B1 blogcsalád



Amiről nem illik beszélni, pedig nem ártana: az oktatásra szánt összegek nagy része oda jut, ahol már van pénz

2018. július 07. - kkerenyi

Bódis József, az új oktatási államtitkár lelkesen jelentette ki a napokban, hogy jövőre több pénz jut az oktatásra. Ez egyrészt egyszerűen csak nem igaz, másrészt az aránytalan forráselosztás komoly károkat is okozhat.bodis.jpg

Azt most hagyjuk is, hogy hiába a papíron valóban kicsit nagyobb összeg, az infláció mértékét belekalkulálva nemhogy több, de arányaiban kevesebb pénzt kap az oktatás, mint eddig. De ha már nem jut sok, nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan osztják el. Érdekes módon valahogy mindig úgy jön ki a lépés, hogy azoknak az intézményeknek jut plusz lehetőség, amelyek egyébként is köszönik, elműködgetnek, míg mások a puszta túlélésért kell, hogy küzdjenek. 

A nem állami fenntartású intézményeknek komoly segítséget jelenthetnének a pályázati források. A feltételes mód nem véletlen: sok esetben a lehetőség csak látszólagos. Az iskolák számára kiírt pályázatok a legtöbbször nyíltak, azaz indulhat rajtuk bármilyen intézmény, ha a kiírásnak megfelelő programja van, vagy valami olyasmit szeretne indítani. Így az állami és egyházi fenntartású iskolák is sokszor nyernek csinosabb összegeket olyan tevékenységekre, amelyet egyébként is végeznek, és amire már van elkülönített összeg a költségvetésükben. Az alapítványi-  és magán fenntartású iskolák, tanulócsoportok, tanodák egy része nem jut hozzá ezekhez a forrásokhoz, amelyek pedig az esetükben nem pluszt, hanem a túlélést jelenthetik. 

images_2.jpeg

Szép példája ennek a tanodák fenntartására kiírt pályázat, és annak kiegészítései, amely az esélyegyenlőség nevében nyílt, azaz bárki indulhatott rajta. Tanodák jelentős számban működnek az országban, jelezve azt, hogy az oktatási rendszer nem tud megfelelni maradéktalanul a feladatkörnek, amelyet be kellene töltenie. Nem is csoda: ahogy romlanak a felmutatható eredmények, az állami fenntartású intézményeken folyamatosan nő a nyomás. Itt van például az egész napos iskola. Hogy a csudában lehetséges, hogy a gyerekek szinte már éjjel-nappal be vannak zárva az osztályterembe, mégis rosszul teljesítenek a felmérések szerint a mindenféle teszteken? Hallatlan! A kormányzati logika szerint az egyetlen lehetséges megoldás: még több idő az iskolában! Az intézmények próbálják kigazdálkodni az ezzel járó többletköltségeket, és erre kapóra jönnek a nyílt pályázatok, amelyeknek nem ők az elsődleges célcsoportja ugyan, de azért lehet nyerni rajtuk.

A tanodaprogramok lényege éppen az, hogy más szemlélettel, több egyéni figyelemmel, személyre szabottan támogassák a tanulási nehézségekkel küzdő és hátrányos helyzetű gyerekeket, akik az iskolába visszatérve ezt a látásmódot tudják kamatoztatni, illetve egy kicsit talán be is csempésznek belőle az osztályterembe. Ha a tanodáknak szánt támogatást az állami, vagy egyházi fenntartású intézmények délutáni és napközis programjai kapják, az nemcsak igazságtalan, de szakmai szempontból is ablakon kidobott pénz. Az könnyen belátható, hogy nagy csoda nem várható el egy olyan helyzetben, ahol a gyerekekkel ugyanazok a pedagógusok foglalkoznak délután, akik délelőtt sikertelenek velük, ugyanabban a környezetben, ugyanazzal a hozzáállással, csak kicsit türelmetlenebben és fáradtabban az egész napi munka végén. És akkor most mindenki tegye fel a kezét: ki szeret iskolába járni? Mi az, hogy senki? 

Az új oktatási államtitkár eközben béremelést és szakmai megbecsülést ígér az oktatási intézmények dolgozóinak. Pedig elég lenne talán kicsit kevesebb elvárás és a látszólagos egyenlőség helyett a valódi igényeknek megfelelő forráselosztás. 

Kerényi Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr6814098827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2018.07.08. 09:52:59

A NER falusi suttyó huszára - csüngőhasú disznó, rezsikamu sziszi, kupak lala, nemzetthystróman lölő és társaik csak a maguk végtelenül alacsony szintjére süllyesztik a honi oktatást. Úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni a nyereg alatt hústpuhító szittya pusztába.

