoznak. prejudikáltok, és ez vérlázító. szerencse, hogy nem csak engem zavar, ezt látjuk minden hónapban a felmérésekben, és a választásokon is ez jön le, szerencsére.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.22. 10:46:46

@FCUK5: "a b1 megint nekimegy a falnak"

Kubatovnak panaszkodj, ne nekünk, ő küldött ide téged trollkodni. :))

2019.02.22. 12:09:55

Basszus... egy maroklőfegyver tára nem egy ICBM.. nem egy Mk. 15 TNB...

Bele sem merek gondolni... még az is lehet, hogy a zubbonyáról leszakadt egy gomb és az még most is ott hever az egyik pad alatt!!!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.22. 12:15:58

@Womb Raider: Ehhez képest Geréb Ágnest rabláncon vezetgették. 40 kiló vasággyal. Különösen veszélyes harci bába. :))

2019.02.22. 12:22:28

Magyarország a 3 124 293 fegyőr országa..;)

Mekkora mázli, hogy OV pocakos.. nehezebben tud majd elfutni!

FCUK5 2019.02.22. 12:32:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Gerébnek több halál is szárad a lelkén, ennek a faszinak meg egy sem. elég nagy különbség. plusz vezetgetni egy dolog, hogy í bíró meg a tárgyalóteremben leveteti, egy másik. tényleg te vagy ma a leghadrafoghatóbb hülye? elég gyenge teljesítményt nyújtasz :D

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.22. 13:25:19

@MOTHERFCUK5: "Gerébnek több halál is szárad a lelkén"

Nekitámad az őrnek, és hirtelen levezet neki egy szülést? :))

Anyabaszó, te hülyébb vagy, mint a fideSSfasszopók sokévi átlaga. :))

Kubatov! Küldjél már valami értelmes trollokat, ezek boka alattiak. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.22. 13:26:59

@Womb Raider: "Magyarország a 3 124 293 fegyőr országa"

Hú de pontosan kiszámoltad a fidesz szavazókat! Pont ennyi van Kubatov listáján?

2019.02.22. 14:21:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Nyuszóka... ez az összellenzéki szavazók száma. A liberál-matematikusok ki szokták kerekíteni 2 579 890 hozzáadásával...

"Anyabaszó, te hülyébb vagy, mint a fideSSfasszopók sokévi átlaga. "
Ahhh... ez a kifinomult juropéer sztájl...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2019.02.22. 14:45:02

@Womb Raider: "kifinomult juropéer"

fideSSfasszopókkal nem lehet kifinomult juropéer módon beszélni, le kell ereszkedni a szintjükre, csak azt értik.

funfun 2019.02.22. 15:07:22

Akárhogy is volt, kicsit túl gyorsan hullottak a plecsnik, jutalmak. Talán érdemesebb lett volna várni, míg egy belső vizsgálat ki nem deríti, ténylegesen mi hogy volt, mi felelt meg a szabályzatnak, mi nem. De ez a gyors és nyilvánosságra hozott dicsőség-cunami kissé előre menekülésnek tűnik.

cavalry 2019.02.22. 15:19:34

idióta volt itt mindenki, a rabbal együtt.

alien 2019.02.22. 15:53:13

ez most mi ez most mi?
a vádlottról szinte mindig leveszik a bilincset
mit vársz el a bv őrtől és a biztonsági embertől 57 utas ? ölve vagy halva? mondjuk dulakodnak mondjuk elsül a pisztoly, mondjuk eltalál valakit két ajtóval arrébb akkor ?
mi ez a cikk? hány tárgyalásra, hány vádlottat állítottak elő mondjuk az elmúlt húsz évben és mennyinek volt ennyi esze, hogy pisztollyal rohangáljon a városban és szitává lövesse magát.
miről szól ez a cikk amúgy?

alien 2019.02.22. 15:54:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: ezt is vezető száron hozták, mindet azon viszik, hogy jön ide geréb gollam ágnes?

Burgermeister 2019.02.22. 17:35:19

Sok akcija filmet néztek itt a pógárok! Lesz itt báj há ez igy megy!!!

nemecsekerno_007 2019.02.22. 17:40:39

Elmélet-gyártásban jók vagytok, de ezt eddig is tudtuk...

Sir Gombóc 2019.02.22. 17:40:48

@alien: sokkal inkább súlyos kérdés, hogy mennyire volt körültekintő a rendőrök fegyverhasználata, mert, az elérhető videók alapján elég meredek volt, mikor a forgalomban megálló autók közé futó szökevényre lőttek.

Luighi 2019.02.22. 18:20:43

sanos ez az opció nincs a válaszok között:

o1G

haXXXor 2019.02.22. 18:22:28

Azt hittem kijön, hogy Orbán szöktette meg... de nem, szóval csalódás a poszt :(

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2019.02.22. 19:38:55

@haXXXor: ORbán volt az őr, a tára meg a Mercedes! De nem lőtte le senki ! Még.....

