B1 blogcsalád



Seehofer 19-re lapott húzott, de az ilyen ritkán jön be, Németországban is csak még jobban kiélezi a belpolitikai válságot

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

2018. július 02. - Szelestey

- A magyar kormány továbbra is akadályozza a visszatoloncolásokat, mert olyan körülményeket teremt a szóban forgó embereknek, hogy pl. Németország már jó egy éve nem is küld vissza senkit        

- Brüsszelben Orbán szolidaritás-gyilkos álláspontja kerekedett felül

- Bajban a forint, de a kormány és az MNB még egy ideig azt gondolja, hogy az unortodox politika képes dacolni a világgazdasági folyamatokkal is

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

Súlyosbodik a politikai válság Németországban, miután Seehofer kilátásba helyezte, hogy lemond mind belügyminiszterként, mind a CSU elnökeként, tekintve, hogy az uniós csúcson szerinte nem sikerült olyan megoldást találni, amely véget vetne a migránsok beáramlásának. Éjszakai sajtótájékoztatóján közölte azonban, hogy ma szeretne újra leülni az eddigi szövetséges CDU vezetőivel, utána dönt véglegesen a hogyan továbbról. A keresztényszociálisok 11 órán át tárgyaltak Münchenben a helyzetről és hírek szerint egységesen maradásra igyekeznek rávenni a politikust.  Ő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy vissza kell fordítani a bajor határról mindazokat a menedékkérőket, akiket más tagállamban már regisztráltak. Merkel szerint viszont a nemzeti külön út láncreakciót eredményezne, amitől összeomlana a schengeni rendszer.

A két uniópárt vezetése előzőleg külön-külön jóváhagyta a kormányfő, illetve a belügyminiszter álláspontját, ám Seehofer bejelentésével még tovább éleződik a vita. A politikusb azt állítja, hogy minden rosszul megy a német menedékpolitikában, amióta az ország csaknem 3 évvel ezelőtt felnyitotta a határokat a menekültek előtt, akik rettenetes körülmények között vesztegeltek Budapesten. A döntés töréshez vezetett Európában, Németországban és a CDU-CSU-n belül – tette hozzá a belügyi tárca vezetője. Ő teljesen hatástalannak tartja a múlt heti uniós csúcson született határozatokat. Merkel ezzel szemben azt hangoztatta, hogy közbeeső állomásról van szó, tovább kell dolgozni, de az alap bíztató. Ugyanakkor elismerte, hogy a helyzet igen súlyos, ám úgy gondolja, hogy a határellenőrzés ügyében elébe ment partnerének.

Die Welt

die_welt.jpg

A német kancellár által bejelentett kétoldalú migrációs megállapodások nem árthatnak, csak az nem világos, miként akadályozzák meg, hogy a menekültek továbbvándoroljanak észak felé, miután valahol az EU területére léptek. Apró gond továbbá, hogy ezek a szerződések egyelőre nem is léteznek, arról nem beszélve, hogy ha létre is jönnek, egyáltalán nem biztos, hogy a mai Európában be is tartják azokat. Hiszen immár a dublini megállapodások is csupán papíron léteznek, a kormányok csak elvétve veszik vissza azokat, akik a menekültkérelem elbírálása során továbbálltak. Ezen a helyzeten változtatna Merkel a kiegészítő egyezményekkel.

Orbán Viktor azonban a lengyel és cseh kormánnyal együtt cáfolja, hogy ígéretet tett volna bármi effélére. Vagyis Magyarország továbbra is blokkolja a visszatoloncolásokat. Németország tavaly május óta egyetlen migránst sem tudott visszaküldeni a magyar félnek. Budapest ugyan alapvetően készen állnak ezeknek az embereknek a visszavételére, ám olyan bánásmódot alkalmaz, hogy a német hatóságok minden egyes esetben biztosítékokat követelnek, mármint hogy nem sérülnek az érintettek jogai. Ám az Orbán-kabinet idáig egyetlen egy alkalommal sem volt hajlandó ilyen garanciákat adni, pedig német részről 531 ügyben keresték meg. Hasonlóan problémás Görögország is.  

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

A jobboldali lap úgy látja, hogy az önkéntesség jelszavával hosszú évek után felülkerekedett a Visegrádi Csoport – Magyarországgal az élen. Így most iratba foglalták, mit is jelent a szolidaritás: egyetlen ország sem köteles átvenni menedékkérőket a déli tagállamoktól. A brüsszeli csúcson a kormányok az „európai megoldás” szükségességének nyomása alatt alávettek magukat Orbán Viktor szolidaritás-mentesítő stratégiájának. Így  jól látszik, hogy mit is takar a közös migrációs politika: lágerromantikát és azt, hogy menekülteket legfeljebb kegyelemből fogadnak be. A felelősség alapvetően Seehofert terheli, mert ő hirdette meg, hogy most vagy soha, amivel semmit sem nyert. Illetve hatalmas lökést adott a szélsőséges AfD-nek. És a párt le is fogja aratni ennek gyümölcseit az október közepén esedékes bajor választásokon. Annak idején Franz-Josef Strauss is engedte, hogy befolyásolják az érzelmei, ám közben azért megőrizte a józan eszét.