Billy Hill 2018.07.08. 23:07:16

Vissza a régi rendszerhez! Gyerekek 13:00 órakor haza, aztán akivel otthon tanulnak, abból talán lesz valaki, a többi meg annyit ér majd, amennyije van! "Aki NER az nyer!"

werinter 2018.07.09. 07:55:31

Valóban szar, elavult és semmit érő, alacsony színvonalú és teljesen "elavult" a magyar oktatás, de azért szerintem már kissé túl van "misztifikálva" a dolog. Ugyanebben a rendszerben rengeteg ember képes volt normálisan leérettségizni, lediplomázni (akár többször is), és használható tudást szerezni, majd jó munkát találni.
Egy értelmes gyerek, akit az értelmes szülei neveltek, TANÍTOTTAK egy ilyen rossz rendszerben is meg fogja tudni állni a helyét és igenis fog tudni boldogulni.
Csak az a baj manapság még az értelmes szülők sem tanítják, nevelik a gyerekeiket, mert nyilván egyszerűbb a magyar oktatási rendszerre mutogatni meg sivalkodni, hogy mennyire rossz. Szerintem elsősorban a szülőn múlik az, hogy milyen élete lesz a gyerekének, a szülő házból történő "kirepülés" után is. Nem véletlen, hogy többnyire a képzettség szintje is "öröklődik".
Pénzzel pedig egyébként sem lehet megoldani az oktatás problémáit. Attól, még hogy szebb iskolákban, jobban fizetett tanárok tanítanak nem változna semmi. A mentalitással és a hozzáállással van a legnagyobb gond.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 08:30:49

@werinter:
"az értelmes szülők sem tanítják, nevelik a gyerekeiket, mert nyilván egyszerűbb a magyar oktatási rendszerre mutogatni meg sivalkodni, hogy mennyire rossz."

Ez logikai paradoxon. Aki a oktatási rendszert szidja a gyereke tanítása helyet, az alapból nem lehet értelmes szülő.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2018.07.09. 08:48:45

" ... Hogy a csudában lehetséges, hogy a gyerekek szinte már éjjel-nappal be vannak zárva az osztályterembe, mégis rosszul teljesítenek a felmérések szerint a mindenféle teszteken? ... "
Hát, kedves Kata, ez úgy lehetséges, hogy a gyerek nem hajlandó tanulni, a szülők nem foglalkoznak a gyerekkel, hagyják, hogy az a saját feje után menjen, ha a tanár rossz jegyet ad a hanyag, felkészületlen gyereknek, akkor a tanár a hibás, ha a gyereknek nincs kész a házifeladata, akkor a tanár a hibás... A gyerek állandóan fáradt, ami az iskola hibája, természetesen, nem a szülőé, amikor a büdös kölök otthon éjfélig játszik vagy csetel a számítógépen, a gyerek nem érti hogy mit magyaráz neki a tanár, persze hogy a tanár hibája, nem a gyereké, aki oda sem figyel, mert nyomkodja a tepsifonját, és különben is, minek megtanulni számolni, amikor ott vannak a számítógépek, minek megtanulni a folyóírást papíron, amikor ott van a számítógép, minek megtanulni a helyesírást, amikor a számítógép automatikusan kiemeli a hibákat, minek könyveket olvasni, amikor filmet is lehet nézni...
Nem az oktatással van baj, hanem a szülők nemtörődönségével, a gyerekek hozzáállásával, és azzal, hogy a sok szafosf@szú buzzancs liberálfasiszta adja alájuk a lovat.

Miért teljesítenek jobban az ázsiai gyerekek a PISA teszten? Hát azért, mert ott az a menő, hogy a tanárt tisztelnie kell a büdös kölöknek, és a tanárnak mindig igaza van, mindent megtesz a gyerek, amit az iskola megkövetel, és láss csodát, jó lesz a tanulmányi eredményük, mert megtanulják a tananyagot!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.09. 09:21:53

@Billy Hill: @werinter: @Berelhetoreklamfelulet: @Magánvéleményem: Régen rossz az az iskolai rendszer, ahol nem az iskola tanítja meg a gyerekeket, hanem otthon kell őket megtanítani.