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.22. 19:39:30

@nemecsekerno_007:

Hát vannak elméletek, mely szerint a börtönőr pisztolyában nem is volt tár vagy töltény, így még emberölésről meg annak kísérletéről sem lehet szó. A fogolyszökés önmagában nem nagy durranás.

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2019.02.22. 19:40:52

@Sir Gombóc: Lőttek mint a hülyék amíg csak volt golyó ! De csak mikor a bátor civil (aki sajnálta a Mercijét) rájuk kiabál hogy lőjék már le a faszit, mi a gecire várnak ?
Szerencséje van, mert amekkora barmok simán Őt is lelőhették volna !
A rab-fasziért meg nem kár, ott dögöljön meg ahol van !

tükörfúró 2019.02.22. 19:51:06

Az sem számítana semmit, ami egyébként könnyen megtörténhetett volna, ha a szökött rab lelövi túszát, vagy a lövöldöző rendőrök egyik gurulatot kapott lövése talál el, nyomorít meg vagy öl meg, akár "látótávolságon" kívül ártatlant. Ahogyan ez idehaza nem egyszer meg is történt már.

Nyílt utcán lövöldözni csak a filmekben olyan laza ólomeső, ami elől a jók mindig, de sokszor a gonszok is elugranak, a valóságban ez kicsit máshogy van.

Ezért kellene az összes ilyen esetet rohadt komolyan venni, fegyelmit, lefokozást és felmentést alkalmazni, miniszteri szintig, kitüntetések meg lófasz helyett...dehát így "nem történt semmi, minek üti bele az orrát" jellegű a történet, az 50es években érezhetjük magunkat kb.

Azt pedig külön megköszönhetik a csodálatos egyenruhás félkegyelmű majomszervek ennek az elmebetegnek, hogy nem a belváros felé menekült, és önként kiszállt a túszát hátrahagyva, így végül nem került további emberéletbe ez a faxkodás, de csak mert a csóka nem valam profi hidegvérű gilkos, hanem egy idióta nyomorult, aki rablása után autó alá szaladt, nem halt meg akkor sem, és a hírek szerint most is túlélte, pedig feltehetően neki is jobb lett volna, ha nem.

yourmomtits 2019.02.22. 21:30:14

ez egy nagyon buta cikk, a bv válaszai hibátlanok

MIx 2019.02.22. 22:43:57

A bíró?
Neki nem kérdeznie és ítélkezni kéne?
Ezek is A MTV őrző-védők voltak?

MIx 2019.02.22. 22:46:14

J a és nem olvastam, hogy a bíró kitüntetést kapott volna!
Csak a balf@sz fegyőr! Megérdemelte!

Ménár Atya 2019.02.23. 10:09:08

Azon gondolkodtam, hogy mi lehet a célja ezzel az írással a blognak.
De ennek semmi értelme, ez egy értelmetlen írás.
Cimborák, inkább orbánozzatok, az sem megy igazán, de ott találhattok vele támogatókat.
Ebben a helyzetben viszont mellényúltok, elég alaposan................

2019.02.23. 10:38:39

Ezt én sem értem. Most akkor megint Orbán Viktor és a Fidesz a felelős ezért is?

Helga Beauty Salon. 2019.02.23. 12:48:48

Egyébként a helyszínre elsőként a Fővárosi Törvényszék biztonsági őre érkezett, őt pedig azonnal túszul ejtette a vádlott.”..................

Ennyit a biztonsági őrök nagy többségéről, a rohamrendőrnőkről, meg az egyéb "töltelékemberekről! :D Persze amíg nincs baj addig ők is "jól működnek"!

porte 2019.02.23. 12:52:47

@funfun: plecsnik nem tom feltunt -e a rendoroknek hulottak akik elkaptak.
Rendorseg nem egyenlo bv dolgozok

Helga Beauty Salon. 2019.02.23. 12:54:03

elismerték, hogy például az egyik bíró még idejében megszerezte a megtámadott BV dolgozó dulakodás közben kiesett tartalék tárát...............

Marha nagy hős! Lett egy tára a bírónak! :D Az a baj, hogy ettől még egy tár ugyanúgy a fegyverben volt.

Helga Beauty Salon. 2019.02.23. 13:00:12

A bíró legfeljebb az áldozata annak, ha nem megfelelő képzettségű, szaktudású vagy éppen kevés őrt küldenek veszélyes bűnözőkkel elé...............

És tényleg! Szegény bíró úgy tudhatja meg a legkönnyebben hogy rátermett e a BV-s, ha leveteti a fegyveres rablóról a bilincset!
Egyébként a bíró egy külön állatfaj, nem is csodálkozom különösebben.
süti beállítások módosítása