FT

s3-news-tmp-137339-fin--2x1--940.jpg

Európai populista szövetséget javasol a szélsőséges olasz Liga vezére a jövő évi EP-választásokra. Salvini azzal érvel, itt az alkalom, hogy legyőzzék az elitek földrészét. Az újság megjegyzi, hogy a belügyminiszter, akinek népszerűsége egyre csak nő odahaza, az EU-n belül az egyik legrombolóbb politikus. Mindenben szembemegy Brüsszellel és egy sor kormánnyal, a gazdaságpolitikától kezdve, a bevándorláson át a külügyekig. Szerinte az európai választások népszavazást jelentenek majd az eddigi politikai vezetésről, a bankokról, a pénzügyekről, a migrációról, a népek és a munka kontinenséről. Hozzátette, hogy őt büszkeséggel tölti el a populista jelző, és úgy gondolja, hogy a leendő összefogás győzni fog.

Salvini jó kapcsolatokat épített ki a szélsőséges francia Le Pennel, a német AfD-vel, illetve az unión kívül Putyinnal.  (Orbán Viktort az egyik példaképének tekinti – a szerk. megj.) Igen kemény álláspontot képvisel a menekültek ügyében, ám hogy Itáliának ki kell lépnie az euróövezetből, azt már nem sürgeti olyan hangosan, mint korábban. Jelenleg rendkívül magabiztos, tegnap pl. azt ígérte, hogy a Liga 30 évig hatalmon marad. Hozzáfűzte:  Olaszország nem fél senkitől.  

NZZ

neue_zurcher.jpg

Gondot okoz a forint gyengesége, miután az árfolyam mélypontra zuhant az euróhoz képest. A gazdasági adatok ugyan jók, ám a befektetőknek egyre kevésbé ízlik, hogy a jegybank változatlanul rendkívül laza pénzpolitikát folytat. A helyzet egyre nagyobb nyugtalanságot vált ki, a kormányszóvivő pl. azt közölte, hogy spekuláció eredményezhette az értékvesztést, ám ezt az MNB szokatlan módon cáfolta. Ránézésre Kovács Zoltánnak igaza van: jól alakul a hazai gazdaság. Az idén a növekedés reálértékben elérheti a 4 %-ot, a fizetési mérleg jelentős többletet mutat, aminek meg kellene támogatnia a forintot.

Csakhogy Magyarországra is kihatnak a nemzetközi pénzpiacok viharai, az, hogy egyre nagyobb a bizalmatlanság a feltörekvő gazdaságokkal szemben. Az amerikai kamatemelés kevéssé vonzó célponttá teszi ezeket az államokat a befektetők szemében. Ilyen háttér előtt még inkább feltűnik, hogy a Nemzeti Bank igencsak elengedte a gyeplőt. Veszélyforrásnak tűnik a jelentős külföldi adósság is. Így most elemzők arra számítanak, hogy Matolcsy Györgyre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy kövesse a cseh példát és szigorítson a monetáris politikán. Ám Budapesten várhatóan még egy darabig elvitáznak a forint helyzetéről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://b1.blog.hu/api/trackback/id/tr7114087429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helga Beauty Salon. 2018.07.02. 09:08:24

"- A magyar kormány továbbra is akadályozza a visszatoloncolásokat, mert olyan körülményeket teremt a szóban forgó embereknek, hogy pl. Németország már jó egy éve nem is küld vissza senkit "

Visszatoloncolásokat. Mármint hozzánk. Na még jó hogy nem hagyjuk. Merkel hívta őket nagy pofával, oldja meg.
Egyébként mennyire érdekes hogy eddig azt hallottam hogy "nincsenek migránsok, csak Orbán riogat velük hogy választást nyerjen, ide nem jönnek blabla .
A végén még kiderül hogy mégiscsak jól szavaztunk? :D

Helga Beauty Salon. 2018.07.02. 09:13:52

Seehofer 19-re lapott húzott, de az ilyen ritkán jön be, Németországban

Nem húzott lapot, mert huszonegye van. :D
Felesleges vágyálmokat politikai jóslatként tálalni, Merkel asszony megy a kukába.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.02. 09:44:48

Mertkell végnapjai ezek.

Bukik az eleve harmatgyenge Mertkell-Micron gumitengely.
süti beállítások módosítása