"Finnországban – ahol a világ egyik leghatékonyabb oktatási rendszere működik – a gyerekek nem kaphatnak fél órára valónál több házi feladatot, a tanulás érdemi része az iskolapadban történik."

hu.euronews.com/2013/09/27/otthoni-tanulas-nelkulozhetetlen-vagy-kartekony

A gazdagabb szülők különórákra járatják a gyerekeiket, a szegényebb gyerekek eleve hátránnyal indulnak az életbe. A közmunkásság "öröklődik", és az egész társadalmat lehúzza a tudatlan tömeg. Ezért is szakad le az ország, "elértük" Románia szintjét.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 09:32:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Jah, azért van a top iskolák túlnyomó része, illetve a gyerekek teljesítményét mérő toplistákon is az ázsiai országok elöl, és nem Finnország?
Jah és miért is külföldiek végzik a magas képzetégest igénylő munkák túlnyomó részét Finnországba? :D

Amúgy meg nem a tananyagot kell otthon megtanítani a gyereknek, hanem azt kell megtanítania a szülőnek, hogy VISELKEDJEN. Azt, hogy az iskolába tanuljon, és ne bandázzon pl. Azt, hogy neki kuss a neve és ne pofázzon az órán.

Csak hát a szülők szarnak a hülye kölykükre manapság.
De szerencsére az élet megadja majd nekik azt ami jár: egy mihaszna semmirekellő pulya, aki majd dolgozhat valami szalag mellett, vagy majd mosogathat valahol :DDD

werinter 2018.07.09. 09:43:01

@Berelhetoreklamfelulet:

"Ez logikai paradoxon. Aki a oktatási rendszert szidja a gyereke tanítása helyet, az alapból nem lehet értelmes szülő."

Apa-anya jól menő vállalkozók, vagy valami normális cégnél, normális körülmények között dolgoznak jó fizetésért, esetleg diplomások, vagy több is van nekik. A gyerekre nem marad idejük (de leginkább kedvük) a munka mellett, ezért elviszik iskolába reggel, délután hazahozzák és ezzel le is van tudva a "gyereknevelés", nem foglalkoznak vele tovább.

Ettől még a szülők értelmes emberek.
Remélem érted már a példát.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 10:08:24

@werinter:
Az általad felsorolt jelzők közül egyik sem adja oda az "értelmes" jelzőt az általad említett embereknek, szal mi is az érved?

werinter 2018.07.09. 10:11:06

@Berelhetoreklamfelulet:
Ok. Biztos totál debil, fogyatékos emberek szoktak egyetemet végezni. És szintén totál debil, fogyatékos emberek lesznek jó vállalkozók.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.09. 10:16:49

@Berelhetoreklamfelulet: "Az oktatási bezzegországként elhíresült Finnország a legutóbbi, 2012-es PISA-teszten jelentőset rontott a korábbi előkelő helyezésein: szövegértésben a másodikról az ötödik helyre, matematikából a harmadikról az ötödik helyre, természettudományokból pedig a hatodikról a tizenkettedik helyre csúsztak vissza. Pasi Sahlberg, a Harvard Egyetem finn oktatásügyi szakértője szerint az eredmény ugyan nem lepte meg a finneket (mivel a saját országos felmérésük egy kicsivel korábban is ugyanezt mutatta), de mindenképpen rávilágított bizonyos hibákra, amelyeket azóta igyekeznek korrigálni."

index.hu/kulfold/2015/06/22/oktatas_finnorszag/

Hát igen, a lista végéről Magyarország jogosan sajnálja le az élmezőnyben teljesítő Finnországot. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.09. 10:18:25

@werinter: "totál debil, fogyatékos emberek lesznek jó vállalkozók."

... amennyiben NER kompatibilisek, lásd Mészaros Lőrincz.

werinter 2018.07.09. 10:27:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Na de hogy mondhatsz, legalábbis célozhatsz ilyenre? Mészáros Lőrinc egy Isteni áldás az országnak, Földünk egyik legokosabb elméje. Hozzá fogható tehetség kevés született ezen a bolygón!

Orbán Viktor és az összes hozzá közel álló személyre szintén igazak ezek, nem véletlenül irányítják ők az országot!

Kizárólag a saját szorgalmuknak és eszméletlen magas intelligenciájuknak köszönhetik, hogy ide jutottak. Ez nem is kérdéses...

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 10:48:32

@werinter:
Te se voltál egyetem közelében az is biztos, ha eltöltöttél volna 1 hetet egyetemisták közelében, nem írnál ekkora faszságot.

A diploma lehet volt valami 50-100 évvel ezelőtt, de az akkor volt... Ma már tele van alibi szakokkal, ahol kb. zéró tanulással diplomát szerezhetsz. Persze ezek nem érnek semmit, pont úgy, mint az te érvelésed sem.

ÉS igen, az egyetemisták túlnyomó hányada nem tanulással, és ne mis szépirodalom tanulmányozással tölti az idejét, hanem (alkohol) vedeléssel meg bulizással. Nyilván komoly szülök lesznek belőlük /LMAO

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 10:50:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezt nem tudom miért hánytad ide, de legalább alátámasztja amit én írtam (és neked nem sikerült értelmezned, de ugye a magyar oktatás olyan amilyen, így ezen senki nem csodálkozik...)

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.09. 10:55:49

@Berelhetoreklamfelulet: "a magyar oktatás olyan amilyen, így ezen senki nem csodálkozik."

A fideszhívők nagyon csodálkoznak. A geci azt hazudja nekik, hogy megreformálták az oktatást. Ami szintaktikusan igaz is, reform az volt, csakhogy előremutató reform helyett a rózsa visszaporoszosította az oktatást, aminek eredményeképp egyre csak csúszunk lefele, hasonlóan a gazdasághoz. Ezen még lényegesen ront a rasszista és szegényellenes iskolai szegregáció.

werinter 2018.07.09. 12:29:54

@Berelhetoreklamfelulet:
Szerintem te nem jártál még egyetem közelében.
"ÉS igen, az egyetemisták túlnyomó hányada nem tanulással, és ne mis szépirodalom tanulmányozással tölti az idejét, hanem (alkohol) vedeléssel meg bulizással."

Bizony vannak ilyen egyetemisták, főleg - divatosan "büfészaknak" nevezett - szakokon. Viszont ők többnyire soha nem is végzik el, hanem 30-35 évesen mikor a szüleik megunják (ha megunják), hogy nekik kell eltartani ezeket az "egyetemistákat" kib*sszák őket otthonról és ezért az egyetemről is menniük kell.
Szóval ne keverd a szezont a fazonnal, a legtöbb egyetemista nem ilyen. 3-4 év alatt elvégzik az alapszakot, ha bejött nekik vagy úgy látják van értelme folytatni akkor, 2-3 alatt megcsinálják a mestert is. Ők ha szerencséjük van és esetleg még hiányszakmának számít amit tanultak, könnyen el fognak tudni helyezkedni a munkaerőpiacon.
Nekem anno egyetemi tanárom mondta, hogy azok akik maximum 4 év alatt nem végzik el az alapszakot, már vagy nem is fogják elvégezni soha, csak kedvtelésből / a munka elkerülése végett / bulizás miatt vannak az egyetemen.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.09. 12:33:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Meg se kérdem miért fostad ezt a szart ide, aminek (megint) semmi köze ahhoz amire válaszolni próbálsz.

Viszont az utolsó mondatod elég nagy faszság volt, ugyan többet nem vártunk tőled.
1, Nem tudom mi féle szegregációról beszélsz, valószínű agyadra ment az index, ugyanis Magyarországon lazán bedobják a cigányt a normálisok közé, hadd zülje le az egész osztályt.
Nyilván ezt csak azt tudja, akit kiengednek otthonról a való világba is, vagy egyáltalán járt már iskola közelében, ami rád egyértelműen nem igaz.

2, A szegregáció csak segítene az oktatás színvonalán.
Ha a hulladékot elválasztod a normálisoktól, plusz még a kiválókat is leválasztod a többiről, akkor azokat külön-külön könnyebben és magasabb színvonalon lehet tanítani.
Nyilván ha a börtöntöltelék nevelésére nem megy el idő az órából, akkor ott több feladatot lehet megoldani, ami - logika alapján - több tananyag átadására ad lehetőséget.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.09. 12:45:19

@Berelhetoreklamfelulet: "Nem tudom mi féle szegregációról beszélsz"

Akkor egyszer gyere el Magyarországra, nézz körül. Sok érdekeset fogsz látni.

0dzsud0 2018.07.10. 00:59:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Az említett jelenség, miszerint simán bedobják a cigányt a normálisok közé, elég gyakori. Én sem tudom, hogy ezt miért kell erőltetni, ha 3-4 cigány van egy osztályban, ott jellemzően tanítás nem lesz, az a szülő pedig, aki jót akar a gyerekének, úgy keres neki másik osztályt egy ilyen esetben, mint a huzat. Btw a cigányok ma döntően nem azért nem tanulnak együtt a többiekkel, mert valami erőltetett szegregáció van, hanem azért mert nagyon alacsony szinten állnak, és ott meg is ragadnak, generációról generációra.

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.07.10. 01:44:19

@0dzsud0: "bedobják a cigányt a normálisok közé"

Nekem egy ilyen rasszista fasszal nincs beszélnivalóm.

0dzsud0 2018.07.10. 08:02:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Egy az egyben átvettem Berelhetoreklamfelulet szavait, szóval kár a gőzért, velem nyugodtan folytathatod. Persze ha ez azt jelenti, hogy máris képtelen vagy tovább folytatni, az más, akkor nyugodtan írd ezt.

0dzsud0 2018.07.10. 15:48:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: tiszteletre méltó, hogy nem futamodsz meg gyáván. így viselkedik egy igaz hazafi.
süti beállítások módosítása